LIVE

Κορωνοϊός

Σκληρό lockdown για μία εβδομάδα για να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου

trsart

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και τίθενται σε ισχύ από αύριο στις 6 το πρωί - Λαμβάνονται με προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού- Κλείνουν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, click away - Πότε ανοίγουν ξανά - Επανέρχεται από τις 9 το βράδυ η απαγόρευση κυκλοφορίας

Στην επιβολή σκληρού lockdown με έναρξη ισχύος στις 6 αύριο το πρωί και για μία εβδομάδα με στόχο να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου προχώρησε η κυβέρνηση. Τα μέτρα ανακοίνωσε στις 11 το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Στο πλαίσιο αυτό κλείνουν όλες οι δραστηριότητες που είχαν ανοίξει προ των εορτών (κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, click away ΚΤΕΟ, κλπ.) αναστέλλονται και πάλι κυνήγι και ψάρεμα, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά και πάλι από τις εννέα το βράδυ. 

Ειδικότερα όπως ανακοινώθηκε:

1. Η αυστηροποίηση των μέτρων για την εβδομάδα 3-10 Ιανουαρίου 2021 είναι απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για προληπτικούς λόγους. Στόχος να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από την χαλάρωση των γιορτών, ώστε να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου τα σχολεία μας όλων των βαθμίδων. 

2ον. Στις 11 Ιανουαρίου μαζί με τα σχολεία επανέρχεται η λειτουργία του click away, των κομμωτηρίων, των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, των ΚΤΕΟ και των δραστηριοτήτων κυνηγιού και ψαρέματος, όπως ίσχυαν στην περίοδο των γιορτών. Αναφορικά με τις εκκλησίες μας, η λειτουργία των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς, αλλά χωρίς πιστούς. Οι εκκλησίες μας, μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021, θα υποδεχθούν ξανά τους πιστούς για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

3ον. Στο τέλος της 2ης εβδομάδας του Ιανουαρίου θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και με βάση αυτή την αξιολόγηση θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.


Δείτε τις ανακοινώσεις:

Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημίαΗ δήλωση του κ.Πέτσα έχει ως εξής: 

Χάρη στην υπευθυνότητα όλων μας, η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί και σήμερα είναι εμφανώς καλύτερη από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ωστόσο, τα νέα κρούσματα παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται. Τα νοσοκομεία μας εξακολουθούν να νοσηλεύουν μεγάλο αριθμό ασθενών. Δυστυχώς, περίπου 2.500 συνάνθρωποί μας πέρασαν τα Χριστούγεννα σε κλίνες Covid, ενώ περισσότεροι από 400 εξακολουθούν να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα δεδομένα αυτά επιβάλλουν να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, κάνοντας ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο τη διασπορά του κορονοϊού στην Πατρίδα μας.

Ιδίως τώρα, που η ελπίδα του εμβολίου δεν είναι ευχή ή προσδοκία. Αλλά πραγματικότητα, σε εξέλιξη.

Για αυτό «παίζουμε άμυνα» με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας. Και περνάμε στην αντεπίθεση, με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό.

Σε ό,τι αφορά την άμυνα, ξέρουμε όλοι τη σημασία της για την προστασία της ζωής μας και της ζωής αυτών που αγαπάμε. Ξέρουμε επίσης πόσο δύσκολα και αργά επέρχεται η βελτίωση, σε αντίθεση με την επιδείνωση που συντελείται γρήγορα όταν χαλαρώνουμε. Και είναι ανάγκη ό,τι χτίσαμε όλοι μαζί, με κόπο και θυσίες, σε διάστημα πολλών μηνών, να μην γκρεμιστεί από την χαλάρωση λίγων ημερών.

Επιβάλλεται, συνεπώς, να κάνουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε για να βελτιώσουμε την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Ώστε να ξαναγυρίσουμε, σταδιακά, σε μια μορφή κανονικότητας. Και, πρώτα από όλα, να μπορέσουν τα παιδιά μας να επιστρέψουν στα σχολεία.

Για τον σκοπό αυτό, εντείνουμε τις προσπάθειές μας την κρίσιμη πρώτη εβδομάδα του 2021.

Από αύριο, Κυριακή 3 Ιανουαρίου και 6:00 το πρωί, μέχρι τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου, μένουμε και πάλι σπίτι, καθώς αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

Επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Οι εκκλησίες μας θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Από αύριο, λοιπόν, και για μια εβδομάδα, κάνουμε ακόμη μία προσπάθεια. Αξίζει να το κάνουμε, προληπτικά, καθώς όλοι μας μπορεί να χαλαρώσαμε τις γιορτινές ημέρες. Μένουμε, λοιπόν, ξανά σπίτι.

Για να δώσουμε μια μεγάλη ανάσα στους ήρωες της πρώτης γραμμής που δίνουν τη μάχη με τον κορονοϊό.

Για να προστατεύσουμε τη ζωή μας, τη ζωή του διπλανού μας και των δικών μας ανθρώπων, όλων μας.

Στόχος είναι να φτάσουμε, με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση.

Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου, να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Να αποκατασταθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας να συναντηθούν ξανά με το λειτούργημά τους.

Και οι μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία τους. Στον φυσικό τους χώρο. Στο δεύτερο σπίτι τους. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους.

Μένουμε τις λίγες αυτές ημέρες σπίτι και στις 11 Ιανουαρίου επιστρέφουμε στην σημερινή κατάσταση και με τα σχολεία μας ανοιχτά. Η περαιτέρω, σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα γίνεται με γνώμονα την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Και πάντοτε, βέβαια, με τήρηση των μέτρων προστασίας που απαιτούν οι περιστάσεις.

Είναι στο χέρι μας να πετύχουμε. Και θα το κάνουμε με ενότητα, υπευθυνότητα και πειθαρχία. Όλοι μαζί!


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (264)

???

Τωρα καταλαβαινετε οτι η ερωτηση την ανοιξη δεν ηταν ποσο πετυχημενοι ειμαστε αλλα αν η φοβερη λυση που ειχαμε βρει μπορουσε να συνεχισει στο μελλον. Η εναλλακτικη θα ηταν να ειναι ολα ανοιχτα με λογικες προφυλαξεις. Θα ειχαμε 20000 νεκρους και θα τελειωναμε. Τωρα εχουμε 4000 με τοσα μετρα, και παρθενο πληθυσμο. Αρα κι αλλους 4000 του χρονου, και θα συνεχισει στο διηνεκες. Και ολοι με ενα πεντακοσαρικο. Το ανεκδοτο με το εμβολιο θα εχει αλλο προβλημα: οταν καταφερουν να εμβολιασουν τους μισους, θα πρεπει να ξαναρχισουν να εμβολιαζουν τους πρωτους. Δηλαδη παλι ενα μεγαλο κομματι δεν θα εχει ανοσια, και παλι θα πρεπει να κραταμε αυστηρα μετρα.

Alex

Για ποιο λόγο lοckdown πριν ανοίξουν τα σχολεία? φοβούνται κάτι? Μήπως περιμένουν να αποκλιμακωθεί λίγο ακόμη η κατάσταση στα νοσοκομεία, ώστε να μπορούν να δεχτούν ασθενείς με covid μετά το άνοιγμα του? Είναι τελείως τρελό αυτό που γίνεται, δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβούλους έχουν!

Ζωα(ρα)

Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός όμως ε ? Ανοιχτός !!! Σε κλειστό χωρο , χωρίς μάσκα

Sardan

Για πες μας ρε μυαλωμενα εσυ τι κέρδισε ο Αλογοσκούφης και ο Γιωργάκης που μας φουνταραν...τα σόγια τους κονομησαν από τα ομόλογα ρίσκου και κόβουν βόλτες και δίνουν διαλέξεις ανά την υφήλιο με κάνα 50-60 χιλιάρικα τη μια... Να μας πεις και πόσα ακόμα πήραν από "επενδυτές καρχαρίες" σε σακούλα ..

00

"Ομόλογα ρίσκου" δεν έχεις ιδέα για τι μιλάς ε?

Αρτεμις

Τι κόλλημα είναι αυτό με τα σχολεία, Έλεος πια. Δεν θέλουμε ν αρρωστήσουν ρε πέτσα, πως το λένε αγόρι μου??? Οι δε γονείς που χάνουν το δωρεάν παρκινγκ, υπομονή κ εμβόλιο!

Αρνητης

Κατά του ανέτοιμου εμβολιου αρνουμαι να το βάλω στον οργανισμό μου. Αποτέλεσμα του εμβολιου είναι να έχει ελαφρότερα συμπτώματα ο ασθενής- κρούσμα ,και όχι η ανοσία του, εξ αρχής. Άρα όλοι τον μεταδίδουν , και οι εμβιλιασμενοι.

Μενιος

Έγινε "γιατρε"...

Μας καταστρέψατε

To lockdown δεν χρειάζεται μια απλή γρίπη του χειμώνα είναι,, Πινόκιο τσιορδρα παραιτησου μας καταστρέψες έλα να μας πληρώσεις εσύ τα σπασμένα με τα κλειστά κατάστηματα

Να παραιτηθεί η κυβέρνηση

Να παραιτηθεί η κυβέρνηση σήμερα να πάει σε εκλογές... Τσιορδρα παραιτησου μας καταστρέψες Πινόκιο σε 1 χρόνο... Μια απλή γρίπη του χειμώνα είναι.... Το lockdown μαε καταστρέψε έλα να μου πληρώσεις εσύ το ενοίκιο Πινόκιο

Πω

Ναι η κυβέρνηση κάνει οτι θελει, οχι ολες μαζι του κοσμου

Ωχ!

Τελείωσα την ανάγνωση σχολίων και μου έχουν μείνει ακόμα λίγα σπόρια... συνεχίστε παρακαλώ

Σκληρότερα μέτρα.... θα βάλετε καραντίνα όσους γυρίσουν απο τα πάρτυ στο Ντουμπάι;

Σκληρότερα μέτρα.... θα βάλετε καραντίνα όσους γυρίσουν απο τα πάρτυ στο Ντουμπάι;

Εγώ έχω λεφτά κ δεν θα χάσω

Τις διακοπές μου. Τι και εάν φερω κορωνοιο από το Ντουμπάι που σήμερα ανακοίνωσε υψηλό νέων κρουσμάτων κ πεθάνουν μερικοί...

Μαλλον

Πρέπει να έχεις τεράστια κόμπλεξ .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης