Η Μαρίνα Γιώτη μας αποκαλύπτει τι... τρέχει με τον Αϊ-Βασίλη

Η Μαρίνα Γιώτη μας αποκαλύπτει τι... τρέχει με τον Αϊ-Βασίλη

Μία τρυφερή ιστορία για το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων

IMG_4565
Η Μαρίνα Γιώτη είναι μία από τις πιο αγαπημένες συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Φέτος, και μετά τα επιτυχημένα βιβλία της σειράς «Παραμύθια... αλλιώς!», μας αποκαλύπτει «Τι Τρέχει τελικά με τον Αϊ-Βασίλη» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα), παρουσιάζοντας την πιο τρυφερή ιστορία του χρόνου για το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων. Με αυτή την αφορμή, συναντήσαμε την κ. Γιώτη και τη ρωτήσαμε περί βιβλίων, λογοτεχνίας, παιδιών αλλά και του πιο αγαπημένου Αγίου μικρών και μεγάλων.

Είστε συγγραφέας παιδικών βιβλίων και εικονογράφος. Τι σας χαρακτηρίζει περισσότερο;

Νιώθω παραμυθάς και αφηγούμαι ιστορίες χρησιμοποιώντας ως μέσο έκφρασης λέξεις και εικόνες. Δεν μπορώ να αποσυνδέσω το ένα από το άλλο καθώς τα εικονογραφημένα βιβλία χρειάζονται και τα δυο εξίσου για να διηγηθούν μια ιστορία στα παιδιά. Μου αρέσει να σκαρφίζομαι ιστορίες, αλλά αγαπώ την ικανότητά μου να τους δίνω χρώμα και εικόνα. H διαρκής συζήτηση μέσα στο κεφάλι μου ανάμεσα στο συγγραφέα και τον εικονογράφο είναι πραγματικά μοναδική διαδικασία και δεν θα την άλλαζα με τίποτα!

Πώς νιώθετε σαν συγγραφέας παιδικών βιβλίων; Θεωρείτε ότι έχετε μέρος της ευθύνης της διαπαιδαγώγησης των παιδιών;
Ναι, θεωρώ ότι είναι τεράστια η ευθύνη όλων όσων ασχολούνται με τα παιδιά σε οποιοδήποτε πόστο. Γι’ αυτό τον λόγο, στα βιβλία μου υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα ειδικών, όπως η ψυχολόγος Σοφία Αντύπα και η εκπαιδευτικός Πόλκα Χατζηιωάννου –Σταθοπούλου, αλλά και συνεργάτες των εκδόσεων Διόπτρα με τους οποίους συζητάμε την κάθε λεπτομέρεια. Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι το αποτέλεσμα θα σέβεται τους μικρούς μας αναγνώστες και θα έχει θετικό πρόσημο στην ψυχοσύνθεσή τους.

Πιστεύετε ότι το σχολείο προωθεί τη λογοτεχνία ή μήπως την καταδικάζει;
Αν και στο δημοτικό οι εκπαιδευτικοί μας κάνουν σοβαρές προσπάθειες να προωθήσουν την φιλαναγνωσία, συχνά με πενιχρά μέσα, δυστυχώς το εκπαιδευτικό μας σύστημα στο σύνολό του αποτρέπει τα παιδιά να διαβάζουν. Ο τεράστιος όγκος μαθημάτων για το σπίτι και μια ύλη που είναι ανέφικτο να καλύψουν μέσα στην χρονιά κάνει το διάβασμα αγγαρεία. Δεν θα έπρεπε να προσπαθούμε να γεμίσουμε τα μυαλά των παιδιών μας πληροφορίες. Τώρα πια η πληροφορία βρίσκεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Θα έπρεπε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μάθουν να σκέφτονται, να αποκτήσουν περιέργεια, να αγαπήσουν τα βιβλία, τις τέχνες, τις επιστήμες και να καταλάβουν ότι μαθητές είμαστε μια ζωή αρκεί να το θελήσουμε.

basilis
 Το νέα σας βιβλίο «Τι τρέχει με τον Αι-Βασίλη;” είναι το τέταρτο βιβλίο της σειράς «Παραμύθια… αλλιώς».  Τα τρία προηγούμενα είναι το «Σκουφοκοκκινίτσα» και το «Δυο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα» και ο «Ρεβιθοκοντούλης» και τα τρία βασισμένα σε γνωστά παιδικά παραμύθια. Εσείς τα ξανά παρουσιάσατε στους μικρούς αναγνώστες με μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας τους.
Κλείσιμο
Τα βιβλία της σειράς δίνουν τις δύο όψεις μιας διάσημης ιστορίας. Ξεκινάνε με την κλασική ιστορία για τα μικρότερα παιδιά, σε κάποιες περιπτώσεις λίγο «πειραγμένη» για να γίνει πιο σύγχρονη, και συνεχίζουν μετά το «ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». Και στα τρία βιβλία υπάρχει ένας δαιμόνιος ρεπόρτερ ο Φάνης ο Μπούφος που ανακαλύπτει την αλήθεια ανάμεσα στις γραμμές της ιστορίας. Κάθε βιβλίο έχει ένα διαφορετικό θέμα. Στη «Σκουφοκοκκινίτσα» μιλάμε τον ρατσισμό και τον παρεξηγημένο Λύκο. Στο «Δυο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα» λέμε στα παιδιά ότι η μαγεία υπάρχει, βρίσκεται μέσα μας και λέγεται δύναμη της θέλησης. Στον «Ρεβιθοκοντούλη» περνάμε το μήνυμα ότι το αντίδοτο στο φόβο είναι η αγάπη και όταν αυτή μοιράζεται πολλαπλασιάζεται. Τέλος στο «Τι τρέχει με τον Αϊ-Βασίλη;» μιλάμε για τη σημασία της πίστης, την αξία της προσφοράς και το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.

Όμως αυτό που προσπαθούμε να δείξουμε στα παιδιά δεν είναι απλά μια άλλη εκδοχή της ιστορίας, αλλά πως να μάθουν να χρησιμοποιούν το μυαλό τους, να ερευνούν αυτά που ακούν και να κρίνουν μόνο τους αν όσα λέγονται είναι αλήθεια ή ψέματα. Με λίγα λόγια, να ακονίσουν την κριτική τους σκέψη. Θέμα πολύ επίκαιρο σήμερα με όσα ακούγονται για τα «fake news».

Τι είδους βιβλία διαβάζετε στον ελεύθερο χρόνο σας;
Τα πάντα! Αγαπώ κάθε είδος. Συλλέγω από μικρή εικονογραφημένα βιβλία, διαβάζω εφηβικά, ιστορικά μυθιστορήματα και βιογραφίες. Αν ένα βιβλίο μιλήσει στην καρδιά μου, θέλω να το διαβάσω! Γι’ αυτό ξοδεύω πολύ χρόνο σε αγαπημένα βιβλιοπωλεία.

Το βιβλίο σας, «Μία καρδιά», είναι ένα ξεχωριστό βιβλίο για τη μοναδική σχέση μητέρας και κόρης. Πόσο εύκολη είναι η σχέση μιας μητέρας με την κόρη της και πόσο εύκολο είναι αυτή η αγάπη να εκφράζεται με λόγια;
Από ό,τι φαίνεται, είναι δυσκολότερο από ότι θα πίστευε κάνεις! Είναι εντυπωσιακό πόσες μαμάδες με έχουν πλησιάσει από τον προ-περασμένο Μάιο που εκδόθηκε το βιβλίο για να μου πουν ευχαριστώ, γιατί το βιβλίο λέει όλα αυτά που θα ήθελα να πουν στις κόρες ή στις μητέρες τους και δεν είχαν μέχρι τώρα τον τρόπο. Δεν είναι τυχαίο ότι σε λίγο παραπάνω από ένα χρόνο αυτό το βιβλίο έχει κάνει τέσσερις ανατυπώσεις και έχει μεταφραστεί σε Αγγλικά και Ιταλικά.

Φαντάζομαι τώρα με την κυκλοφορία του «Τι τρέχει με τον Αϊ-Βασίλη;» θα κάνετε πολλές παρουσιάσεις. Έχετε προγραμματίσει και επισκέψεις σε σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς; Που μπορεί κάποιος να βρει το πρόγραμμα εκδηλώσεών σας ή να επικοινωνήσει μαζί σας για να οριστεί μια τέτοια επίσκεψη σε ένα σχολείο;
Αν και το βιβλίο είναι Χριστουγεννιάτικο, έχω ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου ξεκινήσει τις παρουσιάσεις και έχω πολλές ακόμα μπροστά μου τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Μέχρι τα Χριστούγεννα οι μικρού μας φίλοι να μπορούν να με βρουν στην Αθήνα, στην Αίγινα, στη Θεσσαλονίκη, στα Τρίκαλα και τη Λάρισα.

Αν κάποιος θέλεις να δει πού θα είναι η επόμενη παρουσίαση στην περιοχή του, μπορεί να επισκεφθεί το site μου www.marinagioti.gr, το site των εκδόσεων Διόπτρα, αλλά και τη σελίδα μου στο Facebook ή στο Instragram και να δει όλες τις εκδηλώσεις μας.

Και τέλος μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια. Τι να περιμένουμε από εσάς και πότε; Ένα ακόμη παραμύθι αλλιώς ή κάτι άλλο;
Νιώθω ότι τα «παραμύθια… αλλιώς» ολοκληρώνονται με το Χριστουγεννιάτικο βιβλίο. Νομίζω ότι έχει γίνει μια πολύ καλή σειρά που καλύπτει βασικά θέματα που απασχολούν μικρούς και μεγάλους. Ίσως εκδοθεί κάποιος άλλος τίτλος αργότερα, αλλά για την ώρα πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσω σε κάτι άλλο. Έχω τόσες πολλές ιδέες! Με τις εκδόσεις Διόπτρα ήδη έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας για το 2019 με τρία βιβλία που θα εκδοθούν μέσα στη χρονιά. Αυτό όμως που με ενεργοποιεί ιδιαίτερα είναι οι εκδόσεις στο εξωτερικό που έχουν αρχίσει να πηγαίνουν πολύ καλά και μου ανοίγουν νέους ορίζοντες. Με απασχολεί πολύ η εξωστρέφεια των Ελλήνων συγγραφέων στο εξωτερικό και ελπίζω σύντομα να είμαι σε θέση να δείξω τον δρόμο και σε άλλους συγγραφείς.

Λίγα λόγια για το βιβλίο  «Τι Τρέχει τελικά με τον Αϊ-Βασίλη»
Δύο όψεις μιας ιστορίας σε ένα βιβλίο. Ο δαιμόνιος ρεπόρτερ Φάνης ο Μπούφος είναι αποφασισμένος να λύσει ακόμα ένα μυστήριο, ίσως το μεγαλύτερο των παιδικών μας χρόνων, και μάλιστα πρέπει να το κάνει σε μία μόλις νύχτα! Τι τρέχει με αυτόν τον Αϊ-Βασίλη; Τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει; Και αν υπάρχει πώς προλαβαίνει ένας άνθρωπος, έστω και με ιπτάμενους ταράνδους, να μοιράσει τα δώρα σε όλα τα παιδιά του πλανήτη σε ένα βράδυ; Και έτσι… γεματούλης που είναι, πώς περνάει μέσα από την καμινάδα; Kαι το άλλο; Πού ξέρει ποιος είναι καλός και ποιος όχι; Η νύχτα των Χριστουγέννων έφτασε και ο Φάνης δεν θα την αφήσει να περάσει έτσι! Πρέπει να μάθουμε επιτέλους την αλήθεια. Μετά τα επιτυχημένα βιβλία της σειράς Παραμύθια… αλλιώς! Σκουφοκοκκινίτσα, Ρεβιθοκοντούλης και Δυο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα, που τόσο αγαπήθηκαν από τα παιδιά, η Μαρίνα Γιώτη ξεκινάει για μια περιπέτεια στη καρδιά των Χριστουγέννων. Τελικά τι λέμε στα παιδιά μας όταν μας ρωτούν για τον Αϊ-Βασίλη; Γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα, αλλά και δυο όψεις τα νομίσματα…

Διαβάστε απόσπασμα εδώ

Σχετικά με τη συγγραφέα
marina
Η Μαρίνα Γιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Marketing και Καλές Τέχνες στο Georgetown University της Washington, DC όπου αποφοίτησε το 1997. Μέχρι το 1999 φοίτησε στο Pratt Institute στη Νέα Υόρκη σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας και εικονογράφηση από το οποίο αποφοίτησε με τιμητικές διακρίσεις. Είναι συνέταιρος και δημιουργική διευθύντρια σε εταιρεία οπτικής επικοινωνίας και πρόεδρος στο αθλητικό κέντρο για παιδιά Sunny Sports Club. Έχει τιμηθεί με το John Peter’s Publication Award από το Art Directors Club της Νέας Υόρκης και τα Διεθνή βραβεία Pentawards για τη δουλειά της. Το 2014 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Στιγμούλα» και ακολούθησαν «Η Στιγμούλα ει?ναι δυνατηή!», «Σκουφοκοκκινίτσα» –στη λίστα των 10 καλύτερων παιδικών βιβλίων Public 2016– και το «Δύο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα» από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο της λεύκωμα για μαμάδες με τίτλο «Μια καρδιά» και το τρίτο βιβλίο της σειράς «Παραμύθια…αλλιώς» με τίτλο «Ρεβιθοκοντούλης» – στη λίστα των 10 καλύτερων παιδικών βιβλίων Public 2017. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα ιταλικά. Έχει μια κόρη 10 ετών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης