Εν ψυχρώ εκτέλεση αστυνομικού με 20 σφαίρες

Εν ψυχρώ εκτέλεση αστυνομικού με 20 σφαίρες

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, κ. Παναγιώτης Στάθης, ο βαλλιστικός έλεγχος στους 24 κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο δολοφονίας του 41χρονου υπαρχιφύλακα Αντώνη Νεκτάριου Σάββα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πίσω από το χτύπημα βρίσκεται η «Σέχτα Επαναστατών», καθώς οι 9 κάλυκες ταυτοποιήθηκαν με όπλο που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν η συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση. Οι υπόλοιποι κάλυκες ανήκουν σε άγνωστα όπλα.  

Ο κ. Στάθης έκανε έκκληση σε όποιον γνωρίζει πλ

Η εθνική, η Βασίλω και ένας Ρεχάγκελ...

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, κ. Παναγιώτης Στάθης, ο βαλλιστικός έλεγχος στους 24 κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο δολοφονίας του 41χρονου υπαρχιφύλακα Αντώνη Νεκτάριου Σάββα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πίσω από το χτύπημα βρίσκεται η «Σέχτα Επαναστατών», καθώς οι 9 κάλυκες ταυτοποιήθηκαν με όπλο που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν η συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση. Οι υπόλοιποι κάλυκες ανήκουν σε άγνωστα όπλα.  

Ο κ. Στάθης έκανε έκκληση σε όποιον γνωρίζει πληροφορίες για το περιστατικό να επικοινωνεί με την αστυνομία στα τηλέφωνα 170, 1014 και στο 1964.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, στην ασφάλεια καταθέτει αυτόπτης μάρτυρας, που υποστηρίζει ότι οι δράστες ήταν τρεις, πλησίασαν τον αστυνομικό και τον πυροβόλησαν αιφνιδιαστικά. Αμέσως μετά διέφυγαν προς την Λ. Ηρακλείου, όπου τους περίμενε τέταρτος συνεργός τους και αφού επιβιβάστηκαν σε δύο μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού εξαφανίστηκαν.

Ο άτυχος 41χρονος υπαρχιφύλακας, Αντώνης Νεκτάριος Σάββας δέχτηκε τουλάχιστον 24 σφαίρες, ενώ ο ιατροδικαστής κ.Φίλιππος Κουτσάφτης, που έφτασε στο σημείο της επίθεσης μετά από δυόμισι ώρες, δήλωσε πως ο αστυνομικός αιφνιδιάστηκε και δέχτηκε σφαίρες στο κεφάλι και κυρίως στην αριστερή πλευρά του σώματός του.

Η Αστυνομία κάνει λόγο για τρομοκρατική επίθεση, ενώ τα μέχρι τώρα στοιχεία τους, «δείχνουν» την τρομοκρατική οργάνωση Σέχτα Επαναστατών, ενώ αρχικά υπέθεταν ότι πρόκειται για χτύπημα του Επαναστατικού Αγώνα.

Ακαριαίος ο θάνατος του αστυνομικού, κατά το πόρισμα της ιατροδιακαστικής εξέτασης

Ακαριαίος ήταν ο θάνατος του άτυχου αστυνομικού, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, καθώς έφερε πλήθος τραυμάτων από πυροβόλα όπλα στο θώρακα, όπως και στο κεφάλι και στο γλουτό.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, το πτώμα φέρει οκτώ τυφλά τραύματα, τρία εκ των οποίων είναι στο κεφάλι και τα υπόλοιπα στο θώρακα και το γλουτό. Τα υπόλοιπα τραύματα είναι διαμπερή.

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο αστυνομικός προσπάθησε να αμυνθεί, καθώς φέρει τρία διαμπερή τραύματα στα δάχτυλα του αριστερού του χεριού. Προσπάθησε επίσης να χρησιμοποιήσει και το πιστόλι του, αφού τραύματα φέρει και στο δεξί άκρο.
 

Τα ευρήματα της εξέτασης, έδειξαν προσπάθεια απο μέρους του να αμυνθεί.

Δηλώσεις Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ

«Η αστυνομία θα πράξει το καθήκον της για την αποκάλυψη των δολοφόνων και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη», τονίζει ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Βασίλης Τσιατούρας, στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τη δολοφονία του 41χρονου αστυνομικού, Νεκτάριου Σάββα.

Ως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, εκφράζω τη βαθιά οδύνη μου για την δολοφονία του Υπαρχιφύλακα Νεκτάριου Σάββα, ύστερα από την άνανδρη εγκληματική επίθεση που έγινε εναντίον του το πρωί, αναφέρει ο Β. Τσιατούρας. Η Ελληνική Αστυνομία το ηθικό της οποίας είναι υψηλό γιατί υπηρετεί με προσήλωση ηθικές αξίες της Κοινωνίας, θα πράξει το καθήκον της για την αποκάλυψη των δολοφόνων και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη, προσθέτει και καταλήγει: Στην οικογένεια του ηρωικού αστυνομικού, στην τραγική σύζυγό του, στους γονείς και το ανήλικο παιδί του δηλώνω με συγκίνηση, ότι θα σταθούμε δίπλα, ως Μεγάλη Αστυνομική Οικογένεια.

Δηλώσεις του προέδρου της Βουλής για τη δολοφονία του αστυνομικού

Την οδύνη του για το θάνατο του υπαρχιφύλακα της ΕΛΑΣ, Αντώνιου - Νεκτάριου Σάββα, εξέφρασε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.

 Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων εκφράζω οδύνη και αποτροπιασμό για τη δολοφονία, σε ώρα καθήκοντος, του υπαρχιφύλακα Αντώνη-Νεκτάριου Σάββα. Στην οικογένεια και τους συγγενείς του εκφράζω τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια όλων των συναδέλφων βουλευτών. Η δολοφονική αυτή ενέργεια στρέφεται, όχι μόνον εναντίον της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και εναντίον ολόκληρης της Ελληνικής Κοινωνίας. Είναι επίθεση που στρέφεται εναντίον της ίδιας της Δημοκρατίας.

 

Συλλυπητήρια Μαρκογιαννάκη

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για την δολοφονική επίθεση σε βάρος του αστυνομικού δήλωσε:

Διερμηνεύοντας, πιστεύω, τα συναισθήματα όλων μας να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του δολοφονηθέντα σήμερα αστυνομικού. Τα συλλυπητήρια μου στην μεγάλη οικογένεια της Αστυνομίας και να πω ότι ασφαλώς πρόκειται για μια άνανδρη δολοφονική ενέργεια που πλήττει ολόκληρη την Ελληνική Κοινωνία, ολόκληρο τον Ελληνικό λαό που την καταδικάζει.

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ως Αστυνομία και ως Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για να αποκαλυφθούν οι δράστες και να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη».

Αντώναρος: «Άνανδρη επίθεση αδίστακτων εγκληματιών»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και προσωπικά τα δικά του στην οικογένεια και τους οικείους του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα, ο οποίος «έπεσε, εν ώρα καθήκοντος, θύμα άνανδρης επίθεσης αδίστακτων εγκληματιών».

«Κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενος πολίτης - δηλαδή η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της - καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την άσκηση κάθε μορφής βίας. Καμιά ανοχή, κανένα άλλοθι, κανένα ελαφρυντικό σε εγκληματικές ενέργειες που αφαιρούν ζωές, που βάλλουν εναντίον ολόκληρης της κοινωνίας και, σε τελική ανάλυση, εναντίον της Δημοκρατίας», τόνισε και ανέφερε πως οι αρχές έχουν ήδη επιληφθεί του περιστατικού ώστε οι δράστες να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

«Μία ενέργεια που ασφαλώς είναι καταδικαστέα, μην την κάνετε αμέσως κύμα», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ είπε πως «δεν υπάρχει απολύτως καμία σύνδεση αυτού του μεμονωμένου περιστατικού με τα πολύ σημαντικά εγκαίνια του μουσείου της Ακρόπολης».

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και αυτό το γνωρίζουν τα εκατομμύρια των επισκεπτών της, ενώ την ίδια ασφάλεια θα έχουν και οι επίσημοι προσκεκλημένοι στα εγκαίνια του μουσείου.

Σε ό,τι αφορά τοποθετήσεις του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής και του νομικού συμβούλου της ένωσης ότι το δημόσιο παραιτήθηκε από την αγωγή του ΕΛΑ, απάντησε πως δεν γνωρίζει τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς και δεν μπορεί να σχολιάσει θέματα που άπτονται της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

«Οι διωκτικές αρχές κάνουν το καθήκον τους», συμπλήρωσε και, απαντώντας στα λεχθέντας περί αποδιοργάνωσης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, τόνισε ότι καλό θα ήταν όταν συμβαίνει τέτοιο περιστατικό να αφήσουν αυτούς που πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να μην ανασύρουν κάποιοι για δικούς τους λόγους χιλιοειπωμένους ισχυρισμούς που συχνά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες ή θέμα αλλαγής στην ηγεσίας της Αστυνομίας, ο κ. Αντώναρος τόνισε πως η αίσθηση του καθήκοντος επιβάλει να παραμείνουν στη θέση τους εκείνοι στους οποίους έχει αναθέσει καθήκοντα ο πρωθυπουργός, ειδικά όταν πρόκειται για έκτακτα περιστατικά, όπου η ανάγκη για συντονισμένες δράσεις είναι επιτακτική.

«Ας αφήσουμε τις αρχές να κάνουν ανεμπόδιστα και χωρίς επηρεασμούς την έρευνα που πρέπει να κάνουν κι αν χρειαστεί να βγουν συμπεράσματα, θα βγουν», δήλωσε απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

Η πρώτη παραίτηση  

«Αποχωρώ ταπεινά για να ευαισθητοποιηθούν κάποιοι που δεν παραιτούνται». Με αυτή τη δήλωσή του, παραιτήθηκε πριν λίγο ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Αττικής κ.Νίκος Καραδήμας. Ο συνδικαλιστής αστυνομικός, με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ανακοίνωσε την παραίτησή του, αφού όπως είπε, κανείς άλλος δεν παραιτείται.

Το χρονικό της επίθεσης

Η εν ψυχρώ εκτέλεση του 41χρονου υπαρχιφύλακα Aντώνη Νεκτάριου Σάββα, έγινε στον πεζόδρομο της οδού Δημητρακοπούλου, στα Κάτω Πατήσια, λίγο πριν τις 06:30 το πρωί.

Ο άτυχος αστυνομικός υπηρετούσε στο τμήμα επιχειρήσεων της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και είχε μόλις ξεκινήσει τη βάρδιά του, έξω από το σπίτι της Σοφίας Κυριακίδου, της πρώην συζύγου του Αγγελέτου Κανά, που έχει καταδικαστεί για συμμετοχή στον ΕΛΑ.

Στο σώμα του άτυχου αστυνομικού βρέθηκαν περισσότερες από 20 σφαίρες, αλλά οι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι άκουσαν περίπου 5 πυροβολισμούς.

Ο 41χρονος αστυνομικός βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο την ώρα που δέχθηκε τους πυροβολισμούς στο στήθος και στο κεφάλι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δράστες ήταν τέσσερις, εκ των οποίων δύο ήταν οι εκτελεστές, ενώ είχαν και δύο συνεργούς. Χρησιμοποίησαν δύο ή τρία όπλα, τύπου Καλάζνικοφ και ΜP5, όπως και στην επίθεση που δέχτηκε ο αστυνομικός Διαμαντής Ματζούνης.

Βλέπουν τη Σέχτα Επαναστατών πίσω από την επίθεση

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή, ενώ στο σημείο της επίθεσης έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 24 κάλυκες.

Στο σημείο έχουν σπεύσει αστυνομικοί του εγκληματολογικού τμήματος, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., κ. Βασίλης Τσιατούρας, ενώ τις έρευνες έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ., κ. Παναγιώτης Στάθης από τον τόπο του συμβάντος δήλωσε πως δεν υπήρχε κάποια προειδοποίηση για την επίθεση, ενώ τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης.

Η αστυνομία πάντως εικάζει ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η Σέχτα Επαναστατών κι όχι ο Επαναστατικός Αγώνας, όπως υπέθεσε αρχικά, λόγω των  ομοιοτήτων που παρουσιάζει το χτύπημα με την επίθεση στον αστυνομικό Διαμαντή Ματζούνη.

Τι δήλωσε ο ιατροδικαστής

Ο ιατροδικαστής κ.Φίλιππος Κουτσάφτης, μετά από την πρώτη εξέταση που έκανε στη σορό του άτυχου αστυνομικού στο σημείο του συμβάντος, δήλωσε:

«Ο άτυχος αστυνομικός φέρει πολλαπλές εισόδους διαβλημάτων πυροβόλου όπλου.

Χτυπήθηκε κυρίως στην αριστερή πλευρά του σώματός του και στο κεφάλι. Καθόταν στη θέση του οδηγού και ενώ είχε όπλο στη ζώνη του, είναι προφανές ότι αιφνιδιάστηκε και από την πρώτη εξέταση προκύπτει ότι δέχτηκε τις σφαίρες από πολύ κοντινή απόσταση και ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.

Οι σφαίρες που δέχτηκε ήταν τουλάχιστον είκοσι ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες θα βγουν στη δημοσιότητα μετά τη νεκροτομή»

Ποια είναι η Σοφία Κυριακίδου

Ο 41χρονος υπαρχιφύλακας της Αντιτρομοκρατικής είχε υπηρεσία έξω από το σπίτι της Σοφίας Κυριακίδου, που είναι πρώην σύζυγος και βασική μάρτυρας κατηγορίας του καταδικασμένου για συμμετοχή στον ΕΛΑ, πρώην κοινοτάρχη Κιμώλου, Αγγελέτου Κανά.

Ο Αγγελέτος Κανάς έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 25 χρόνια κάθειρξη, αφού το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον έκρινε ομόφωνα ένοχο. Έκανε αίτηση αποφυλάκισης, η οποία έγινε δεκτή και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Από τον Οκτώβριο βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Ο ίδιος ο Αγγελέτος Κανάς αρνείται όλες τις κατηγορίες και αποδίδει την εμπλοκή του στον ΕΛΑ στην διαμάχη που έχει με την πρώην γυναίκα του.

Τα ξένα ΜΜΕ για τη δολοφονία κατά του αστυνομικού

Ως τη χειρότερη επίθεση μετά το Δεκέμβριο χαρακτηρίζουν τα ξένα μέσα τη σημερινή δολοφονική επίθεση εις βάρος αστυνομικού της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στα Άνω Πατήσια.

Σύμφωνα με τη «yahoo! news», το σημερινό επεισόδιο σηματοδοτεί αναζωπύρωση των μαζικών κινητοποιήσεων που κορυφώθηκαν το Δεκέμβριο λίγες μόνο ημέρες πριν τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, στα οποία πρόκειται να παρευρεθούν πολλές εξέχουσες προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο.

Το Reuters παρομοιάζει τη σημερινή επίθεση με την επίθεση που είχε δεχθεί αστυνομικός από τον Επαναστατικό Αγώνα τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο του κύματος βίας που ξεσήκωσε ο πυροβολισμός του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Le Monde: Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ-ΕΕ για αντιτρομοκρατική δράση

Μυστικές διαπραγματεύσεις διεξάγονται την τελευταία τριετία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την θέσπιση διεθνών κανόνων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αποκαλύπτει με δημοσίευμά της η Le Monde.

Ο Τζον Βέλινγκερ, νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, είχε αυτό το διάστημα 14 συναντήσεις με τους υπουργούς εξωτερικών της ΕΕ στο Στρασβούργο, τις Βρυξέλλες και τη Νέα Υόρκη.

Στην ατζέντα των συναντήσεων αυτών περιλαμβάνονταν οι «υπερβολές της κυβέρνησης Μπους (…), όπως η χρήση πρακτικών βασανισμού, οι μυστικοί κρατούμενοι και οι φυλακές του Γκουαντάναμο».

«Οι συνομιλίες του Μπέλινγκερ διεξάγονταν χωρίς την ενημέρωση των ΜΜΕ, την εποχή που τα ευρωπαϊκά πρωτοσέλιδα μονοπολούσαν οι μυστικές πτήσεις της CIA στην Ευρώπη», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Με τις συναντήσεις αυτές η Ευρώπη αναγκάστηκε να ξεκαθαρίσει τη θέση της με ένα έγγραφο που φέρει τίτλο «The Elements» (Τα στοιχεία), με το οποίο προσδιορίζει ένα «πλαίσιο συνεργασίας της ΕΕ κατά της τρομοκρατίας». Αντίγραφο του εγγράφου αυτού θα σταθεί σύντομα στην Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. Στόχος είναι η διακήρυξη κοινών αξιών και κοινής αντιτρομοκρατικής πολιτικής από ΗΠΑ και ΕΕ έως το 2010.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK