Πανδημία: «Επικίνδυνο κοκτέιλ» το χαμηλό τείχος ανοσίας, η γρίπη και η χαλάρωση μέτρων

Πανδημία: «Επικίνδυνο κοκτέιλ» το χαμηλό τείχος ανοσίας, η γρίπη και η χαλάρωση μέτρων

Νέα έκκληση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το αντιγριπικό εμβόλιο - Αναλυτικά οι ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν - Ποιοι πρέπει να προσέξουν με τον χρόνο του εμβολιασμού

maskes_athina_main1
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός αποτέλεσε το επίκεντρο της σημερινής ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας, ο οποίος θα πραγματοποιείται παράλληλα με αυτόν κατά του κορωνοϊού. «Όσοι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο να το κάνουν», τόνισε για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκαθαρίζοντας πως μπορεί να διενεργηθεί ακόμη και ταυτόχρονα με το εμβόλιο έναντι της COVID-19 ή άλλων λοιμώξεων.

Η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού τον χειμώνα αποτελεί δύσκολο στοίχημα, όπως το καθιστούν τέσσερα βασικά στοιχεία: η μεγάλη κυκλοφορία αναπνευστικών ιών, το «χαμηλό» τείχος ανοσίας κατά της COVID-19 συγκριτικά με τον αρχικό στόχο, η μειωμένη αντιγριπική ανοσία στην κοινότητα και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας. Πέρυσι, ανέφερε η Πρόεδρος, ο περιορισμός στις μετακινήσεις, η απαγόρευση συνωστισμών και η πειθαρχία στα μέτρα υγιεινής πέτυχαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τον περιορισμό της κυκλοφορίας του ιού της γρίπης.

Φόβοι για τον συνδυασμό κορωνοϊού - ιού της γρίπης

Το κενό στην επιστημονική γνώση σχετικά με τη συγκυκλοφορία των δύο ιών στην κοινότητα λόγω της «εξαφάνισης» της γρίπης πέρυσι, επίσπευσε τη διαδικασία για την αντιγριπική προστασία που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο, πριν την κορύφωση της γρίπης κατά του μήνες Ιανουάριο έως Μάρτιο.

Επί τούτω, την 1η Οκτωβρίου άνοιξε ηλεκτρονική συνταγράφηση για τα εμβόλια που φέτος είναι τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό και περιλαμβάνουν δυο στελέχη Α, του Η1Ν1 και του Η3Ν2, και δύο στελέχη των ιών τύπου Β. Με τη συνταγογράφηση δημιουργείται ένα ηλεκτρονικό μητρώο που λειτουργήσει ως πηγή πληροφόρησης σχετικά με την αντιγριπική κάλυψη στον πληθυσμό.

Ο εμβολιασμός γίνεται το ανάχωμα έναντι ενός ιού «που δεν πρέπει να του έχουμε εμπιστοσύνη» και που «κάθε φορά μπορεί να έχει και ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου για την ιδιότητά του να μεταλλάσσεται και στάθηκε στην αναγκαιότητα εμβολιασμού του πληθυσμού που πρέπει να εμοβιλαστεί εγκαίρως. Ειδικότερα, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση, εμβολιάζονται κατά σειρά:

Ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών
Παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα
Έγκυοι
Ενήλικοι και ανήλικοι με παθολογική παχυσαρκία
Παιδιά σε αγωγή με ασπιρίνη
Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών
Κλειστοί πληθυσμοί όπως εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και άλλων σχολών ή εργαζόμενοι σε δομές παροχής υγείας
Άστεγοι, κτηνίατροι και άτομα που έρχονται σε επαφή πιθανές πηγές μετάδοσης του ιού

Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν προφυλάσσει από τον κορωνοϊό

Η ανάγκη εμβολιασμού κατά της COVID-19 είναι παρούσα, είτε πρόκειται την τρίτη δόση είτε την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού, ο οποίος μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και μετά την παρέλευση πολλών μηνών. Τα αντιγριπικά δεν υποκαθιστούν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό και δεν υπάρχει διασταυρούμενη προστασία για τους δύο ιούς, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, εξηγώντας πως πρόκειται για ξεχωριστές λοιμώξεις, με διαφορετική πορεία και πρόγνωση.

Κλείσιμο
Η χορήγηση των δύο εμβολίων μπορεί να γίνει ταυτόχρονα ή με μικρό χρονικό παράθυρο ημερών στον γενικό πληθυσμό αλλά και σε ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 με αρνητικό όμως αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου.

Προσοχή στον χρόνο του αντιγριπικού εμβολιασμού χρειάζεται να δείξουν οι συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί ασθενείς που βγήκαν θετικοί κατά τον εργαστηριακό έλεγχο, οι οποίοι πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό μέχρι να παρέλθει το διάστημα απομόνωσης και υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Επί του παρόντος, έχουν διενεργηθεί συνολικά 12.200.590 εμβολιασμοί, 6.463.824 με μία δόση, 6.175.618 ολοκληρωμένοι και 55.166 με Τρίτη δόση εμβολίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους η εμβολιαστική κάλυψη ανά ηλικιακή ομάδα διαμορφώνεται ως εξής:

85 και άνω 75,6%
80 - 84 ετών 74%
75 - 79 ετών 86%
70 - 74 ετών 80%
65 - 69 ετών 82%
60 - 64 ετών 78,7%
55 - 59 ετών 77%
50 - 54 ετών 74%
45 - 49 ετών 71,6%
40 - 44 ετών 67,5%
35 - 39 ετών 61%
30 - 34 ετών 60,6%
25 - 29 ετών 60,5%
18 - 24 ετών 57%
15 - 17 ετών 32,1%
12 - 14 ετών 19%

Από τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η εντονότερα αρνητική εικόνα έρχεται από τους διασωληνωμένους που από τις 28 Σεπτεμβρίου βρέθηκαν ξανά σε ανοδική πορεία. Σήμερα ανέρχονται σε 342, 304 (88.89%) ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.


Ειδήσεις σήμερα:

Τραβάει το σκοινί η Άγκυρα - Ισχυρίζεται πως έδιωξε από «τουρκική υφαλοκρηπίδα» το National Geo

Προκλητικός Τατάρ: Τα Βαρώσια θα ανοίξουν σταδιακά για εγκατάσταση

Ποιοι «τρέμουν» τα Pandora Papers; Μόλις οκτώ χώρες ζητούν έρευνα - Η Κομισιόν... νίπτει τας χείρας της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK