Διευκρινίσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών: Οι πολίτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής εμβολίων

Διευκρινίσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών: Οι πολίτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής εμβολίων

Η φράση του  Μάριου Θεμιστοκλέους «ο πολίτης μπορεί να αποφασίσει τι θέλει» δεν αφορά στη δυνατότητα επιλογής εμβολίου αλλά την ελευθερία των πολιτών να εμβολιαστούν ή όχι

vaccine_main
Σε διευκρινίσεις σχετικά με τυχόν δυνατότητα επιλογής εμβολίων από τους πολίτες προχώρησε η Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με συνεργάτες του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, στην απάντηση στην ερώτηση «Τι θα κάνετε σε περίπτωση που οι πολίτες αρνηθούν να πάρουν το εμβόλιο της Astra Zeneca; Εάν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση και αρνηθεί την δεύτερη με το εν λόγω εμβόλιο, θα δώσετε την δυνατότητα υποκατάστασης;», η απάντηση που δόθηκε ήταν η εξής:

«Κατ’ αρχήν έχουμε πει από την προηγούμενη ενημέρωση ότι σταδιακά ενώνονται τα δυο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε. Και τα άτομα που είναι δικαιούχα με τα άλλα δύο εμβόλια, καθώς και το εμβόλιο της Astra Zeneca.

Από την στιγμή που στο τέλος του μήνα που θα ενωθούν τα δύο συστήματα, όλοι θα είναι δικαιούχοι για όλα τα εμβόλια, ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει.

Το θέμα αν είχε κάνει την πρώτη δόση για να κάνει την δεύτερη, αυτό έχει και μια επιστημονική χροιά, ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα ακολουθήσουμε όποια απόφαση μας πει.»

Είναι προφανές η φράση «ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει» δεν αφορά επιλογή εμβολίων αλλά με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός αφορά τη δυνατότητα του πολίτη να εμβολιαστεί η όχι.»

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Ωστόσο, πριν την διευκρίνιση, αυτή ακριβώς η αποστροφή του Μάριου Θεμιστοκλέους, ότι «ο πολίτης μπορεί να αποφασίσει τι θέλει» ερμηνεύτηκε πως οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν ποιο από τα διαθέσιμα εμβόλια θα κάνουν. Η είδηση μάλιστα μεταδόθηκε και από την ΕΡΤ και δημοσιεύτηκε και σε πολλά Μέσα Ενημέρωσης προκαλώντας σύγχυση στους πολίτες.
Για το λόγο αυτό, η επιτροπή εμβολιασμών προχώρησε στην διευκρίνιση για να μην μείνει στον αέρα η λαθεμένη εντύπωση.

Κατά την ενημέρωση τονίστηκε επίσης ότι το ποσοστό εμβολιασμών AstraZeneca είναι στο 85% και δεν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις. «Να θυμίσω ότι είναι ένα εμβόλιο το οποίο φυλάσσεται σε θερμοκρασία 2-8 βαθμούς για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Και ακόμα και φιαλίδιο να ανοιχτεί, μετακυλίεται στην επόμενη μέρα. Άρα δεν είχαμε αδιάθετες δόσεις και δεν χρησιμοποιήθηκαν για κάποιες άλλες ομάδες» είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ειδήσεις σήμερα

Ρωσία: Παρατείνεται η απαγόρευση των πτήσεων από και προς Βρετανία έως τις 16 Απριλίου

Πέτσας (ΘΕΜΑ 104,6): Πάμε σε σταδιακό άνοιγμα από το τέλος Μαρτίου 

«Σπίτι με το MEGA»: Αφιέρωμα στην ελληνική παραδοσιακή μουσική με τον Γιάννη Καψάλη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ