LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Οι «υπερμεταδότες» τροφοδοτούν τις «εκρήξεις» της πανδημίας παγκοσμίως

maskes-arthro

Η υπερμετάδοση είναι το σήμα κατατεθέν του κορωνοϊού - Το παράδειγμα της 61χρονης Νοτιοκορεάτισσας από την οποία ξεκίνησε η εξάπλωση στην ασιατική χώρα

Χώροι λατρείας, οικογενειακές γιορτές ή επαγγελματικά συνέδρια: ορισμένες εκδηλώσεις παράγουν από μόνες τους τεράστιο αριθμό κρουσμάτων της Covid-19 και η κατανόηση αυτών των φαινομένων υπερμετάδοσης μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της πανδημίας.

Ολο και περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι η εξάπλωση αυτής της νέας νόσου τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις εκρήξεις που προέρχονται από λίγα μόνο μολυσμένα άτομα.

Οταν συμβαίνει αυτό, ο ιός μεταδίδεται «σε 10, 20, 50 άτομα ή και περισσότερα», την ώρα που στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η αλυσίδα της μετάδοσης έχει αντίθετα την τάση να διακόπτεται γρήγορα, εξηγεί ο Benjamin Althouse, ερευνητής του Clinical Simulation Center του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Είναι πιθανόν μάλιστα ότι το 90% των κρουσμάτων της Covid-19 προέρχονται μόνο από το 10% των μολυσμένων ατόμων, είναι η δική του εκτίμηση.

«Είναι σαν να πετάς σπίρτα σε προσάναμμα: με το πρώτο σπίρτο, και έπειτα στο δεύτερο, δεν γίνεται τίποτε, αλλά ξαφνικά, με το τρίτο σπίρτο ανάβει η φωτιά και πυρπολεί τα πάντα», περιγράφει.

«Η υπερμετάδοση είναι το σήμα κατατεθέν του κορωνοϊού», υπενθύμισε στο τέλος του Οκτωβρίου η Μαρία Βαν Κέρκοουβ, στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τους τελευταίους μήνες, πολλά περιστατικά υπερμετάδοσης έχουν σημαδέψει το χρονικό της επιδημίας του κορωνοϊού.

Η Ασθενής 31 στη Νότια Κορέα

Τον Φεβρουάριο, μία 61χρονη Νοτιοκορεάτισσα εντοπίσθηκε ως «ασθενής 31» και έμεινε στην ιστορία αυτής της επιδημίας: από αυτήν ξεκίνησε το κύμα μόλυνσης στην Εκκλησία Shincheonji του Ιησού.

Ο παραλληλισμός γίνεται με την "Typhoid Mary", την μαγείρισσα η οποία έμεινε στην ιστορία της Ιατρικής στις αρχές του 20ού αιώνα ως η πρώτη υγιής φορέας του τυφοειδούς πυρετού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού μετέδωσε την νόσο σε δεκάδες άτομα.

Η νοτιοκορεατική Εκκλησία, θρησκευτικό κίνημα με τα χαρακτηριστικά της αίρεσης, έγινε τελικά ο βασικός πυρήνας της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Νότια Κορέα, με περισσότερα από 5.000 κρούσματα συνδεόμενα με αυτήν.

Αντιστοίχως, ετήσιο συνέδριο στο τέλος του Φεβρουαρίου που οργανώθηκε από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Biogen θεωρείται ύποπτο για την μετάδοση του ιού σε 20.000 άτομα στην περιοχή της Βοστώνης.

Πέραν αυτών των χτυπητών παραδειγμάτων, οι συντάκτες μελέτης που δημοσιεύθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου στην επιθεώρηση Science έφθαναν στο συμπέρασμα ότι «η υπερμετάδοση κυριαρχεί» στην εξάπλωση της επιδημίας του SARS-CoV-2.

Αυτοί οι αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα των τεσσάρων πρώτων μηνών της επιδημίας στα ινδικά κρατίδια του Ταμίλ Ναντού και του Αντρα Πραντές. Η ετυμηγορία: από το 8% των μολυσμένων ατόμων προήλθε το 60% των νέων κρουσμάτων ενώ το 71% των ατόμων που είχαν προσβληθεί δεν μετέδωσαν τον ιό σε καμία από τις επαφές τους.

Από την αρχή της πανδημίας, η προσοχή έχει στραφεί ειδικά προς έναν δείκτη, τον ρυθμό αναπαραγωγής, που ονομάζεται R0 και αντιπροσωπεύει τον μέσο αριθμό των ατόμων στα οποία κάθε φορέας μεταδίδει τον ιό, απουσία οποιουδήποτε μέτρου για την έλεγχο της επιδημίας.

Ομως, η απομόνωση αυτού του κριτηρίου «δεν αρκεί για να δώσει πλήρη εικόνα της μετάδοσης», προειδοποιεί ο Benjamin Althouse.

Η Covid-19, η γρίπη και ο Ebola έχουν και οι τρεις R0 ανάμεσα στο 2 και το 3. Ομως, η τάση είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από γρίπη μολύνουν δύο ή τρία άτομα, την ώρα που στον Ebola και την Covid η μετάδοση είναι πολύ πιο διάσπαρτη: ορισμένοι δεν μολύνουν κανέναν ή σχεδόν, ενώ άλλοι αποτελούν πηγή για δεκάδες μολύνσεις, σύμφωνα με τον ερευνητή.

Μένει να διαπιστωθεί τι είναι αυτό που προκαλεί τις υπερμεταδόσεις.

Γιατί θεωρείται εσφαλμένη η ονομασία «υπερμεταδότης»

Δεν ξέρουμε ακόμη με βεβαιότητα ποιος είναι ο ρόλος των βιολογικών παραγόντων, για παράδειγμα η υπόθεση ότι οι υπερμεταδότες έχουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο.

Αντίθετα, αυτό για το οποίο υπάρχει βεβαιότητα είναι ότι η μετάδοση της Covid συνδέεται στενά με τις συνθήκες: οι κλειστοί χώροι, που δεν αερίζονται καλά, όπου υπάρχει κοσμοσυρροή και όπου μιλάμε, φωνάζουμε ή τραγουδάμε ευνοούν ιδιαίτερα την μετάδοση.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Nature έδειξε ότι τα εστιατόρια, οι χώροι άθλησης και τα μπαρ είναι οι χώροι όπου γίνεται η μεγαλύτερη μετάδοση στις ΗΠΑ.

Βασιζόμενοι στα στοιχεία των κινητών τηλεφώνων 98 εκατομμυρίων προσώπων, οι ερευνητές έφθασαν στο συμπέρασμα ότι το 80% των κρουσμάτων συνδέονταν με το 10% μόνο των χώρων.

Για τον λόγο αυτόν ο Benjamin Althouse θεωρεί εσφαλμένο τον όρο «υπερμεταδότες», αφού κατά την άποψή του αυτό που μετρά περισσότερο είναι οι συνθήκες και όχι οι βιολογικές διαφορές μεταξύ των ατόμων: μπορεί να έχω ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο ιό στην μύτη μου, αλλά αν είμαι απομονωμένος δεν μπορώ να μολύνω κανέναν.

Εξ ου και η σημασία της μάσκας, της κοινωνικής αποστασιοποίησης και του περιορισμού των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρεφόμαστε.

Αν κάθε άνθρωπος περιοριζόταν σε δέκα επαφές, «η μετάδοση του ιού θα έσβηνε σιγά σιγά», διαβεβαιώνει ο Felix Wong, ερευνητής στο MIT, βασιζόμενος σε προσομοιωτικά μοντέλα.

Ειδήσεις σήμερα

Δραματική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη: Επίταξη δυο ιδιωτικών κλινικών από το υπ. Υγείας

Αλβανία: Έμπαιναν στην Ελλάδα με πλαστά τεστ κορωνοϊού -Δείτε βίντεο

Γερμανία: Πολλοί τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι στο Ομπερχάουζεν - Συνελήφθη ο δράστης, γνώριζε τα θύματα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (50)

A

Λαθρο και λεωφορεια μαζικης μεταφορας.

Αρης

Στην Ελλάδα οι υπερμεταδοτες ήτανε και είναι οι λαθρομεταναστες. Μπειτε στο evros news.gr να δείτε λαθρομεταναστες που μπαίνουν κάθε μέρα από τον Έβρο.Σεπτεμβριο και Οκτώβριο το 80% των κρουσμάτων ήτανε λαθρομεταναστες και ακόμα ψάχνετε πως γιγαντώθηκε ο κορονοιος στην Ελλάδα;;;

Από τον σφραγισμένο Έβρο??

Θα τρελαθώ!!!

Γιώργος

Το να πας να διασκεδάσεις το βράδυ , χωρίς μέτρα προφύλαξης είναι ανευθυνότητα , αλλά είναι και δικαίωμά σου. Εισαι νέος και δε φοβάσαι τα χειρότερα. Την επομένη ρε αδερφέ που θα πας στη δουλειά σου , βάλε τη μασκούλα σου , τουλάχιστον αν έχεις κολήσσει μη το μεταδώσεις σε κανένα φουκαρά. τόσο απλό είναι.

Αγύριγο κεφάλι

Το πλέον ΟΥΣΙΩΔΕΣ το οποίο κράτησα από το ως άνω πολύ καλό ΡΕΠΟΡΤΑΖ είναι η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ πρόταση του έχουσα κατά λέξη ως εξής:____"Αν κάθε άνθρωπος περιοριζόταν σε δέκα επαφές, «η μετάδοση του ιού θα έσβηνε σιγά σιγά», διαβεβαιώνει ο Felix Wong, ερευνητής στο MIT, βασιζόμενος σε προσομοιωτικά μοντέλα."________Τηρείστε το λοιπόν!

Καπετάν Θανασης

Λάθρο και τουρίστες χωρίς τεστ, φταίνε. Το Μάιο είχαμε καθαρίσει και αυτοί μας Γέμισαν.

@@

Ξέχασε να αναφέρει και τους νέους στις πλατείες, όταν κάνανε την επανάσταση τους

ΝΝ

Όλη η Ελλάδα έβλεπε για πολλές ημέρες τις εικόνες στο εφετείο. Τι συμπέρασμα έβγαινε αυθόρμητα; Δεν καταλαβαίνετε ότι στην ουσία ήταν σαν να έλεγαν, μη φοβάστε τίποτα, δεν υπάρχει ιός; Υπόλογη η κυβέρνηση που για πολιτικές σκοπιμότητες, έπαιξε στα ζάρια την υγεία του ελληνικού λαού. Από την αριστερά δεν περιμέναμε τίποτα. Αυτοί για να ικανοποιήσουν τις εμμονές και τις ιδεοληψίες τους δε λογαριάζουν κανέναν....

ΜΑΝΟΣ

Καλά το συνοθύλευμα Ανθελλήνων και ηλιθίων,Ζαιοι,μπορεί να σε κοροϊδέψουν κάπως,αλλά εκείνος ο χαραμοφάης του ΚΚΕ κάνει μπάμ που βγήκε μόνο για διαφήμιση!! Βέβαια δεν θα πάρουμε γιατί τα προϊόντα του είναι ληγμένα!!

Πειραιώτης μαουνιέρης.

...τι βλάκας που είσαι ρε συ.Η χώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση από τις άλλες Ευρωπαικές χώρες.Γιατί σκούζεις λοιπόν;Οι μπαοκτζήδες θέλανε να κάνουν επανάσταση μεθυσμένοι στα μπαρ,και κατέστρεψαν τη Β.Ελλάδα.Αυτούς να μέμφεσαι...

ψεκασμένο συριζόβλητο

Με Τσίπρα και Πολάκη δεν θα είχαμε δεύτερο κύμα. Θα τα είχαμε τινάξει όλοι στο πρώτο.

Λάζαρος

TA MMM???

Konstantinos

Τελικά διαβάζοντας τα σχόλια των αναγνωστών, διαπιστώνω οτι η μ@λακ$α ειναι πιο μεταδοτική και από το Covid-19. Πρέπει το πατριωτάκι στην Pfizer να φταίξει ένα εμβόλιο αποκλειστικά για τους Έλληνες ιθαγενείς!

George

Σωστός!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία