Αντισυνταγματικό το κόψιμο των δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους, λέει το ΣτΕ

tyftf56w

Αντισυνταγματικές  έκρινε το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας τις περικοπές των  δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας στο Δημόσιο  - Το ζήτημα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Αντισυνταγματικές είναι οι περικοπές των  δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ  και ΜΠΙΔ, κ.λπ. έκρινε η επταμελής σύνθεσης του ΣΤ΄ Τμήματος με σειρά αποφάσεων της και λόγω της αντισυνταγματικότητα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίσης στην Oλομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία κρίνει τελικά εάν είναι συνταγματικές ή όχι οι περικοπές των τριών εν λόγω επιδομάτων.
Σύμφωνα με το σκεπτικό των συμβούλων Επικρατείας οι επίμαχες περικοπές που έγιναν με το νόμο 4093/2012 αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. 

Ωστόσο λόγω της αντισυνταγματικότητας, παραπέμπει για τελική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Οι επίμαχες περικοπές άρχισαν να τρέχουν από 1.1.2013 και σύμφωνα με τους  συμβούλους Επικρατείας «ο νομοθέτης όφειλε αποφαινόμενος τεκμηριωμένα για την αναγκαιότητα του μέτρου, να εξετάσει την ύπαρξη τυχόν εναλλακτικών επιλογών και να συγκρίνει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμίας για τον επιδιωκόμενο δημόσιο σκοπό της δημοσιονομικής προσαρμογής καθώς και εάν οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης περικοπής αποδοχών στο βιοτικό επίπεδο των θιγόμενων, αθροιζόμενες με τις επιπτώσεις από τα ήδη ληφθέντα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, και συνδυαζόμενες με τις κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες, οδηγούν σε ανεπίτρεπτη μείωση του επιπέδου ζωής των υπαλλήλων, κάτω του επιπέδου της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Στο πολυσέλιδο σκεπτικό τους (2626-2635/2018) οι δικαστές αναγνωρίζουν ότι ο νομοθέτης εκτιμώντας τις κρατούσες κοινωνικές συνθήκες μπορεί να προβαίνει σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος, ωστόσο επισημαίνουν ότι : «με την επίμαχη διάταξη επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή την αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγόμενων, ειδικότερα δε, θεσπίζεται πλέον με αυτήν, όχι περατερω μείωση, αλλά κατάργηση των ετήσιων αποδοχών». Και προσθέτουν ότι, επιδόματα, εορτών και αδείας, συνδέονται από τη φύση τους με τις αυξημένες ανάγκες που ανακύπτουν κατά τις εορταστικές περιόδους και κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, οι οποίες ανάγκες συντρέχουν για όλους τους υπαλλήλους ανεξάρτητα από το μισθό του καθενός». 

Τέλος, το ΣτΕ  καταλήγει  ότι «ο νομοθέτης δεν δικαιολογείτο πλέον να προχωρήσει στην υιοθέτηση του επίμαχου καταργητικού μέτρου, χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμήσει την προσφορότητα του μέτρου ενόψει και της διαπίστωσης, ότι τα αντίστοιχα μέτρα που είχε λάβει έως τότε δεν είχαν αποδώσει τα αναμενόμενα”

ΣΧΟΛΙΑ (133)

Don Lope de Aguirre

Ας μην βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα. Οι αποφάσεις είναι παραπεμπτικές. Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα αποφασίσει.

Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού

Θα ήθελα να καταθέσω την ταπεινή μου άποψη. Καταρχάς, όλη αυτή η απόφαση-χωματερή, είναι μίασμα, καρκίνωμα, και δημιουργεί δικαίως θυμικά συναισθήματα, και προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα, όπως επίσης, προκαλεί διχόνοια μεταξύ μας. Εκεί μας κατάντησαν στο συναίσθημα, και στην τσέπη. Πολλά θα μπορούσα να πω αναπτύσσοντας επιχειρηματολογία για το εάν άξιζε ή εάν είχαν προτεραιότητα οι δ.υ να πάρουν πίσω 13ο και 14ο, και εάν κλέβει ή όχι και πόσο ο επαγγελματίας, και εάν ο ιδιωτικός υπάλληλος παίρνει μαύρα αφορολόγητα κλπ. Όλα τα ανωτέρω, είναι διχαστικά, και εστιάζουν στο δέντρο. Δικαιολογημένη μεν αγανάκτηση, διχασμός, αλλά καφενειακή. Διότι το δάσος, κρίνοντας σφαιρικά, είναι ότι οι δικαστές του ΣτΕ, στη πραγματικότητα είναι δι(χ)αστές, να αλληλοφαγωθούμε σπέρνοντας ανισότητα και ανισονομία μεταξύ μας, και αυτοί να τα τσεπώνουν βγάζοντας εμετικές αποφάσεις υπέρ του σιναφιού τους, δηλαδή των δ.υ. Κόρακας κοράκου μάτι βγάζει; Είναι ντροπή να μη δίδεται προτεραιότητα στα δώρα των συνταξιούχων πχ του ΙΚΑ, των 500 ευρώ, συγγνώμη που δεν έγιναν όλοι επιστήμονες, αλλά και η εργατιά είναι κομμάτι της εργασιακής αλυσίδας. Με αυτούς, όπως και τους συνταξιούχους αναπήρους με καρκίνο, και με κομμένα πόδια, (που δε νομίζω να ξαναφυτρώσουν), για αυτή λοιπόν τη ταμπακιέρα, θα πείτε τίποτα; Μας έχουν εδώ στα σχόλια και σφαζόμαστε, στην υγειά των κορόιδων -εργατών-που παράγει πλούτο στις βιομηχανίες και τα εργοστάσια φερειπείν. Εμετικοί του ΣτΕ.

Soum

Το πρόβλημα δεν είναι τα δώρα των ΔΥ. Φυσικά και πρέπει να τα παίρνουν όλοι οι εργαζόμενοι. Πρώτα όμως να δεχθούν οι αγαπητοί ΔΥ την αξιολόγηση (ρόλου, θέσης και προσόντων) όπως γίνεται και στις επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα, ιδανικά από ανεξάρτητη αρχή ή/και ιδιωτική εταιρία - όχι να αξιολογεί ο Μήτσος τον Κίτσο. Ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης, να ακολουθήσει ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του Δημοσίου (μείωση προσωπικού, συγχωνεύσεις) που θα οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση των υπηρεσιών. Έτσι δουλεύουν οι σωστές επιχειρήσεις. Έτσι γίνεσαι σοβαρή επιχείρηση και παρέχεις σοβαρές υπηρεσίες. Έτσι μόνο μπορείς αγαπητέ ΔΥ να λες "γιατί αυτοί και όχι εμείς".

Κιμων

Αντι ως εθνος τα υπερπλεονασματα που μαζεψαμε απομυζωντας τις παραγωγικες ταξεις, να τα δωσουμε σε κλαδους υψηλης προστιθεμενης αξιας, με τη μορφη κινητρων-επιχορηγησεων, για να δημιουργηθει εργασιεςμε εξαγωγες και καλοπληρωμενες θεσεις εργασιες. Αντι να δωσουμε για την Αμυνα της Χωρας που εχουμε 10 χρονια να αγορασουμε σημαντικο εξοπλισμο, εναντι της Τουρκιας που υπερεξοπλιζεται. Αντι να δωσουμε κινητρα στους Ελληνες νεους να γενναμε παιδια και να μενουν στον τοπο, που εξαφανιζομαστε απο την υπογεννητικοτητα. Τα δινουμε σε υψηλοσυνταξιουχους και δ.υ., επιδοτωντας ετσι μη παραγωγικες ταξεις και την καταναλωση-εισαγωγες που τοσπ κακο κανουν στην οικονομια. Στην τελικη, οποιος δ.υ δε θελει, μπορει καλιστα να δοκιμασει την τυχη του στον ιδιωτικο τομεα. Δεν παει ομως, ακομη και με παραπανω λεφτα, γιατι η αξια της μονιμοτητας, της μη αξιολογησης και της τεμπελιας, ειναι ανεκτιμητη.

Πολιτισμενες χωρες !

Οι πολιτισμένες χώρες δεν είναι μπανανίες , άσχετε ! Και στις πολιτισμένες χώρες η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη αρχή , αδέκαστη και δεν βρίθει παραδικαστικών κυκλωμάτων ! Βάζετε και τις μούτρα σας με τους πολιτισμένους !

Κάποιος

τα δώρα χριστουγέννων, πασχα και επ. αδ. ΔΕΝ είναι δώρα αλλά νόμιμη κανονική αμοιβή για την εργασία του υπαλλήλου, ιδιωτικού ή δημοσίου. Αποτελούν μέρος του ΜΗΝΙΑΙΟΥ μισθού που δεν δίνεται τον κάθε μήνα αλλά κρατείται και αθροιστικά καταβάλλεται στις αντιστοιχες περιόδους. Άρα όταν κόβει ο εργοδότης αυτό το λεγόμενο δώρο είναι καθαρή μείωση μισθού που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ δια Νόμου.

Καλο παράδειγμα

Οχι "Αντισυνταγματικό το κόψιμο" βρε παιδιά! Δωστε καλό παράδειγμα με καλή χρήση των Ελληνικών! π.χ. "Αντισυνταγματικήγ η κατάργιση" δεν είνα καλύτερα;

ΜΠΑΡΝΑΜΠΙ

Οι ιδιωτικοι υπαλληλοι παιρνουν-καλως φυσικα-επιδοματα εορτων και διακοπων. Το ιδιο φυσικα πρεπει να (ξανα)γινει και για τους δημοσιους

Ρωσικη ρουλετα παιζεται το κεφαλι σας ταπιανογραφοι....

Προς τα σκουπίδια ( δημοσιογραφους ) που κοβουν τα σχολια μου εκει στο ΠΘ. Εχετε αδεια δημοσιου μεσου ενημερωσης αν καταλάβατε τι σημαινει αυτό . Δεν ειστε στο σπιτι σας στο χωριο . Αν δεν καταλάβατε θα το καταλαβεται εν ευθετω χρονω

10 ΧΡΟΝΙΑ

Κριση δεν ειδα κανενα Δ.Υ να παραιτειται λογω του οτι με τα νεα μισθολογια τις μειωσεις θεσεων εργασιας και τις περικοπες των δωρων η δουλεια του ηταν πλεον ασυμφορη για τον ιδιο και καταχρηστικη υπερ του εργοδοτη.Συνεχιζουν να αρμεγουν το μηνιατικο ακομη και σημερα και γιατι να μην το κανουν αλλωστε??? Μηπως το αφεντικο τους αφησε απληρωτους?Μηπως το αφεντικο τους εκοψε τα ενσημα για να μπορει να τους πληρωνει?Μηπως εργαστηκαν υπερωριες που δεν θα πληρωθουν ποτε?Μηπως οταν αρωστησαν χρειαστηκε να περασουν απο γιατρο του ικα για να δικαιολογησουν τη αδεια ως αναρωτικη?Μηπως δεν πηραν μειωμενα ωραρια για την ανατροφη του νεογεννητου τεκνου τους??Μηπως .....Μηπως ....Μηπως???

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ιοσ

Συνολικά, από τον περασμένο Ιούνιο έχουν διαγνωστεί 195 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 121 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα  - Σήμερα παραμένουν νοσηλευόμενοι με επιπλοκές λόγω της λοίμωξης 16 άνθρωποι

babiniotis-bakoyiannis

Τρόπους αξιοποίησης του «Τοσίτσειου Σχολείου» που εκκενώθηκε σήμερα από την αστυνομία συζήτησαν ο δήμαρχος Αθηναίων Κ.Μπακογιάννης και ο καθηγητής - πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Γ.Μπαμπινιώτης