Συμφωνία των Πρεσπών: Ένταση στη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας

4574877

Στο ΣτΕ συζητήθηκαν προσφυγές συλλόγων κατά της «Βόρειας Μακεδονίας» - Έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 100 άτομα - Οι Σύλλογοι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών «εκθέτει τη χώρα μας σε κίνδυνο διαμελισμού»

Μέσα σε κλίμα μικρής έντασης συζητήθηκαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές Συλλόγων, κ.λπ. κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών για τη «Βόρεια Μακεδονία», ενώ έξω από το δικαστικό μέγαρο ήταν συγκεντρωμένοι περίπου εκατό άτομα.

Ειδικότερα, σε μια κατάμεστη αίθουσα της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου συζητήθηκαν οι αιτήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας και 13 ακόμη Παμμακεδονικών Ενώσεων της ομογένειας (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Μελβούρνη-Βικτώρια), της Κίνησης Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου και του δικηγόρου Γεωργίου Κόκκα.

Όλοι στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου και ζητούν να ακυρωθεί η τελική συμφωνία των Πρεσπών, όπως και οι επιστολές με τις οποίες ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς συναίνεσε στην έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Χριστοφορίδου) επικράτησε μερική ένταση καθώς αρχικά μερικοί εκ των συνηγόρων αντέδρασαν ως προς το χρόνο αγόρευσης που τους έθεσε η πρόεδρος.

Όμως, το κλίμα επιβαρύνθηκε όταν οι παριστάμενοι στην αίθουσα χειροκρότησαν την αγόρευση μιας εκ των δικηγόρων. Τότε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου διέκοψε για 5 λεπτά, λέγοντας ότι θα εκκενωθεί η αίθουσα. Στα 5 αυτά όμως λεπτά επικράτησαν ψυχραιμότερες σκέψεις. Η αίθουσα δεν εκκενώθηκε, αλλά ζητήθηκε από τους δικηγόρους των Σωματείων οι παριστάμενοι να μην προβαίνουν σε ανάλογες εκδηλώσεις. Μετά το διάλλειμα η δικηγόρος ζήτησε συγγνώμη και από εκεί και πέρα η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε σε ήρεμους τόνους.

Το βασικό ζήτημα που καλείται να λύσει το ΣτΕ, σε μια υπόθεση που δεν έχει μόνο το νομικό σκέλος, αλλά και έντονα πολιτικό, είναι κατά πόσο μπορεί να ελεγχθούν από το δικαστήριο κυβερνητικές πράξεις οι οποίες άπτονται της εξωτερικής πολιτικής, όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση αυτή που απασχόλησε σήμερα το ΣτΕ.

Πάντως, οι δικηγόροι στις αγορεύσεις τους αφιέρωσαν αρκετό χρόνο στις ιστορικές αναδρομές και τις μελλοντικές δεσμεύσεις που θα έχει η επίμαχη συμφωνία των Πρεσπών εάν κυρωθεί από την Βουλή.

Αναλυτικότερα, οι συνήγοροι των Σωματείων κ.λπ. υποστήριξαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι αντίθετη στην πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και παραβιάζει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, ενώ η βούληση του Πρωθυπουργού είναι αντίθετη στην λαϊκή βούληση.

Ακόμη, υποστήριξαν ότι η συμφωνία δεν μπορεί να κυρωθεί από την Βουλή γιατί δεν έχει το λαϊκό έρεισμα, ενώ τονίστηκε ότι παραβιάζεται η αρχή των εξουσιών και ότι έπρεπε να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Μάλιστα, οι δικηγόροι απευθυνόμενοι στους συμβούλους της Επικρατείας, επισήμαναν ότι είναι στα χέρια τους η σημαντικότερη υπόθεση της ζωής τους και ότι είναι οι μοναδικοί που μπορούν να αποκαταστήσουν τα πράγματα.

Σε άλλο σημείο τόνισαν ότι η καταστροφή που θα επέλθει με την συμφωνία των Πρεσπών είναι ανάλογη με αυτή της Μικρασιατικής καταστροφής.

Κλείνοντας την αγόρευσή της μια εκ των συνηγόρων είπε ότι «οι Μακεδόνες δεν θα ζήσουν πάλι σκλαβωμένοι» και στο σημείο αυτό άρχισε το παραβρισκόμενο κοινό να χειροκροτεί και η πρόεδρος του ΣτΕ διέκοψε για 5 λεπτά.

Οι συνήγοροι του Δημοσίου (ΝΣΚ) υποστήριξαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών και οι μεταγενέστερες αποφάσεις του τότε υπουργού Εξωτερικών Νικόλαου Κοτζιά είναι κυβερνητικές πράξεις που αφορούν τις διεθνείς -διπλωματικές σχέσεις της χώρας και δεν μπορούν να ελεγχθούν από το ΣτΕ.

Επίσης, οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου ανέφεραν ότι οι πράξεις που εκδίδονται σε σχέση με τις διεθνείς συμβάσεις δεν ελέγχονται από το ΣτΕ, αλλά και για ανάλογες περιπτώσεις δεν προβλέπεται δημοψήφισμα.

Τα Σωματεία κ.λπ. υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι η συμφωνία των Πρεσπών «εκθέτει τη χώρα μας σε κίνδυνο διαμελισμού και παραχωρεί το όνομα, τη γλώσσα και την ιθαγένεια των αυτοχθόνων πολιτών της Ελληνικής Μακεδονίας στους εθνικά Σλάβους πολίτες της γείτονας χώρας».

Υποστηρίζουν, επίσης, ότι παραβιάστηκε το άρθρο 82 του Συντάγματος που καθορίζει ότι η κυβέρνηση κατευθύνει τη γενική πολιτική της χώρας σύμφωνα με όσα ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, καθώς το Σύνταγμα δεν αφήνει απεριόριστη την κυβερνητική εξουσία, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση, που ουσιαστικά καταργήθηκε η Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913.

Όμως, αναφέρουν ότι παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, όπως και το άρθρο 2 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την αξία του ανθρώπου σε εθνικό επίπεδο, καθώς επέρχεται μείωση της αξίας και προσβολή της προσωπικότητας των Μακεδόνων Ελλήνων, λόγω της αφαίρεσης ουσιωδών στοιχείων της πολιτιστικής τους ταυτότητας, δηλαδή της ίδιας της ονομασίας τους.

Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Ελληνας πολιτης

Θελω να πιστευω οτι κατι εχει μεινει ορθιο και δεν ειναι ολα πουλημενα

ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ Η ΑΥΤΟΚΛΗΤΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΟΤΖΙΑ ΣΕ ΕΞΩΘΕΣΜΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΠΟΙΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΦΟΡΑ;;;; ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΔΙΟΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΒΕΡΓΙΝΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ

Βορεια

Αυτοί οι Ψευτοεπαναστατες του ΣΥΡΙΖΑ. Με την επικείμενη Εθνική Προδοσία συνεχίζουν να πουλάνε τρέλα, Ότι όλοι τους λένε Μακεδονία και άρα πρέπει να υπογράψουμε και εμείς για αυτό. Η απόλυτη σχιζοφρένεια Μετά θα λένε πάλι ότι είχαν αυταπάτες

Περικλης Ριπισης

Υπάρχει κάνεις που να πιστεύει σε αυτήν την χώρα που όλα καθοδηγουνται και κυρίως οι ανωτατοι δικαστικοι που προωθουνται και διοριζονται από την εκαστοτε κυβέρνηση,ότι θα βγαλουν αποφαση εναντίον αυτων που τους διορισαν

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΤΟ ΓΙΑΛΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΡΑΓΙΣΕ

Last

Σ.το τελος- τελος αν δεν μπορει το Στε να ελεγξει τις κυβερνητικες πραξεις ,καποιος τελος παντων πρεπει να υπαρξει ,που να μπορει , και αυτος ειναι ο κυριαρχος !ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ , ο οποιος σε τελικη αναλυση πρεπει να ερωτηθει και ο τροπος ηλιθιοφασιατακια ειναι το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ . Τι δεν καταλαβαινεις αθλιο κυβερνητικο καθεστως- συνοθυλευμα ,τι δεν καταλαβαινεις συγκυβερνητη της καταστροφης που το παιζεις , ναι το παιζεις ανταρτικο ,ταχα οτι αντιδρας ,αλλα οταν ο παπααχριστοπουλος ,ο μπρατσαρας με τις βατεςακομα και στα πουκαμισα , και οχι μονο αυτος , σου λενε με τον τροπο τους αντε γ( ει) α.. ; στα τεσσερα .Εχετε ξεφτιλισει τις λεξεις αξιοπρεπεια και πατριωτισμο. Σας φτυνει ο Ζαεφ και γλειφετε τα σαλια του ,εκτος αν τα εχετε κανει πλακακια ,να μην ψηφιστει η συμφωνια , αλλα αφου εχει υπογραφει και παραγει εννομα αποτελεσματα ,θα μιλησει ο ηγεμων ,παλι ,για αυταπατες και οι σκοπιανοι θα μας τα παρουν ολα ακομα και τα σοβρακα και τις γραβατες με τα ....λουλουδια ,ξερεις εσυ πανο .

Μαλιστα

Αυτή δε διορίστηκε πριν λίγο από τον ΣΥΡΙΖΑ;;τι περίεργο..θίχτηκαν κιόλας και για τον λόγο, έπεσε βαρύ το χειροκρότημα και ήθελε να διακόψει...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sar12

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της ΕΜΥ, διατηρείται σε ισχύ το έκτακτο δελτίο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ωστόσο το έκτακτο για την Αττική παύει να ισχύει από τις 5 το απόγευμα

gripimainagain

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), κατά το διάστημα 8–14 Απριλίου καταγράφηκαν άλλα έξι θανατηφόρα κρούσματα, καθώς και δύο εισαγωγές ασθενών με επιπλοκές της γρίπης σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας