Ένα βήμα πριν την έξοδο από τα νοσοκομεία χιλιάδες συμβασιούχοι

giatroi__1_

Το Ελεγκτικό Συνέδριο άνοιξε το δρόμο για την απόλυση καθώς έκρινε μη νόμιμες τις ανανεώσεις των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου πέραν των 24 μηνών

Με άμεση απόλυση κινδυνεύουν χιλιάδες επικουρικοί (συμβασιούχοι) εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, όπως γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό και τεχνολογικό προσωπικό. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) επικαλείται απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ανοίγει τον δρόμο για την απόλυση καθώς κρίνει μη νόμιμες τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των επικουρικών εργαζομένων πέραν των 24 μηνών.

Με δεδομένο πως τα δημόσια νοσοκομεία στηρίζονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην εργασία που προσφέρουν οι επικουρικοί εργαζόμενοι - οι οποίοι κάθε άλλο παρά έκτακτες και προσωρινές ανάγκες καλύπτουν στη λειτουργία του ΕΣΥ-, το ζήτημα μόνο ανησυχία και προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι προκαλεί στους εκπροσώπους τους.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο σε συνεδρίαση του τον περασμένο Δεκέμβριο έκρινε μη νόμιμες τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, τόσο των επικουρικών γιατρών όσο και των υπόλοιπων επικουρικών εργαζομένων, που υπερβαίνουν τους 24 μήνες. Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει πως οι Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών δεν έχουν ακόμη στη διάθεση τους το σκεπτικό της απόφασης που φέρεται να έχει εκδοθεί, ωστόσο επικαλείται πληροφορίες που φτάνουν στα νοσοκομεία από τους παρέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρεται πως οι διοικήσεις νοσοκομείων έχουν καλέσει επικουρικούς εργαζόμενους και τους ενημερώνουν για την απόφαση.

Βάσει αυτής, η απόλυση φαίνεται μονόδρομος για όλους τους επικουρικούς γιατρούς που είχαν πάρει παρατάσεις θητείας με νομοθετικές ρυθμίσεις, με την τελευταία να τους διατηρεί στις θέσεις τους έως τις 31/12/2018. Ουδείς ομως αποκλείει ότι μπορεί να δουν την πόρτα εξόδου και οι επικουρικοί, που είχαν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έλαβαν παράταση έως 31/01/2019. Εκτός από τους γιατρούς, με άμεση απόλυση κινδυνεύουν και περίπου 1.000 επικουρικοί εργαζόμενοι, κυρίως νοσηλευτές, αλλά και τεχνολόγοι και διοικητικοί.

«Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη για αυτή την εξέλιξη. Όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιεργούσε κλίμα εφησυχασμού και επανάπαυσης λέγοντας ότι κανένας δεν πρόκειται να απολυθεί πριν από τη λήξη της σύμβασης του», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, τονίζοντας πως έχει ζητήσει ήδη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Πολάκης: γίνεται συνειδητή υπονόμευση από τους δικαστές

Κι ενώ στα δημόσια νοσοκομεία δοκιμάζονται οι αντοχές μόνιμου και επικουρικού προσωπικού λόγω της δραματικής υποστελέχωσης και οι επικουρικοί έχουν συμπληρώσει...χρόνια στην κάλυψη έκτακτων αναγκών, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης με ανάρτηση του στο facebook, εντοπίζει τον υπεύθυνο και του ζητάει κι εξηγήσεις: φταίνε οι πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου!

"Μια μερίδα τους θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα δυσλειτουργίας σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας" διαπιστώνει ο αναπληρωτής υπουργός και διαβεβαιώνει τους διαδικτυακούς φίλους του ότι "εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μη γίνει αυτό".

"Δεν δώσαμε την ψυχή μας για να ισορροπήσει το σύστημα υγείας 2,5 χρόνια τώρα για να δημιουργήσει πρόβλημα εκ του μη όντος η αγκυλωμένη αντίληψη, η συνειδητή υπονόμευση εκ μέρους κάποιων δικαστών" γράφει ο κ. Πολάκης. Επιπλέον. ξεκαθαρίζει πως η θητεία του επικουρικού προσωπικού παρατάθηκε γιατί ήταν απαραίτητο στη λειτουργία των νοσοκομείων και θα παραταθεί εκ νέου όσο χρειαστεί, "μέχρι την κάλυψη των θέσεων που σήμερα υπηρετεί αυτό το προσωπικό με μόνιμες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ". "Αυτή την πολιτική απόφαση δεν θα την παζάρεψουμε με κανένα επίτροπο και δικαστή ο οποίος είτε από ευθυνοφοβία είτε για άλλους λόγους δεν υπογραφεί εντάλματα να πληρωθούν άνθρωποι που έχουν δουλέψει" καταλήγει η ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Αντιδράσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Η ΟΕΝΓΕ θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για να καθορίσει τη στάση της. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έχει προκηρύξει στάση εργασίας,πγια την Παρασκευή 11.00 με 15.00, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.20 έξω από το Υπουργείο Υγείας.

"Παρά τις δεσμεύσεις των Υπουργών Υγείας το Επικουρικό προσωπικό και το πρώην εργολαβικό προσωπικό των Νοσοκομείων, των Προνοιακών Μονάδων που υπηρετεί με συμβάσεις εργασίας (παράταση συμβάσεων έργου) απολύεται άμεσα με βάση τις αποφάσεις του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου 304 και 305/2017, σύμφωνα με τις οποίες κρίθηκαν άκυρες οι παρατάσεις των συμβάσεων του Επικουρικού και πρώην εργολαβικού προσωπικού που η συνολική διάρκεια υπερβαίνει τους 24 μήνες" αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία ζητεί να μετατραπούν οι συμβάςεις αυτές σε αορίστου χρόνου και να συσταθούν οργανικές θέσεις στις υποστηρικτικές ειδικότητες. Επιπλέον, θεωρεί πως απέχουν μακρά της υγείας και των θεμάτων της τα κίνητρα της κυβέρνησης και της Αριστοτέλους: "η κυβέρνηση επιδιώκει την ομηρία των συμβασιούχων εργαζόμενων για να ενισχύει το αφήγημά της κατά των δικαστών και για ψηφοθηρικούς λόγους», αναφέρει η Ομοσπονδία, επαναλαμβάνοντας πως οι συμβασιούχοι εργαζομενοι στηρίζουν σημαντικα τα δημόσια νοσοκομεία και πως η απόλυση τους θα προκαλέσει σοβαρή δυσλειτουργία σε αυτά.

ΣΧΟΛΙΑ (27)

Karletos

Και ποιοι θα νοσηλευουν δωρεαν τους ανασφαλιστους επενδυτολαθρομεταναστες ? Αφου οι ασφαλισμενοι Ελληνες ουτως η' αλλως επονται......

Γεωμέτρης

Τι δεν καταλαβαίνεις απο τη φράση "Ορισμένου χρόνου"? Πόσο μετανάστης πρέπει να είσαι?

ΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ....

......ΑΠΟΛΥΣΗ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ...... ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΗ ΚΟΡΩΝΗ.... ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ?

σακ

Οι αννανεωσεις ξεκινησαν απο εποχης σαμαρα και συνεχιστηκαν επι συριζα για να μην καταρευσει το συστημα υγειας απο την υποστελεχωση....το κρατος οφειλει να μονιμοποιησει το συγκεκριμενο προσωπικο γιατι εβαλε πλατη 5 χρονια στα νοσοκομεια....οι κακοπροεραιτοι που μιλουν για απολυσεις καλο ειναι να ξεκουμπιστουν απο τον καναπε και να ψαχνουν για καμια εργασια.....

ΚΛΕΙΣΤΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΩΡΑ

Κλειστε και συγχωνευστε τα μισα νοσοκομεια τωρα. Επισηε οποιο δεν μπορει να τηρει τον προυπολογισμο του να πτωχευει. Αντε πια με τον καθε καραβλαχο που ηθελε νοσοκομειο στο χωριο του. ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΡΑΑΑΑΑΑΑΑ

Nick

Όλο το δημόσιο καταρρέει...έχει να πέσει πείνα!!!!!!!!!

chrpaplos

Να απολυθούν ΟΛΟΙ. Οι συμβάσεις ήταν ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ χρόνου και όχι ΑΟΡΙΣΤΟΥ.......

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

$300.000 ετησίως

Είναι οι μισθοί που δίνουν σε Γενικούς Ιατρούς, Ειδικούς Παθολόγους, Παιδιάτρους, Οφθαλμίατρους, Χειρουργούς, Ουρολόγους, Γυναικολόγους, Ενδοκρινολόγους, Ογκολόγους, σε Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία-Καναδά-Η.Π.Α.-Αραβικά Εμιράτα, λόγω μεγάλων ελλείψεων. Απορώ ποιοι συνάδελφοι ακόμη επιμένουν να ενταχτούν στο απαξιωτικό κομμουνιστικό μοντέλο του Πολάκη.

@

μαρια καραντη μου, βουλγαρορουμανογιατροι που δεν θελουν να δουλευουν αλλα να καθονται και να πεφτει ο μισθος

ΡΕ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ;

Εκανες μια συμβαση τελειωσε πας στο σπιτι σου και να παει και κανενας αλλος ανεργος/η!! Εμεις ειμασταν στη κοινωφελη εργασια...Πολλες χιλιαδες..ΜΑΣ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΕΜΑΣ; οχι φυσικα ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΕΠΡΑΞΑΝ..το ξεραμε απο πριν..Αλλιως να διεκδικησουμε και εμεις να μας κρατησουν...Δηλαδη αυτοι ειναι μαγγες και εμεις μακακες;//ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ

Σπύρος Δ.

Έχουν χαθεί και τα αυτονόητα πια σε αυτή τη χώρα. Η ουσία είναι πως υπάρχουν χιλιάδες νέοι, καταρτισμένοι και ορεξάτοι για δουλεία επαγγελματίες υγείας και είτε κάνουν τους καφετζήδες είτε γίνονται λάστιχο στα ιδιωτικά για 400Ε για να κάθονται οι 9 κηφήνες και ο ένας να τρέχει για όλα στα δημόσια. Άσε, μια σύμβαση έκανα σαν εργαστηριακός πριν 2 χρόνια, και αυτά που είδαν τα μάτια μου εκ των έσω απλά δεν περιγράφονται...

Q

Πλησιαζουν εκλογες και διωχνουν τους επικουρικους για να γεμισουν τις αδειες θεσεις με κυφηνες. Εχουνε σανο να μοιρασουνε και ψηφαλακια να υφαρπαξουν.

Σοφός γέροντας

Σε εποχές αριστεράς δε χρειάζονται προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία. Οι σύντροφοι πηγαίνουν στα καλύτερα ιδιωτικά. Αριστεροί είναι, όχι κορόιδα ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4674969

Διακόπηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης η κυκλοφορία στην λεωφόρο Πάρνηθας και την περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης - Η θερμοκρασία στην Αττική, την Τετάρτη, αναμένεται κυμανθεί από -1 έως 10 βαθμούς Κέλσιου, ενώ στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

1
liana

Βρισκόταν στη συμβολή της Μεσογείων με την Κατεχάκη, όταν αντιλήφθηκε τη φωτιά στο αυτοκίνητό της - Έκανε δεξιά, ακινητοποίησε το όχημα και άνοιξε το καπό, απ' όπου έβγαινε έντονος καπνός, ενώ υπήρχε και ένα πανί

39