Περίεργες δικαστικές αποφάσεις

Περίεργες δικαστικές αποφάσεις

Περίεργες δικαστικές αποφάσεις, ύποπτα σημειώματα από αστυνομικές  και σωφρονιστικές αρχές για "καλή διαγωγή", καταγγελίες και εισαγγελικές έρευνες για κυκλώματα που  λυμαίνονταν τις φυλακές, οι οποίες όμως κατέληξαν στο αρχείο, και  σειρά ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης. Όλα αυτά συνοδεύουν τον 47χρονο βούλγαρο μεγαλέμπορο ναρκωτικών Ογκνιάν Ατανάσοφ...

Περίεργες δικαστικές αποφάσεις
Περίεργες δικαστικές αποφάσεις, ύποπτα σημειώματα από αστυνομικές  και σωφρονιστικές αρχές για "καλή διαγωγή", καταγγελίες και εισαγγελικές έρευνες για κυκλώματα που  λυμαίνονταν τις φυλακές, οι οποίες όμως κατέληξαν στο αρχείο, και  σειρά ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης. Όλα αυτά συνοδεύουν τον 47χρονο βούλγαρο μεγαλέμπορο ναρκωτικών Ογκνιάν Ατανάσοφ, ο οποίος δώδεκα χρόνια τώρα έχει μετατραπεί σε πρόσωπο-φάντασμα για τις ελληνικές διωκτικές αρχές. "Με την παρουσία του Ατανάσοφ στην Ελλάδα είναι αρκετοί που θησαύρισαν", αποκαλύπτει στη "ΜτΚ" έγκυρη δικαστική πηγή, που την εποχή των γεγονότων με τον βούλγαρο δραπέτη παρακολουθούσε από κοντά τις έρευνες που γίνονταν.

"Ακούστηκε ότι κατά την  παρουσία του στην Ελλάδα ξόδεψε  περίπου 600 εκατομμύρια δραχμές", συμπληρώνει αστυνομικός που παρακολούθησε τη δράση του. Η σύλληψή του τον Αύγουστο του 1995, για εμπόριο 2,5 κιλών ηρωίνης, αποτέλεσε την αρχή σειράς αποκαλύψεων σε βάρος σωφρονιστικών και αστυνομικών, όμως ποτέ δεν τιμωρήθηκε κανείς. Ο ίδιος ο Ατανάσοφ, που είχε αποδράσει από τις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, πριν από λίγες ημέρες συνελήφθη για τέταρτη φορά από τις αρχές της χώρας του, οι οποίες υποχρεώθηκαν να εκτελέσουν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης της Ελλάδας, αναμένεται ωστόσο να αφεθεί πάλι ελεύθερος. Από την απόδρασή του μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι διακίνησε μεγάλες ποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης, μέσω συνεργών του, ορισμένοι από τους οποίους εκτίουν ποινές ισοβίων.
Ο Βούλγαρος συνελήφθη στην Κάτω Αμπέλα Σερρών και στη δικογραφία περιγράφεται ως ένας από τους σκληρότερους κακοποιούς που δραστηριοποιείται στο εμπόριο ναρκωτικών, καθώς ήλεγχε τη διακίνησή τους στη γραμμή συνόρων - Σόφιας.

Κλείσιμο
Πλήρωσε για να πέσει  στα μαλακά

Ο Ατανάσοφ καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη. Ακούγοντας την ποινή, αρχίζει να φωνάζει στο δικαστήριο πως πλήρωσε για να πέσει στα μαλακά.
Ακολουθεί έρευνα και κατηγορούνται ένας πρώην αρχιφύλακας της ΕΛΑΣ, ένας κρατούμενος και ένας δικηγόρος ότι του απέσπασαν σαράντα εκατομμύρια δραχμές "για να πληρώσουν τους δικαστές". Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο πράγματι πέφτει στα μαλακά. Σπάζουν τα ισόβια και καταδικάζεται σε κάθειρξη 18 ετών εξαιτίας εγγράφου της Ασφάλειας ότι βοήθησε στην αποκάλυψη τριών κυκλωμάτων ναρκωτικών.
Με παρόμοιο σημείωμα, από σωφρονιστικούς υπαλλήλους των Διαβατών αυτή τη φορά, ότι βοήθησε στην αποτροπή εξέγερσης Αλβανών, μετάγεται στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας και στις 25 Νοεμβρίου 1998 δραπετεύει, αφού στις ανοιχτές φυλακές δεν υπάρχει κανείς να τον εμποδίσει. Η μεταγωγή του στην Κασσάνδρα αποτέλεσε αντικείμενο πολλών ερευνών, καθώς φήμες εμφάνιζαν τον μεγαλέμπορο ναρκωτικών να έχει πληρώσει εξήντα εκατομμύρια δραχμές. Αρχικά συντάσσει έκθεση για κυκλώματα των φυλακών ο εισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Σιδέρης και ακολουθεί άλλη έρευνα, τον Απρίλιο του 2002, σε βάρος σωφρονιστικών. Ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρώσσης Τάτσης ασκεί διώξεις σε τέσσερις υπαλλήλους για παράβαση καθήκοντος, για να απαλλαγούν από τα Συμβούλια Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2003.
Παράλληλα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διαβιβάζει έγγραφο στην Αθήνα, ζητώντας να αναζητηθούν ευθύνες στα μέλη της Κεντρικής
Επιτροπής Μεταγωγών. Και αυτό καταλήγει στο αρχείο, ενώ η μετάθεση στα σύνορα ενός εισαγγελέα εκείνη την περίοδο δεν θεωρήθηκε τυχαία.
 
Συλλαμβάνεται για τα... μάτια

Τον Μάρτιο του 2000 ο  τότε διευθυντής Ασφαλείας Αθανάσιος  Δαλαμαγκίδης ανακοινώνει με ικανοποίηση ότι οι Βούλγαροι συνέλαβαν τον ομοεθνή τους για κατοχή μισού κιλού ηρωίνης.  Όλοι πιστεύουν πως θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, για να αποκαλυφτούν όλες οι πτυχές της περίεργης μεταγωγής και της έκδοσής του.
Δύο μήνες μετά, όμως, οι δικαστικές αρχές της Βουλγαρίας τον αφήνουν ελεύθερο και ο ίδιος ποτέ δεν δίνει λεπτομέρειες στην κατάθεση που του ζητήθηκε. "Δεν πρόκειται να μιλήσει, ούτε να επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα, άλλωστε τώρα είναι στη... δύση του", εξηγεί αξιωματικός της ΕΛΑΣ.
Συλλαμβάνεται βάσει του ευρωπαϊκού εντάλματος που εξέδωσε η Ελλάδα άλλες τρεις φορές, αλλά οι βουλγαρικές αρχές τον αφήνουν ελεύθερο.
Ο Ατανάσοφ συνελήφθη στις 8 Φεβρουαρίου, πάλι σε ενεργοποίηση ευρωεντάλματος που εξέδωσε η Ελλάδα. Τα "γυμνάσια" των βουλγαρικών δικαστικών αρχών συνεχίζοντα. Ζητήθηκε η δικογραφία μεταφρασμένη εντός... 72 ωρών, με την απειλή ότι θα τον αφήσουν πάλι ελεύθερο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης