Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τον σεισμό στον Κορινθιακό: Οροφή τα 5,9 Ρίχτερ του 1992
Μας προβληματίζουν οι μικροί μετασεισμοί - Ο πολύ ισχυρός σεισμός το 1992, από τη συγκεκριμένη εστία μας δίνει μια σημαντική οροφή για τα αναμενόμενα μεγέθη, είπε ο σεισμολόγος
Προβληματισμένος από τον πολύ μικρό αριθμό μετασεισμών στον Κορινθιακό κόλπο μετά τα 4,8 Ρίχτερ εμφανίστηκε ο σεισμολόγος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Ο σεισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 27/5 και έγινε αισθητός ακόμα και στην Αττική και ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στο Mega, εξήγησε πως αυτή την στιγμή τρία είναι τα πιθανά σενάρια:
«Το χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου σεισμού – 15 ώρες μετά – δεν έχουν επακολουθήσει μετασεισμοί παρά μόνο δυο πάρα πολύ μικροί με μέγεθος κάτω από το 1. Αυτό δημιουργεί έναν προβληματισμό και θα έλεγα ότι τώρα βρισκόμαστε στα χέρια της φύσης.
Η φύση αναμένουμε να μας εφοδιάσει με περισσότερα στοιχεία τις επόμενες ώρες και τις επόμενες μία με δύο ημέρες για να μπορέσουμε να δούμε αν έχουμε μία φυσιολογική εξέλιξη με την μετασεισμική ακολουθία – αν υπάρξει – ή αν έχουμε έναν σεισμό μόνο του ο οποίος θα περάσει έτσι χωρίς καμία συνέχεια.
Ή το τρίτο ενδεχόμενο, ο σεισμός αυτός να είναι ένας προσεισμός που προδικάζει ίσως άλλη σεισμική δραστηριότητα στο μέλλον. Περιμένουμε να συλλέξουμε περισσότερα στοιχεία.
Στη συγκεκριμένη εστία έγινε πολύ ισχυρός σεισμός το 1992, με μέγεθος 5,9. Άρα έχουμε μια σημαντική οροφή για τα αναμενόμενα μεγέθη.
Όμως τον Οκτώβριο του 1992 πάλι στην ίδια περιοχή είχαμε παρόμοιο μέγεθος όπου και πάλι δεν είχαμε μετασεισμούς. Είχαμε μόνο δύο πολύ μικρούς. Άρα είναι μια δύσκολη περίπτωση».
Ο διακεκριμένος επιστήμονας φωτίζει τα κρυμμένα μυστικά του διαστήματος, εξηγεί γιατί είναι απίθανο να είμαστε μόνοι στο σύμπαν, θεωρεί ότι η εποίκηση του Αρη δεν είναι ένα βιώσιμο πρότζεκτ και επισημαίνει την αποστολή που έχουμε ως ανθρωπότητα στον πλανήτη Γη.
Με απόλυτη επιτυχία και με μετρήσιμα αποτελέσματα, που αποδεικνύουν ότι η συνεργασία ιδιωτικού - δημόσιου τομέα μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά, ολοκληρώθηκαν τα έργα βιώσιμης διαχείρισης νερού στο Δήμο Τανάγρας, κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος Zero Drop Mornos.