Κακοκαιρία: Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κικίλια μετά τo δελτίο επιδείνωσης καιρού

Κακοκαιρία: Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κικίλια μετά τo δελτίο επιδείνωσης καιρού

Η κακοκαιρία θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους - Τι προβλέπει το δελτίο επιδείνωσης του καιρού

kataigida-maketa
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 17:00, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, ενόψει του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την ΕΜΥ.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει αργά το απόγευμα του Σαββάτου με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Τα καιρικά θα επηρεάσουν την Ήπειρο, τα Ιόνια νησιά, τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι Υφυπουργοί Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρος Καμπούρης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο Επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης ο Διοικητής του ΕΣΚΕΔΙΚ Υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας του Πυροσβεστικού Σώματος Υποστράτηγος Νικόλαος Ρουμελιώτης, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Ηπείρου του Πυροσβεστικού Σώματος Υποστράτηγος Δημήτριος Κοντογιάννης και οι Γενικοί Διευθυντές της Ελληνικής Αστυνομίας των Περιφερειών Ηπείρου Αστυνομικός Διευθυντής Ηλίας Σκανδάλης, Ιονίων Νήσων Υποστράτηγος Γεώργιος Βασιλείου, Δυτικής Ελλάδας Υποστράτηγος Απόστολος Μαρτζακλής και Πελοποννήσου Ταξίαρχος Ηλίας Αξιοτόπουλος.

Θα συμμετέχουν επίσης οι Περιφερειάρχες Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Ιονίων Νήσων Ιωάννης Τρεπεκλής, Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και Πελοποννήσου Δημήτριος Πτωχός καθώς και ο Διευθυντής της ΕΜΥ Θεόδωρος Κολυδάς και επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων.

Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης:

Από αργά το απόγευμα του Σαββάτου (06-01-2024) έως το βράδυ της Κυριακής (07-01-2024) η κακοκαιρία θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

1) Το Σάββατο 06-01-2024 (Θεοφάνεια)

α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από αργά το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

β) Νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν από το μεσημέρι στο Ιόνιο και το απόγευμα στο Αιγαίο, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενισχυθούν κατά τόπους έως 9 μποφόρ.

Κλείσιμο
2) Την Κυριακή (07-01-2024)

α) Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν έως το απόγευμα στη δυτική Ελλάδα (Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Στερεά, δυτική και νότια Πελοπόννησο) και το βράδυ θα εξασθενήσουν. Από νωρίς το πρωί, έντονες κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες θα επηρεάζουν κατά τόπους την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με ύφεση από το απόγευμα.
β) Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη νότιοι νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 και πρόσκαιρα το πρωί κατά τόπους 9 μποφόρ.

Μια σημαντική κακοκαιρία ξεκινά από το Σάββατο 06/01 το απόγευμα Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση μας για...

Posted by Lagouvardos Kostas on Friday, January 5, 2024


Το βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της δυτικής Μεσογείου αναμένεται να κινηθεί προς τη νότια Αδριατική κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.


Πώς και από πού θα ξεκινήσει η κακοκαιρία

 Σημαντική κακοκαιρία αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις νότιους νοτιοδυτικούς ανέμους και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές.

Βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της δυτικής Μεσογείου αναμένεται να κινηθεί προς τη νότια Αδριατική κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του meteo. Η κίνηση αυτού του βαρομετρικού χαμηλού θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή μεταβολή του καιρού στη χώρα μας κυρίως από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 06/01.

kairos-kakokairia-theofaneia


Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 06/01 αναμένονται:

- Αρχικά, τοπικές και ασθενείς βροχές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στην Ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη.

- Από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 06/01 βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο, οι οποίες γρήγορα έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 07/01 αναμένεται να επεκταθούν στα υπόλοιπα τμήματα εκτός της Κρήτης.

- Τα φαινόμενα κατά τόπους στα δυτικά και βόρεια είναι πιθανό να είναι ισχυρά και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

- Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 7-8 μποφόρ.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cy6ip4kqek2p)


Την Κυριακή 07/01 αναμένονται:

- Βροχές και καταιγίδες στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και κατά τόπους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στα υπόλοιπα τμήματα υπάρχει πιθανότητα για πρόσκαιρες και τοπικές βροχές.

- Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα δυτικά ηπειρωτικά ορεινά τμήματα πάνω απο τα 1500 μέτρα.

- Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 7-8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.


Την Δευτέρα οι βροχές αναμένεται να διατηρηθούν κυρίως στη Δυτική και Βορειοανατολική Ελλάδα καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).





Ανάρτηση για την επικείμενη κακοκαιρία που πλησιάζει, έκανε στα social media και ο Γιάννης Καλλιάνος, αναφέροντας πως τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα έρθουν από τον «κόλπο του Λέοντα».

Όπως εξηγεί, ο «κόλπος του Λέοντα» είναι μια θαλάσσια περιοχή στη νότια Γαλλία που βρίσκεται ανοιχτά του Μονπελιέ και της Μασσαλίας. Σε αυτόν τον κόλπο αναμένεται να «γεννηθεί» αύριο ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο σταδιακά θα κινηθεί ανατολικότερα και το Σάββατο το απόγευμα που θα βρεθεί στην Ιταλία, θα αρχίζει να επηρεάζει και την Ελλάδα, αρχικά στα δυτικά τμήματά της.

Όπως αναφέρει ο Καλλιάνος στην ανάρτηση που έκανε χθες  στο Facebook, λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου θα επηρεαστεί με φαινόμενα και η Αττική, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cy6hptyjyqup)


Τέλος από την Τρίτη 9 Ιανουαρίου πιθανότατα έρχεται κρύο από τις βαλκανικές περιοχές, χωρίς όμως ακόμα να είναι γνωστό σε ποιες περιοχές θα βρέξει και πού θα χιονίσει. 

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκυήματα φαντασίας απαντά η κυβέρνηση στην «πρόταση Μητσοτάκη σε Κασσελάκη για υπουργείο το ‘19»

Αιγές: Εντυπωσιακές φωτογραφίες από το αναστηλωμένο ανάκτορο που στέφθηκε βασιλιάς ο Μέγας Αλέξανδρος

Νίκος Χαρδαλιάς: Αυτοί είναι οι 19 αντιπεριφερειάρχες Αττικής και οι 16 εντεταλμένοι σύμβουλοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης