Επέτειος Πολυτεχνείου: Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και πανεπιστήμια

Επέτειος Πολυτεχνείου: Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και πανεπιστήμια

Παραμένουν κλειστά τα ΑΕΙ στο κέντρο της Αθήνας -  Πώς θα γιορτάσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων

politexneio-panepistimia
Ανοιχτή είναι η πύλη του Πολυτεχνείου επί της Πατησίων από τις 9πμ έως τις 8μμ, στο πλαίσιο του τριήμερου εορτασμού για την 50η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Ωστόσο, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας που έχουν ληφθεί για την περιφρούρηση του χώρου, αν η Επιτροπή Εορτασμού θεωρήσει ότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, η κεντρική πύλη μπορεί να κλείσει νωρίτερα από τις 8μμ.

Αύριο, Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, ανήμερα της επετείου, η πύλη του Πολυτεχνείου θα κλείσει στις 13.00μμ, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση.

Προκειμένου να διασφαλίζεται η απαρτία ώστε να μην παρεμποδιστεί η λήψη απόφασης, η Σύγκλητος παραμένει σε συνεχή συνεδρίαση.

Όλα τα ΑΕΙ της Αθήνας παραμένουν κλειστά.

Ειδικότερα, οι ανακοινώσεις:

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κλείσιμο
Όλα τα μαθήματα των Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών αναβάλλονται από την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 έως και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023.

Τα μαθήματα των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν θα πραγματοποιηθούν με φυσική παρουσία κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα.

Το συγκρότημα του Κεντρικού Κτηρίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το κτήριο επί των οδών Τροίας 2, Κιμώλου και Σπετσών, το κτήριο επί της οδού Ευελπίδων 47 και Λευκάδος και το κτήριο επί της οδού Ευελπίδων 29 θα παραμείνουν κλειστά από την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 έως και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023.

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών τιμά την επέτειο των 50 χρόνων από την κορυφαία στιγμή του Αντιδικτατορικού Φοιτητικού Κινήματος, που έμεινε στην Ιστορία ως η Εξέγερση του Πολυτεχνείου του 1973. Η υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας και η αντίσταση απέναντι στο δικτατορικό πολίτευμα και σε κάθε μορφής αυταρχική διακυβέρνηση αποτελεί διαχρονικό καθήκον των δημοκρατικών πολιτών.

Η Πάντειος Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών συνδέθηκε στενά με το αντιδικτατορικό κίνημα, υπερασπιζόμενη μέσω των καθηγητών και των φοιτητών της τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Πολλοί φοιτητές της Παντείου διώχθηκαν και φυλακίστηκαν ενώ τη νύχτα της εξέγερσης έπεφτε νεκρός ο φοιτητής της Γιώργος Σαμούρης.

Σήμερα, μισόν αιώνα αργότερα, τιμούμε τη μνήμη όλων όσων αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας και κυρίως των φοιτητών και των φοιτητριιών που πρωτοστάτησαν σε αυτόν τον αγώνα.

Το Πάντειο θα παραμείνει κλειστό για τριήμερο εορτασμό της επετείου από τις 15-17 Νοεμβρίου.

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς τιμά την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου, με σεβασμό στο διαχρονικό μήνυμα για παιδεία, δημοκρατία και ελευθερία.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής στον τριήμερο εορτασμό, αναστέλλεται η εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία του ιδρύματος, από την Τετάρτη 15 έως και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023.

Κατά το ανωτέρω τριήμερο του εορτασμού, η διδασκαλία των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων, δεν θα πραγματοποιηθεί.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ανακοινώνεται σε όλα τα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας, ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής συμμετέχοντας στον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αναστέλλει τις δια ζώσης διοικητικές και εκπαιδευτικές διαδικασίες από την Τετάρτη 15/11/2023 έως και την Παρασκευή 17/11/2023. Επείγουσες δραστηριότητες θα υλοποιηθούν με ευθύνη των Προϊσταμένων, εκτός από την Παρασκευή 17/11/2023.

Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δεν θα πραγματοποιούνται μαθήματα ενώ θα παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολές μέχρι και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου.


Πώς θα εορταστεί η 50η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ισχύουν τα ακόλουθα:

1. Στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γίνονται εκδηλώσεις, σύμφωνα με την περ. γ της παρ. 2 και της παρ. 6 του άρθρου 3 του π.δ. 79/2017 (Α ́ 109), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (Α ́ 142) και τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 2 της υπ’ αριθ. 79942/ΓΔ4/21-5-2019 ΥΑ (Β ́ 2005) αντίστοιχα.

Το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (Α ́ 142) για τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία προβλέπει: Μετά το τέλος των εορταστικών εκδηλώσεων, οι μαθητές αποχωρούν και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παραμένουν στο σχολείο για να συμμετέχουν σε έκτακτες ή τακτικές συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων ή και σε συνεδριάσεις του σχολικού συμβουλίου ή σε επιμορφωτικές/ενημερωτικές συναντήσεις με τους συντονιστές εκπαιδευτικού έργου ή για να διεκπεραιώνουν οποιοδήποτε άλλο διοικητικό έργο τους έχει ανατεθεί.

Η παρ. 6 του άρθρου 2 της υπ’ αριθ. 79942/ΓΔ4/21-5-2019 ΥΑ (Β΄ 2005) για τα Γυμνάσια και Λύκεια προβλέπει:

Κατά την παραμονή των εθνικών επετείων της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου, καθώς και κατά την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου πραγματοποιούνται στα Γυμνάσια, στα Γενικά Λύκεια, στα Επαγγελματικά Λύκεια, στα Γυμνάσια ΕΑΕ, στα Λύκεια ΕΑΕ, στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια και στα ΕΕΕΕΚ εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις και δρώμενα στον χώρο εκδηλώσεων των σχολείων ή σε άλλο κατάλληλο χώρο με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

2. Η χρονική διάρκεια και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων καθορίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

3. Οι μαθητές/τριες που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους άλλους/ες μαθητές/τριες.

4. Με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας- Προϊστάμενου/ης και του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών/τριών από το σχολείο.


Ειδήσεις σήμερα:

Αλέξης Τσίπρας σε Στέφανο Κασσελάκη: «Ανησυχώ για τον ΣΥΡΙΖΑ» - Τι οδηγίες του έδωσε

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έκτακτη ενίσχυση €350 εκατ. τον Δεκέμβριο σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους επιδόματος τέκνων, ΑμεΑ

Αντονι Μπλίνκεν: Η viral αντίδρασή του τη στιγμή που ο Μπάιντεν αποκαλεί (ξανά) τον Σι Τζινπίνγκ «δικτάτορα»!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης