Lockdown: Πρώτα αποφάσεις για «Πάσχα στο χωριό» και μετά η εστίαση

Lockdown: Πρώτα αποφάσεις για «Πάσχα στο χωριό» και μετά η εστίαση

Βασική παράμετρος και η κόπωση των πολιτών - Η συζήτηση για τα σχολεία - Επικρατέστερη ημερομηνία για την επιστροφή των μαθητών της Γ' Λυκείου στα θρανία η 12η Απριλίου

diodia-arthro
Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αποτελέσουν το μοναδικό κριτήριο για επιστήμονες και κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζουν την αισιοδοξία πως μέχρι την περίοδο του Πάσχα η εικόνα της πανδημίας θα είναι καλύτερη ελπίζοντας πως η σύσταση προς την επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα γίνει δεκτή από τους επιστήμονες. Το ζήτημα ωστόσο είναι πολυδιάστατο με βασικό παράγοντα σε κάθε εξεταζόμενη εξίσωση να είναι εκτός της πίεσης στο ΕΣΥ και η κόπωση των πολιτών.

Ο μέχρι πρότινος εκπεφρασμένος στόχος να ανοίξει η εστίαση εντός του Απριλίου μοιάζει να έχει απομακρυνθεί, όπως είπε και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. «Όταν θα είμαστε στην κατάλληλη στιγμή, θα επιτραπεί να λειτουργήσει η εστίαση. Προφανώς, το βλέπουμε κάποια στιγμή μετά το Πάσχα. Έχουμε μια χώρα που μπορεί να λειτουργήσει η εστίαση και σε εξωτερικούς χώρους. Πέρυσι ξεκινήσαμε την λειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς και ημι-υπαίθριους χώρους. Υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει έτσι. Φαίνεται όμως ότι αυτό θα συμβεί μετά το Πάσχα» σημείωσε.



Τούτων δοθέντων, το κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζει πως ενόψει εορτών οι πολίτες θα χρειαστούν μία περαιτέρω αποσυμπίεση από τα μέτρα του lockdown. Πάντα με σεβασμό στα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το protothema.gr εξετάζεται από την στιγμή που δεν θα έχει λειτουργήσει η εστίαση, να επιτραπεί στους πολίτες να μεταβούν σε άλλους νομούς για τις διακοπές του Πάσχα. Το ακριβές πλαίσιο δεν έχει καθοριστεί ακόμη, ωστόσο οι διεργασίες είναι έντονες προκειμένου να μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί με ασφάλεια.

Κλείσιμο
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης είπε πως «η λογική είναι ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα». Συμπλήρωσε ότι  είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να έχουμε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης, γι’ αυτό και οι μετακινήσεις στα χωριά θα είναι μια σημαντική ανάσα για τους πολίτες. 

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-caghe1vpzcw1-sf)

Νωρίτερα πάντως, μιλώντας στο MEGA ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος τοποθετήθηκε σχετικά εξηγώντας  ότι «είναι νωρίς ακόμη, ας προχωρήσουμε συντεταγμένα και με ασφάλεια στο άνοιγμα που όλοι θέλουμε να γίνει. Να μην έχουμε αύξηση κρουσμάτων, να δώσουμε αναγκαίες ανάσες ελευθερίας σε όλο τον κόσμο που θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των κρουσμάτων». Πάντως, πρόσθεσε, ο σχεδιασμός είναι από αρχές Μαΐου να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά «δεν μπορούμε να πούμε κάτι ακόμη για το Πάσχα».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cage42q8s7ft-sf)

Πληροφορίες πάντως που θέλουν τους εμβολιασμένους να μην υπόκεινται σε περιορισμούς για τις μετακινήσεις το Πάσχα μπορεί να μην διαψεύδονται αλλά δεν σχολιάζονται από το κυβερνητικό επιτελείο, στελέχη του οποίου σημειώνουν στο protothema.gr πως «στην κατεύθυνση που θέλουμε να ακολουθήσουμε, δεν επιθυμούμε να υπάρξει διαχωρισμός των πολιτών αλλά να διασφαλίσουμε πως με τις αποφάσεις μας δεν επιβαρύνεται το επιδημιολογικό φορτίο».

Παράλληλα με αυτή τη συζήτηση η Πολιτεία βρίσκεται σε θέση αναμονής προκειμένου να διαφανεί κατά πόσο είναι εφικτό να επιστρέψουν οι μαθητές (κυρίως του Λυκείου) στα θρανία από την ερχόμενη εβδομάδα. Βασικοί παράγοντες στο να ληφθεί μία τέτοια απόφαση από τους λοιμωξιολόγους την ερχόμενη Παρασκευή θα είναι η πορεία της πανδημίας αλλά και η επιτυχημένη προμήθεια των self tests στα φαρμακεία.

Αν οι μαθητές της Γ' Λυκείου επιστρέψουν στα θρανία από τις 12 Απριλίου, στόχος είναι την επόμενη εβδομάδα δηλαδή από τις 19 Απριλίου να ανοίξουν και τα Γυμνάσια και όλες οι τάξεις των Λυκείων, πάντα με self test. Μιλώντας για τα αυτοδιαγνωστικά κιτ τα οποία θα μπορούν να προμηθευτούν οι πολίτες, ο κ. Σκέρτσος πάντως σημείωσε πως «τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από την Πέμπτη στα μεγάλα αστικά κέντρα, και την Παρασκευή και στις υπόλοιπες περιοχές. Θα πρέπει να τα προμηθευτούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί άμεσα, καθώς η συζήτηση είναι από την επόμενη Δευτέρα να λειτουργήσουν τα λύκεια», είπε ο κ. Σκέρτσος.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, επιφυλακτικός για μία τέτοια εξέλιξη φάνηκε ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων τριών με τεσσάρων ημερών θα κρίνουν, όπως τόνισε, τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων από την προσεχή Δευτέρα.

«Θα μπορούσε να γίνει (άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα) αλλά αυτό θα το πούμε τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες, να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα σήμερα και αύριο», τόνισε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο υπάρχουν δύο «αντιμαχόμενες» απόψεις, με την πρώτη να εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει η Γ’ Λυκείου λόγων των πανελληνίων εξετάσεων, κάτι που δεν είναι πολύ καλό επιδημιολογικά και η δεύτερη που επιχειρηματολογεί υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, όπου οι μαθητές είναι πιο πειθαρχημένοι.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cagfzvs8ma2h-sf)

Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με βιτριόλι: Δεν είμαι χημικός να ξέρω τι ζημιά θα έκανα με το βιτριόλι, είπε η 36χρονη

Ιορδανία, ένα βασίλειο σε κρίση: Ο τέως διάδοχος θέλει να κάτσει στον θρόνο του βασιλιά;

Ο Ντάνιελ Κρεγκ, οι Σπέτσες και τα 400 εκατ. δολάρια του Netflix
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης