Έβρος: Κόκκινος συναγερμός για τη στάθμη του ποταμού - Έχει ξεπεράσει το όριο και διαρκώς ανεβαίνει

Έβρος: Κόκκινος συναγερμός για τη στάθμη του ποταμού - Έχει ξεπεράσει το όριο και διαρκώς ανεβαίνει

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς  - Δείτε διαγράμματα

5234009_2
Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται από νωρίς το πρωί οι Αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, καθώς σε κάποια σημεία η στάθμη του ποταμού έχει ξεπεράσει το όριο και διαρκώς ανεβαίνει.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα διαγράμματα της αυτοτελούς Πολιτικής Προστασίας, η στάθμη στο Πέταλο στο Πέπλο έχει περάσει από χθες το όριο επιφυλακής των αρχών για ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα (το όριο είναι στα 5.60μ. και έφτασε μέχρι 5.91), ενώ σήμερα στις 6 το πρωί ξεπέρασε και τον κόκκινο συναγερμό (το όριο βρίσκεται στα 6 μέτρα) φτάνοντας αυτή την ώρα (12.00 μ.μ.) στα 6.26μ. και δείχνοντας μάλιστα να έχει ανοδική τάση για να φτάσει σε ανώτερη τιμή.

Στον παρακάτω πίνακα με τα διαγράμματα μπορείτε να δείτε πόσο ανεβαίνει η στάθμη ανά ώρα στο Πέταλο. Η πορτοκαλί γραμμή είναι τα όρια επιφυλακής, ενώ η κόκκινη είναι το όριο του κόκκινου συναγερμού.

Εβρος1-e1612435425143


Παρόμοια, αλλά προς το παρόν πιο καθησυχαστική είναι και η εικόνα στο Πύθιο με τη στάθμη του ποταμού να έχει περάσει από χθες το όριο επιφυλακής (αυτό βρίσκεται στα 4.70) να ανεβαίνει σταδιακά στα 5.20 μ. στις 6 το πρωί και αυτή την ώρα να πέφτει στα 5.13 μακρια αρκετά μακριά από το όριο κόκκινο συναγερμού που βρίσκεται στα 5.70. Επίσης αισθητή είναι η άνοδος της στάθμης και στις Καστανιές.

Κλείσιμο
Στιγμιοτυπο-οθονης-137-e1612435392499



Στο πλαίσιο αυτό, ολόκληρος ο μηχανισμός έπειτα από εντολή του αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς βρίσκεται επί ποδός. Επίσης, ο δήμος Αλεξανδρούπολης με έκτακτη ανακοίνωσή του, λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων του ποταμού, καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται εντός της πλημμυρικής ζώνης να μην πλησιάζουν τον ποταμό και τα αναχώματα και να απομακρύνουν έγκαιρα κτηνοτροφικά ζώα και αγροτικά μηχανήματα από τις επικίνδυνες περιοχές.

Επιπλέον οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα, λόγω του υψηλού κινδύνου από τα αναμενόμενα πλημμυρικά φαινόμενα προειδοποιούν τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους του Έβρου:

- Να μην προσεγγίζουν τους ανωτέρω ποταμούς, τα αναχώματα και τις παραποτάμιες και πλημμυρικές περιοχές
- Να απομακρύνουν γεωργικά μηχανήματα κλπ από αυτές
- Να μετακινήσουν και να διασφαλίσουν το ζωϊκό κεφάλαιο και τις κυψέλες έναντι των αναμενόμενων πλημμυρικών φαινομένων.

«Βρισκόμαστε με τους μηχανικούς στο Πέταλο του Πέπλου σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο με κάθε μέσο» ανέφερε στο GRtimes ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς ο οποίος με δραματική του ανάρτηση σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε πως «εκτιμούμε ότι τις επόμενες ώρες θα ξεπεράσουμε το όριο συναγερμού με κινδύνο πλημμυρών από τον ποταμό Έβρο στο Πέταλο Πέλου. Παρακολούμε κανείς να μην πλησιάζει τα αναχώματα».

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγα 24ωρα, η περιοχή του Έβρου «χτυπήθηκε» από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία προκάλεσαν την απώλεια ενός πυροσβέστη και ανυπολόγιστες ζημιές από τα πλημμυρικά φαινόμενα σε κατοικίες, επιχειρήσεις και οδικό δίκτυο.

Πηγή: grtimes

Ειδήσεις σήμερα 

Πέτρος Φιλιππίδης: Από το εξώδικο στο νοσοκομείο

Lockdown με τρία μέτρα στο τραπέζι: Τι σχεδιάζουν για γυμνάσια, καταστήματα και ωράριο

Αποπλάνηση 13χρονου: Με το ποδήλατο τον έσερνε η φιλόλογος στα ξενοδοχεία ημιδιαμονής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης