Τις επιπτώσεις που έχει η εφαρμογή των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊούστη δημόσια υγεία, αναδεικνύει μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον που επικαλέστηκε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας, Διευθυντής εργαστηρίου μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ.
Εξήγησε ότι σύμφωνα με την εν λόγω πρόβλεψη για την Ελλάδα, με τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή, αναμένονται γύρω στις 4.000 θάνατοι από κορωνοϊό στην Ελλάδα έως την 1η Φεβρουαρίου του 2021.
Εάν ληφθούν πιο δραστικά μέτρα και υπάρξει γενικευμένη χρήση της μάσκας, ο αριθμός των θανάτων θα είναι αρκετά μικρότερος, περίπου γύρω στις 3.000.
Εάν υπάρξει ωστόσο πλήρης χαλάρωση των μέτρων από εδώ και πέρα, τότε σύμφωνα με η πρόβλεψη του Πανεπιστημίου ο αριθμός των θανάτων φτάνει στο ιλλιγιώδες νούμερο των 14.000 νεκρών.
Στο τραπέζι νέα μέτρα
Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι η Ελλάδα τώρα μπαίνει στο πραγματικό επιδημικό κύμα καθώς αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες και η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη.
«Όλες οι προβλέψεις συντελούν ότι θα έχουμε νέα αύξηση (κρουσμάτων) εάν τα μέτρα που έχουμε πάρει δεν λειτουργήσουν αποτελεσματικά ή αν δεν ληφθούν και άλλα μέτρα -που είναι πάρα πολύ πιθανό, όλη η Ευρώπη κινείται σε αυτό το πλαίσιο».
Τόνισε επίσης ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα προτείνει πιθανώς κάποια επιπλέον μέτρα τις επόμενες ημέρες και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους.
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι σύμφωνα με τον κ. Τσακρή η απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της επέκτασης της τηλεργασίας που όπως εξήγησε θα βοηθήσει στην αποφόρτιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να επεκταθούν οι εργαστηριακοί έλεγχοι πέραν από τις ιχνηλατήσεις στην κοινότητα αλλά και σε κλειστές δομές, για να ανιχνεύονται εγκαίρως νέες μικρές ή μεγάλες εστίες της πανδημίας.
Η προηγμένη τεχνολογία της Dyson Spot+Scrub AI Robot αναλαμβάνει τη δύσκολη δουλειά και εμείς μπορούμε να απολαύσουμε ένα άνετο και πεντακάθαρο σπίτι, ακριβώς όπως το θέλουμε.
Οι πρόσφατοι ηλεκτρονικοί έλεγχοι για τα ανασφάλιστα οχήματα ανέδειξαν το πρόβλημα με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν χωρίς ασφάλιση, κάτι που δεν επηρεάζει μόνο τους ίδιους, αλλά συνολικά την ασφάλεια στους ελληνικούς δρόμους. Και αυτό ενώ η λύση είναι και απλή και προφανής.
Την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, κάθε σταγόνα φυσικό μεταλλικό νερό ΒΙΚΟΣ μας θυμίζει ότι η ενυδάτωση δεν είναι μόνο καθημερινή συνήθεια, αλλά μια πράξη φροντίδας για τον οργανισμό και τη φύση.