Καιρός: Σκοτείνιασε η Αθήνα - Ξεκίνησε η... παρέλαση της κακοκαιρίας «Κίρκη»

Καιρός: Σκοτείνιασε η Αθήνα - Ξεκίνησε η... παρέλαση της κακοκαιρίας «Κίρκη»

Σε Νότιο Ιόνιο, Πελοπόννησο και Κρήτη οι πρώτες βροχές και καταιγίδες - Ποιες περιοχες θα επηρεαστούν μέσα στην ημέρα, πότε θα υποχωρήσουν τα φαινόμενα

kairos2
Πάνω από την Αττική αναμένεται να βρεθεί τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία «Κίρκη» κύρια χαρακτηριστικά της οποίας θα είναι οι βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους  ανέμους.  

Ήδη υπάρχουν αναφορές για αρκετή βροχή αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σε ΠελοπόννησοΚρήτη, νησιά των Κυκλάδων και του Ιονίου.

Τα φαινόμενα μέσα στην ημέρα αναμένεται να επεκταθούν στη Στερεά Ελλάδα, στη Θεσσαλία και στις Κυκλάδες, ενώ από το μεσημέρι θα επηρεάσουν σταδιακά και το υπόλοιπο Αιγαίο, την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κατά κύριο λόγο στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και από το απόγευμα στο Ανατολικό Αιγαίο.

Δειτε την κίνηση της κακοκαιρίας:




Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχή / χαλάζι) που αναμένεται έως το βράδυ της Τετάρτης καθώς και οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Κλείσιμο
meteo-broxi


Σύμφωνα με τα στοιχεία από το meteo.gr ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν από την «Κίρκη» έως το πρωί της Τετάρτης στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.

Όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί και παρουσιάζει του 8 σταθμούς στου δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, στα Σφακιά Χανίων έπεσαν 34 χιλιοστά βροχής ενώ ακολούθησαν ο Λέντας Ηρακλείου και η Κάνδανος Χανίων με 30 χιλιοστά βροχής.

broxi-meteo




Το ανώτερο χαμηλό στην στάθμη των 500 hPa με τις ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες που το συνοδεύουν θα είναι το κύριο αίτιο αυτής της μεταβολής του καιρού όπως φαίνεται στους χάρτες που ακολουθούν.

καιρος



καιρος2


Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται, από το απόγευμα της Τετάρτης στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική ηπειρωτική χώρα, από τις πρώτες ώρες της Πέμπτης στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και την Κρήτη και από το απόγευμα της Πέμπτης (29-10-20) και στις υπόλοιπες περιοχές.

καιροσ3

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 28-10-2020 (ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ)

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Στα υπόλοιπα νεφώσεις παροδικά αυξημένες και μετά το μεσημέρι βροχές και σποραδικές καταιγίδες που τις βραδινές ώρες πρόσκαιρα θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις κυρίως στα νοτιότερα.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 ως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις κυρίως στα νησιά του κεντρικού και νότιου Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα νότια τμήματα της Ηπείρου. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα και βελτίωση τη νύχτα.
Ανεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην Πελοπόννησο και γρήγορα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και από το μεσημέρι στη Θεσσαλία και τις Σποράδες βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Από αργά τη νύχτα τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Στα βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία 4 με 6 μποφόρ που τη νύχτα θα στραφούν σε βόρειους με μικρή εξασθένηση. Στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5, γρήγορα 5 με 7 μποφόρ στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε νοτιοδυτικούς με εξασθένηση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις αρχικά στην Κρήτη και μέχρι το μεσημέρι και στις Κυκλάδες. Από αργά τη νύχτα τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5, γρήγορα 5 με 7 στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 ενισχυόμενοι το μεσημέρι σε 4 με 6 και στα νότια πρόσκαιρα 7 μποφόρ στρεφόμενοι τη νύχτα σε νοτιοδυτικούς με μικρή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις και γρήγορα βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Από το απόγευμα ο καιρός θα καταστεί άστατος.
Ανεμοι: Ανατολικοί 3 με 4, βαθμιαία 4 με 6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ που μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές μετά το μεσημέρι, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθουν τις βραδινές ώρες κυρίως στα νοτιότερα που πρόσκαιρα θα ειναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς, από το μεσημέρι ανατολικοί 3 με 4 μποφόρ που τη νύχτα θα γίνουν βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

τεταρτη


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 29-10-2020
Στο Ιόνιο και τη δυτική ηπειρωτική χώρα, γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.
Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Όμως, από τις πρώτες πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και την Κρήτη όπου σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί. Στα υπόλοιπα τμήματα αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση, που βαθμιαία θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 4 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

πεμπτη


Προειδοποίηση απο την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.


Ειδήσεις σήμερα:

Το σκίτσο του Αρκά για τα 1.259 νέα κρούσματα κορωνοϊού

ΗΠΑ: Σε 120 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε ο «γκουρού» που ξεγελούσε γυναίκες και τις έκανε σκλάβες του σεξ

Η Μελάνια στην πρώτη της προεκλογική εμφάνιση αστειεύεται για τον Τραμπ (βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης