Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Αλληλεγγύη το μεγάλο μήνυμα από την πανδημία - Το lockdown είχε 80% επιτυχία

tsiodras_main_3

Ο Σωτήρης Τσιόδρας συνέστησε στους πολίτες της ΕΕ να αποφεύγουν το φόβο, τον πανικό, το στίγμα από την πανδημία και κατέληξε, λέγοντας ότι «μαζί θα το παλέψουμε και θα το αντιμετωπίσουμε»

«Η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μήνυμα» από την πανδημία του κορωνοϊού τόνισε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας απευθυνόμενος προς όλες και όλους τους Ευρωπαίους Πολίτες στην εναρκτήρια εκδήλωση του κύκλου διαδικτυακών συζητήσεων της Ελληνικής Προεδρίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε -με αφορμή και την τυπική εκκίνηση του φετινού καλοκαιριού σήμερα- στους πολίτες της ΕΕ να αποφεύγουν το φόβο, τον πανικό, το στίγμα από την πανδημία και κατέληξε λέγοντας ότι «μαζί θα το παλέψουμε και θα το αντιμετωπίσουμε». Δίνοντας τον λόγο στον Καθηγητή «ίνδαλμα» για την ελληνική κοινωνίαν χαρακτήρισε τον κ. Τσιόδρα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι πρόθεση της Ελληνικής Προεδρίας είναι να διανέμει τις κατευθυντήριες γραμμές της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Κεντρικό, άλλωστε, θέμα της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι «η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας – Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Στην τοποθέτησή του ο Καθηγητής Τσιόδρας παρουσίασε αναλυτικά στατιστικά και επιδημιολογικά δεδομένα για την πανδημία στην Ελλάδα, κάνοντας έναν απολογισμό της μάχης με τον κορωνοϊό τους τελευταίους μήνες. Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, ο κ. Τσιόδρας γνωστοποίησε ότι οι πρώτες προληπτικές ενέργειες είχαν ξεκινήσει ένα μήνα πριν το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2020. Ανάμεσα στα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνονταν τότε ασκήσεις προσομοίωσης στα νοσοκομεία (Λάρισα, 6 Φεβρουαρίου 2020) και εκπαίδευση του προσωπικού. Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ήταν, άλλωστε, μια από τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα σύμφωνα με τον Καθηγητή, αλλά κυρίως η επάρκεια της χώρας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να προσληφθούν 4.150 άτομα, τα οποία «είναι σημαντικό να μείνουν μόνιμα» στο σύστημα υγείας.

«Ο πόλεμος της μάσκας» ήταν ένα ακόμη από τα μεγάλα ζητούμενα της πανδημίας στην Ελλάδα υποστήριξε ο κ. Τσιόδρας, καθώς ήταν «μεγάλη η ανάγκη» εξεύρεσης υγειονομικού εξοπλισμού (μάσκες, γάντια κά) στις συμπληγάδες του διεθνούς ανταγωνισμού και με δεδομένο ότι δεν υπήρχαν εξαρχής αποθέματα. «Οι πτήσεις δεν σταμάτησαν» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε στις δυσκολίες και την τεράστια αύξηση των τιμών, υπογραμμίζοντας την ηθική και οικονομική στήριξη των ατόμων που έδιναν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, δηλαδή των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Κρίσιμη παράμετρος για την έκβαση της πανδημίας υπήρξε η ικανότητα του δημόσιου συστήματος υγείας να καλύψει τους ασθενείς, σε περίπτωση που χρειαζόταν ΜΕΘ. Αποκαλυπτική της κατάστασης που επικρατούσε είναι η αναλογία κρεβατιών-ασθενών, η οποία ήταν αρχικά:

· 5.5 / για 100.000 άτομα και

· 9.4/ για 100.000 άτομα στο τέλος Απρίλιου 2020,

με σχέδιο ενίσχυσης των ΜΕΘ ακόμη περισσότερο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η αποτελεσματικότητα της «σκληρής καραντίνας» αντικατοπτρίζεται, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, στο γεγονός ότι η παραπάνω αναλογία διαμορφώθηκε τελικά ως 2.6 / για 100.000 άτομα, με τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας να προσδιορίζει το ποσοστό επιτυχίας του «αυστηρού αυτοπεριορισμού» στο 80%.

Αναφορικά με την ικανότητα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ, από 800 την ημέρα, έφτασαν 10.0000 και τώρα ο μέσος όρος διαμορφώνεται στα 3.000 τη μέρα, τα οποία πραγματοποιούνται με συγκεκριμένη στόχευση σε ομάδες πληθυσμού με υψηλή έκθεση ή πιο ευάλωτες στον ιό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσιόδρας έκανε ειδική αναφορά στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ (250-500) σε όλη τη χώρα, οι οποίες «βοηθούν τρομερά το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα». Ως προς τα τεστ αντισωμάτων, ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως η επιστημονική κοινότητα τα χρησιμοποιεί για να διαγνώσει αν κάποιος νόσησε από κορωνοϊό. Παράλληλα, ο Καθηγητής εξήγησε ότι στην ελληνική περίπτωση, μετά από μελέτη σε δείγματα 3.000 ατόμων, «τα μαθηματικά μοντέλα μας λένε ότι έχουμε λιγότερο του 1% του πληθυσμού μολυσμένο στην Ελλάδα», ενώ δεν έκρυψε το διεθνή προβληματισμό για τη χορήγηση φαρμάκων, περιγράφοντας σχεδόν ως ακροβασία το «τι να χορηγήσουμε και σε ποιους».

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε διεξοδικά σε θεραπείες και φάρμακα που χορηγήθηκαν όλο αυτό το διάστημα σε ασθενείς στην Ελλάδα και ευχαρίστησε δημόσια τον ΕΟΦ για τη συνεργασία.

Στη διάρκεια της πανδημίας, τέθηκαν, ωστόσο, και ηθικά θέματα, ζητήματα που ανέκυψαν από θεωρίες συνομωσίας, αλλά και επιμέρους προβλήματα, τα οποία θα αποτέλεσουν αντικείμενο μελέτης εξειδικευμένης δομής για τον covid-19, η οποία οργανώνεται στο ενδεχόμενο δεύτερου κύματος. Με αυτά τα δεδομένα, ερωτηθείς για το εμβόλιο, «το πιο κοντά στο τέλος του χρόνου» υποστήριξε ο Καθηγητής ως προς την υλοποίησή του και εξήγησε ότι «δεν θέλουμε να πάμε εξαιρετικά γρήγορα αλλά να είμαστε επιτυχημένοι», υπενθυμίζοντας με νόημα το «φιάσκο» του 2009. Κατά την παρουσίασή του, ο κ. Τσιόδρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως οι ρομά της Λάρισας, αλλά και σε ζητήματα επικοινωνίας, όπως η καθημερινή του ενημέρωση με τον κ. Χαρδαλιά, προς αποφυγή πανικού.

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί» επισήμανε ο Καθηγητής, όπως επιπτώσεις και άγνωστα προσώρας συμπτώματα της πανδημίας, τα οποία χρήζουν μελέτης για το μέλλον. Στις ενέργειες μπροστά στο ενδεχόμενο επανάληψης, συστήνεται από τον Καθηγητή «να ψηφιοποιηθεί όλη η διαδικασία», αλλά και να υπάρξει πλήρης οργάνωση σε επίπεδο δικτύου και υποδομών για τις «απομακρυσμένες, μη αστικές περιοχές» της Ελλάδας.

Τέλος, το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαχλιμίντζος.

Ειδήσεις σήμερα:

Facebook και Snapchat καταδικάζουν τον ρατσισμό

Το ΣτΕ «έκοψε» ξανά την πολεοδόμηση των εξοχικών των δικαστών στην Εύβοια

Λέρος: Να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο δήμαρχος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (67)

robotakia

«να ψηφιοποιηθεί όλη η διαδικασία»...τι εννοειται ακριβώς?

Mike K.

Πραγματικά, φαίνεται ότι τά μέτρα πού ελήφθησαν είχαν επιτυχία, αλλά, μέ τί κόστος. Πρέπει βέβαια νά λάβωμε υπ' όψιν ότι στήν αρχή τής επιδημίας δέν ξέραμε μέ τί εχθρό είχαμε νά κάνωμε. Είμαστε αναγκασμένοι δηλαδή νά ενεργούμε σχεδόν στά τυφλά. Υπ'αυτές τίς συνθήκες, η στρατηγική πού ακολουθήθηκε ήταν μάλλον ή καλλίτερη δυνατή, μέ τίς πληροφορίες πού είχαμε. Κατά τή γνώμη μου, αξίζουν συγχαρητήρια στόν κ. Τσιόδρα καί τήν ομάδα του, ιδίως αν λάβωμε υπ όψιν τό βάρος τής ευθύνης πού είχαν επωμισθεί. Τό θέμα είναι, τί θά γίνει τό φθινόπωρο άν έχωμε δεύτερο κύμα ? Άν στό δεύτερο γύρο ακινητοποιήσωμε καί πάλι τήν οικονομία, τότε τό γιατρικό θά είναι χειρότερο από τήν ασθένεια. Τώρα έχωμε αρκετά στοιχεία γιά νά ακολουθήσωμε μιά πιό στοχευμένη στρατηγηκή ή οποία θά πρέπει νά συνίσταται κυρίως στήν προστασία τών ευπαθών ομάδων (πού τώρα ξέρωμε ποιές είναι) καί στήν έγκαιρη ενίσχυση τού υγειονομικού συστήματος ώστε νά μπορεί άν χρειαστεί, νά ανταποκριθεί σέ μιά απότομη αύξηση τού αριθμού τών ασθενών. Άν, μέχρι τότε έχωμε καί εμβόλιο, τόσο τό καλλίτερο.

Ευχαριστούμε γιατρέ!

Η εκτίμηση που απολαμβάνεις από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι και η απόδειξη της ανεκτίμητης προσφοράς σου στην πατρίδα! Αγνώμονες και μικρόψυχοι πάντα θα υπάρχουν, όσο και αν υποκριτικά φορούν τη μάσκα του πληγωμένου οικονομολόγου! Οικονομία χωρίς ζωή και υγεία απλά δεν υπάρχει....

gg

κάθε χρόνο πεθαίνουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση 8.500 χιλ ανθρωποι στην ελλάδα. Γιατί δεν βάζουμε καραντίνα τα αμάξια και να δοθούν μεγάλες δυνατότητες στα ΜΜΜ ? ....εκεί υπάρχουν τα συμφέροντα της κατανάλωσης καύσιμα, πωλήσεις αυτοκινήτων, συνεργεία κοκ .Με το κορονοιό, αν συνεχίσει η πανδημία και τα επόμενα χρόνια ,δεν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα και καταστροφή των επιχειρήσεων..

ΚΟΝΤΕΨΑ ΝΑ ΠΝΙΓΩ ....

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΤΡΩΓΑ, όταν διάβασα --> "Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».".... αφού μας κατέστρεψαν, ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΛΑΚΑ από πάνω ..... γειά σου βρε ποντικομαμή φαρμακέμπορα, που έγινες και ΙΝΔΑΛΜΑ....

555

Κανείς δεν έμαθε τίποτα από μέτρα προστασίας. Τα πάντα έχουν χαλαρώσει. Αλληλεγγύη και πράσινα άλογα. Ας μην ήταν τα πρόστιμα...Οι μόνοι που το παίζουν δήθεν προστασία κι έτσι είναι οι Δ.Υ. γιατί τους ήρθαν κουτί τα μέτρα. Τον επόμενο χειμώνα που θα ξαναρχίσει να μεταδίδεται μαζικά ο ιός και θα ξαναρχίσουν οι θάνατοι να δω τι θα κάνουν. Πορτοπαράθυρα ανοικτά σε μαγαζιά, σχολεία, εκκλησίες ή λουκέτα ή μήπως τελικά θα ανάψουν τα κλιματιστικά γιατί θα έχουν αλλάξει τα...επιστημονικά δεδομένα ; Περιμένω με ενδιαφέρον τις κυβισθήσεις τύπου Αλέξη από τον δεξιό ψάλτη και νέο εθνοσωτήρα, υπάκουο ακόλουθο των προσταγμάτων της νέας τάξης.

george

ΑΝΤΕ ΝΟΥΜΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΑΠΕΣ. ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΚΛΕΙΣΑΜΕ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΑΝΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ,ΕΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΕΙΣ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ .

Α

Μπράβο Σωτήρα μας.Αντε να πάρεις το μισθό σου τωρα

Το μήνυμα δεν ήταν η αλληλεγγύη

Αλλά το μείνετε στο σπίτι να γλυτώσουμε όλοι

Τι?

Ετσι, με μια συνεντευξη τυπου θα την γιορτασουμε την 80% επιτυχια? Δε θα βγουμε για ενα χορο στο Συνταγμα, τωρα που το'χουμε κανει και παράδοση?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης