Ποια είναι η Μαρίνα Ραφαήλ που έγινε διεθνές success story στον κόσμο της μόδας
marina-rafail-mak2

Ποια είναι η Μαρίνα Ραφαήλ που έγινε διεθνές success story στον κόσμο της μόδας

Οι σταρ που λατρεύουν τις τσάντες της, τα νέα επιχειρηματικά σχέδια, τα συναρπαστικά ταξίδια της στον κόσμο: η Ελληνίδα σχεδιάστρια της λίστας «Forbes 30 Under 30» δεν επαναπαύτηκε ποτέ στο πανίσχυρο όνομα της οικογένειας Σβαρόφσκι

H νεότερη απόγονος της οικογένειας Σβαρόφσκι, παρά τα μόλις 24 χρόνια της, έχει μια αξιοθαύμαστη πορεία στον επιχειρηματικό χώρο, αφού το brand της Marina Raphael, το οποίο ίδρυσε πριν από κάτι λιγότερο από 5 χρόνια, σημειώνει ήδη έσοδα εκατομμυρίων. Η Μαρίνα Ραφαήλ έχει μπει στη λίστα «Forbes 30 Under 30», με τους πιο επιτυχημένους νέους επιχειρηματίες της Ευρώπης, ενώ οι δημιουργίες της έχουν φορεθεί από μεγάλες διασημότητες, όπως οι Τζένιφερ Λόπεζ, Πριγιάνκα Τσόπρα και Κέιτι Χολμς, από style icons όπως οι Ολίβια Παλέρμο και Τζοβάνα Ενγκελμπερτ και σούπερ μόντελα όπως οι Κάντις Σουάνπολ και Αλεσάντρα Αμπρόσιο. Οι τσάντες που σχεδιάζει η Μαρίνα Ραφαήλ πωλούνται σε καταστήματα-κολοσσούς, όπως το «Neiman Marcus» στις ΗΠΑ, το «Harrods» στη Μ. Βρετανία ή το «El Corte Ingles» στην Ισπανία και γίνονται οι αγαπημένες κάθε ηλικίας.

Gala: Προέρχεσαι από μια παγκοσμίως γνωστή οικογένεια. Τι απαντάς σε όσους πιστεύουν πως η επαγγελματική επιτυχία σου οφείλεται σε αυτό το υπόβαθρο;
Μαρίνα Ραφαήλ: Αισθάνομαι πραγματικά πολύ τυχερή που έχω μια τόσο υποστηρικτική οικογένεια και αναμφίβολα με έχει βοηθήσει στο να ανοίξουν πολλές πόρτες. Ωστόσο, δεν αρκεί να ανοίξεις μια πόρτα, πρέπει να μπορέσεις να τη διαβείς και να αποδείξεις ότι αξίζεις να βρίσκεσαι στον χώρο όπου μόλις έχεις εισέλθει. Ενα όνομα δεν είναι αρκετό για να μπορέσεις να χτίσεις μια ολόκληρη επιχείρηση, να δημιουργείς συνεχώς νέα προϊόντα και να εισπράττεις όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση. Χρειάζεται πολλή και σκληρή δουλειά, αφοσίωση, προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια καθώς και πολλές θυσίες για να μπορέσεις να πετύχεις στον χώρο της μόδας, όπου ο ανταγωνισμός διαρκώς αυξάνεται. Εχω κουραστεί πολύ για να μπορέσω να φτάσω στο σημείο όπου βρίσκομαι και μπορώ να επιβεβαιώσω πως το ταξίδι δεν ήταν πάντα εύκολο.

G.: Τι θα έλεγες ωστόσο ότι σου πρόσφεραν οι γονείς σου, το οποίο αξιοποίησες και στην καριέρα σου;
M.Ρ.: Πάντα παρόντες στην ανατροφή μου, οι γονείς μου φρόντισαν από νωρίς να μου εμφυσήσουν τις σημαντικότερες αξίες της ζωής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από μικρή ηλικία να καταλάβω ότι για να πετύχω τους στόχους μου θα πρέπει να δουλέψω σκληρά και να παραμένω συνεχώς προσηλωμένη σε αυτούς. Η οικογένειά μου μού έμαθε να μη φοβάμαι να ρισκάρω και να μη φοβάμαι να κάνω λάθος, γιατί από τα λάθη παίρνουμε τα καλύτερα μαθήματα στη ζωή. Είμαι πολύ τυχερή που με μεγάλωσαν με πολλή αγάπη και υποστήριξη, όλα αυτά με βοήθησαν να φτάσω εδώ που βρίσκομαι τώρα.

G.: Θα μας μιλήσεις λίγο για τις δυο γυναίκες που, όπως δηλώνεις, σε καθόρισαν προσωπικά και επαγγελματικά;
M.Ρ.: Η μητέρα μου (σ.σ.: Ανούσκα Ραφαήλ) και η γιαγιά μου (σ.σ.: Μαρίνα Γκιόρι Σβαρόφσκι) υπήρξαν πάντα τα είδωλά μου και εξακολουθούν να με εμπνέουν σε όλους τους τομείς της ζωής μου. Η αυτοπεποίθηση, η φινέτσα και η δύναμή τους με οδήγησαν στο να σχεδιάσω προϊόντα για δυνατές και ανεξάρτητες γυναίκες. Η γιαγιά μου, συγκεκριμένα, ήταν εκείνη που με καθοδήγησε στον κόσμο της μόδας και της οφείλω πολλές από τις γνώσεις μου. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή, να κάθομαι μαζί της στο δωμάτιό της στην Αυστρία και να παρατηρώ με θαυμασμό πώς συνδύαζε τα ρούχα, τα παπούτσια και τα κοσμήματά της για να ετοιμάσει τα σύνολα που θα φορούσε μέσα στην εβδομάδα.
Μου έκανε πάντα εντύπωση η εκπληκτική της ικανότητα να θυμάται από πού αγόρασε το κάθε κομμάτι, ποιανού σχεδιαστή ήταν δημιουργία και από ποια συλλογή, καθώς και σε ποια περίσταση το είχε φορέσει. Επίσης, μου εξηγούσε τα υφάσματα και τον τρόπο παραγωγής καθενός, καθώς και πόσος χρόνος απαιτείται για να ετοιμαστεί καθετί και στην ουσία, στην αξία της υψηλής ραπτικής. Χάρη στη γιαγιά μου έμαθα να εκτιμώ τις παραδοσιακές τεχνικές, τον κόπο και τη λεπτομέρεια που χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα υψηλής ποιότητας προϊόν. Πάνω σε αυτές τις αξίες στηρίζεται και η εταιρεία μου.

G.: Διοικείς μια εταιρεία, είσαι ενεργή στα social media και ταυτόχρονα ταξιδεύεις σε όλο τον κόσμο. Πώς τα συνδυάζεις όλα αυτά;
M.Ρ.: Εχω ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα και τα ταξίδια με βοηθούν πολύ να χαλαρώνω, να ξεκουράζομαι και να επιστρέφω με νέες ιδέες. Είμαι λάτρης της φύσης, αγαπώ τα θαλάσσια σπορ και να περνάω χρόνο με την οικογένειά μου. Αφού η καθημερινή ζωή μου απαιτεί συχνή επικοινωνία και τριβή με κόσμο, προτιμώ στις διακοπές μου να βρίσκω χρόνο για τον εαυτό μου και τα αγαπημένα μου πρόσωπα.

G.: Μόλις γύρισες από ένα συναρπαστικό ταξίδι τεσσάρων εβδομάδων στην Ινδονησία, θα μας μιλήσεις λίγο γι’ αυτό;
M.Ρ.: Πράγματι, η Ινδονησία είναι από τις πιο όμορφες χώρες που έχω επισκεφτεί ποτέ. Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων που έχω την τύχη να ταξιδεύω σε τόσο ιδιαίτερα μέρη του κόσμου. Λόγω της αδυναμίας μου στη φύση, και ειδικότερα στη θάλασσα, φρόντισα να επισκεφτώ το αρχιπέλαγος Ράτζα Αμπατ, το οποίο θεωρείται από τα πλέον ιδανικά μέρη της Γης για snorkeling και καταδύσεις.
Τις επόμενες μέρες επισκέφτηκα το Μπαλί και τις νήσους Κομόντο, όπου είδαμε από κοντά τους ομώνυμους δράκους, ζώα τα οποία σου προκαλούν ανεπανάληπτο δέος! Από το πρόγραμμά μας δεν έλειψε και η αναρρίχηση στα μοναδικά βουνά της περιοχής. Το ταξίδι ολοκληρώθηκε στη νήσο Σούμπα, που για εμένα, ως σχεδιάστρια, ήταν και το πιο ενδιαφέρον μέρος του. Εκεί παρακολούθησα από κοντά την πολύ ιδιαίτερη τεχνική πλεξίματος γνωστή ως ikat, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο έμπνευσης για τις επόμενες συλλογές μου. Το brand μου είναι πράγματι το μέρος όπου μπορώ να συγκεντρώσω όλη την έμπνευση που συλλέγω από τα ταξίδια μου ανά τον κόσμο και να εφαρμόσω τις παραδοσιακές τεχνικές που συναντάω στα σχέδιά μου.

G.: Από την Κέιτι Χολμς μέχρι την Τζένιφερ Λόπεζ, σταρ της διεθνούς showbiz φορούν τις δημιουργίες σου. Πώς νιώθεις; Θαυμάζεις ιδιαίτερα κάποια απ’ αυτές;
M.Ρ.: Ειλικρινά, είναι μεγάλη τιμή για μένα να επιλέγουν αυτές οι προσωπικότητες δικά μου σχέδια για σημαντικά events και εμφανίσεις. Σίγουρα έχω ξεχωρίσει την Τζοβάνα Ενγκελμπερτ, της οποίας το ξεχωριστό στυλ θαύμαζα ανέκαθεν, αλλά έχω και την τύχη να την αποκαλώ φίλη και συνεργάτιδά μου, καθώς έχουμε δουλέψει μαζί για διάφορες συλλογές της Swarovski. Ηταν από τις πρώτες υποστηρίκτριες του brand, πίστεψε σε εμένα και το όραμά μου. Φυσικά, όταν η JLo φόρεσε τις τσάντες μου δεν μπορούσα να το πιστέψω, καθώς είναι από τις πιο ταλαντούχες και εμβληματικές τραγουδίστριες της ποπ. Οι εμφανίσεις της με τα σχέδιά μου ήταν πραγματικά μια απίστευτη ευκαιρία να αναδειχθεί το brand μου παγκοσμίως.

G.: Σχεδιάζεις και κάτι άλλο εκτός από τσάντες; Ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σου;
M.Ρ.: Πρόσφατα παρουσίασα τη νέα σειρά προϊόντων μου που αποτελείται από vanity cases και card holders, τα οποία μπορείτε να βρείτε και στο website μας (marinaraphael.com). Οι επόμενες κινήσεις μου περιλαμβάνουν νέες συνεργασίες, νέα σχέδια και, το πιο συναρπαστικό όλων, ένα ολοκληρωτικό rebranding, το οποίο θα αποτελέσει εύφορο έδαφος για καινούρια υπέροχα projects.

G.: Η τελευταία συνεργασία σου ήταν με την Ευγενία Νιάρχου - και μάλιστα ιδιαίτερα επιτυχημένη. Σκοπεύετε να το επαναλάβετε;
M.Ρ.: Ενας από τους σημαντικότερους παράγοντες που κύλησε τόσο ομαλά και όμορφα η συνεργασία μου με την Ευγενία είναι η ευγενική προσωπικότητά της, όπως βέβαια και οι γνώσεις και το ταλέντο της στον χώρο της μόδας. Εχουμε ήδη κάποια σχέδια για μελλοντικές συλλογές, οι οποίες θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα και θα σχετίζονται με τις επετείους των πέντε και δέκα, αντίστοιχα, χρόνων ζωής των brand μας.

G.: Τι θα συμβούλευες μια νεαρή σχεδιάστρια που επιθυμεί να ξεκινήσει το δικό της fashion brand όπως κι εσύ;
M.Ρ.: Εστίασε στο στοιχείο που κάνει μοναδικά τα σχέδιά σου και το οποίο θα αποτελέσει το unique selling point, γιατί ο κλάδος της μόδας είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός. Ωστόσο, μείνε προσηλωμένη στο όραμά σου, δέξου κριτική, αλλά συγκράτησε τα χρήσιμα κομμάτια της και μην τα παρατάς ποτέ!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα