H Σελήνη θα μπορούσε να αποτελέσει ενεργειακή πηγή για τη Γη

H Σελήνη θα μπορούσε να αποτελέσει ενεργειακή πηγή για τη Γη

Σύμφωνα με τον καθηγητή αστροβιολογίας και επιστήμης των πλανητών Ίαν Κρόφορντ «κάθε χημικό στοιχείο που βρίσκεται στον περιοδικό πίνακα της γης, ανιχνεύεται επίσης στη Σελήνη»

Σήμερα η κατανόηση της Σελήνης έχει φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο και οι επιστήμονες διατείνονται ότι γνωρίζουν τα πάντα για τον γειτονικό πλανήτη. Ή καλύτερα σχεδόν τα πάντα.

Χάρις στην πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης σήμερα πολλές ιδιωτικές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ξεκινήσουν τις δικές τους ερευνητικές αποστολές στο διάστημα. Η Tesla και η SpaceΧ έχουν ως μεγαλεπήβολο στόχο να δημιουργήσουν «αποικία» στον Άρη αλλά και να διοργανώνουν τουριστικά ταξίδια στη Σελήνη. Όμως μεγάλο ενδιαφέρον έχουν αρχίσει να δείχνουν και πολλές επενδυτικές εταιρείες για εξόρυξη ορυκτών πρώτων υλών αλλά και ευγενών μετάλλων, όπως ο χρυσός, από το υπέδαφος της Σελήνης. Όπως εκτιμούν ειδικοί το υπέδαφος της Σελήνης είναι πιθανότατα πλούσιο και σε Ήλιο-3.

Σύμφωνα με τον καθηγητή αστροβιολογίας και επιστήμης των πλανητών Ίαν Κρόφορντ στο Πανεπιστήμιο του Μπίρμπεκ του Λονδίνου: «Καθώς προχωρά η εξερεύνηση των πλανητών, αυξάνεται και η πιθανότητα στο μέλλον να είναι δυνατή η άντληση ενεργειακών πόρων και άλλων υλικών από άλλους πλανήτες». Προς το παρόν, όπως σημειώνει ο ίδιος, αυτή η προοπτική ενδιαφέρει κυρίως ιδιώτες επενδυτές. «Θα μπορούσαμε θεωρητικά στο μέλλον να δημιουργήσουμε βάσεις εξόρυξης, όπως στην Ανταρκτική. Οι βάσεις αυτές θα μπορούσαν να λειτουργούν εξ ολοκλήρου με φυσικούς πόρους από τη Σελήνη, αντί να μεταφέρονται από τη γη».

Ο Ίαν Κρόφορντ, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «κάθε χημικό στοιχείο που βρίσκεται στον περιοδικό πίνακα της γης, ανιχνεύεται επίσης στη Σελήνη. Ειδικότερα το Ήλιο-3 της Σελήνης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών στη Γη, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται σε πυρηνικούς σταθμούς για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι λοιπόν αυξάνονται οι φωνές υπέρ της εκμετάλλευσης του χημικού αυτού στοιχείου που μπορεί να μας δώσει η Σελήνη».

Ο ίδιος βέβαια εκφράζει επιφυλάξεις τόσο ως προς την πιθανολογούμενη πραγματική ποσότητα Ήλιου-3 στο φεγγάρι όσο και ως προς την μακροπρόθεσμη συμβολή μιας τέτοιας μεγαλόπνοης και κοστοβόρας επένδυσης στην κάλυψη αναγκών πίσω στη γη. «Εάν έχεις τα χρήματα να επενδύσεις στο πεδίο της ενεργειακής ασφάλειας στο μέλλον, δεν έχει νόημα να επενδύσεις σε άλλη μια μη ανανεώσιμη πηγή, όπως το Ήλιο-3, αλλά πολύ περισσότερο σε άλλες ανανεώσιμες μορφές ενέργειας στη γη».

Όμως εάν υποθέσουμε ότι πράγματι ξεκινούν αποστολές εκμετάλλευσης του διαστήματος, ποιος θα έχει την κυριότητα των εκάστοτε σεληνιακών εδαφών; Σύμφωνα με τον Ίαν Κρόφροντ, το ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο διάστημα ρυθμίζεται από τη Διεθνή Σύμβαση για το Διάστημα του 1967 (Στα ελληνικά: Συνθήκη επί των Αρχών που Διέπουν τη Δραστηριότητα των Κρατών κατά την Εξερεύνηση και Χρησιμοποίηση του Διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Σελήνης και των Άλλων ουράνιων Σωμάτων).

Το κείμενο αυτό διεθνούς δικαίου ορίζει καταρχήν ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να κατέχει εδάφη στο διάστημα, στη Σελήνη ή άλλους πλανήτες. Όμως, όπως επισημαίνει ο βρετανός καθηγητής, η σύμβαση αυτή δεν προέβλεψε τίποτα για το ενδεχόμενο απόκτησης ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων πάνω σε ορυκτές ύλες από ιδιώτες επενδυτές. Κατά τη γνώμη του λοιπόν, θα πρέπει να αναθεωρηθεί για να συμπεριλάβει και τις μελλοντικές αποστολές έρευνας και οικονομικής εκμετάλλευσης από ιδιώτες. Κι αυτό διότι όλα δείχνουν ότι κάπως έτσι θα διαγραφεί το μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ (15)

Ορθόδοξος Χριστιανός

Μας εξαπατούν για να αποσπάσουν την πίστη μας από τον Ζωοδότη Χριστό! Είναι ανώφελο να ψάχνουμε για ενέργεια στην Σελήνη την στιγμή που δεν έχουμε τόσο μακριά μπαλαντέζα για να συνδέσουμε την Γη...

George

Είδες Λούλη που δεν σου κόβει? Η Γη συνδέεται με τη Σελήνη μέσω της βαρύτητας. Κι έτσι, παράγοντας παλίρροιες που μπορούν να αξιοποιηθούν με τον κατάλληλο εξοπλισμό, είναι σαν να αντλείς ενέργεια από τη Σελήνη ασύρματα.

Anonymos

Δεν πετα τιποτα σε κενο αερος . Δεν υπαρχει πλοηγηση εκει . Η πλοηγηση εξαρταται απο την πυκνοτητα το αερα που περιβαλει το οχημα . Εαν ενα αεροπλανο πεσει σε "κενο" αερος δεν πιλοταρεται . Μην ακουτε βλακειες οτι φυγαμε ποτε απο την ατμοσφαιρα της γης . Δεν εγινε ποτε αυρο ,ουτε ειναι εφικτο να γινει . Drone σε vacuum (κενο αερος ) ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ . Ξυπνηστε ............

ταρζαν

μα αυτό παιδεύονται οι επιστήμονες να εξηγήσουν ποιά δύναμη κρατά τους πλανήτες τα αστέρια και τους γαλαξίες και δεν πέφτουν όπως λές αφού δεν επενεργεί η βαρύτητα σε κενό αέρα όπως λαικά και απλά το διατυπώνεις ..Την ονόμασαν σκοτεινή ενέργεια. Η σκοτεινή ενέργεια βρίσκεται παντού και είναι εξαιρετικά αραιή - ένα κυβικό μέτρο σκοτεινής ενέργειας περιέχει τόση ενέργεια, όση κι ένα άτομο υδρογόνου - και δεν συγκροτείται από σωματίδια. Η σκοτεινή ενέργεια είναι σαν ένα συνεχές, εξαιρετικά ελαστικό μέσο που συγκρατεί τα πάντα . Η ελαστικότητά της οδηγεί στο πιο σημαντικό και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της: Η "βαρύτητά" της απωθεί αντί να έλκει. Για τα πρώτα εννιά δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, η ελκτική δύναμη της βαρύτητα της ύλης επιβράδυνε τη διαστολή του σύμπαντος. Πριν πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, η απωστική δύναμη της σκοτεινής ενέργειας υπερέβη την ελκτική δύναμη της ύλης, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της διαστολής του σύμπαντος... Σου φτάνει αυτό;

George

Έχουμε στον ουρανό το τελειότερο πυρηνικό εργοστάσιο με αστείρευτη ενέργεια και ψάχνουμε να βρούμε πως θα φτιάξουμε κάτι υποδεέστερο στη γη. Μας χαρίζει θερμική, φωτεινή, κινητική και δυναμική ενέργεια και εμείς απλώς χρειάζεται να συλλέξουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτές τις μορφές και να τις αξιοποιήσουμε άμεσα ή να τις αποθηκεύσουμε για μελλοντική χρήση. Κι όλα αυτά με πολύ χαμηλό κόστος. Χαμηλότερο από οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας που είναι ρυπογόνα και μη βιώσιμη. Η πυρηνική ενέργεια είναι ήδη από τις ακριβότερες στον πλανήτη, πόσο μάλλον αν μεταφέρεις το καύσιμο από άλλον πλανήτη.

George

Έχουμε στον ουρανό το τελειότερο πυρηνικό εργοστάσιο με αστείρευτη ενέργεια και ψάχνουμε να βρούμε πως θα φτιάξουμε κάτι υποδεέστερο στη γη. Μας χαρίζει θερμική, φωτεινή, κινητική και δυναμική ενέργεια και εμείς απλώς χρειάζεται να συλλέξουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτές τις μορφές και να τις αξιοποιήσουμε άμεσα ή να τις αποθηκεύσουμε για μελλοντική χρήση. Κι όλα αυτά με πολύ χαμηλό κόστος. Χαμηλότερο από οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας που είναι ρυπογόνα και μη βιώσιμη. Η πυρηνική ενέργεια είναι ήδη από τις ακριβότερες στον πλανήτη, πόσο μάλλον αν μεταφέρεις το καύσιμο από άλλον πλανήτη.

ταρζαν

Tο ήλιο-3 είναι ένα σταθερό ισότοπο του ηλίου που του λείπει ένα νετρόνιο, με αυτό το χαμένο νετρόνιο επιτρέπεται να παράγει καθαρή ενέργεια, ενώ σαν κύριο χαρακτηριστικό του έχει την παντελή έλλειψη ραδιενεργών υποπροϊόντων. Δεν εκπέμπονται νετρόνια οπότε δεν "αφήνουν" πίσω τους ισότοπα με ραδιενέργεια. Το ήλιο-3 μεταφέρεται με τους ηλιακούς ανέμους, αλλά το γήινο μαγνητικό πεδίο δεν επιτρέπει στο ισότοπο αυτό να πλησιάσει τη γή και το απωθεί πίσω . Χάρη στο αμελητέο μαγνητικό πεδίο του το φεγγάρι επιτρέπει στο ήλιο-3 να επικαθίσει πάνω στον ρεγκόλιθο που καλύπτει το φεγγάρι.Οι εκτιμήσεις του ηλίου-3 που περιέχει το φεγγάρι είναι σχεδόν 50 μέρη ανα ένα δις (!) στο σεληνιακό έδαφος, άρα θα απαιτηθούν εκατομμύρια τόνοι σεληνιακού εδάφους για να συλλέξουμε τόσο ήλιο-3 ικανό να χρησιμοποιηθεί σε αντιδράσεις σύντηξης στη Γη. Θα πρέπει δηλ. να αφαιρέσουμε το μετάλλευμα από το φεγγάρι αλλά και να καταστρέψουμε την επιφάνειά του για να έχουμε μια καθαρή πηγή ενέργειας για τη Γη. Άν το κόστος των αποστολών Απόλλων ( 1967-1972) ήταν πραγματικό και ανήλθε σε 100 δίς δολλάρια (!) εποχής ( σε σημερινά δολλάρια δεκαπλάσιο) , δεν συμφέρει η εξόρυξη του και η μεταφορά του στη γή και καλύτερα να παραμείνει εκεί σαν πηγή καυσίμων για τις μελλοντικές σε βάθος 100ετίας σεληνιακές αποικίες, καταργώντας εντελώς τη σκέψη για δαπανηρές διαστημικές αποστολές μεταφοράς του με σκάφη τεράστιας χωρητικότητας απο και προς τη Γη....

και μετα , θυμηθηκαν τη σεληνη...

τωρα το θυμηθηκανε? θα μας πει καποιος απ τη νασα, ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΗ ΣΕΛΗΝΗ ΑΠΟ ΤΟ 1974?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Giorgos_Patoulis

Θα λειτουργήσει δοκιμαστικά ως χώρος υποδοχής αδρανών υλικών από ανακυκλώσιμα της περιοχής για να αποφευχθεί η απένταξη του από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής

asopdd

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 στις Πηγές Άρτας και από τότε, κάθε χρόνο, υλοποιούνται ημερίδες και φεστιβάλ -Φέτος, η ημερίδα με θέμα «Η Κοιλάδα του Αχελώου στην Ιστορία του τόπου» αφορούσε το φυσικό περιβάλλον και το πώς αυτό επέδρασε στην εξέλιξη της Ιστορίας