Αναδρομικά: Ψαλιδισμένος έως και 40% ο «μποναμάς»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
anadromika_main01

Ποιοι δικαιούχοι βρήκαν άδειους τους λογαριασμούς τους και ποιοι είδαν στο ΑΤΜ μικρότερο ποσό από αυτό που υπολόγιζαν. Χαμένοι οι συνταξιούχοι που υπέστησαν όλες τις μνημονιακές παρακρατήσεις

Eως τις 27 Ιανουαρίου 2019 θα πρέπει να περιμένουν δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες και γιατροί του ΕΣΥ για να λάβουν εφάπαξ τα αναδρομικά με ξεχωριστή μισθοδοτική κατάσταση. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έστειλε εξαιρετικά επείγον έγγραφο στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ζητώντας την άμεση υλοποίηση των κοινών υπουργικών αποφάσεων.

Ειδικά για τους γιατρούς του ΕΣΥ, γίνεται προσπάθεια να καταβληθούν τα ποσά μέχρι την εκπνοή του 2018. Το συνολικό κονδύλι που θα εκταμιευτεί ανέρχεται σε 820 εκατ. ευρώ καθαρά, που αντιστοιχεί σε 1,4 δισ. ευρώ μεικτά. Η καταβολή των ποσών δρομολογείται, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που επιβλήθηκαν με τον Νόμο 4093/2012 από 1-8-2012 σε βασικούς μισθούς και επιδόματα που καταβάλλονταν βάσει των ειδικών μισθολογίων. Οι ένστολοι και οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων που πήραν εγκαίρως τον «μποναμά», διαμαρτύρονται ότι είδαν στο ΑΤΜ μικρότερο ποσό από αυτό που υπολόγιζαν ότι θα πάρουν. Ιδίως οι συνταξιούχοι που υπέστησαν όλες τις μνημονιακές παρακρατήσεις, εισέπραξαν ποσά έως και 40% λιγότερα από τα προσδοκώμενα. Ακραίο αλλά ενδεικτικό παράδειγμα είναι απόστρατος ανώτατου βαθμού στον οποίο αντιστοιχούσαν αναδρομικά 13.000 ευρώ και πήρε μόλις 3.290 ευρώ.

Οι δικαιούχοι των αναδρομικών χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

■ Ενστολοι: Οι οικονομικές υπηρεσίες των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη έτρεξαν εγκαίρως τη διαδικασία με εντολή της πολιτικής ηγεσίας με αποτέλεσμα οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες να πάρουν πρώτοι τον χριστουγεννιάτικο μποναμά στις 13 Δεκεμβρίου. Τα αναδρομικά που καταβλήθηκαν τελικά περιορίζονται στην περίοδο από 1-8-2012 έως 31-12-2016 και η δαπάνη ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ ( καθαρό ποσό μετά τις κρατήσεις 363 εκατ. ευρώ). Τα ποσά που είδαν στους λογαριασμούς τους κυμαίνονται από 400 έως και πάνω από 8.000 ευρώ, ανάλογα τον βαθμό, την οικογενειακή κατάσταση και τα χρόνια υπηρεσίας. Ωστόσο άδειους βρήκαν τους λογαριασμούς τους 4.609 ειδικοί φρουροί οι οποίοι προανήγγειλαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με τα υπηρεσιακά αλεξίσφαιρα γιλέκα τους. Στις αιτιάσεις τους η κυβέρνηση απαντά ότι είχαν λάβει ήδη αναδρομικές αποδοχές για την τριετία 2012-2014 λόγω της αύξησης στον βασικό μισθό και τα επιδόματα.

■ Γιατροί του ΕΣΥ: Στο μέτωπο των γιατρών του ΕΣΥ επικράτησε αλαλούμ καθώς δεν υπήρχαν τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα κέντρα υγείας οι καταστάσεις με τους γιατρούς που εργάζονταν το διάστημα που αφορά η επιστροφή των αναδρομικών. Πάντως αυτό το διάστημα γίνεται προσπάθεια να συνταχθούν οι καταστάσεις και να προωθηθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών πριν από την εκπνοή της χρονιάς. Οι 20.000 δικαιούχοι γιατροί θα είναι οι λιγότερο ευνοημένοι, αφού τα αναδρομικά τους αφορούν μικρότερο διάστημα, ήτοι από 13-11-2014 έως 31-12-2016. Το ποσό που περιμένουν να εισπράξουν οι γιατροί ανέρχεται συνολικά σε 185 εκατ. ευρώ και με τις κρατήσεις περιορίζεται στα 115 εκατ. ευρώ.

■ Πανεπιστημιακοί: Θα εισπράξουν αναδρομικά για την περίοδο από 1-1-2015 έως 12-5-2016. Οι δικαιούχοι θα είναι καθηγητές μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ και ΕΔΙΠ των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, το εκπαιδευτικό προσωπικό και ΕΔΙΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ, μέλη ΔΕΠ και ΕΕΔΙΠ των ΑΣΕΙ, μέλη Διδακτικού και Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού των ΑΕΑ, ερευνητές και ΕΛΕ των ερευνητικών κέντρων, ινστιτούτων και τεχνολογικών φορέων, καθώς και των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Αναδρομικά για το ίδιο διάστημα θα λάβουν και οι συνταξιούχοι πρώην μόνιμο καλλιτεχνικό προσωπικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού για το ποσό των αναδρομικών που θα καταβληθούν στους πανεπιστημιακούς ανέρχεται στα 130,840 εκατ. ευρώ (καθαρό ποσό 79,1 εκατ. ευρώ).

■ Δικαστικοί: Τα αναδρομικά στους δικαστικούς λειτουργούς και στα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αφορούν το διάστημα από 1-8-2012 έως και 30-6-2014. Η δαπάνη ανέρχεται στα 56,8 εκατ. ευρώ (καθαρό ποσό 34,308 εκατ. ευρώ). Αναδρομικά θα λάβουν επίσης 500 διπλωμάτες και υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

■ Συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων: Στις 21 Δεκεμβρίου, μαζί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου πιστώθηκαν τα αναδρομικά για 115.000 συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων. Τα αναδρομικά πιστώθηκαν σε 5 κατηγορίες συνταξιούχων για διάστημα από 16,5 μήνες έως και 47 μήνες , κατ’ αντιστοιχία με το χρονικό διάστημα που ορίστηκε και για τους εν ενεργεία συναδέλφους τους. Καταληκτική ημερομηνία για όλους θεωρείται η υπαγωγή στον νόμο Κατρούγκαλου. Το κονδύλι ανέρχεται σε 233,1 εκατ. ευρώ (425 εκατ. μεικτά). Υψηλότερα ποσά έλαβαν οι δικαστικοί, έως 4.550 ευρώ, και οι πανεπιστημιακοί, έως 4.350 ευρώ. Οι λιγότερο ευνοημένοι ήταν οι συνταξιούχοι γιατροί του ΕΣΥ.

Το ποσό υπόκειται σε όλες τις κρατήσεις που γίνονται στις συντάξεις, με αποτέλεσμα η συνολική παρακράτηση να ανέρχεται σε έως και 40%. Παράλληλα, υπόκειται σε κράτηση για υγειονομική περίθαλψη, ενώ παρακρατείται φόρος 20% στην πηγή, με τον οποίο εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των συνταξιούχων για τα ποσά των αναδρομικών. Η καταβολή αυτού του εφάπαξ ποσού δεν επηρεάζει το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης που έχει ληφθεί υπόψη για τον επανυπολογισμό, ο οποίος αναμένεται να κάνει πρεμιέρα από τον Ιανουάριο του 2019.

Σε κάθε περίπτωση, οι δημόσιοι λειτουργοί και οι συνταξιούχοι θα εισπράξουν τα αναδρομικά χωρίς να γίνει κανένας συμψηφισμός με τυχόν ληξιπρόθεσμα ή μη, ή ρυθμισμένα χρέη προς το Δημόσιο (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος).

ΣΧΟΛΙΑ (42)

ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δείχνει για άλλη μια φορά ότι είναι με τον απλό λαό!!! Και ας λένε οι δημοσκοπήσεις ότι η ΝΔ προηγείται με 10 διαφορά, σκέψου μόνο πόσοι νεοδημοκρατες παραδοσιακοι δεξιοί ψηφοφόροι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Στο τέλος ο Τσίπρας γυρίζει το ματς!

Μανώλης του Νικου

Το επιβεβαιώνω και εγώ από το λαγούμι που με έκρυψε ο Νίκος...εδώ στο -5 υπόγειο της Κουμουνδορου υπάρχει πολύ καλό κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ...θα είμαστε πάλι πρώτο τραπέζι στον Ρέμο...ΥΓ. Παιδιά κάποιος να ποτίσει το γκαζόν στην βίλα της Βαρυμπόμπης και να ταΐσει τον Αζωρ...

oie

Η ΣΠΕΚΟΥΛΑ ΤΩΝ ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑΣΜΕΝΩΝ ΑΛΛΑ ΕΞΥΠΝΩΝ ΚΗΦΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΕΤΥΧΕ !! ΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΑ ΙΣΩΠΕΔΩΣΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ''ΟΧΛΟ'' ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ !! ΕΞΑΛΟΥ ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΠΟΥ ΦΟΡΟΥΣΑΝ ΟΛΟΙ ΤΑ ΑΜΠΕΧΩΝΑ !!! ΘΥΜΑΣΤΕ ? ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΚΑΣΤΑ ΑΥΛΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΘΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ , ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΗΦΗΝΕΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ !! ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΗΟΤ ΣΠΟΤ ΤΗΣ ΨΟΦΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ . !

Κρίμα

Μας έχουν πρήξει για τ’αναδρομικά των καραβανάδων,και των ένστολων γενικά.Αυτα τα αναδρομικά, που εδώ και δέκα χρόνια έχει χάσει η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας, οι ελεύθεροι επαγγελματιες, οι όχι μισθοσυντήρητοι, αλλά και οι ΜΙΣΘΩΤΟΙ του ιδιωτικού τομέα ποιος θα τους τα δώσει? Κάθε κυβέρνηση μόνο τους Δημόσιους υπαλλήλους σκέφτεται. Κρίμα ΤΣΙΠΡΑ σε χωρέυει ο Καμμενος κατσιλαμα! Να δεις εμείς που σε ψηφίσαμε τι κατσιλαμα θα σε χορέψουμε...

πικρές αλήθειες

Μια στρατιά μετακλητών υπαλλήλων έχει διορίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Αυξάνονται και πληθύνονται οι μετακλητοί - Από 1.900 το 2014, έγιναν 3.000 το 2017. Γιατί στήνεται η βιομηχανία μετακλητών υπαλλήλων : Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι σε όσους έχουν επαγγελματική σχέση με το κόμμα, εντάσσονται και οι μετακλητοί που πληρώνονται από το δημόσιο. Αυτοί έχουν την υποχρέωση να δίνουν τον μισθό τους στο κόμμα και να λαμβάνουν στη συνέχεια από το κόμμα τον προβλεπόμενο μισθό. Επιπλέον έδωσαν και αυξήσεις! Υπάρχουν σύμβουλοι του Μαξίμου που «παίρνουν 2 εκατ. ευρώ υπερωρίες». Επίσης έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των συμβασιούχων και από τους 40.000 που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν φτάσει σήμερα …..στους 100.000 χιλιάδες.

Δεν πειραζει

γιατι δεν επρεπε να δοθουν. Ολοι περασαμε από τα μνημονια, ολοι χασαμε ολοι δωσαμε. Λιγο ενδιαφερει αν το ΣΤΕ και οποιος λεει ότι ηταν παρανομα κλπ κλπ, να μου πει καποιος αν ηταν όλα τα αλλα νομιμα, όπως κουρεματα κλπ. Το βιωτικο επιπεδο του Ελληνα επεσε κατά πολύ. Λαθος τα αναδρομικα, ο Τσιπρας μπορουσε με νομο να μην δωσει τιποτε και δεν επρεπε, αλλα θελει να εισβαλει στους ψηφοφόρους της Δεξιας, ,το ειδικα μισθολογια δηλαδή, για δικη του χαρη η του Καμμενου. Ονειρευεται, αλλα τελος παντων, θα ηταν καλυτερα τα λεφτα αυτά με σχεδιο για την αυριανη ημερα να πανε σε αναπτυξιακα προγραμματα κυριως νεων, για επιχειρήσεις κλπ. Αλλα αυτά είναι αλλα λογια να αγαπιομαστε για τους αριστερόστροφους του Τσιπρασταν.

Συριζοτρολ (υπόγειο ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ)

Τα λεφτά να πάνε σε εμάς τα αριστερά παιδιά γιατί 3.000 ευρώ το μήνα συν μπόνους συν 0.60 ανά ποστ δεν είναι αρκετά. Εγώ μόλις μία εβδομάδα Αυστρία και μια Μύκονο πήγα φέτος και έχω και περυσινο iPhone. Αλλωστε έχουμε ηθικό πλεονέκτημα.

@

Ηλίθιο τρολ της ΝΔ.

Ευρωλαγνος

Χρόνια πολλά ντουγανια να δω πότε θα ξυπνήσετε από το ψεκασμό που σας έχουν κάνει εδώ και δέκα χρόνια.

Δάσκαλος

Βασικό μάθημα πρέπει να γίνει στα σχολεία, το τί σημαίνουν οι λέξεις προπαγάνδα, λαϊκισμός, ρουσφέτι, σπεκουλα, προβοκάτσια !! Αυτά δηλαδή που κατέστρεψαν και συνεχίζουν να καταστρέφουν την Ελλάδα !!! Και ας είμαι και κρατικοδιαιτος.εγω λέω την αλήθεια, εμείς οι δημόσιοι υπάλληλοι χρεωκοπησαμε την Ελλάδα !!!

φορτηγατζης

τελικα οι μοναδικοι που την βγαλαμε καθαροι απο την κριση και δεν μας αγγιξε κανεις ειναι ο κλαδος των ελευθερων επαγγελματιων ! δηλωνουμε απο το 2002 μονο 5000 ευρω ετησιο εισοδημα και την βγαζουμε λαχανο. οταν ειχαμε δραχμη πολλες φορες δεν καναμε και φορολογικη δηλωση. εγω σαν φορτηγατζης δεν μπορω φυσικα να δηλωσω τα κανονικα ποσα διοτι θα με ρημαξουν. βγαζω τον χρονο 45.000 με 55.000 πως να τα δηλωσω αυτα τα χρηματα ? η φοροι ειναι μεγαλοι. την δεκαετια του 1990 βγαζαμε 15 με 20 εκατομμυρια τον χρονο , τοτε δηλωνα 500 χιλαδες δραχμες τον χρονο.

Αστραπόγιαννος

Όλοι οι βολεμενοι εδώ πέρα, κάνετε χωρίς αιδώ, προπαγάνδα, λαϊκισμό ,σπεκουλα και ψέματα ασυστολα , γιατί μάθατε στο ρουσφέτι, στην αρπαχτη, και στο φαγοπότι που όλα αυτά κατέστρεψαν την Ελλάδα και τά παιδιά της Ελλάδας !!!

Μαρία

Πολύ σωστά τα λες !!

ο

Πρώτη πρώτη στο ατμ η μαντιλοφορούσα που μας κουβάλησαν και την πληρώνουμε λες και της χρωστάγαμε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης