Πετρέλαιο: Πτώση για 10η συνεδρίαση - Σχεδόν 20% απώλειες από τις αρχές Οκτωβρίου

pla_oil

Σε τι επίπεδα διαμορφώθηκαν οι τιμές του Brent και του WTI στο κλείσιμο της εβδομάδας

Νέες ισχυρές πιέσεις δέχθηκε το πετρέλιαο, ο οποίο υποχώρησε για δέκατη διαδοχική συνεδρίαση, κάτι που έχει να συμβεί για διάστημα σχεδόν τριάντα ετών.

Αιτία της πτώσης η αυξημένη προσφορά και οι προβληματισμοί για την επιβράδυνση της οικονομίας ασκούν πιέσεις στις τιμές.

Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2019 για το Brent υποχώρησε 0,72% στα 70,14 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας απωλέσει ωστόσο σχεδόν το 3% της αξίας του κατά την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ κατέγραψε την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών.

Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου για το αμερικανικό αργό κατέγραψε πτώση της τάξεως του -0,76% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 60,21 δολ. ανά βαρέλι.

Τόσο το Brent όσο και το WTI έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν 20% από τα υψηλά τεσσάρων ετών στα οποία βρέθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου.

«Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται πλέον και επίσημα σε bear market, έχοντας υποχωρήσει 20% από τα υψηλά του Οκτωβρίου», σχολιάζει ο επενδυτικός αναλυτής της αυστραλιανής Rivkin Securities, William O'Loughlin.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κύρια καθοδική πίεση για τις τιμές ήρθε από την αυξημένη προσφορά, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, οι οποίες επιβλήθηκαν αυτή την εβδομάδα, καθώς και από τους προβληματισμούς σχετικά με την οικονομική επιβράδυνση.

«Καθώς οι εξαγωγές του ΟΠΕΚ εξακολουθούν να αυξάνονται, τα αποθέματας συνεχίζουν την άνοδο, γεγονός που ασκεί καθοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Bernstein Energy, προσθέτοντας ότι «η επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία παραμένει βασικός καθοδικός κίνδυνος για το πετρέλαιο».

Παράλληλα, οι αναλυτές της Bernstein Energy εκτιμούν ότι οι εξαγωγές του Ιράν θα διαμορφωθούν στα 1,4 με 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά την τρέχουσα περίοδο, έναντι σχεδόν 3 εκατ. βαρελιών ημερησίως στα μέσα του 2018.

Πηγή: www.newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

xreos_photo

Σοκ και χρέος – Αυξήθηκε κατά κατά 21,5 δισ. ευρώ  έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2017 - Σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε. ως ποσοστό του ΑΕΠ - Την ανηφόρα πήραν φόροι και δαπάνες το προτελευταίο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς

1
daneistes-troika-ena

Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η αλλαγή του νόμου για τις διοικήσεις των τραπεζών, η επίσπευση δικαστικών αποφάσεων και η προστασία της πρώτης κατοικίας θα συζητηθούν με την κυβέρνηση

1