Το sell-off στα ομόλογα «λύγισε» τη Wall Street

00023e8eba4

Με ήπια πτώση έκλεισε η αμερικανική αγορά την Πέμπτη, παρότι ξεκίνησε ανοδικά

Το «εκρηκτικό» μείγμα γεωπολιτικών, πετρελαίου, μικτών μάκρο, εμπορικών εντάσεων, καθώς και της "βουτιάς" στα ομόλογα ήταν παραπάνω από αρκετό για να μπερδέψει τους επενδυτές, καθώς η Wall Street από την αρχή της συνεδρίασης βρισκόταν σε αναζήτηση κατεύθυνσης εν μέσω αντικρουόμενων δυνάμεων.

Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε που ο δείκτης μεταβλητότητας (ή "φόβου") VIX βρέθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ενδοσυνεδριακά, υποχωρώντας κατά 3% στο 13, και αντικατοπτρίζοντας την χαμηλή συναλλακτικότητα που επικρατούσε στην αγορά, καθώς οι περισσότεροι επενδυτές επέλεγαν «no bet», με την προσοχή να είναι στραμμένη στα ομόλογα.

Από τη μία το ράλι του πετρελαίου που ξεπέρασε τα 80 δολ/βαρέλι και τα ισχυρά μάκρο τόσο των ΗΠΑ (βλέπε χαμηλή ανεργία) όσο και της Walmart έδιναν ώθηση στην αγορά, από την άλλη η κλιμάκωση των εμπορικών ανησυχιών μετά τη δήλωση Τραμπ για "κακομαθημένη" Κίνα, καθώς και τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Cisco αποθάρρυναν τους επενδυτές.

Το ενδιαφέρον στα ομόλογα

Η αγορά κινούνταν ήπια ανοδικά μέσα σε αυτό το κλίμα για μεγάλο μέρος της συνεδρίασης. Ωστόσο βασικό καταλύτη αποτέλεσαν και πάλι τα ομόλογα. Παρά την αρχική νηνεμία, το αμερικανικό 10ετές υπέκυψε στους πωλητές, χάνοντας και το ψυχολογικό όριο του 3,10%. Μετά από αυτό, το ομόλογο πήρε τον.. κατήγορο, με την απόδοση να αυξάνεται περαιτέρω στο 3,113% σε υψηλό επταετίας! Η απόδοση του 30ετούς σημείωσε άνοδο κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,25%.

Το νέο ράλι στα ομόλογα ενεργοποίησε και τους τελευταίους εναπομείναντες αγοραστές μετοχών, οι οποίοι τις εγκατέλειψαν, στρέφοντας τα βλέμματα τους στα αν μη τι άλλο ελκυστικής απόδοσης αμερικανικά ομόλογα, τα οποία ωστόσο συνεχίζουν να βουτάνε εξαιτίας των ανησυχιών ότι η αύξηση του πληθωρισμού ενδέχεται να οδηγήσει τη Fed σε σφικτή νομισματική πολιτική γρηγορότερα απ’ όσο αναμένει η αγορά.

Δείκτες

Έτσι, η αγορά γύρισε πτωτική, με τον Dow Jones να κλείνει με απώλειες 0,22% ή 55 μονάδων στις 24.713, ενώ ο S&P κατέγραψε πτώση μόλις 0,09% στις 2.720 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,21% στις 7.382 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Coca Cola ΕΕΕ -0,14% (+1,9%), Boeing (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Cisco Systems (-3,8%) και Walmart (-2,2%).

Μάκρο

Στο μεταξύ, δεν ικανοποίησαν τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της Cisco Systems καθώς μπορεί τα καθαρά κέρδη να αυξήθηκαν στα 2,69 δισ. δολάρια, ωστόσο τα έσοδα διαμορφώθηκαν κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και συγκεκριμένα στα 12,46 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα α’ τριμήνου ανακοίνωσε η Walmart. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στο 1,14 δολ. και τα έσοδα ανήλθαν στα 122,69 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη στο 1,12 δολ. και έσοδα στα 120,49 δισ.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 11.000 στις 222.000 αιτήσεις έναντι 215.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Συνάλλαγμα

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο έπιασε νέο υψηλό πέντε μηνών έναντι του ευρώ, σημειώνοντας οριακή άνοδο στο 1,1796 από 1,1807 την προηγούμενη μέρα.

Πηγή: Newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης