Ο Ιβάν Σαββίδης πούλησε τη Donskoy Tabak στην Japan Tobacco για $1,6 δισ.

Ο Ιβάν Σαββίδης πούλησε τη Donskoy Tabak στην Japan Tobacco για $1,6 δισ.

Για 1,6 δισ. δολάρια πουλήθηκαν οι τρεις εταιρείες του Ιβάν Σαββίδη Donskoy Tabak, Pereslavl-Tabak και ΣΕΚΑΠ στον ιαπωνικό κολοσσό JTI

Στα «χέρια» του ιαπωνικού ομίλου εταιρειών Japan Tobacco θα περάσει το γ' τρίμηνο του 2018, αφού ολοκληρωθεί η σχετική ρυθμιστική εκκαθάριση,  η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη επί 5 ολόκληρα χρόνια (από τις 29/3/2013).

Η αγορά της ΣΕΚΑΠ συνιστά μέρος μιας μεγάλης συμφωνίας - "πακέτο" για την εξαγοράς της "μητρικής" ρωσικής Donskoy Tabak στην οποία ανήκει η Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος  Α.Ε. (ΣΕΚΑΠ).

Πιο συγκεκριμένα, η Japan Tobacco Inc. ανακοινώνει ότι ο Όμιλος εταιρειών JT συμφώνησε στην εξαγορά των εταιρειών Donskoy Tabak (DT), "ενισχύοντας, έτσι, τη περαιτέρω την πρώτη  θέση της εταιρείας στη Ρωσία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά προϊόντων καπνού στον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, ο Όμιλος JT αποκτά "πακέτο" και τα πλειοψηφικά μερίδια της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος  Α.Ε.".

«Η εξαγορά αυτή αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την πρώτη θέση μας στην αγορά της Ρωσίας. Για αρκετά χρόνια, η αγορά αυτή αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της αύξησης των κερδών του Ομίλου μας. Η συναλλαγή αυτή θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς μας σε περίπου 40% και θα συμβάλει άμεσα στα κέρδη του Ομίλου, μέσα από συνέργειες που αναμένονται στα επόμενα χρόνια» σχολίασε ο Mutsuo Iwai, Πρόεδρος των Παγκόσμιων Επιχειρήσεων Καπνού του Ομίλου.

Σε μια λιτή ανακοίνωση του Ιβάν Σαββίδη προς τους συνεργάτες του αναφέρεται ως αιτία της πρόθεσής του να μεταβιβάσει τα μερίδιά του στην ιαπωνική JT αφενός η συρρίκνωση των πωλήσεων της αγοράς λόγω της κρίσης και αφετέρου οι σημαντικές αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ). 

Στην Ελλάδα, η JTI, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco, διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά από τη δεκαετία του '80 και σήμερα κατέχει μερίδιο αγοράς 22,7%.  Η JTI Hellas έχει παράλληλα και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, ενώ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους. Η εταιρεία συνεισφέρει περίπου το 1,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας (το 2017: 640 εκατομμύρια ευρώ από ΕΦΚ & ΦΠΑ καπνού), ενώ υποστηρίζει και την τοπική οικονομία αγοράζοντας το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού.

Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ καταδεικνύει τη δέσμευση της JTI για την Ελλάδα και ενισχύει τη δεύτερη θέση της εταιρείας στην αγορά, με επιπλέον μερίδιο αγοράς 3%.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 3ου τριμήνου του 2018. 
Συνεργάτες Ιβάν Σαββίδη: Μεγάλο μέρος των χρημάτων θα επενδυθεί στην Ελλάδα

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως άνθρωποι του περιβάλλοντος Ιβάν Σαββίδη ξεκαθαρίζουν πως στρατηγική του επιλογή παραμένει η επένδυση σημαντικών ποσών στην Ελλάδα, πως δεν υπάρχει περίπτωση αποχώρησης του από την «πατρίδα του» και πως μεγάλο μέρος των χρημάτων που έλαβε από την πώληση αυτή θα διατεθεί προς τη χώρα μας.

«Σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται η πώληση αυτή με τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς καθώς διαπραγματευόμασταν 14 μήνες για αυτό το deal» τονίζουν από το περιβάλλον του Ιβάν Σαββίδη.

Η ρύθμιση των προστίμων της ΣΕΚΑΠ

Όπως παρατηρούσαν οικονομικοί παράγοντες, η σημερινή εξέλιξη της πώλησης των τριών εταιρειών του Ιβάν Σαββίδη (Donskoy Tabak, Pereslavl και ΣΕΚΑΠ) εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί ο επιχειρηματίας άσκησε πίεση προκειμένου να ρυθμιστούν παλαιότερα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ.

Το ζήτημα των προστίμων στη Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία προφανώς προέκυψε ως θέμα κατά τη διαδικασία ελέγχου των εταιρειών του Ιβάν Σαββίδη από την Japan Tobacco International και η διαδικασία της ρύθμισης των προστίμων της ΣΕΚΑΠ κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πώλησης του ελληνικού τμήματος των καπνοβιομηχανιών του Ιβάν Σαββίδη. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ της μητρικής εταιρείας του Ιβάν Σαββίδη Donskoy Tabak και της πολυεθνικής Japan Tobacco International ξεκίνησε πριν από 14 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ (325)

Τι εγινε παιδια

ακομα δεν εφυγε. Μαλλον εδω θα μεινει και θα σας κανει ντιρινταχτα. Για πολλα χρονια ακομα. Ρε τι παθανε οι νοτιοι. Ρε τα καημενα τα παιδια.

G4

Χρειάζεται ρευστό ο πάτερουλης για να φέρει Μέσι Ρόναλντο Νειμαρ. Σκουπίδια του ποκ δεν θα ησυχάσει αν δεν σας ρήξει στα τοπικα

Την

Donskoy tabak την πουλησε η agrokom(ιδρυτης και προεδρος ο ιβαν σαββιδης) η οποια εχει 10 μετοχους,ειναι κατι σαν την MIG του βγενοπουλου,για οσους ξερουν!

Cirizen

Του την πούλησε κοψοχρονιας ο Σύριζα (100εκ) τον άφησε να κανεi και λαθρεμπόριο για να τα μαζέψει του έσβησε και τα χρέη του ΠΑΟΚ του έσβησε και τα πρόστιμα απo το λαθρεμπόριο και τώρα ο γεωργιανός την πούλησε στους Ιάπωνες 1,6 δις δηλαδή κ ετσι έβγαλε χωρίς να ιδρώσει 1,5δις (1500εκ ευρώ) το οποίο θα πάει στην Ρωσία.Βλέπετε πως ζημιώνεται το δημόσιο εις βάρος όλων μας όταν διευθαρμενοι και άσχετοι υπογράφουν τέτοιες συμφωνίες?

ff

Δεν τα διάβασες καλά όμως. Δεν πούλησε τη ΣΕΚΑΠ 1,5 δις αλλά 30 εκατομμύρια,ξανααδιάβασε και τότε πες τη γνώμη σου που κατά τα άλλα είναι σωστή.

Νικηφόρος

Ο καθένας γράφει το μακρύ του και το κοντό του χωρις να είναι γνωστης στο ελάχιστο των πραγμάτων ,μόνο και μόνο για να λασπολογήσει. Ημαρτον.

Ρωσική μαφια

Δεν συμφέρει πλέον ηπωληση λαθραιων τσιγάρων στην ελλαδα....

@

λες να σταματήσει το λαθρεμπόριο ο γεωργιανός;Δεν νομίζω,τα νόμιμα δεν συμφέρουν τα παράνομα συμφέρουν και παρασυμφερουν

Νεοδημοκρατρόλ

Το θέμα είναι πως θα ζητήσουμε τώρα από τους Ιάπωνες τα 44 εκατομμύρια από το λαθρεμπόριο που έκανε η κομματική μας διοίκηση το 2009. Νομίζω άνθρωποι σαν την Σπυράκη και την Μπακογιάννη θα τους πείσουν άμεσα να πληρώσουν και δεν θα την κλείσουν. #metonkyriako

jan

το ξέπλυμα πάει σύννεφο, ε σύντροφοι?

@

Nta Nta comrade

Nik belgique

Pinochio poulas ton filos sou!kai ta mazevei.

Μάκης

Να μπεί Πρόεδρος στο ΤΑΙΠΕΔ, που έχουν ξεπουλήσει ολόκληρη την δημόσια περιουσία για πανταροδεκάρες οι πολιτικάντηδες του Μαξίμου

καλή ιδέα

εύγε! Ή με 1,6 δις μπορεί να αγοράσει όλο το ταιπεδ, στις τιμες που τα ξεπουλάνε σε τσεχους, τουρκους και τις τοπικές παλλακίδες...

chrisAK

Τώρα να δείτε πλάκα και κλάματα. Ο Σαββίδης με το πακέτο που πήρε θα αντικαταστήσει την αστυνομία που προστατεύει τους πλειστηριασμούς με το "θηρίο και ντουλάπες" και ας τολμήσουν Ζωή και Λαφαζάνης να εμποδίσουν πλειστηριασμούς, ακόμη και περιουσίες ΠΑΟΚτσήδων. Ο Σαββίδης θα παίρνει σύριζα ότι βγαίνει στο σφυρί. Ίσως ο μόνος τρόπος για να απαλλαγεί η χώρα από τον μαφιόζο Σαββίδη, είναι να γίνει δήμαρχος, να χώσει πακέτα σε υποσχέσεις, υποδομές κλπ, μέχρι να τελειώσουν τα φράγκα και να πάει για πτώχευση, ή ένα σκάνδαλο φυτευτό και να τον στείλουν στα σίδερα. Όλα γίνονται και το ξέρουν όλοι.

nikos

ρε μεγάλε, το πολύ μίσος σε κάνει να φαντάζεσαι διάφορα... Να το κοιτάξεις τώρα που είναι νωρίς...

nikos

Ο Ιβαν δεν έφαγε λεφτά των φορολογούμενων μέσα από θαλασσοδάνεια όπως έκαναν άλλοι τόσα χρόνια επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αυτός φέρνει λεφτά στη χώρα , δεν τα βγάζει έξω... Αυτή είναι η διαφορά του από τους άλλους και τους χαλάει τη σούπα...

ankirk

Άντε να το καταλάβουν αυτό όλοι αυτοί που μεγάλωσαν με τη διαφθορά στο αίμα τους και νόμιζαν πως τους ταίζουν τζάμπα. Τώρα που τους ήρθε ο λογαριασμός,σκούζουν αλλά προς λάθος κατεύθυνση. Φυσικό είναι όταν η παραπληροφόρηση από όλο το βόθρο ενημέρωσης στην Ελλάδα είναι προς όφελος ημετέρων.

George

Όταν στην Ελλάδα μάθουμε να τηρούμε τους νόμους και να επιβάλονται οι τιμωρίες θα έχουμε προχωρήσει μπροστά. Μπήκε στο γήπεδο παράγοντας ομάδας χωρίς να έχει δικαίωμα και απειλεί, δύο χρόνια εκτός γηπέδων. Σε υποτροπή, δια βίου αποκλεισμός από όλα τα γήπεδα. Έχει επιβληθεί πρόστιμο σε εταιρεία, οφείλει να πληρωθεί (ακόμη και αν αυτό θα οδηγήσει σε κλείσιμο της εταιρείας). Μόνο έτσι θα σκεφτεί διπλά πριν κάνει κάτι, ο οποιοσδήποτε.

@

Που τα βρήκε τα λεφτά για να τα φέρει ρε μεγάλε?Αχυρανθρωπος της ρωσικής μαφίας είναι ο τύπος ότι κονομαει το πάει στο ταμείο της ρωσικής μαφίας.Εκει θα καταλήξει και το 1,5 δις

redodo

Ωρε φαντασια ωρε μισος που να ηταν κ δικα σου λεφτα..για ψυχιατρο εισαι

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

efksss

Πάνω από 167.000 περιμένουν και δεν βλέπουν σύνταξη - «Εξαφάνισαν» τις αιτήσεις 120.000 συνταξιούχων, αλλά ο ΕΦΚΑ επιστρέφει στα ελλείμματα - Αυξάνονται κατά 4.000-5.000 τον μήνα οι εκκρεμείς αιτήσεις, παρότι οι παλαιοί συνταξιούχοι μειώνονται

1