Χαλαρώνουν ακόμη λίγο τα capital controls - Δεν αλλάζει το όριο αναλήψεων

Χαλαρώνουν ακόμη λίγο τα capital controls - Δεν αλλάζει το όριο αναλήψεων

Θα επιτρέπεται πλέον το άνοιγμα λογαριασμού στα φυσικά πρόσωπα που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν τραπεζικό λογαριασμό, όψεως ή καταθετικό, καθώς και η προσθήκη συνδικαιούχου

Νέα χαλάρωση των capital controls. Το υπουργείο Οικονομικών προώθησε την έκδοση υπουργικής απόφασης, με την οποία  θα επιτρέπεται πλέον το άνοιγμα λογαριασμού στα φυσικά πρόσωπα που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν τραπεζικό λογαριασμό, όψεως ή καταθετικό, καθώς και η προσθήκη συνδικαιούχου σε λογαριασμό, μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID) σε τράπεζα. 

ΘΕΜΑ 104,6 FM. Συντονίσου από τις 20 Νοεμβρίου με το πιο ενημερωτικό ραδιόφωνο της πόλης

Παράλληλα, θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 100%, αντί του 50% που ίσχυε, του χρηματικού ποσού το οποίο, μετά την 01/12/2017, μεταφέρεται από το εξωτερικό με μεταφορά πίστωσης σε ήδη υπάρχοντες λογαριασμούς, που τηρούνται σε ελληνική τράπεζα.

Τέλος, θα δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιούνται συναλλαγές από τα καταστήματα των τραπεζών για νομικά πρόσωπα ή επιτηδευματίες προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ, αντί των 10.000 που ίσχυε μέχρι σήμερα, η καθεμία τόσο ανά πελάτη όσο και ανά ημέρα.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 3976), Στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη για τη σταδιακή χαλάρωση των capital controls ​που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών στις 17 Μαΐου 2017, η νέα υπουργική απόφαση έχει στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση φυσικών και νομικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, με την απόφαση:

1. Επιτρέπεται πλέον το άνοιγμα λογαριασμού στα φυσικά πρόσωπα που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν τραπεζικό λογαριασμό, όψεως ή καταθετικό, καθώς και η προσθήκη συνδικαιούχου σε λογαριασμό, μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID) σε πιστωτικό ίδρυμα. Προϋπόθεση για το άνοιγμα λογαριασμού είναι η μη ύπαρξη διαθέσιμου λογαριασμού σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα του οποίου να είναι δικαιούχος, για το λόγο αυτό θα υποβάλλεται από τον αιτούντα σχετική υπεύθυνη δήλωση.

2. Επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 100%, αντί του 50% που ίσχυε, του χρηματικού ποσού το οποίο, μετά την 01/12/2017, μεταφέρεται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς, που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών».

3. Επιτρέπονται συναλλαγές από τα καταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων για νομικά πρόσωπα ή επιτηδευματίες προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, αντί των 10.000 που ίσχυε μέχρι σήμερα, η καθεμία, ανά πελάτη, ανά ημέρα.

Οι ανωτέρω συναλλαγές ολοκληρώνονται κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την απόφαση

ΣΧΟΛΙΑ (18)

Economist

Τα Capital control προφανώς αντιβαίνουν στην αρχή ύπαρξης της ευρωπαϊκής ένωσης την ελεύθερη διακίνηση προσώπων, προϊόντων υπηρεσιών και κεφαλαίων. Γι' αυτό φτειάχτηκε η ένωση. Συνεπώς αν πάνε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα καταπέσουν την ίδια στιγμή (τα περί δημόσιου συμφέροντος είναι ανυπόστατα λόγω του ότι με την ύπαρξη τους προκαλείται πολύ μεγαλύτερο κακό στο δημόσιο συμφέρον). Το ερώτημα είναι πως δεν έχουν φτάσει ακόμα εκεί; Αυτή η υπόθεση στο ΣτΕ τί γίνεται αλήθεια; Προχώρησε;

NY

Τα Capital control θα αρθουν τελείως όταν θα χαθούν τα χρηματα που ηδη εχουν απομεινει στις τράπεζες (είτε με την καταβολή φορων , ειτε λογω επισημης πτωχευσης) οποτε το κοτερ θα ξεκινησει να μετραει από την αρχή. Εκει οδηγει νπμοτελειακα η πολιτικη ΜπαρουφΑλεξη.

Δεν ξεχνω

Ποτε να μην ξεχάσουμε ποιος έφερε τα CC. Σε κανονικές χώρες η ποινή για εσχάτη προδοσία είναι ΙΣΟΒΙΑ. Ακουτε, αλέξη, πάνο; ΙΣΟΒΙΑ.

Χρήστος

Ρε ΠΟΠΑΥ μην γίνεσαι μακακας ! Ο κάθε ένας για κάποιο λόγο μπορεί να την πατήσει . Τι περιμένεις να σου πω λεπτομέρειες !

kos

την άλλη βδομάδα που θα έρθει η ανάπτυξη θα αρθούν και τα capital controls. χαχααχαχαχαχαχαχαχαΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ.

jan

τα capital controls θα φύγουν μαζί με τους άπλυτους. νύχτα και με ελικόπτερο.

Χρήστος

Και στο εξωτερικό μιλάνε με τα χειρότερα λόγια για την συμμορία των ΤσιπροΚαμενων ! Και λένε με τέτοια πολιτική σύντομα οι ευρωπαίοι θα μας πετάξουν απ την Ευρώπη .

george

Ενώ πριν από τους Τσίπρα/Καμμένο μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια! Τεμπέληδες κι φοροφυγάδες μας έλεγαν πού τρώγαμε τα λεφτά τους στις γυναίκες και στα ποτά!

Γίνεται με έγκριση

Υπάρχει μηνιαίο όριο για μεταφορές στο εξωτερικό και γενικότερα το όλο πλαίσιο χαλαρώνει σταδιακά. Αν περιμένετε να λήξουν capital controls σε λιγότερο απο 7-8 χρονια, λυπάμαι δε γίνεται. Αν δε θέλετε να ξανασκληρυνουν βεβαιωθείτε οτι κανεις δικός σας δε θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.

Χρήστος

Εγώ που έφερα τα λεφτά μου απ το εξωτερικό το 2014 και οι απατεώνες ΣΥΡΙΖΑΝΘΕΛ μου τα έχουν δεσμεύσει τι να πω ;

ΠΟΠΑΥ

--->Χρήστος ____ Είσαι μάπας. Το έβλεπες το τρένο να έρχεται. Και μάλιστα με μεγαλύτερη ταχύτητα από το 2010 - 2011 -2012. Όμως τα άφησες διότι εμπιστευόσουν το γελαστό παιδί. τα παράπονά σου το Μαξίμου

123

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΜ ΣΟΥ ? ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥΝΑΝΙΣΤΑΝ .... ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΤΣΙΠΡΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΔΕ ΛΕΕΙ ΝΑ ΞΕΚΟΛΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΣΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΑΠΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΒΟΧΙΕΡΙΣΜΟΙ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΟΥΛΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΣΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ....

Βουλωστο επιτελους

Ψ Υ Χ Α Κ Ι Α!!!!!!!!!!!!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

crisis

Το μέλλον της χώρας μετά το πρόγραμμα διάσωσης δεν θα έχει και πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρόν γράφει το Bloomberg - Ποιο θα είναι το «καρότο» για την Ελλάδα - Τι προβλέπει το μεταμνημονιακό... Μνημόνιο

40