Προβόπουλος: Κίνδυνος για νέα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών αν παραταθεί η αβεβαιότητα

Προβόπουλος: Κίνδυνος για νέα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών αν παραταθεί η αβεβαιότητα

Δύσκολα θα απομακρυνθεί η συζήτηση για το Grexit τόνισε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Προβόπουλος: Κίνδυνος για νέα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών αν παραταθεί η αβεβαιότητα
Τον κίνδυνο «να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες» για τις τράπεζες του χρόνου στα stress tests αν παραταθεί η αβεβαιότητα επισήμανε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας στο 2ο Φόρουμ των Δελφών. 

Εύχομαι να κλείσει η αξιολόγηση «έστω το Μάιο» τόνισε ο κ. Προβόπουλος προκειμένου να συγκρατηθούν οι απώλειες για το τραπεζικό σύστημα από την καθυστέρηση που μεταφράζεται όπως είπε σε νέα διαρροή καταθέσεων και νέα αύξηση των κόκκινων δανείων.

Ερωτηθείς για το θετικό σενάριο απάντησε ότι αυτό θα προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει, θα κλείσει τη συμφωνία μέσα στον επόμενο μήνα έτσι ώστε να απομακρυνθεί η συζήτηση για το Grexit η οποία εκτίμησε πάντως ότι θα είναι δύσκολο να απομακρυνθεί. 
Κλείσιμο

Ο κ. Προβόπουλος είπε ότι αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις η Ελλάδα δεν θα μπορεί να βγει στις αγορές πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος. 

Με δεδομένο ότι θα είναι πολύ δύσκολο να περάσει ένα τέταρτο μνημόνιο από κοινοβούλια όπως αυτά της Σλοβενίας και της Σλοβακίας (καθώς υπήρχε πρόβλημα ακόμη και για το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας) ο κ. Προβόπουλος είπε ότι θα ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιηθεί το υπόλοιπο των 19 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί για τις τράπεζες από το τρίτο μνημόνιο και τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε για μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη ξένες επενδύσεις 20 δισ. ευρώ το χρόνο. Κάνοντας μια αναδρομή από την αρχή της οικονομικής κρίσης ο πρώην διοικητής της ΤτΕ θύμισε ότι το τραπεζικό σύστημα έχει χάσει το 50% των καταθέσεών του οι οποίες υποχώρησαν από τα 240 δισ. ευρώ στα 120 δισ. ευρώ.

Μιλώντας για το θέμα των κόκκινων δανείων είπε ότι «το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η πορεία της οικονομίας» αλλά υπάρχουν και θεσμικά εμπόδια. Συγκεκριμένα,  «στο θέμα της εξωδικαστικής λύσης δεν έχει υπάρξει ακόμη πρόοδος. Δεν έχει υπάρξει πρόοδος ούτε στο να μην θεωρούν τα τραπεζικά στελέχη υπεύθυνα. Ποιος θα βάλει υπογραφή για αναδιάρθρωση δανείου όταν υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθεί για απιστία;»


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης