Το γνωστό «σόου αδιεξόδου» με τους δανειστές για πλειστηριασμούς και 100 δόσεις

Το γνωστό «σόου αδιεξόδου» με τους δανειστές για πλειστηριασμούς και 100 δόσεις

Χάσμα μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των Ευρωπαίων - Στις 18:30 θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη το EuroWorking Group, για να εξετάσει εάν υπάρχει πρόοδος εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας - Στην Αθήνα έρχονται από την Τρίτη οι εκπρόσωποι των Θεσμών

Το γνωστό «σόου αδιεξόδου» με τους δανειστές για πλειστηριασμούς και 100 δόσεις
Παραμένει το χάσμα μεταξύ των απόψεων της ελληνικής πλευράς και των απαιτήσεων των δανειστών και στην τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των τεχνοκρατών του κουαρτέτου.

Μετά και το «ναυάγιο» του Σαββάτου, νέα τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, με στόχο να γεφυρωθεί, ει δυνατόν, το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Mega, το EuroWorking Group θα συνεδριάσει στις 18:30, προκειμένου να εξετάσει εάν υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, πριν το Eurogroup της Δευτέρας. Ο πήχης των προσδοκιών, ωστόσο, είναι πολύ χαμηλά.

Κλείσιμο
Στην τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου και διήρκεσε περίπου μέχρι τα μεσάνυχτα, δεν ξεπεράστηκαν οι διαφορές των δύο πλευρών στο θέμα των 100 δόσεων και στο ζήτημα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία εφόσον τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται. και να προετοιμαστεί το έδαφος εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.  
 
Από ελληνικής πλευράς, στην τηλεδιάσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Από την άλλη πλευρά οι επικεφαλής του «κουαρτέτου», δηλαδή ο Ντέκλαν Κοστέλο, η Ντέλια Βελκουλέσκου, ο Ράσμους Ρέφερ και ο Νικολά Τζιαμαρόλι.

Την Παρασκευή,  σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφηκαν οι διαφωνίες στα ανοιχτά μέτωπα, χωρίς καμία προσέγγιση. Από πλευράς τους οι θεσμοί φέρονται να έχουν θέσει τελεσίγραφο μέχρι την Τετάρτη στην ελληνική πλευρά, συνδέοντας την ψήφιση των προαπαιτουμένων (και όχι απλώς την κατάθεσή τους στη Βουλή) με την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ, αλλά και με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Μετά τη νέα άκαρπη τηλεδιάσκεψη, οι συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν την Κυριακή. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι πλειστηριασμοί και τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας. Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν πως εφόσον η τηλεδιάσκεψη της Κυριακής προχωρήσει θετικά και αμβλυνθούν οι διαφορές, τότε δεν αποκλείεται ακόμα και μέσα στην ημέρα να οριστεί τελικά το Euroworking Group που θα προετοιμάσει το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της Δευτέρας. 

Τσίπρας: Θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία των αδυνάτων

Μπροστά στον γόρδιο δεσμό της διαπραγμάτευσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρενέβη με δήλωσή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους εταίρους όσο όμως και απέναντι στον ελληνικό λαό, καθότι η βασική δέσμευση βάσει της οποίας λάβαμε εκ νέου τη λαϊκή εντολή ήταν η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Όπως τηρήσαμε την υπόσχεσή μας για τη Δραπετσώνα, όπως νομοθετήσαμε κόντρα στα συμφέροντα για τις άδειες στα ΜΜΕ, έτσι θα προστατεύσουμε και την πρώτη κατοικία των αδυνάτων» είπε ο κ. Τσίπρας.

Εν αναμονή τηλεφωνικής επικοινωνίας Τσίπρα-Γιούνκερ


Από την Παρασκευή πληροφορίες ανέφεραν ότι επίκειται τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το τηλεφώνημα δεν έγινε το Σάββατο και σύμφωνα με κάποιες πηγές η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ίσως να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Κυριακής. Αν και από την ελληνική κυβέρνηση αργάτο Σάββατο έλεγαν ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, συμπλήρωναν ότι έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος, χωρίς να διευκρινίζουν περισσότερες λεπτομέρειες. Ουδείς πάντως μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα αυτή την ώρα αν Αθήνα και Βρυξέλλες καταβάλλουν πράγματι προσπάθεια για τηλεφωνική συνομιλία των κυρίων Τσίπρα και Γιούνκερ, με δεδομένη την επιλογή που είχε κάνει τον Ιούνιο ο πρόεδρος της Κομισιόν να αρνηθεί επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό σε μια περίοδο που οι σχέσεις με τους δανειστές ήταν τεταμένες. 

Προγραμματισμός για επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα

Εν τω μεταξύ, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να αρχίσουν να καταφτάνουν στην Αθήνα από την Τριτη ή την Τετάρτη, προκειμένου άμεσα - το αργότερο την Πέμπτη - να ξεκινήσουν οι συναντήσεις για τον καθορισμό του επόμενου πακέτου προαπαιτουμένων.
 
Μέχρι την Κυριακή η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να δώσει επιπλέον στοιχεία στους δανειστές, για να πείσει για τα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αλλά και το νέο καθεστώς για τις 100 δόσεις στην εφορία. Η τελική διορία των εξ αποστάσεως συνομιλιών λήγει την Δευτέρα το πρωί, όταν δηλαδή είναι η τελευταία προθεσμία συνεδρίασης του EuroWorking Group, την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά πριν το ξεκινήσει Eurogroup.

Στον αέρα η εκταμίευση της δόσης των δύο δισ.ευρώ

Αν δεν υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με τους πιστωτές μέσα στο Σαββατοκύριακο, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας θα περιοριστεί σε διαπιστώσεις και συστάσεις, ενώ η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ θα μετατεθεί για επόμενη τηλεδιάσκεψη του Euro WorkingGroup. Την Παρασκευή πηγές της Κομισιόν προεξοφλούσαν την εξέλιξη αυτή, ενώ το ίδιο άφησε να εννοηθεί και η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρντ, η οποία δήλωσε ότι το επικείμενο Eurogroup θα είναι μια … ευκαιρία αποτίμησης της κατάστασης –παραπέμποντας δηλαδή την εκταμίευση για το άδηλο μέλλον.
 
Ο κίνδυνος είναι πάντως να αντιμετωπίσει εχθρικό κλίμα ο κ. Τσακαλώτος όταν βρεθεί ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του, κάτι που αν αποτυπωθεί και σε δημόσιες δηλώσεις πριν και μετά το Eurogroup ίσως ακυρώσει την προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας της χώρας που επιχειρήθηκε με τις επισκέψεις Ολάντ και Μοσκοβισί στην Αθήνα –και μάλιστα σε μια στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες δίνουν μεγάλο αγώνα για να προσελκύσουν ξένους επενδυτές.
 
Στις συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών,οι οποίοι προγραμματίζεται να επιστρέψουν εκτός απροόπτου στην Αθήνα μετά το Eurogroup, θα επιχειρηθεί να καθοριστεί και το επόμενο πακέτο με  προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ψηφιστεί τάχιστα, πριν καν κλείσουν τα καυτά μέτωπα του πρώτου κύματος μέτρων.
Μεγάλη είναι η διάσταση απόψεων για τα νέα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Οι πιστωτές εμμένουν στην προστασία μόνο των πολύ φτωχών κοινωνικών ομάδων και θέτουν πολύ χαμηλά τον πήχη του εισοδηματικού κριτηρίου, ενώ παραμένουν και οι διαφωνίες για το όριο που θα τεθεί στην αξία της πρώτης κατοικίας.

Εμπλοκή διαπιστώνεται και για τις 100 δόσεις στην εφορία, όπου οι δανειστές ζητούν «ξαφνικό θάνατο» για όσους αφήσουν απλήρωτη έστω και μία μέρα την δόση τους και από την πρώτη μέρα καθυστέρησης, αντί 90 μέρες που ίσχυε μέχρι πριν ένα μήνα οπότε και μειώθηκε σε 30 μέρες. Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με τις πιέσεις για πληρωμή και όλων των άλλων τρεχουσών υποχρεώσεων προς το δημόσιο σημαίνει πως καθημερινά θα χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων εκατοντάδες οφειλέτες –οπότε θα πρέπει να ενταχθούν στην πάγια με τις 12-24 δόσεις.
 
Τρίτο «αγκάθι», ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο οποίος στόχος της κυβέρνησης είναι να αντικατασταθεί με ισοδύναμα μέτρα. Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει να βάζει στο τραπέζι ως ισοδύναμο την επιβολή τέλους ύψους 0,05 ευρώ ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των πρακτόρων του οργανισμού. 

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι χαρακτηρίζοντας την επιβάρυνση αυτή ως τέλος, και όχι ως φόρο, δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια στην εφαρμογή του μέτρου, ενώ εκτιμούν ότι θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα ύψους 500.000.000 ευρώ στα δημόσια ταμεία. Η κυβέρνηση περιμένει επίσης σημαντικά έσοδα από τη διενέργεια διαγωνισμού για την ανάθεση νέων αδειών λειτουργίας εταιριών διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα.

Δυσκολότερο απ' ό,τι φάνηκε αρχικά αποδεικνύεται το ζήτημα των φαρμάκων. Η κυβέρνηση καλείται να μειώσει τις τιμές των γενοσήμων και των φαρμάκων εκτός πατέντας και δεν έχει συμφωνηθεί αν θα μειωθούν και οι τιμές των σκευασμάτων με τιμή κάτω από 12 ευρώ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης