Παρίσι II: Η Τρόικα επιμένει στο έλλειμμα των 2,5 δισ. και ζητά νέα μέτρα

Παρίσι II: Η Τρόικα επιμένει στο έλλειμμα των 2,5 δισ. και ζητά νέα μέτρα

Μειώσεις συντάξεων, περιορισμός του Δημοσίου, αύξηση ΦΠΑ στα νησιά ξανά στην ατζέντα - Οι δανειστές απαιτούν εξαίρεση των επιχειρήσεων από τις 100 δόσεις και άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο - Ο υπ. Οικονομικών ενημερώνει τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Παρίσι II: Η Τρόικα επιμένει στο έλλειμμα των 2,5 δισ. και ζητά νέα μέτρα
Κέρδη και ζημιές μετράει η κυβέρνηση, καθώς ο Γκίκας Χαρδούβελης ενημερώνει σήμερα τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο για τα αποτελέσματα που είχε το «καυτό» 24ωρο αδιάκοπων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στο Παρίσι.
 
Αν προκύπτει ένα συνολικό συμπέρασμα από αυτό ίσως είναι ότι οι τεχνοκράτες της Τρόικα έδειξαν πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν «χορτάσουν» μέτρα και θυσίες, ούτε νοιάζονται αν επίκεινται αλλαγές και ποιος είναι στην κυβέρνηση. Όπως όλα δείχνουν, αφού σχεδόν εξαντλήθηκε ο κύκλος των τεχνικών συζητήσεων, ο πρωθυπουργός ενδέχεται να προβεί σε σειρά κινήσεων και να σηκώσει το τηλέφωνο για να έχει ένα γύρο επαφών με τους πολιτικούς προϊσταμένους των ελεγκτών, σε Φρανκφούρτη, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες.
 
Ο «κακός» της υπόθεσης ήταν, όπως φάνηκε στο Παρίσι, και πάλι το ΔΝΤ. Το Ταμείο κινείται με ορίζοντα το 2016 και δεν αλλάζουν τα πλάνα του επειδή τελειώνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο τέλος του 2014. Αντίθετα από όσα λένε στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι κυρίως εκείνη που συνεχώς πιέζεται  από τις καθυστερήσεις στις συζητήσεις και, δευτερευόντως μόνο, η Κομισιόν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δίνουν τα λεφτά στη χώρα μας, αλλά δεν έχουν συμφωνήσει καν μεταξύ τους αν θέλουν να αφήσουν να κάνει «κουμάντο» μόνο του το ΔΝΤ και να έχει παρέμβαση στα ευρωπαϊκά ζητήματα ενώ η δανειακή εισφορά του είναι πενιχρή -συγκριτικά με των ευρωπαίων.
 
Κλείσιμο
Επανέρχεαι όμως και το σενάριο της παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου, που και στην κυβέρνηση πλέον λένε πως θα μπορούσε να προκύψει αν παρέλθει άπραγη η 31η Δεκεμβρίου, αλλά για πολύ σύντομο χρονικών διάστημα λίγων ημερών ή εβδομάδων στις αρχές του 2015 (για τεχνικούς λόγους αν πχ δεν προλάβουν να εγκρίνουν την προληπτική γραμμή στήριξης πριν κλείνουν για γιορτές) και όχι για 2 ή και ως 6 μήνες, όπως απεργάζονται οι Ευρωπαίοι δανειστές. Έτσι, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα και το κρίσιμο Euro Working Group όπου ο συνεργάτης του Γκίκα Χαρδούβελη, κύριος Τ. Αναστασάτος, θα βρεθεί ανιμέτωπος με τους ομολόγους του και εκπροσώπους όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
 
Η κριτική που θα δεχτεί η ελληνική πλευρά, όπως φάνηκε στο Παρίσι, θα αφορά στις καθυστερήσεις και την μη τήρηση των συμφωνηθέντων στα προηγούμενα Γιούρογκρουπ. Εδώ και τρεις μήνες ο βαθμός εκπλήρωσης των προαπαιτουμένων έχει «κολλήσει» στο 65%-70%. Για το υπόλοιπο 1/3 του προγράμματος, η Τρόικα επιβεβαίωσε ότι δεν κάνει πίσω αν δεν δει ουσιαστικές υποχωρήσεις ή αν δεν αναληφθούν πολιτικές δεσμεύσεις που θα ικανοποιούν τους προΐσταμένους των ελεγκτών.
 
Το μείζον είναι πλέον το δημοσιονομικό κενό όχι μόνο του 2015, αλλά και των επομένων ετών. Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό (δηλαδή ότι θα έχει αρκετό πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς πρόσθετα μέτρα) αλλά η Τρόικα δεν το εξαρτά πλέον μόνο από την απόδοση κάποιων βραχυχρόνιων μέτρων όπως η ρύθμιση αυθαιρέτων ή η «καλή» συγκυρία και η ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά θέλει δεσμεύσεις ότι τα μέτρα θα έχουν μόνιμο και διαρκές αποτέλεσμα μέχρι το 2018, αφού θα έχει βγει η χώρα από το μνημόνιο και όποτε και αν γίνουν εκλογές.
 
Αυτήν την έννοια έχει και η επιμονή της στην «τρύπα» των 2,5 δισ. του 2015. Όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια, ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα επιτυγχάνεται αλλά η Τρόικα θεωρεί πως αυτό γίνεται ευκαιριακά, με επιπλέον περικοπές κρατικών δαπανών στις οποίες διαρκώς καταφεύγει η κυβέρνηση.
 
Για το λόγο αυτό, θέλει να δει μόνιμες περικοπές σε συντάξεις και δημόσιο, ενώ απεχθάνεται τις ρυθμίσεις χρεών σε τράπεζες και δημόσιο.
 
Στη βάση αυτή, οι ελεγκτές περιμένουν να δουν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για να συμφωνήσουν να κλείσει η διαπραγμάτευση όπως:
 
-  Κατάργηση της 15ετίας και αύξηση του ορίου θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος των εργαζομένων στα 20 χρόνια. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι αυτό πρέπει να επιδιωχθεί να γίνει σταδιακά (πχ σε βάθος 5ετίας να αυξάνεται το όριο ατά ένα έτος).

-  Κατάργηση των «χαμηλών» συντελεστών ΦΠΑ 6,5% και 13% σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης ή και των υπερμειωμένων κατά 30% συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου. Η κυβέρνηση έχει πει πως δεν συζητά καν τέτοιο μέτρο.

-  Εξαίρεση των επιχειρήσεων από τις 100 δόσεις για τα χρέη σε τράπεζες και δημόσιο

-  Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο ή, έστω, την μείωση των «έξτρα» αμοιβών στους μισθούς, κάτι που τελικά φαίνεται να αποδέχεται η Τρόικα. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης