Παρίσι ΙΙ: Στον «αέρα» η αξιολόγηση και η επιστροφή της Τρόικας

Παρίσι ΙΙ: Στον «αέρα» η αξιολόγηση και η επιστροφή της Τρόικας

Παραμένει το «αγκάθι» του δημοσιονομικού κενού - Πού «κολλάνε» οι συνομιλίες - Διάσταση απόψεων για τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ - Καμία πλευρά δεν αναφέρει ποιο είναι το συγκεκριμένο ποσό που τις χωρίζει

Παρίσι ΙΙ: Στον «αέρα» η αξιολόγηση και η επιστροφή της Τρόικας
Το δημοσιονομικό κενό παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και εξαιτίας αυτού παραμένει άγνωστο αν τελικά θα προλάβει να ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. 

Παρά την πρόοδο που καταγράφηκε στο Παρίσι σε πολλά επιμέρους θέματα, οι συνομιλίες «κολλάνε», επειδή οι δανειστές δέχονται μεν, υποεκτιμούν δε τα μέτρα που τους έχει προτείνει η κυβέρνηση, για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό. 

Κλείσιμο
Αν και οι δανειστές δεν αναφέρουν συγκεκριμένο ποσό που χωρίζει τις δύο πλευρές, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι είναι φανερό ότι έτσι οι δανειστές πιέζουν για επιπλέον μέτρα και ανοιγοκλείνουν τη διαφορά κατά βούληση. 

Για παράδειγμα, η εκτίμηση της τρόικας για τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι ότι θα εισπραχθεί το 66% των προβλεπομένων εσόδων, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει είσπραξη 75% και επικαλείται το γεγονός ότι έχει εισπραχθεί το 44,5%. Η διαφορά αυτή μεταφράζεται σε 239 εκατ. ευρώ.

Μαζί με την πρόβλεψη για σχηματισμό αποθεματικού στον προϋπολογισμό για το οποίο η τρόικα ζητά να ανέβει σε 1,2 δισ. ευρώ αντί 1 δισ. ευρώ που προβλέπει για το 2015 η κυβέρνηση, που φάνηκε αρκετό και το 2014, η συνολική διαφορά μόνο από αυτά τα δύο σημεία διαφωνίας ανέρχεται 439 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο ένα πέμπτο της συνολικής διαφοράς των 2,5 δισ. ευρώ, στα οποία η τρόικα ανεβάζει το δημοσιονομικό κενό. 

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τα πράγματα φαίνεται να είναι καλύτερα στο μέτωπο των εργασιακών, του ασφαλιστικού και των περικοπών στο Δημόσιο. Όπως ανέφερε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή: «Στο Παρίσι μπήκε ένα πετραδάκι, που ήταν όμως σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».



Ακόμη, προέβλεψε ότι σύντομα θα οριστεί ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, χωρίς να επιβεβαιώνει πάντως αν θα είναι αυτή η 1η Δεκεμβρίου.

Για το λόγο αυτό, άμεσα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και οι συναρμόδιοι υπουργοί εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ενημερώσουν, μόλις επιστρέψουν στην Αθήνα, τον πρωθυπουργό, για τα αποτελέσματα των επαφών στο Παρίσι, προκειμένου να αναληφθούν τυχόν περαιτέρω πρωτοβουλίες για κινήσεις σε ανώτερο επίπεδο. 

Στο κλίμα αυτό, πάντως, ο στενός συνεργάτης του Γκίκα Χαρδούβελη και εκτελών χρέη προέδρου του ΣΟΕ κ. Αναστάσιος Αναστασάτος, αναχωρεί από το Παρίσι για τις Βρυξέλλες μαζί με το σύμβουλο του πρωθυπουργού, Σταύρο Παπασταύρου, για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο πολύ δύσκολο και κρίσιμο συμβούλιο EuroWorking Group της Πέμπτης. 

Η υπόλοιπη διαπραγματευτική ομάδα, δηλαδή ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Γιώργος Μαυραγάνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γιάννης Βρούτσης, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Χρήστος Πρωτόπαπας, αναχώρησε ήδη από το Παρίσι και επιστρέφει στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός, όπως παραδέχεται και ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης, είναι ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου παραμένει στον «αέρα» και φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη.

Η ίδια πηγή έλεγε ότι «η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, είναι άγνωστο αν θα προλάβουμε», αν και υποστήριζε ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Παράλληλα, δήλωνε πως δεν γνωρίζει πότε θα γυρίσει η Τρόικα στην Αθήνα, καθώς δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Ήταν δύσκολη και σκληρή διαπραγμάτευση» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «το δημοσιονομικό κενό ήταν το υπ' αριθμόν 1 ζήτημα».

Άλλη πηγή, δε, τόνιζε ότι επί τάπητος τέθηκαν το ασφαλιστικό και τα ζητήματα του Δημοσίου, ενώ χαρακτήριζε κρίσιμη τη διαπραγμάτευση που, όπως είπε, «είναι η τελευταία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι κάθε άλλο παρά δικαίωσε τον κ. Χαρδούβελη, που δήλωνε ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα πήγε στη γαλλική πρωτεύουσα, για «να κλείσει το βιβλίο» της αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης