Τράπεζες: Η «ακτινογραφία» των καταθέσεων – Το ταμιευτήριο, οι προθεσμιακές και οι αδρανείς λογαριασμοί

Τράπεζες: Η «ακτινογραφία» των καταθέσεων – Το ταμιευτήριο, οι προθεσμιακές και οι αδρανείς λογαριασμοί

Εποχική η μείωση των καταθέσεων τους πρώτους μήνες του 2024 – Το κέρδος του Δημοσίου από τους λογαριασμούς σε αδράνεια

katavoli_syntaxis_gkise
Μειωμένες σε σχέση με τα τέλη του 2023 ήταν το α’ τρίμηνο του 2024 οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με τις διοικήσεις των τραπεζών, ωστόσο, να προσδίδουν στο φαινόμενο έναν χαρακτήρα… εποχικό, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη σύγκριση σε ετήσια βάση.

Πιο αναλυτικά, οι καταθέσεις πελατών της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο σε 58,6 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 2% σε τριμηνιαία και αυξημένες κατά, επίσης, 2% σε ετήσια βάση, επηρεασμένες από την εποχικότητα της αρχής του έτους.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Εθνική Τράπεζα, με την εποχική μείωση των καταθέσεων εταιρικής τραπεζικής, σε συνδυασμό με τη βελτιστοποίηση του καθαρού χρηματοδοτικού κόστους των επιχειρήσεων και τη στροφή μέρους των καταθέσεων προς επενδυτικά προϊόντα, να έχει ωθήσει τα υπόλοιπα των καταθέσεων στην Ελλάδα στα 53,6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2024, ήτοι χαμηλότερα κατά 1,5 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση.

Σε επίπεδο Ομίλου, αυτές ανήλθαν σε 55,6 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο, 800 εκατ. ευρώ υψηλότερα σε ετήσια βάση, αποτελώντας το 95% της συνολικής καθαρής χρηματοδότησης της ΕΤΕ.

Κλείσιμο
«Η μείωση των καταθέσεων το πρώτο δίμηνο του 2024 αποτελεί αναμενόμενη εξέλιξη, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική ρευστότητα που είχε συσσωρευτεί στους καταθετικούς λογαριασμούς τον Δεκέμβριο του 2023», τονίζει στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), υπενθυμίζοντας πως το υπόλοιπο των καταθέσεων στην Ελλάδα από κατοίκους εσωτερικού τον Δεκέμβριο του 2023 ανήλθε σε 201,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας νέο υψηλό 10ετίας.

«Η ρευστότητα αυτή αποσύρεται σταδιακά, καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά προβαίνουν στην αποπληρωμή υποχρεώσεών τους με εποχικό χαρακτήρα. Επιπρόσθετα, ένα μέρος της ρευστότητας διοχετεύεται στην αποπληρωμή δανείων, με την τάση αυτή να είναι πιο έντονη στα επιχειρηματικά δάνεια», προσθέτει.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα

Φορο-δικαστική εκκρεμότητα 11 εκατ. ευρώ του πατέρα Κασσελάκη για την πρώην βίλα του στην Εκάλη

Κινεζικό δίκτυο e-shop πίσω από μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον κόσμο - Εξαπάτησε πάνω από 800.000 ανθρώπους

Βάρβαρο έγκλημα στην Ινδία: 32χρονη έριξε τον κωφάλαλο γιο της σε ποτάμι με κροκόδειλους - «Σκότωσε τον, μόνο τρώει» της έλεγε ο πατέρας του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης