ΟΔΔΗΧ: Έξοδος στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο

ΟΔΔΗΧ: Έξοδος στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο

Πρόκειται για την πρώτη έξοδο της Ελλάδος φέτος, με την συγκυρία να κρίνεται ευνοϊκή, καθώς η απόδοση του 10ετούς έχει υποχωρήσει στο 3,28%

omologo
Στις αγορές βγαίνει αύριο, εκτός απροόπτου, το Ελληνικό Δημόσιο με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έδωσε εντολή στις Αlpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Societe Generale να προχωρήσουν τη διαδικασία της έκδοσης.

Αν και η Αθήνα δεν πιέζεται να βγει για δανεικά, ο Οργανισμός Διαχείρησης Δημοσίου Χρέους οργανώνει την πρώτη έξοδο της Ελλάδος φέτος μέσω έκδοσης νέου ομολόγου. Η Ελλάδα βγαίνει τελευταία δανεισμό, καθώς σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ήδη δανειστεί από τις αγορές.

Η συγκυρία κρίνεται ευνοϊκή, καθώς η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 3,28% ή περίπου 100 μονάδες βάσης πάνω από το γερμανικό και μόλις 15 50 μονάδες βάσης πάνω από το ισπανικό

Για φέτος ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ προβλέπει εκδόσεις ομολόγων έως 10 δισ. ευρώ. Οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2024 διαμορφώνονται στα 18,999 δισ. ευρώ. Τα 5,463 δισ. ευρώ εξ αυτών αφορούν αποπληρωμές χρέους, τα 4,85 δισ. ευρώ πληρωμές τόκων, τα 12 δισ. ευρώ πρόωρες αποπληρωμές στις οποίες θα προχωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο –όπως η μείωση του αποθέματος εντόκων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, οι περαιτέρω πρόωρες πληρωμές δόσεων των διμερών δανείων GLF, και νέες ανταλλαγές ομολόγων (buybacks) τα οποία λήγουν στα επόμενα 2-3 χρόνια– και τα 3,589 δισ. ευρώ αφορούν άλλες υποχρεώσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Σκάνδαλο στο παλάτι του Μονακό: Εκατομμύρια για τις πρώην του Αλβέρτου, τα εξώγαμα τέκνα του και για... «μυστικές αποστολές»

Greek Mafia: Βρήκαν λογαριασμούς, θυρίδες και ακίνητα

Κακοκαιρία: Δύσκολο το 48ωρο - Πότε και πού θα χιονίσει για να το στρώσει στην Αττική - Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης