Σκάνδαλο στο παλάτι του Μονακό: Εκατομμύρια για τις πρώην του Αλβέρτου, τα εξώγαμα τέκνα του και για... «μυστικές αποστολές»

Σκάνδαλο στο παλάτι του Μονακό: Εκατομμύρια για τις πρώην του Αλβέρτου, τα εξώγαμα τέκνα του και για... «μυστικές αποστολές»

Ο Κλοντ Παλμερό, τέως λογιστής της οικογένειας Γκριμάλντι και στενός συνεργάτης του πρίγκιπα Αλβέρτου, αποκάλυψε πως του ήταν αδύνατον να ελέγξει τις σπατάλες της Σαρλίν

Μονακό: Εκατομμύρια για τις πρώην του Αλβέρτου, τα εξώγαμα τέκνα του και για... «μυστικές αποστολές»
albert-charlene
Στενός συνεργάτης του πρίγκιπα Αλβέρτου και λογιστής της οικογένειας Γκριμάλντι ο Κλοντ Παλμερό απολύθηκε το καλοκαίρι από τα καθήκοντά του και δεν έχασε την ευκαιρία να προχωρήσει σε σοβαρές αποκαλύψεις για τα έξοδα της πριγκίπισσας Σαρλίν και του Μονεγάσκου γαλαζοαίματου. Σύμφωνα με τον 67χρονο Παλμερό η Σαρλίν, πρώην Ολυμπιονίκης κολύμβησης με καταγωγή από τη Νότιο Αφρική, έχει από το παλάτι ετήσιο εισόδημα 1,5 εκατ. ευρώ. Όμως, από το 2011 που η πριγκίπισσα ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με τον γιό του πρίγκιπα Ρενιέ μέχρι και το 2019 είχε σπαταλήσει 15 εκατ. ευρώ, δηλαδή πολύ περισσότερα χρήματα από τα προβλεπόμενα, όπως αποκάλυψε στην γαλλική εφημερίδα Le Monde ο Παλμερό, ο οποίος υπηρετούσε επί 22 χρόνια ως λογιστής τους Γκριμάλντι, αρχικά στο πλευρό του πρίγκιπα Ρενιέ και από το 2005, μετά τον θάνατό του, υπήρξε ο λογιστής και «δεξί χέρι» σε θέματα επενδύσεων του πρίγκιπα Αλβέρτου. Ο άλλοτε έμπιστος λογιστής της πριγκιπικής οικογένειας του Μονακό παρέδωσε στην Le Monde πέντε μαύρα σημειωματάρια που βρίσκονται στην κατοχή του και περιέχουν λεπτομερείς σημειώσεις για τα οικονομικά μυστικά των γαλαζοαίματων του πλούσιου πριγκιπάτου.

Σύμφωνα με τον Παλμερό, το 2010 ένα χρόνο πριν τον γάμο του Αλβέρτου με την Σαρλίν, ο πρίγκιπας ζήτησε από τον λογιστή του να δοθεί στην μέλλουσα σύζυγό του αύξηση στο ετήσιο εισόδημα κατά 700.000 ευρώ. «Πρόσεχε μην κάνεις αύξηση στο εισόδημα σε περίοδο οικονομικής κρίσης», δηλώνει πως είπε στον πρίγκιπα ο λογιστής του. Όμως, όπως όλα δείχνουν, οι σπατάλες της Σαρλίν συνεχίστηκαν με την γοητευτική πριγκίπισσα να λαμβάνει όλο και περισσότερα χρήματα πέρα του προβλεπόμενου ετήσιου ποσού. Έτσι, το 2016 η πριγκίπισσα πήρε επιπλέον 77.000 ευρώ ενώ το 2017 χρειάστηκε 600.000 ευρώ παραπάνω για να καλύψει τα έξοδά της. Το 2020 η πριγκίπισσα ζήτησε επιπλέον 200.000 σε επιταγή και 5.000 σε μετρητά ενώ ο Παλμερό δηλώνει πως δεν ενέκρινε όλα τα έξοδά της. Όπως λέει χαρακτηριστικά όταν η σύζυγος του Αλβέρτου ζήτησε την έγκριση του λογιστή για την αγορά ενός καταμαράν, εκείνος έγραψε πάνω στο αίτημα την ένδειξη «ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ», με κεφαλαία γράμματα.



Η Σαρλίν ζήτησε 1 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του γραφείου της!

Ο ίδιος αποκάλυψε πως αντέδρασε αρνητικά όταν η πριγκίπισσα ζήτησε 1 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του προσωπικού της γραφείου και 826.000 ευρώ για την διακόσμηση της βίλας που διαθέτει στην Κορσική. Υπενθυμίζεται πως η Κορσική αποτελεί τον επίγειο παράδεισο της Σαρλίν και είναι το νησί που η πριγκίπισσα επισκέπτεται συχνά, είτε μόνη για να αναζητήσει γαλήνη, είτε οικογενειακώς για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Το 2021 «το ποτήρι ξεχείλισε» με τα έξοδα της πριγκίπισσας όταν η Σαρλίν ζήτησε από τον Παλμερό να εγκρίνει την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για εκείνη. Η Σαρλίν είχε ήδη 8 άτομα να την υπηρετούν και απαίτησε και άλλα ενώ για την φύλαξη των δίδυμων παιδιών της, του διαδόχου πρίγκιπα Ζακ και της πριγκίπισσας Γκαμπριέλα, η σύζυγος του Αλβέρτου, δεν δίσταζε να προσλαμβάνει παράνομους μετανάστες. Το παράδοξο είναι πως αν και η ίδια για τα προσωπικά της έξοδα σπαταλούσε μεγάλα ποσά, στους ανθρώπους που φύλαγαν τα πριγκιπόπουλα του Μονακό έδινε 100 δολάρια την ημέρα! Σύμφωνα με τον τέως λογιστή του πριγκιπάτου, αν και στις μοναρχίες της υπόλοιπης Ευρώπης τα έξοδα των μελών των βασιλικών οικογενειών καλύπτονται από ειδικό λογαριασμό του κρατικού κορβανά, στο πλούσιο πριγκιπάτο αυτά πληρώνονται από την προσωπική περιουσία του Αλβέρτου η οποία υπολογίζεται γύρω στο 1 δισ. δολάρια.

monaco_1


Αλλά και ο Σον Γουίτστοκ, ο ένας από τους δύο αδελφούς της Σαρλίν, ο οποίος έχει μετακομίσει στο Μονακό με την οικογένειά του, ζήτησε και έλαβε 300.000 ευρώ για «την ανακαίνιση της κατοικίας του» στο πριγκιπάτο! Εννοείται πως οι δύο αδελφές του Αλβέρτου, οι πριγκίπισσες Καρολίνα και Σεφανί, λαμβάνουν και αυτές ετήσια εισοδήματα. Η 67χρονη Καρολίνα λαμβάνει 900.000 και η 58χρονη Στεφανί 800.000 ευρώ, ώστε να αντιμετωπίζουν τα καθημερινά τους έξοδα. Πάντως και οι δύο πριγκίπισσες εκτελούν δημόσια καθήκοντα και συχνά αντικαθιστούν την Σαρλίν, η οποία παρά τα μεγάλα ποσά που λαμβάνει από το παλάτι, πολλές φορές «εξαφανίζεται» για μεγάλα χρονικά διαστήματα από τη δημόσια ζωή του πριγκιπάτου. Το 2021 η πριγκίπισσα είχε εξαφανιστεί επί μήνες από το προσκήνιο δίνοντας τροφή σε φήμες που έκαναν λόγο για επικείμενο χωρισμό με τον γιο του πρίγκιπα Ρενιέ και της Γκρέις Κέλι. Τον Μάρτιο του 2021 η Σαρλίν ταξίδεψε στην χώρα καταγωγής της, την Νότιο Αφρική, όπου έμεινε μέχρι τον Νοέμβριο ενώ αμέσως μετά την επιστροφή της στο Μονακό αναχώρησε για την Ζυρίχη για να εισαχθεί σε κλινική ψυχικής υγείας προκειμένου να συνέλθει από την σωματική και ψυχική κόπωση, όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του εκείνη την περίοδο ο πρίγκιπας Αλβέρτος.

Το εργένικο διαμέρισμα του Αλβέρτου μετά τον γάμο του με την Σαρλίν

Κλείσιμο
Είναι γνωστό πως ο πρίγκιπας Αλβέρτος και η Σαρλίν παντρεύτηκαν τον Ιούλιο του 2011 αλλά ακόμα και την ημέρα του γάμου της η νύφη έδειχνε να έχει μετανιώσει και έκλαιγε με αναφιλητά. Οι φήμες θέλουν την Σαρλίν να έχει προσπαθήσει να το σκάσει από το πριγκιπάτο λίγες μέρες πριν την τελετή ενώ η αποκάλυψη για τρίτο εξώγαμο τέκνο του Αλβέρτου από Βραζιλιάνα καλλονή, που έβλεπε την ίδια περίοδο με την Σαρλίν, φαίνεται πως έκαναν την πριγκίπισσα θλιμμένη και με δυσκολία εκτελούσε τα επίσημα καθήκοντά της. Οι ανεπιβεβαίωτες φήμες για διαζύγιο ανάμεσα στο ζευγάρι κατά καιρούς βγαίνουν στην επιφάνεια, ωστόσο μέχρι σήμερα και η Σαρλίν και ο Αλβέρτος τις έχουν διαψεύσει. Με την πρόσφατη συνέντευξή του στη le Monde ο Παλμερό αναζωπυρώνει αυτές τις φήμες αφού υποστηρίζει πως ο Αλβέρτος αμέσως μετά τον γάμο του με την πρώην Ολυμπιονίκη κολύμβησης ζήτησε από τον λογιστή του να αγοράσει ένα κρυφό εργένικο διαμέρισμα!

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Παλμερό, ο πρίγκιπας είχε ζητήσει ετησίως λίγο παραπάνω από 650.000 ευρώ για «μυστικές αποστολές», «παράλληλες δραστηριότητες» και «ειδικά κονδύλια». Τα χρήματα για τις «μυστικές αποστολές» αφορούσαν την πληρωμή αστυνομικών για να την «παροχή χρήσιμων πληροφοριών» και την «εξαφάνιση εξευτελιστικών φωτογραφιών».

Σε φορολογικούς παραδείσους εκτός Μονακό μέρος της περιουσίας των Γκριμάλντι

«Ο παράδεισος είναι όπου είμαι κι εγώ», έγραφε ο Βολταίρος. Ο φορολογικός παράδεισος είναι εκεί που δεν είναι οι δημοσιογράφοι, αναφέρει με νόημα ο γαλλικός Τύπος μετά τις αποκαλύψεις του Κλοντ Παλμερό για τις σπατάλες και τις οικονομικές ατασθαλίες των γαλαζοαίματων του Μονακό. Αν και ο πολύς κόσμος θεωρεί το Μονακό φορολογικό παράδεισο για τα μέλη της οικογένειας Γκριμάλντι που βρίσκονται καθημερινά στο στόχαστρο των μέσων ενημέρωσης ο φορολογικός παράδεισος είναι πιο μακριά από το μικρό και πλούσιο πριγκιπάτο της Μεσογείου.

Μετά τις αποκαλύψεις του Παλμερό στην εφημερίδα Le Monde η γαλλική ιστοσελίδα 20minutes γράφει πως τα μέλη της οικογένειας Γκριμάλντι έχουν μεταφέρει μέρος της περιουσίας τους σε άλλους φορολογικούς παράδεισους. Η χρησιμοποίηση offshore εταιρειών για περιουσιακά στοιχεία των μελών της πριγκιπικής οικογένειας έγινε με στόχο αφενός μεν η περιουσία τους να μην κινδυνεύει από «το ενδεχόμενο κακών προθέσεων από κάποιους» και αφετέρου «να μείνει μακριά από την περιέργεια του Τύπου».

Ο Αλβέρτος χρηματοδοτεί τα δύο εξώγαμα τέκνα του και την πρώην ερωμένη του


Τα δύο εξώγαμα τέκνα του πρίγκιπα Αλβέρτου λαμβάνουν και εκείνα όπως είναι αναμενόμενο ετήσια εισοδήματα από τον γαλαζοαίματο πατέρα τους. Με χρήματα του παλατιού ο πρίγκιπας αγόρασε στη Νέα Υόρκη ένα διαμέρισμα αξίας 3 εκατ. ευρώ για την 31χρονη κόρη του Γιασμίν Γκρέις Γκριμάλντι, την οποία απέκτησε από την Αμερικανίδα μεσίτρια Ταμάρα Ροτόλο μετά από μια εφήμερη σχέση μαζί της. Η εκτός γάμου κόρη του Αλβέρτου λαμβάνει κάθε τρεις μήνες από το παλάτι εισόδημα 86.000 ευρώ. Ο 20χρονος Αλεξάντερ Γκριμάλντι Κοστ, ο εξώγαμος γιος του Αλβέρτου με την Νικόλ Κοστ, πρώην αεροσυνοδό από το Τόγκο, καλύπτεται με ασφάλεια για απαγωγή και λύτρα με έξοδα του παλατιού ενώ η γοητευτική μητέρα του λαμβάνει ετήσια ποσά για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις μόδας που έχει στην ιδιοκτησία της με τον Παλμερό να υποστηρίζει πως η Κοστ παίρνει από το παλάτι 1 εκατ. ευρώ ετησίως για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών της. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και 350.000 ευρώ για να ανοίξει κατάστημα ενδυμάτων σε ακριβή συνοικία του Λονδίνου.

ALBERT_MONACO
Ο Αλβέρτος σε μια σπάνια φωτογραφία με τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του


Ο Παλμερό παραχώρησε συνέντευξη και την γαλλική εφημερίδα Liberation στην οποία κάνει μια επιπλέον αποκάλυψη. Ο τέως έμπιστος λογιστής του Αλβέρτου υποστηρίζει πως ο πρίγκιπας διατηρεί μυστικό τραπεζικό λογαριασμό στην γαλλική τράπεζα BNP με την κωδική ονομασία AG (Albert Grimaldi) για να μπορεί να μεταφέρει χρήματα σε πρώην ερωμένες και στα εξώγαμα τέκνα του χωρίς να το μαθαίνει η νόμιμη σύζυγός του, πριγκίπισσα Σαρλίν. Ο τέως λογιστής του παλατιού ανέφερε επίσης πως η Νικόλ Κοστ ζήτησε από τον πρίγκιπα να αγοράσει ένα διαμέρισμα στο όνομα του γιου τους επειδή φοβάται πως η Σαρλίν θα δημιουργήσει προβλήματα σε περίπτωση θανάτου του Μονεγάσκου γαλαζοαίματου.

Πάντως τα δύο εξώγαμα τέκνα του Αλβέρτου βάσει του πρωτοκόλλου δεν έχουν δικαιώματα στο θρόνο του Μονακό. Διάδοχος είναι ο 9χρονος πρίγκιπας Ζακ, νόμιμο τέκνο του Αλβέρτου από τον γάμο του με την Σαρλίν. Όσο για τις αποκαλυπτικές συνεντεύξεις του Παλμερό στον γαλλικό Τύπο ο πρίγκιπας Αλβέρτος δήλωσε δημόσια πως ο τέως συνεργάτης του είναι πικραμένος επειδή απολύθηκε το περασμένο έτος κατά την διάρκεια «εκκαθάρισης» στο παλάτι. «Οι επιθέσεις που πραγματοποιεί ο Παλμερό εναντίον μου, κατά του κράτους του Μονακό και των θεσμών του δείχνουν τον πραγματικό χαρακτήρα του», ανέφερε σε σχετική δήλωση ο πρίγκιπας. Από την πλευρά του ο Ζαν Μισέλ Νταρουά, δικηγόρος του Αλβέρτου, δήλωσε πως αν η πριγκίπισσα Σαρλίν απασχολούσε παράνομους μετανάστες ήταν ευθύνη του Παλμερό που τους αποδέχθηκε στην υπηρεσία της πριγκίπισσας.
Ο Νταρουά δήλωσε, επίσης, πως κάθε έξοδο πέρα των προβλεπομένων χρηματοδοτείται από τους προσωπικούς λογαριασμούς του Αλβέρτου και δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του παλατιού.

Ο Παλμερό θα καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απόλυσή του

Ο έμπιστος λογιστής και διαχειριστής της ακίνητης περιουσίας όλων των μελών της πριγκιπικής οικογένειας του Μονακό μετά την απόλυσή του το περασμένο καλοκαίρι κατέφυγε στη δικαιοσύνη και ζήτησε την επαναπρόσληψή του καθώς και αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ. Το Ανώτατο Δικαστήριο του πριγκιπάτου απέρριψε το αίτημα επαναπρόσληψης καθώς και την αποζημίωση που ζητά από τον πρίγκιπα Αλβέρτο ο Παλμερό. Μετά από αυτό ο 67χρονος λογιστής, του οποίου και ο πατέρας υπηρετούσε στην ίδια θέση, δήλωσε στην εφημερίδα Monaco Matin πως θα καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να βρει δικαίωση.

Ο Παλμερό από το 2001, όταν ακόμα στο «τιμόνι» του πριγκιπάτου ήταν ο πρίγκιπας Ρενιέ, ανέλαβε τη θέση του διαχειριστή της προσωπικής περιουσίας του πρίγκιπα, των μελών της οικογένειας Γκριμάλντι καθώς και τα οικονομικά του παλατιού. Η στενή συνεργασία συνεχίστηκε και μετά τον θάνατο του Ρενιέ με τον πρίγκιπα Αλβέρτο μέχρι και τον Ιούνιο του 2023 όταν ο Αλβέρτος εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως κάνει δεκτό το «αίτημα» του 67χρονου για συνταξιοδότηση. Πάντως, μετά τις αποκαλύψεις του Παλμερό για τον Αλβέρτο και την σύζυγό του, ο διεθνής Τύπος αναφέρει πως η «συνταξιοδότηση» του λογιστή του πριγκιπάτου συνδέεται με τους «Rock Files» (Φάκελοι του Βράχου, όπως είναι το υποκοριστικό του Μονακό). Πρόκειται για μια ιστοσελίδα (Les Dossiers du Rocher) που δημιουργήθηκε πριν δύο χρόνια και έχει βάλει στο στόχαστρο το περιβάλλον του πρίγκιπα Αλβέρτου και υψηλόβαθμους Μονεγάσκους τους οποίους κατηγορεί για εμπλοκή σε οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα διαφθοράς. Στο στόχαστρο της ιστοσελίδας βρέθηκε και ο Παλμερό και όπως φαίνεται αυτός είναι ο λόγος που ο πρίγκιπας αποφάσισε να στείλει στη σύνταξη τον άλλοτε στενό συνεργάτη του.


Δείτε βίντεο: Σκάνδαλο στο Μονακό: Εκατομμύρια για τις πρώην του Αλβέρτου, τα εξώγαμα τέκνα του και για... «μυστικές αποστολές»
Μονακό: Εκατομμύρια για τις πρώην του Αλβέρτου, τα εξώγαμα τέκνα του και για... «μυστικές αποστολές»


Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονική επίθεση δέχθηκαν στο Μεξικό συγγενείς του Ροδόλφο Πισάρο - Νεκρή η θεία του παίκτη της ΑΕΚ, τραυματίστηκε η μητέρα του

Εμπρησμός τα ξημερώματα σε δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα στους Αγίους Αναργύρους

Νωρίτερα ο ΕΝΦΙΑ του 2024 αλλά με 11 δόσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης