Πιέσεις στις τράπεζες για αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις

Πιέσεις στις τράπεζες για αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις

Η νέα αύξηση από την ΕΚΤ και ο κίνδυνος φυγής κεφαλαίων λόγω μηδενικών αποδόσεων - Οι αυξήσεις επιτοκίων περνάνε μόνο στις χορηγήσεις δανείων

bank43
«Σήμα» για αύξηση επιτοκίων καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες εκπέμπουν αποταμιευτές και Τράπεζα της Ελλάδος. Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία φυγής κεφαλαίων από τη χώρα, στα dealing room των τραπεζών -και όχι μόνον- έχουν αρχίσει να πέφτουν τηλέφωνα: «Γιατί δεν αυξάνονται τα επιτόκια καταθέσεων στην Ελλάδα; Γιατί οι ελληνικές τράπεζες περνάνε αμέσως τις αυξήσεις στα επιτόκια δανείων, αλλά καθόλου στα επιτόκια καταθέσεων;».

Αυτό που διαπιστώνουν οι καταθέτες το δείχνουν και τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Τον Αύγουστο του 2022 το μέσο επιτόκιο νέων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα ανέβηκε στο 5,14%, σχεδόν ίδιο με τον Αύγουστο 2019, πριν από 3 χρόνια (5,16%), πολύ πριν από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.

Το μέσο επιτόκιο που έδιναν όμως στους αποταμιευτές για να προσελκύσουν νέες καταθέσεις τον Αύγουστο του 2019 ήταν 0,26%, ενώ τον Αύγουστο φέτος 0,04%. Ήταν δηλαδή 6,5 φορές μεγαλύτερο!

Την ίδια στιγμή, ξένες τράπεζες προσφέρουν 10πλάσια ή και 50πλάσια επιτόκια καταθέσεων (έως και 2%) σε αποταμιευτές που αναζητούν καταφύγιο για τις καταθέσεις τους. Και ενώ η Ελλάδα και η Ευρώπη ολόκληρη έχουν εισέλθει σε περίοδο αύξησης επιτοκίων και ακραία υψηλού πληθωρισμού, με το κόστος του χρήματος για χορηγήσεις δανείων να αυξάνεται πλέον συνεχώς, μόνον οι καταθέτες στην Ελλάδα δεν έχουν δει καμία αύξηση αποδόσεων στα χρήματά τους.

Ο κίνδυνος που ανακύπτει είναι τριπλός: νοικοκυριά χάνουν εισόδημα και κεφάλαιο, ενώ κλονίζεται η έννοια και η αξία της αποταμίευσης στη χώρα μας. Επιπλέον, όμως, αν η ελληνική αγορά δεν προσφέρει ικανοποιητικά επιτόκια στους καταθέτες, η απειλή έρχεται με προτάσεις από το εξωτερικό. «Τη στιγμή αυτή τράπεζες όπως η UBS δίνουν επιτόκιο στις καταθέσεις έως και 2%, ενώ οι ελληνικές μηδέν. Θα φύγουν λεφτά!» λένε με νόημα τραπεζικοί παράγοντες. Και το πρόβλημα μεγεθύνεται, όσο η ΕΚΤ θα ανεβάζει το βασικό επιτόκιο αναφοράς προς το 2,5%-2,75%. Ίσως όχι τόσο άμεσα για τα λεφτά του απλού κόσμου, αλλά κυρίως για κεφάλαια μεγαλοκαταθετών και μεγαλοεπενδυτών, που τόσος αγώνας έγινε την εποχή της κρίσης για να τα φέρουν στην Ελλάδα – και οι οποίοι εύκολα μπορούν να βρουν αλλού πιο φιλόξενη στέγη γι’ αυτά.

Διαβάσετ αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Καλλιθέα: Σκότωσε με μπουνιά 76χρονο γιατί τον ενοχλούσε που... ψάρευε

28η Οκτωβρίου - Θεσσαλονίκη: Έλαμψαν τα τεθωρακισμένα Marder και τα μαχητικά Rafale - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η άγνωστη ιστορία του «Αποσπάσματος Λαντζίδη» στα μετόπισθεν των Ιταλών τον Νοέμβριο του 1940
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης