Ενέργεια: Η κυβέρνηση ζητά από τους βιομήχανους να περικόψουν την κατανάλωση

Ενέργεια: Η κυβέρνηση ζητά από τους βιομήχανους να περικόψουν την κατανάλωση

Το ραντεβού Σκρέκα με Στασινόπουλο, Παπαλεξόπουλο και Μυτιληναίο για την αντιμετώπιση του δύσκολου χειμώνα - Οι ασκήσεις ετοιμότητας της ελληνικής κυβέρνησης έρχονται ενώ η Ευρώπη θυμίζει καζάνι που βράζει για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή ακρίβεια

aerio
Σχέδιο περικοπής της κατανάλωσης του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην βιομηχανία βάζει μπροστά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας που όσο βαδίζουμε προς τον χειμώνα μεγαλώνει η αβεβαιότητα αλλά και ο φόβος για οριστικό κλείσιμο της ρωσικής στρόφιγγας.

Στον απόηχο των εξελίξεων που γεννά η αναβολή στην λειτουργία του Nord Stream 1, ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστας Σκρέκας συναντήθηκε την Παρασκευή με τους κυρίους Στασινόπουλο (Βιοχάλκο), Παπαλεξόπουλο (ΤΙΤΑΝ) και Μυτιληναίο (Αλουμίνιο της Ελλάδος), μεταφέροντας την βούληση της κυβέρνησης στην λήψη μέτρων που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης χωρίς να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός ζήτησε από τους βιομήχανους να ετοιμάσουν σχέδια μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων για τις μονάδες τους με στόχο εφόσον τεθεί σε εφαρμογή ο ευρωπαϊκός συναγερμός, να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας 15%. Το ΥΠΕΝ σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε επίσης από την ελληνική βιομηχανία η μείωση αυτή να μην έχει επίπτωση στις θέσεις εργασίας.

O συναγερμός αυτός θα ενεργοποιηθεί μόλις επηρεαστεί και η εγχώρια τροφοδοσία καθώς η χώρα μας προμηθεύεται αέριο μέσω του Turk Stream, ο οποίος σήμερα συνεχίζει κανονικά την ροή του αλλά δεν αποκλείεται να σφραγιστεί σε περίπτωση που γενικευτεί το ρωσικό εμπάργκο προς την ΕΕ.

Οι ασκήσεις ετοιμότητας της ελληνικής κυβέρνησης έρχονται την στιγμή που όλη η Ευρώπη θυμίζει καζάνι που βράζει προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή ακρίβεια και τον κίνδυνο σοβαρών ελλείψεων φυσικού αερίου που προκαλεί η στάση της Μόσχας.

Εάν σταματήσει να προμηθεύει η Gazprom με αέριο την Ευρώπη θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί το έμφραγμα που θα προκληθεί στην αγορά καθώς θα είναι πολύ δύσκολο οι ανάγκες να καλυφθούν με LNG τόσο γιατί αυτό θα είναι απαίτηση όλων των χωρών όσο και γιατί οι τιμές θα κάνουν νέα ρεκόρ.

Κλείσιμο
Η Κομισιόν θα ανακοινώσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στις 14 Σεπτεμβρίου μετά την έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας με στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών. Στην περίπτωση που σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνεται και το πλαφόν στο αέριο, θεωρείται βέβαιο ότι η Ρωσία θα αντεπιτεθεί όπως άλλωστε έχει διαμηνύσει ότι θα κάνει για το πετρέλαιο και την απόφαση των G7 για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του.


Ειδήσεις σήμερα

Ένας νεκρός και εννέα αγνοούμενοι από συντριβή υδροπλάνου στην Ουάσινγκτον

Τρομακτικό ατύχημα με 16 τραυματίες σε λούνα παρκ στην Ινδία - Δείτε βίντεο

Δεν χάνεται κανένα παιδί από ηπατική ανεπάρκεια χωρίς προηγούμενο σημάδι, λέει ο Γρηγόρης Λέων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης