Αντίστροφη μέτρηση για αποφάσεις στην Οικονομία:  Στις 12:00 οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ με «φόντο» τις εξαγγελίες της ΔΕΘ

Αντίστροφη μέτρηση για αποφάσεις στην Οικονομία:  Στις 12:00 οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ με «φόντο» τις εξαγγελίες της ΔΕΘ

Θεαματικό «rebound» δείχνουν οι πρόδρομοι δείκτες -Έως 2,8 δισ. ευρώ τα περιθώρια παροχών -Τα σίγουρα, τα πιθανά, τα μόνιμα και τα προσωρινά μέτρα -Αμεσες αποφάσεις ελάφρυνσης των «φουσκωμένων» λογαριασμών

ypoyrgeiooikonomikvn
«Πρώτα μετράμε και ύστερα μιλάμε» λένε στο υπουργείο Οικονομικών, αναμένοντας μέχρι και το μεσημέρι σήμερα στις 12 τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία της Ανάπτυξης στο β΄τρίμηνο του 2021, πριν παραδώσουν στο Μαξίμου τις τελικές εισηγήσεις για τις παροχές και τις ελαφρύνσεις που θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός για το 2022.

Πέραν της σημασίας για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εν μέσω πανδημίας και διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι επίσημες ανακοινώσεις του ύψος της Ανάπτυξης θα καθορίσει τα περιθώρια που διανοίγονται, για να προβεί η κυβέρνηση στις εξής δύο ενέργειες:

1. να ανακοινώσει στις Βρυξέλλες πως η ελληνική οικονομία εφέτος κινείται τελικά καλύτερα από όσο είχε προβλεφθεί το 2020, ενώ η ωφέλεια αυτή μεταφέρεται (εν μέρει τουλάχιστον - "carry over") και στον προϋπολογισμό του 2022, το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή σε λιγότερο από ένα μηνα (στις 4 Οκτωβρίου).

2. να υπολογίσει αν δημιουργούνται τα δημοσιονομικά περιθώρια, για παροχές μεγαλύτερες και από όσες είχαν σχεδιαστεί. Θα τις ανακοινώσει το Σάββατο στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και τις έχουν άμεσα ανάγκη οι ευπαθείς ομάδες αλλά και η μεσαία τάξη, οι οποίες πλήττονται όχι μόνον από την πανδημία ή τις φυσικές καταστροφές, αλλά και την ακρίβεια που «τραβά την ανηφόρα» λόγω του εισαγόμενου πληθωρισμού.

Στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν ότι μετά την πτώση – ρεκόρ κατά 15,2% στο β΄τρίμηνο του 2020, στο αντίστοιχο διάστημα εφέτος η οικονομία θα κάνει εντυπωσιακή αναπήδηση (rebound) με διψήφιο ποσοστό αύξησης! Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να προδικάσει Ανάπτυξη ως 5% το 2021, αντί 3,6% που είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό.

Η αισιοδοξία αυτήν βασίζεται σε δείκτες για τον Τουρισμό (αύξηση αφίξεων στο 72% του "χρυσού" 2019), τις Εξαγωγές (+31,5% τον Ιούνιο έναντι 2020), το Λιανεμπόριο (+10% τον Ιούνιο έναντι 2020), στις Ηλεκτρονικές πληρωμές (+35% έναντι του 2019) και στην συγκράτηση της Ανεργίας (στον 15% τον Ιούνιο).

Εδώ και καιρό, διεθνείς και ελληνικοί οργανισμοί προβλέπουν υψηλότερη Ανάπτυξη από τις συντηρητικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Η Κομισιόν προβλέπει για την Ελλάδα Ανάπτυξη 4,3%, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ 3,8%, η Τράπεζα Ελλάδας 4,2%, το ΙΟΒΕ 5%, το ΚΕΠΕ 4,7% ενώ η Εθνική Τράπεζα «έδειξε» Ανάπτυξη έως και 5,7% για εφέτος.

Μέτρα - "έκπληξη"

Ανάλογα και με τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που δημιουργούν τα στοιχεία για καλύτερη από το αναμενόμενο πορεία της Ανάπτυξης στη χώρα μας, το Μαξίμου θα λάβει τις ερχόμενες ώρες τις οριστικές αποφάσεις. Η ομιλία του Πρωθυπουργού θα περιλαμβάνει νέα μέτρα και ελαφρύνσεις για το 2022, με το βλέμμα όμως και στο 2023, επειδή είναι το έτος κατά το οποίο θα τεθούν σε ισχύ ξανά οι δημοσιονομικοί κανόνες και οι στόχοι που -προσωρινά μόνο λόγω πανδημίας- ανεστάλησαν πέρυσι και εφέτος.

Κλείσιμο
Με το σκεπτικό αυτό, οι εξαγγελίες θα περιλαμβάνουν κυρίως "προσωρινά" μέτρα όπως αναστολές και μειώσεις φόρων ή επιδόματα για 1 χρόνο σε ευπαθείς (ή και επιπλέον ένα έτος σε κάποιες περιπτώσεις).

Θα περιλάβει όμως και ευρύτερα "μόνιμα" μέτρα και ελαφρύνσεις, με ορίζοντα πέραν του 2022, με έμφαση στα νοικοκυριά. Και αυτό διότι στην πρώτη διετία διακυβέρνησης η προτεραιότητα για μειώσεις φόρων και μέτρα στήριξης δόθηκε στις επιχειρήσεις, προκειμένου να στηριχτεί και να ανακάμψει σύντομα η πραγματική Οικονομία.

«Μόνιμα» θα είναι -σύμφωνα με τις πληροφορίες- και τα «επείγοντα μέτρα» μείωσης των χρεώσεων στην Ενέργεια, που σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση.

«Σίγουρα» και κοστολογημένα μέτρα (ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το 2022) , τα οποία θα περιλαμβάνονται στο "πακέτο" των εξαγγελιών της ΔΕΘ είναι τα εξής:

1. "πάγωμα" εισφοράς αλληλεγγύης για εργαζόμενους και επαγγελματίες στον ιδιωτικό τομέα.

2. παράταση και επέκταση των ήδη μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών: στο 3% στην κύρια ασφάλιση, αλλά και επιπλέον 0,5% (τουλάχιστον) για την επικουρική.

3. «μόνιμη» μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 24% στο 22%.

4. μείωση φορολογικών συντελεστών κατά 50% για επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μία πενταετία ή επταετία.

5. στοχευμένες ελαφρύνσεις ή νέα επιδόματα οι οποίες θα αφορούν σε πληγέντες από την πανδημία ή σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας κάτι που αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο για την επόμενη 2ετία.

6. μείωση συντελεστών του βασικού ΕΝΦΙΑ για όλα τα ακίνητα, μετά από την ένταξη νέων περιοχών προσαρμογή στις αντικειμενικές αξίες. Εξετάζεται και μεγαλύτερο ποσοστό "κουρέματος" έως 50% για τους μικροϊδιοκτήτες.

7. Παράταση για 3 μήνες ακόμα στην επιδότηση στεγαστικών δανείων από το Κράτος, μέσω του προγράμματος "Γέφυρα" για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά .

Το «δώρα» της ανάκαμψης

Εφόσον πάντως η νέα πρόβλεψη για Ανάπτυξη αποδειχθεί έως και 35% υψηλότερη από την αρχική εκτίμηση (αν φτάσει ή ξεπεράσει δηλαδή το 5%, αντί 3,6% που είχε προβλεφθεί) τότε εξετάζονται και σημαντικές επιπλέον παρεμβάσεις.

Το συνολικό "πακέτο" μπορεί να φτάσει τότε και στα 2,7-2,8 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας και μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος (έως 50%).

Μια τέτοια εξέλιξη, όπως αποκάλυψε το ΠΘ, θα σημαίνει ενδεχομένως και τη μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από 650 ευρώ σε 500 ευρώ ή και στα 325 ενδεχομένως, ενώ για εταιρίες από 1000 ευρώ θα μειωθεί έως και στα 500.

Συνδυαστικά εξετάζονται και άλλες προτάσεις που επίσης μπορεί να ενταχθούν, με βάση το «έξτρα» δημοσιονομικό περιθώριο που διανοίγεται, όπως οι εξής:

1. μεσοσταθμική μείωση του βασικού φόρου ΕΝΦΙΑ κατά 8%

2. μια πρώτη μόνιμη μείωση (αλλά όχι άμεση κατάργηση) του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ

3. νέα μείωση εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες, με επιπλέον κόστος περίπου 100 εκατ. ευρω

4. ή/και επέκταση της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους.

Εκτός από τη μείωση χρεώσεων στην Ενέργεια, «στο ζύγι» μπαίνουν και στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών όπως:

1. παράταση ή και μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ στις Μεταφορές

2. επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στο 13%, ενδεχομένως μάλιστα όχι μόνο για 1 χρόνο ακόμη, αλλά και σε ολόκληρη την Εστίαση. Σήμερα ισχύει μόνο στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά. Το 24% στα αλκοολούχα δεν θα μειωθεί.

3. μειωμένο ΦΠΑ και στο Τουριστικό Πακέτο

4. διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στους κινηματογράφους και στα θέατρα

Όσον αφορά στα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει την προοπτική: η εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος που βαραίνει εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων, αναμένεται ότι θα αποτελούν οριστικά παρελθόν για όλους μετά το 2023.

Στο οικονομικό επιτελείο δεν ξεχνούν επίσης και την δέσμευση για μείωση συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20% από 24% που είναι σήμερα με κόστος 200 εκατ ευρω. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 ο συντελεστής μειώθηκε ήδη από το 28% στο 24% με στόχο να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ειδήσεις σήμερα:

Εμβολιασμός εφήβων:  Αύξηση 90% στα κρούσματα κορωνοϊού στους ανήλικους από τον Ιούλιο 

Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις άνεμοι έως 9 μποφόρ - Δείτε πού θα βρέξει σήμερα

Πανδημία-ΗΠΑ: Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 40 εκατομμύρια και οι θάνατοι κοντεύουν τους 649.000
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης