«Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά»: Άγνωστες λεπτομέρειες του βιβλίου που προσφέρει την Κυριακή το ΘΕΜΑ

«Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά»: Άγνωστες λεπτομέρειες του βιβλίου που προσφέρει την Κυριακή το ΘΕΜΑ

Πώς γνωρίστηκε ο Ζορμπάς με τον Καζαντζάκη - Με το ΘΕΜΑ της Κυριακής, δώρο ο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φίλο και τον επιχειρηματικό συνεργάτη του Νίκου Καζαντζάκη
 

«Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά»: Άγνωστες λεπτομέρειες του βιβλίου που προσφέρει την Κυριακή το ΘΕΜΑ
Ο Αλέξης Ζορμπάς, ο ήρωας του βιβλίου «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» που προσφέρει την Κυριακή το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ σε όλους τους αναγνώστες της εφημερίδας, ήταν υπαρκτό πρόσωπο.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος Ζορμπάς. Γεννήθηκε το 1865 στον Κολινδρό της Πιερίας και πέθανε στα Σκόπια το 1941.



Κλείσιμο
Εκεί βρίσκεται ο τάφος του Αλέξη Ζορμπά. Στο Παλαιοχώρι της Χαλκιδικής όπου εργάστηκε σαν μεταλλωρύχος, γνωρίστηκε με την Ελένη Καλκούνη, παντρεύτηκαν και απόκτησαν 12 παιδιά από τα οποία επέζησαν τα επτά. Ο θάνατος της γυναίκας του και ο πόλεμος, έφεραν δυστυχία στην οικογένεια.



Το 1914, ο Γεώργιος Ζορμπάς, έφυγε για το Άγιο Όρος για να γίνει καλόγερος. Εκεί γνωρίστηκε με τον Καζαντζάκη κι αργότερα πήγαν στη μεσσηνιακή Μάνη για να εκμεταλλευτούν τα ορυχεία της Πράστοβας κοντά στη Στούπα, που ανήκει σήμερα στον Δήμο Δυτικής Μάνης. Ο Ζορμπάς έφερε στη Στούπα πέντε από τα παιδιά του καθώς και την οικογένειας της κουνιάδας του. Η συνεργασία του Καζαντζάκη με τον Ζορμπά, είχε διάρκεια περίπου δύο χρόνων (1916 – 1918).

Η μεγάλη κόρη του Ζορμπά Ανδρονίκη, ήταν η μόνη που διατήρησε επαφές με κατοίκους της περιοχής, την οποία και επισκεπτόταν συχνά – πυκνά.




Ο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά»

Στο κορυφαίο αυτό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, παρουσιάζονται μέσα από τους μυθιστορηματικούς διαλόγους των δύο βασικών χαρακτήρων, όλα τα προβλήματα που έχουν κατά καιρούς απασχολήσει τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα, όπως το πρόβλημα της ελευθερίας και της διαθεσιμότητας του ανθρώπου, η μοίρα, τα όρια που έχει η ανθρώπινη δράση μέσα στον κόσμο και, κυρίως, η αγωνιστική δράση. Όπως γράφει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, στην Εγκυκλοπαίδεια «ΠΑΠΥΡΟΣ – ΛΑΡΟΥΣ – ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ»:



«…Τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται με τελείως διαφορετικό τρόπο από τους δύο συνομιλητές, οι οποίοι μέσα στο άγριο τοπίο της κρητικής γης λιγότερο ενδιαφέρονται για τον βιοπορισμό τους και περισσότερο για την κατάκτηση της γνώσης. Σχηματικά, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι ο  Ζορμπάς αντιπροσωπεύει το ιδεώδες του συγγραφέα. Είναι μια νιτσεϊκή μορφή, πέραν του καλού και του κακού, πέρα από τις συμβατικές ηθικές μετρήσεις και, συνεπώς, πέρα από κάθε αμφιβολία που δημιουργείται από τον σκεπτικισμό των διανοουμένων».

Παράτολμος και θυμόσοφος ο Ζορμπάς, προσπαθεί να μεταφέρει τη γνώση του στον γεμάτο μεταφυσικές αγωνίες Καζαντζάκη, ο οποίος αντιπροσωπεύει τον τύπο του ανθρώπου των γραμμάτων που με τον σχολαστικισμό του έχει χάσει, για τις επιμέρους λεπτομέρειες, το βαθύτερο νόημα της ζωής. 





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης