«Το Κουτί»: Μπορούμε να δώσουμε αγάπη, όταν δεν έχουμε λάβει ποτέ;

«Το Κουτί»: Μπορούμε να δώσουμε αγάπη, όταν δεν έχουμε λάβει ποτέ;

Ο συγγραφέας  Γιώργος Γιώτσας μας παρουσιάζει το νέο του βιβλίο, ένα σκληρό μυθιστόρημα «για τις φωτεινές και για τις σκοτεινές πλευρές των ανθρώπων»...

sunthesh-vivlio
«Το Κουτί» είναι η ιστορία ενηλικίωσης της Ζένιας, ενός κοριτσιού, που προσπαθεί να δώσει αγάπη ενώ δεν έχει λάβει ποτέ. Με εφόδια της την ελπίδα, ένα από τα ισχυρότερα συναισθήματα του ανθρώπου, αλλά και την ίδια αυτή την αγάπη... την κινητήρια δύναμη αυτού του κόσμου, θα προσπαθήσει να επιβιώσει, απέναντι στο θυμό, τη ζήλεια, το μίσος και στο τέλος την οργή. «Το Κουτί» είναι ένα βιβλίο για το το bullying, τον ρατσισμό, το σεξισμό, την βία και την εκμετάλλευση, αλλά επίσης για την φιλία, την αγάπη, την ανακάλυψη, την ελπίδα και την μουσική. Για τις φωτεινές και για τις σκοτεινές πλευρές των ανθρώπων...

Με αυτά τα λόγια, ο συγγραφέας  Γιώργος Γιώτσας παρουσιάζει στο protothema.gr το νέο του βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BELL  «Το Κουτί». Ενα βιβλίο σκληρό και ρεαλιστικό με τη Ζένια, μια μαθήτρια Β' Λυκείου, να βιώνει μια δυσβάσταχτη καθημερινότητα όπου έρχεται αντιμέτωπη με το ρατσισμό και το μπούλινγκ στη γειτονιά της και στο σχολείο. Μέλος μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, με δυο γονείς που δείχνουν αδιάφοροι και επικίνδυνοι, η Ζένια δίνει όλη της τη φροντίδα και τη στοργή στον μικρό της αδερφό Νικόλα, που την έχει ανάγκη. Το πάθος της για τη μουσική και η ανακάλυψη των αισθημάτων ενός συμμαθητή της για κείνη, θα δώσουν στην κοπέλα την ελπίδα και το κίνητρο που χρειάζεται για να προχωρήσει μπροστά. Μέχρι τη στιγμή που ένας καθηγητής της θα εισβάλει στη ζωή της, την ίδια περίοδο που ο αδερφός της αρρωσταίνει πολύ σοβαρά. Τότε εκείνη θα αρχίσει να γλιστράει στα σκοτάδια του μυαλού... και ο εφηβικός της θυμός θα εξαπλωθεί μέσα της όπως το μελάνι εξαπλώνεται στο καθαρό νερό.

Συναντήσαμε τον συγγραφέα για να μάθουμε περισσότερα:
 
Αυτή τη φορά κινείστε σε διαφορετικό χώρο και όχι στη λογοτεχνία του φανταστικού. Πώς ήταν ως εμπειρία; Λειτούργησε απελευθερωτικά ή σας δυσκόλεψε; Και πώς πήρατε αυτή την απόφαση;

Αγαπώ την λογοτεχνία του φανταστικού την οποία έχω τιμήσει με συνέπεια ως αναγνώστης και ως συγγραφέας και θα συνεχίσω να το κάνω, γιατί είναι κάτι το ειλικρινές. Αλλά κανείς δε γράφει κατά παραγγελία. Τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να γράφει κανείς με αυτόν τον τρόπο. Ως συγγραφείς οφείλουμε στους αναγνώστες να γράφουμε αυτό που μας λέει η έμπνευση μας. Για να είμαστε αληθινοί. «Το Κουτί» ήταν μια ανακάλυψη για εμένα, μια ανάγκη τόσο ορμητική να το γράψω και να το μοιραστώ που δε σκέφτηκα τίποτα άλλο. Απλά χάθηκα μαζί του, το απόλαυσα, συγκινήθηκα, χαμογέλασα... Και ναι, ήταν μια εμπειρία απελευθερωτική.

Τι σας έχει επηρεάσει περισσότερο στον τρόπο που γράφετε;

Προσπαθώ να γράφω ειλικρινά, χωρίς να ωραιοποιώ καταστάσεις ή να δαιμονοποιώ ανθρώπους. Απλά διηγούμαι την ιστορία. Με έχουν επηρεάσει οι εμπειρίες μου, οι άνθρωποι που έχω συναντήσει, τα βιβλία που έχω διαβάσει, με έχει επηρεάσει η ίδια η ζωή.

Πού βρίσκεται η λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα;

Κάποιοι αναγνώστες μπορεί να μην έχουν διαβάσει λογοτεχνία του φανταστικού. Πιστέψτε με, οι συμβολισμοί της, και το ταξίδι που σας επιφυλάσσει είναι πραγματικά κάτι το υπέροχο. Σε ιντριγκάρουν. Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι μεγάλοι Έλληνες λογοτέχνες έγραψαν φανταστικό και τρόμο. Από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τη «Φόνισσα» που για εμένα είναι καθαρός τρόμος, το ποίημα «Του Νεκρού Αδερφού», το «Βρικόλακας Θανάσης Βάγιας» του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, και αναφέρω μόνο ενδεικτικά, μέχρι τον Διονύσιο Σολωμό και το «Όνειρο της Μαρίας», η κληρονομία μας στη φαντασία και τον τρόμο είναι μεγάλη. Με χαρά βλέπω ότι το φανταστικό έχει ανοδική πορεία πλέον και στην Ελλάδα. Υπάρχουν άξιες πέννες, όπως η Αγνή Σιούλα, η Άρτεμις Βελούδου, ο Μάριος Δημητριάδης, ο Γιώργος Γιαλούρης και αρκετοί ακόμα που αξίζει να αναζητήσετε.
giorgos_giotsas_vivlio


Τι μηνύματα εισπράττετε μέσω social media;

Κλείσιμο
Μηνύματα ενθουσιασμού, χαράς, συγκίνησης όπως και ευπρόσδεκτη κριτική σκέψη πάνω στα φλέγοντα ζητήματα που θίγει «Το Κουτί». Άλλοι αναγνώστες μου γράφουν ότι το βιβλίο τους απελευθέρωσε, ότι τους έκανε να θέλουν να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Πόσο όμορφο και εκπληκτικό είναι αυτό! Παρά τον μεγάλο όγκο των μηνυμάτων φροντίζω να απαντάω σε όλους τους αναγνώστες στην πρώτη ευκαιρία, είναι για εμένα κάτι ιδιαίτερα τιμητικό. Με έχει εντυπωσιάσει επίσης ότι άνθρωποι οι οποίοι είναι χρόνια στον χώρο του βιβλίου, της δημοσιογραφίας και των media, όπως η Ελεονώρα Ορφανίδου, ο Μάκης Πουνέντης και η Ιωάννα Ταραμπίκου στέκονται τόσο στη συγκλονιστική ιστορία του βιβλίου όσο και στο ύφος της γραφής. Είμαι περίπου δέκα χρόνια στο χώρο του βιβλίου. Οι παλιοί αναγνώστες μου λένε ότι: «Το Κουτί» είναι «το καλύτερο βιβλίο που έχεις γράψει».

Τι διαβάζετε;

Τα πάντα· κυριολεκτικά. Φανταστικό, κοινωνικά, τρόμο, βιογραφίες, εποχής, αστυνομικά, ότι μου φανεί ενδιαφέρον. Πρόσφατα γνώρισα τη γραφή της Ούρσουλα Λε Γκεν και ερωτεύτηκα απόλυτα. Το ίδιο μου συνέβη και με τα βιβλία της Σελέστ Ίνγκ, μια αναπάντεχη συγγραφική έκπληξη! Αυτό τον καιρό διαβάζω το «Καχαραμπού» της εξαιρετικής Φραντζέσκας Μάνγγελ που όπως και το πρώτο της βιβλίο («Η Νύχτα του Σάουιν») είναι ένα σύγχρονο αριστούργημα.                      

Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;  

Απολαμβάνω τις στιγμές με «Το Κουτί» σε έναν τόσο αγαπημένο και μεγάλο εκδοτικό όπως είναι οι εκδόσεις Bell. Έχω μια ιδέα για ένα νέο μυθιστόρημα που με ιντριγκάρει και αρκετές προτάσεις για συνεργασίες αλλά δε βιάζομαι για να είμαι ειλικρινής. Επίσης «Το Κουτί» βρίσκεται στα χέρια ενός εξαιρετικού έλληνα σκηνοθέτη, βραβευμένου στις Κάννες με τον οποίο είχαμε μια πολύ ευχάριστη γνωριμία, και εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα.

giorgos_giotsas
 Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Πατέρας. Σύζυγος. Νυχτερινός ρεσεψιονίστ. Επίσης πολυβραβευμένος συγγραφέας σε Ελλάδα και Αμερική. Απ' το σχολείο άρχισε να γράφει ιστορίες και παραμύθια. Όλα τα βιβλία του έχουν συλλέξει βραβεία και διακρίσεις, αλλά πάνω από όλα την αγάπη του αναγνωστικού κοινού, κάτι για το οποίο είναι ευγνώμων. Το “Κάτω από το Κρεβάτι” ύστερα από ψηφοφορία 170.000 αναγνωστών, αναδείχθηκε στα 10 καλύτερα βιβλία του είδους, στα Public Book Awards. Ο συνάδελφος του, Γιάννης Μαργέτης, έγραψε ότι «Ο Γιώργος Γιώτσας αγαπάει αυτό που κάνει» ενώ ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος - Πιπερίαν τον χαρακτήρισε “Ανθρώπινο συγγραφέα”. Esquire, Mystery, Tv Zapping, Athens Voice κάποια από τα μέσα που φιλοξένησαν συνεντεύξεις και αφιερώματα για το συγγραφέα και το έργο του. Ο Γιώργος συνεχίζει να γράφει με συνέπεια. Το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο "Το Κουτί" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BELL.

Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με βιτριόλι: Το πιο κρίσιμο 48ωρο για τον εντοπισμό της μαυροντυμένης γυναίκας


ΗΠΑ: Βυτιοφόρο πήγε να πέσει πάνω σε διαδηλωτές στη Μινεάπολη (βίντεο)

Πανδημία: 598 νεκροί στις ΗΠΑ - 16 νέα κρούσματα στην Κίνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης