Στέφανος Ξενάκης: Έγραψε βιβλίο για τη σύλληψη και κράτησή του επί «8 μέρες Μέσα» στη φυλακή

Στέφανος Ξενάκης: Έγραψε βιβλίο για τη σύλληψη και κράτησή του επί «8 μέρες Μέσα» στη φυλακή

Η εξομολόγηση του Στέφανου Ξενάκη σε ένα νέο βιβλίο - Η τραυματική εμπειρία, ο αντίκτυπος στα παιδιά του και τα πολύτιμα μαθήματα ζωής - Προδημοσίευση του βιβλίου του «8 μέρες Μέσα»

ksenakis_43
Μια βαθιά προσωπική εξομολόγηση για τις δυσκολότερες ημέρες της ζωής του, ένα αναλυτικό ημερολόγιο στο οποίο καταγράφει, λεπτομερώς, όλα όσα βίωσε και ένιωσε τις οκτώ ημέρες που πέρασε στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, εξαιτίας της καθυστέρησης τακτοποίησης κάποιων οικονομικών υποχρεώσεων της εταιρείας του, που είχε πτωχεύσει από το 2015, αποτελεί το νέο βιβλίο του Στέφανου Ξενάκη, με τίτλο «8 μέρες Μέσα», που θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιουνίου από τις εκδόσεις Key Books.

O συγγραφέας των μπεστ – σέλερς, όπως φαίνεται μέσα από τον πρόλογο του βιβλίου του που παρουσιάζει σε προδημοσίευση το protothema.gr, βίωσε, κατά την κράτησή του πρωτόγνωρα συναισθήματα και υπέστη ένα τραύμα, το οποίο θα κουβαλά μαζί του, πιθανότατα, για ολόκληρη τη ζωή του. Παράλληλα όμως, ήρθε αντιμέτωπος με μεγάλες αλήθειες και συνειδητοποίησε την αξία όσων οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένα.

Ο Στέφανος Ξενάκης αντιμετωπίζει αυτή την περιπέτεια ως μοιραία, ως ένα από εκείνα τα προδιαγεγραμμένα γεγονότα της ζωής που μια αόρατη «συνωμοσία» φέρνει, κάποια στιγμή, στο δρόμο ενός ανθρώπου:
«Νομίζω κάτι και κάποιος εκεί έξω θέλει τον Ιούνιο να γράφω βιβλία.
Δεν εξηγείται διαφορετικά...
Πρέπει η μεγάλη μου κόρη να ήταν δύο ετών κι ήμασταν στις κούνιες. Θυμάμαι σαν τώρα μια μεσήλικη κυρία που μας είχε πλησιάσει για να της ευχηθεί:
«Να έχει καλή ειμαρμένη», μου είπε.
Μέχρι τότε όλοι τής εύχονταν να έχει «καλή τύχη».
Έψαξα το λεξικό να βρω την ερμηνεία της «ειμαρμένης».
Με μια λέξη, είναι το «αναπόφευκτο», το «προκαθορισμένο».
Αυτό που η Κλωθώ και η Λάχεσις έχουν ήδη υφάνει. Αυτό για το οποίο ο Επίκτητος έλεγε στο Εγχειρίδιο: «Των όντων τα μεν εστίν εφ’ ημίν, τα δε ουκ εφ’ ημίν». Τα «ουκ εφ’ ημίν» είναι η ειμαρμένη μας. Αυτά που ΔΕΝ ορίζουμε.
Ίσως τη Δευτέρα 6 Μαρτίου στις δέκα το πρωί να ήταν αναπόφευκτο να συναντήσω τον αστυνομικό που είχε έρθει κάτω από το σπίτι για να με αναζητήσει. Ήξερα ότι για δεκαπέντε ημέρες, μέχρι να ολοκληρωθεί μια νομική διαδικασία, δεν έπρεπε να βρίσκομαι κοντά στο σπίτι μου. Κι όμως βρισκόμουν. Ίσως ήταν αναπόφευκτο εκείνη τη μέρα ο φίλος μου, που αρχικά ήταν να έρθει στις έντεκα για να μου επιστρέψει το αυτοκίνητό μου, τελικά να έρθει στις δέκα, ακριβώς την ίδια ώρα με τον αστυνομικό. Στη διαδρομή προς τη ΓΑΔΑ, όταν ρώτησα τον αστυνομικό από το Αναζητήσεων πότε θα ξαναερχόταν σπίτι αν δεν με είχε βρει, μου απάντησε: «Σε τρεις μέρες».
Σε τρεις μέρες θα έλειπα εκτός Αθηνών για μια ομιλία. Την επόμενη εβδομάδα θα είχε ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία, οπότε δεν θα είχε χρειαστεί να με αναζητήσει ξανά. Ίσως ήταν θέλημα της Κλωθώς να βρεθώ εκείνη τη στιγμή εκεί, για να το ζήσω και για να το γράψω όλο αυτό. Ίσως.»

Τί αντιμετώπισε, όμως, πώς ένιωσε αυτά τα οκτώ 24ωρα που παρέμεινε έγκλειστος και ποια ήταν τα πρώτα του συναισθήματα μετά την αποφυλάκισή του; «Αυτές οι οκτώ μέρες ΜΕΣΑ ήταν από τις δυσκολότερες μέρες της ζωής μου˙ και για μένα, αλλά κυρίως για την οικογένειά μου» εξομολογείται και προσθέτει με νόημα: «Νόμισα ότι βγήκα από το κρατητήριο την όγδοη μέρα, αλλά δεν βγήκα. Το σώμα μου βγήκε. Η ψυχή μου έμεινε καιρό ακόμη ΜΕΣΑ για να ολοκληρώσει το βιβλίο αυτό. Για καιρό συνέχισε να ξυπνάει και να κοιμάται ΜΕΣΑ, ώστε να μην παραλείψει τίποτα από αυτά που έζησα κι ένιωσα αυτές τις μοναδικές μέρες στο Κρατητήριο της ΓΑΔΑ.
Νόμισα ότι τα δύσκολα κράτησαν οκτώ μέρες, αλλά τα δύσκολα ήρθαν μετά, με τη συνειδητοποίηση του τραύματος.
Όπως λέει μια φίλη, το τραύμα το καταλαβαίνεις μετά το δυστύχημα. Όταν βγεις από την εντατική, όπου δεν είχες τις αισθήσεις σου. Μετά θα νιώσεις για πρώτη φορά τον πόνο από τα κόκαλα που έσπασαν.»

Ο Στέφανος Ξενάκης δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στον αντίτυπο που έχει μια τέτοια περιπέτεια στην οικογένεια ενός ανθρώπου και κυρίως στα παιδιά του: «Νόμισα ότι τα δύσκολα και για τα παιδιά μου τέλειωσαν όταν βγήκα, αλλά έκανα πάλι λάθος. Μία εβδομάδα μετά την αποφυλάκισή μου, τα παιδιά μου εξακολουθούσαν να είναι τα παιδιά που «ο μπαμπάς τους μπήκε φυλακή».
Τους ζήτησα μια Μεγάλη Συγγνώμη για τον εξευτελισμό που υπέστησαν εξαιτίας μου. Το χειρότερο ήταν η απάντησή τους:
«Δεν τρέχει τίποτα, μπαμπά. Είμαστε μια χαρά».
Ήξερα ότι δεν ήταν.»

Κλείσιμο
Ωστόσο, ως απόλυτος υπέρμαχος του «ουδέν κακό αμιγές καλού», διηγείται και τα πολύτιμα μαθήματα ζωής που πήρε κατά την διάρκεια της κράτησής του: «Έμαθα πολλά αυτές τις οκτώ μέρες.
Το σημαντικότερο όμως που έμαθα ήταν ότι εκεί ΜΕΣΑ υπάρχει ένας ακόμη κόσμος, που κάνουμε σαν να μην υπάρχει.
Αποτελείται κι αυτός από ανθρώπους. Βρίσκονται εκεί όπου βρίσκονται, για τον λόγο που βρίσκονται. Έχουν όμως αισθήματα, έχουν υπόσταση κι έχουν και αξιοπρέπεια. Αποτελείται και αυτός ο κόσμος από ψυχές. Κι η αξία των ψυχών αυτών ουδόλως υπολείπεται της αξίας των δικών μας ψυχών.
Για μια εβδομάδα έμαθα από τους ανθρώπους αυτούς τι σημαίνει αλληλεγγύη, τι σημαίνει ανθρωπιά και τι σημαίνει ενσυναίσθηση, κι ας μην έχουν social ΜΕΣΑ για να ποστάρουν.
Έμαθα τι σημαίνει να μοιράζεσαι το χαρτί τουαλέτας και την τηλεκάρτα σου. Έμαθα ακόμη τι σημαίνει να μοιράζεσαι το τελευταίο τσιγάρο σου με έναν άγνωστο και κάποιες φορές και το τελευταίο σπίρτο σου. Πάνω απ’ όλα όμως, έμαθα τι σημαίνει μπέσα.
Αυτά που ένιωσα ΜΕΣΑ δεν θυμάμαι πότε κι εάν τα έχω ξανανιώσει ποτέ ΕΞΩ. Μακάρι να μπορούσαμε όλοι να περάσουμε έστω και για λίγο από εκεί ΜΕΣΑ, για να μπορέσουμε να τα καταλάβουμε όλα αυτά, πιο πολύ όμως να τα κατανοήσουμε.
Μακάρι να μπορούσαμε να μπούμε έστω και για λίγο, για να εκτιμήσουμε το Δώρο της Ελευθερίας μας.»

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 12 Ιουνίου, στις 19.30, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννης.

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιος ανατίναξε το φράγμα στην Ουκρανία; - Ανησυχία για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Συμφωνία για ντιμπέιτ με την συμμετοχή των πέντε πολιτικών αρχηγών

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Αρχιμανδρίτης που έστειλε πορνογραφικό υλικό στον 12χρονο

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης