Τατόι: Ξενοδοχείο πολυτελείας, εστιατόρια, πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις στα Ανάκτορα

Τατόι: Ξενοδοχείο πολυτελείας, εστιατόρια, πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις στα Ανάκτορα

Τη μελέτη βιωσιμότητας για τα  Ανάκτορα και το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι παρουσίασε η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη

tatoi-arthro

Σε έναν εντυπωσιακό πυρήνα περιβάλλοντος και πολιτισμού με πλήθος παράλληλων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων ξενοδοχείο πολυτελείας, καφέ, εστιατόρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, παιδικές κατασκηνώσεις κ.α, θα μετατραπεί, σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια, το πρώην βασιλικό Κτήμα Τατοΐου. Πριν από λίγο η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη παρουσίασε τα βασικά σημεία της μελέτης βιωσιμότητας του φιλόδοξου έργου η οποία εγκρίθηκε χθες από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος άλλωστε το έχει εξαρχής συμπεριλάβει στις εμβληματικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

Tatoi2

Η μεγάλη πρόκληση αλλά και η βασική δυσκολία σε αυτό το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ, όπως υπογράμμισε η κ. Μενδώνη, είναι όχι η τόσο η ολοκλήρωσή του όσο η οικονομική βιωσιμότητά του, η εξασφάλιση δηλαδή των απαραίτητων χρηματοροών για την λειτουργία και την συντήρησή του. Και αυτό, όπως αναφέρθηκε, μπορεί να καταστεί δυνατό μόνον μέσα από ένα μεικτό σύστημα διαχείρισής του, την συνεργασία δηλαδή του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Να σημειωθεί πως ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται  από 97 έως 130 εκατ ευρώ  και μέρος του θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η μελέτη βιωσιμότητας του έργου, που χρηματοδοτήθηκε μέσω δωρεάς του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη, δίνει ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και σε αυτή των πολιτιστικών χώρων δεδομένου ότι από τα 55 συνολικά κτίρια που υπάρχουν στο Κτήμα, τα 27 είναι κηρυγμένα μνημεία από το 2003. «Πρόκειται για ένα περιαστικό πάρκο και συγχρόνως έναν ιστορικό τόπο τα οποία πρέπει να προφυλάξουμε με ευλάβεια» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Γι΄ αυτό εξάλλου και η όποια νέα δόμηση προβλεφθεί, για την φιλοξενία δραστηριοτήτων δεν θα ξεπερνά τα 3000 τ.μ. 

Tatoi_3

Σύμφωνα με τη μελέτη, για την σύνταξη της οποίας ελήφθησαν παραδείγματα από 18 αντίστοιχους χώρους του εξωτερικού αλλά και προτάσεις που είχαν κατατεθεί στο παρελθόν, το έργο θα κινηθεί πάνω σε πολλές διαφορετικές θεματικές κατευθύνσεις ανάπτυξης και οικονομικής δραστηριότητας, Οι πολιτιστικές δράσεις θα φιλοξενούνται, κατά κύριο λόγο, στην ανακτορική ενότητα του κτήματος ενώ στα συνοδευτικά κτίρια θα λειτουργήσουν ξενώνας πολυτελείας, χώροι ευεξίας, καφέ, εστιατόρια, καταστήματα και χώροι εκδηλώσεων. Θα δημιουργηθούν, παράλληλα, χώροι άθλησης και αναψυχής στους οποίους οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να προσέρχονται για περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία κ.α ενώ προβλέπεται και η λειτουργία παιδικών κατασκηνώσεων.

Στο μεταξύ, έμφαση θα δοθεί στην αναβίωση της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας του κτήματος ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για την δημιουργία ελληνικού αμπελώνα.

Tatoi4
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τον υπάρχον χρονοδιάγραμμα στόχος είναι να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της συγκρότησης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού και μέχρι τον Αύγουστο του 2022 οι μελέτες να είναι έτοιμες προς χρηματοδότηση.

Όπως τόνισε εξάλλου η κ. Μενδώνη «το Τατόϊ είναι ένας εθνικός στόχος, ένας πολύ σημαντικός περιβαλλοντικός – πολιτιστικός χώρος ο οποίος μπορεί να έχει άμεσα οφέλη για την ελληνική οικονομία».

ΤΑΤΟΙ_ΣΥΝΟΨΗ-ΜΕΛΕΤΗΣ_v12-1
ΤΑΤΟΙ_ΣΥΝΟΨΗ-ΜΕΛΕΤΗΣ_v12-2
ΤΑΤΟΙ_ΣΥΝΟΨΗ-ΜΕΛΕΤΗΣ_v12-3
ΤΑΤΟΙ_ΣΥΝΟΨΗ-ΜΕΛΕΤΗΣ_v12-4
ΤΑΤΟΙ_ΣΥΝΟΨΗ-ΜΕΛΕΤΗΣ_v12-5
ΤΑΤΟΙ_ΣΥΝΟΨΗ-ΜΕΛΕΤΗΣ_v12-6
ΤΑΤΟΙ_ΣΥΝΟΨΗ-ΜΕΛΕΤΗΣ_v12-7
ΤΑΤΟΙ_ΣΥΝΟΨΗ-ΜΕΛΕΤΗΣ_v12-8
ΤΑΤΟΙ_ΣΥΝΟΨΗ-ΜΕΛΕΤΗΣ_v12-9
ΤΑΤΟΙ_ΣΥΝΟΨΗ-ΜΕΛΕΤΗΣ_v12-10
ΤΑΤΟΙ_ΣΥΝΟΨΗ-ΜΕΛΕΤΗΣ_v12-11
ΤΑΤΟΙ_ΣΥΝΟΨΗ-ΜΕΛΕΤΗΣ_v12-12
ΤΑΤΟΙ_ΣΥΝΟΨΗ-ΜΕΛΕΤΗΣ_v12-13



Ειδήσεις σήμερα:

Κακοποίηση συναθλήτριάς της κατήγγειλε στον εισαγγελέα η Μπεκατώρου - Το αδίκημα δεν έχει παραγραφεί

Τζον Κυριάκου: Ο κατάσκοπος και η προεδρική «χάρη» των 2.000.000 δολαρίων που δεν ήρθε

Ξανά στο νοσοκομείο υπό αυστηρά μέτρα ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης