Η Μήδεια μας δίνει ραντεβού στην Ομόνοια

mhdd_arthros

Δύο χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή της στο Εθνικό Θέατρο της Χάγης η «Μήδεια» του Ευρυπίδη, στη σπουδαία μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά και μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Δημήτρη Γεωργαλά, παρουσιάζεται από τις 20 Ιουνίου και για έντεκα μόνο παραστάσεις στον ιδιαίτερο χώρο του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου «Μπάγκειον» στην Ομόνοια.

«Η Μήδεια είναι ένα ακραίο ποιητικό κείμενο για τον έρωτα , τον θάνατο ( μαζί πάνε αυτά ) και την επανάσταση» παρατηρεί ο σκηνοθέτης Δημήτρης Γεωργαλάς, που δεν έπαψε αυτά τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την πρεμιέρα της παράστασής του στη Χάγη να πειραματίζεται και να δουλεύει πάνω στον λόγο του Ευρυπίδη.

«Αγαπώ πολύ τα κλασσικά έργα για τον τρόπο που αυτά υπάρχουν σε κάθε εποχή , ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως . Σίγουρα σε αυτό έχει συμβάλει η κλασική μου εκπαίδευση . Βλέπω πάντα με θαυμασμό και δέος πώς αυτά μεταλλάσσονται συνεχώς και επικοινωνούν μαζί μας» εξηγεί.

mhdd1


«Η ερμηνεία ενός ρόλου σαν αυτόν της Μήδειας είναι μια ισχυρή πρόκληση για τον ηθοποιό ( γυναίκα ή άντρα ). Είναι μια διαδρομή στο Τελος της οποίας πιστεύω πως ο απολογισμός θα είναι πολύτιμος » μου λέει η Τζούλη Σούμα, που ερμηνεύει στην παράσταση την εμβληματική ηρωίδα του Ευρυπίδη. «Μόνη μου έγνοια είναι να είμαι αληθινή απέναντι της με τα θεατρικά αλλά και τα μη θεατρικά μου μέσα και να μιλήσω με ευθύτητα στον κόσμο που θα με δει» προσθέτει.

«Η Μήδεια δεν είναι η ιστορία ενός άντρα και μιας γυναίκας. Είναι ο πρώτος πόλεμος ή ο πρώτος Γάμος μεταξύ του ΑΝΤΡΑ και της ΓΥΝΑΙΚΑΣ. Είναι η ρήξη μεταξύ δύο ισχυρών πολιτισμών. Είναι η αναμέτρηση , η καταδικασμένη , του ανθρώπου με τη φύση και με το ‘’θείο’’. Είναι, για μένα, ένα αρχέγονο μυστήριο απ’ το οποίο βγαίνεις σοκαρισμένος και καθαγιασμένος» επισημαίνει ο Δημήτρης Γεωργαλάς και συνεχίζει: «Δυο είναι οι στόχοι μου. Πώς να είμαστε ειλικρινείς με τα δικά μας σύγχρονα μέσα και πώς μεταφράζεται σήμερα, εδώ και τώρα που υπάρχουμε , η ποίηση αυτού του έργου . Ελπίζω να βρήκα έναν τρόπο να πω κάτι πέρα από την ιστορία της».

mhdd2


Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η προσέγγιση της Τζούλης Σούμα στην ηρωίδα της. «Όλο και πιο πολύ βλέπω πως αυτό που έχει να κάνει ο σύγχρονος ηθοποιός πέρα από το να παίξει έναν τέτοιο ρόλο με τη φροντίδα του σκηνοθέτη και των συνεργατών , είναι να βρει μέσα στα μύχια του τι έχει να καταθέσει με αφορμή τον ρόλο . Κυρίως πρέπει πια να μιλάμε για κατάθεση από σκηνής» σημειώνει.

Μαζί με τη Τζούλη Σούμα παίζουν οι ηθοποιοί: Κυριακή Καραλουκά, Γιώργος Σταυριανός, Νίκος Δερτιλής και Σταύρος Γιαννακόπουλος. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν από τις 20 Ιουνίου μέχρι τις 6 Ιουλίου.
ΣΧΟΛΙΑ (3)

Κωνσταντίνος

Άβα!!!!!!

Μαρίνα

Μπράβο Δάφνη μου!

Δάφνη

Σ'αγαπώ, Μαρίνα μου! Να κανονίσουμε να έρθω καμιά μέρα από το πρωινό.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες