Ένα αφιέρωμα στον Διονύση Σαββόπουλο

sabbopoulos_ar1

Η Νέα Εστία, το αρχαιότερο εν λειτουργία λογοτεχνικό περιοδικό της χώρας αφιερώνει το τελευταίο της τεύχος – αριθμός τεύχους 1880- στον πιο χαρακτηριστικό εκπρόσωπο του συλλογικού «Εμείς του '60 οι εκδρομείς».

Πριν από λίγες μέρες έπεσα πάνω σε μια ανάρτηση στο fbτου διαδικτυακού φίλου Φώτη Βασιλείου. Το post ήταν το εξής: «Στη Νέα Εστία που κυκλοφορεί ένα αφιέρωμα στον Διονύση Σαββόπουλο, του οποίου είχα την επιμέλεια.

Φιλοξενούνται σκίτσα του Αλ. Κυριτσόπουλου και κείμενα των Κυρ. Χαραλαμπίδη, Αλ. Πολίτη, Δημ. Καράμπελα, Zisis Ainalis, Panos Vlagopoulos, Λεωνίδας Σταματελόπουλος, Κατ. Λαμπρινού και Giannis Balabanidis, Katerina Chalkou, καθώς κι ένα δικό μου.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος μας παραχώρησε ανέκδοτα κείμενα και φωτογραφικό υλικό. Ευχαριστώ την διεύθυνση του περιοδικού και τους συνεργάτες του αφιερώματος για την εμπιστοσύνη».


sabbopoulos1


Πρόκειται για το τεύχος 1880 του αρχαιότερου εν λειτουργία λογοτεχνικού περιοδικού της χώρας που συνεχίζει να κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Εστίας. Στο αφιέρωμα εκτός των άλλων παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα πολιτικά κείμενα του Γιάννη Μπαλαμπανίδη και της Κατερίνας Λαμπρινού.

Τέλος, λίγα λόγια για τον επιμελητή της έκδοσης του αφιερώματος στον Διονύση Σαββόπουλου. Ο Φώτης Βασιλείου είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αντικείμενο του, η Βυζαντινή Ιστορία. Διδάκτωρ Ιστορίας της Ύστερης Αρχαιότητας, ασχολείται ερευνητικά με την οικογένεια, την λογοτεχνία, τον μοναχισμό, ζητήματα φύλου, θρησκείας και ταυτότητας και υπήρξε ερευνητικός συνεργάτης στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και υπότροφος στο Collège de France.

Παλαιότερα, έχει διδάξει Βυζαντινή Ιστορία στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, τον ελλαδικό και τον κυπριακό τύπο, καθώς και το διαδίκτυο. Το βιβλίο του «Ποιμένας ή Τύραννος. Ο πατέρας στη Χριστιανική λογοτεχνία της Ύστερης Αρχαιότητας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

ΣΧΟΛΙΑ

Α.Σ.Δ.

Ο Σαββόπουλος πούλησε τρέλα για μερικές δεκαετίες. Φαινόταν ότι έχει κάτι να πει. Μπορούσε, αλλά υπέκυψε στον εφησυχασμό της κιριλέ ζωής.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες