Ο γάτος Μαουρίτσιο …τρύπωσε στα ράφια με τα βιβλία

Ο γάτος Μαουρίτσιο …τρύπωσε στα ράφια με τα βιβλία

Ένα αμιγώς παιδικό βιβλιοπωλείο-στέκι για όλη την οικογένεια «άνοιξε» στο Παγκράτι

gatos-maouritsio
Ο μικρός κεραμιδόγατος Μαουρίτσιο από το Μαγικό Φίλτρο του Έντε είναι ο ήρωας που τρύπωσε σε ένα νέο βιβλιοπωλείο στο Παγκράτι κι ένωσε την αγάπη της Γόνης, της Μιμής και της Σοφίας για το παιδικό βιβλίο. «Οι λέξεις είναι οι καλύτερες βιταμίνες για το μυαλό!», χαμογέλασε η Μιμή. «Τα παιδικά βιβλιοπωλεία πρέπει να είναι σαν τα φαρμακεία, ένα τουλάχιστον σε κάθε γειτονιά!», συμπλήρωσε η Σοφία, λίγο αφού πέρασα το κατώφλι κι έφτανε πλέον η γλυκιά αττική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι στα αυτιά μου.

Πολύχρωμα παιδικά βιβλία, μαξιλάρες και πουφ είναι το σκηνικό του φιλόξενου χώρου που έχουν δημιουργήσει οι τρεις φίλες Γόνη Λούκα, Μιμή Νικολαίδη και Σοφία Σφύρτζη, οι οποίες γνωρίστηκαν με αφορμή τη φιλία των παιδιών τους. «Διαφορετικές που αλληλοσυμπληρωνόμαστε», συμφώνησαν. Η Γόνη με σπουδές και εμπειρία παιδαγωγικής και θεάτρου, η Μιμή, μουσικός με πείρα στη διδασκαλία σε μικρά παιδιά και «καλό ένστικτο στα παιδικά βιβλία» όπως παραδέχονται οι άλλες δύο, και η Σοφία, γραφίστρια, εξαιρετική αναγνώστρια και με όνειρο να αποκτήσει κάποτε βιβλιοπωλείο ξεκίνησαν στήνοντας τη βιβλιοθήκη του σχολείου των παιδιών τους, ως ενεργά μέλη του Συλλόγου Γονέων. Η αγάπη και το μεράκι άνθισαν, η συνεργασία τις έδεσε και σήμερα έχουν δημιουργήσει ένα πραγματικά χειροποίητο στέκι, ένα σημείο συνάντησης για γονείς και παιδιά, μαμάδες και μωρά, μαθητές και φίλους.

Πολυδιαβασμένες και με ευρεία γνώση, λογοτεχνική και όχι μόνο, μιλούν στο ΜΑΜΑΚΙΤΑ για το νέο εγχείρημα και μας προσκαλούν να γνωρίσουμε το πρώτο αμιγώς παιδικό βιβλιοπωλείο στο Παγκράτι, το Γάτο Μαουρίτσιο mauriciobookstore.gr.

Σε μια εποχή που "κερδίζει" έδαφος το ηλεκτρονικό βιβλίο ή ακόμα και το τάμπλετ, τι μπορεί να προσφέρει ένα παιδικό βιβλιοπωλείο;
Τις απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις που έχουν σχέση με την τεχνολογία και την αξία της ανάγνωσης, αλλά και με τη γενικότερη σχέση των παιδιών με το βιβλίο τις έχουμε βρει σ’ ένα βιβλίο που μας σύστησε η κ. Ειρήνη Βοκοτοπούλου, μια γυναίκα με μεγάλη προσφορά στην καλλιέργεια της σχέσης του βιβλίου με το παιδί και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Το βιβλίο έχει τίτλο «Τα παιδιά ως αναγνώστες» και είναι γραμμένο από τον σπουδαίο βιβλιοθηκονόμο και καθηγητή βιβλιοθηκονομίας John Spink, ο οποίος γράφει τα εξής για το ρόλο της τεχνολογίας: «Για την ώρα τουλάχιστον τα συστήματα αδυνατούν να προχωρήσουν στη διερεύνηση του εαυτού μας. Υστερούν στο να υποκαταστήσουν το προς ανάγνωση υλικό και την ανάγκη για ανάγνωση». Αυτή, λοιπόν, την ανάγκη θα θέλαμε και μείς να καλύψουμε με το βιβλιοπωλείο μας.

Πώς σας ήρθε η ιδέα να φτιάξετε ένα τέτοιο;
Η αγάπη μας για τα παιδιά και τα βιβλία, καθώς και η πεποίθησή μας ότι αν αφήσουμε ανοιχτή την πόρτα του μαγικού κόσμου των βιβλίων, η φυσική περιέργεια των παιδιών θα τα οδηγήσει να την ανοίξουν για να δουν τι κρύβεται πίσω απ’ αυτή. Τα βιβλία βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να ταξιδέψουν με τις ιστορίες και τις εικονογραφήσεις τους, να παίρνουν ρόλους συντροφιά με τους ήρωές τους και να μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις.

Πώς επιλέγετε βιβλία για τα δικά σας παιδιά;
Όταν τα παιδιά ήταν πολύ μικρά μας άρεσαν πολύ τα βιβλιοπαιχνίδια, δηλαδή, τα βιβλία με εκπλήξεις ή με πολλές εικόνες. Τα χρώματα και τα σχήματα εισάγουν πολύ πιο εύκολα το παιδί στην ιστορία του βιβλίου. Μεγαλώνοντας τα παιδιά μας οδηγούν, ουσιαστικά τα ίδια σε βιβλία με ήρωες που, είτε θέλουν να ταυτιστούν μαζί τους, είτε προσπαθούν να λύσουν και να διαχειριστούν διάφορες καταστάσεις.

Υπάρχει κάποιο "μυστικό" για τα παιδικά βιβλία που ξέρετε και θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας;
Καλό είναι το βιβλίο να το συναντάς τη στιγμή που το χρειάζεσαι και το έχεις ανάγκη. Για παράδειγμα, όταν ένα παιδί είναι θυμωμένο και συναντήσει το βιβλίο «Ο μεγάλος θυμός» της Mireille Allance , θα ταυτιστεί απόλυτα με τον ήρωα, θα καταλάβει γιατί θυμώνει αλλά και τι σημαίνει το αίσθημα του θυμού. Επομένως, το μυστικό για την επιλογή ενός καλού βιβλίου είναι να έχει γραφτεί από συγγραφείς που έχουν κάτι να πουν, ώστε να μπορούν να γίνουν μέρος του εαυτού μας.

Όπως λέει και ο John Spink «τα πραγματικά βιβλία δεν ξεχνιούνται και μπορούμε να τα ξαναδιαβάσουμε με τη βεβαιότητα ότι θα μας ξαναδώσουν την ίδια χαρά». Με άλλα λόγια, το κάθε βιβλίο έχει το δικό του μυστικό και για να το ανακαλύψεις πρέπει να είσαι «ανοιχτός σαν βιβλίο», όπως λένε.

Δείτε περισσότερα για τις εκδηλώσεις του Σαββάτου στη σελίδα στο Facebook.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης