Χριστούγεννα με αέρα… βόρειας Ευρώπης

Χριστούγεννα με αέρα… βόρειας Ευρώπης

Η Λαμπρινή Γιώτη μιλάει για το Yuletide Sympraxis vol. II, μία συναυλία παραδοσιακής κέλτικης και σκανδιναβικής μουσικής που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο (15/12) στο Gagarin

yuletide
Κατά την περσινή χριστουγεννιάτικη περίοδο, η Αθήνα φιλοξένησε μία πρωτότυπη συναυλία του συγκροτήματος Sòlastas και της χορωδίας Curfá Gaelic Nordic Choir. Το Yuletide Sympraxis (“Yuletide” στις βόρειες γλώσσες σημαίνει η εποχή των Χριστουγέννων) ήταν ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι στον Βορρά υπό τους ήχους παραδοσιακής κέλτικης και σκανδιναβικής μουσικής. Έχοντας κερδίσει το ζεστό χειροκρότημα του κοινού, το Yuletide Sympraxis επιστρέφει, αυτή τη φορά στο Gagarin (Λιοσίων 205, Αθήνα), με ανανεωμένο ρεπερτόριο και guest τον Πέτρο Λαμπρίδη (βιόλα ντα γκάμπα), για μία συναυλία που σίγουρα θα μας βάλει σε mood Χριστουγέννων, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου.

Λίγες ημέρες πριν από τη συναυλία, η Λαμπρινή Γιώτη, διευθύντρια της χορωδίας Curfá και μέλος των Sòlastas, μας μιλά για το τι να περιμένουμε από το φετινό πρόγραμμα.
Yuletide Sympraxis post performance trailer


Το Yuletide Sympraxis vol. II, η δεύτερη μεγάλη συναυλία της Curfá και των Sòlastas φιλοξενείται στις 15 Δεκεμβρίου στο Gagarin. Τι θα μας παρουσιάσετε;
Η φετινή συναυλία είναι αρκετά διαφορετική από την περσινή. Υπάρχει ένας βασικός κορμός, αλλά πολλές καινούργιες προσθήκες, κυρίως πάνω στο ρεπερτόριο και την ενορχήστρωση. Ξεκίνησε από μια ιδέα που είχαμε από κοινού με τον Γιώργο Τσιμπουξή (Sòlastas).

Κλείσιμο
Θα σας παρουσιάσουμε μουσικές παραδόσεις από την Ιρλανδία, τη Σκωτία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τις περιοχές της Νορβηγίας που ζουν οι Sami (Λάπωνες), τα νησιά Faroe, την Ισλανδία και τις Σουηδικές περιοχές της Φινλανδίας, αλλά και ακουστικές διασκευές από πολύ γνωστά συγκροτήματα ηλεκτρονικής μουσικής που προέρχονται από τη Σουηδία και έχουν εμπνευστεί από την παραδοσιακή μουσική.

Πολυφωνικά ακούσματα, κανόνες, θρησκευτικά κομμάτια για την παλιά και τη νέα θρησκεία, σαμανικά τραγούδια, τραγούδια για τη θάλασσα, μεσαιωνικά κάλαντα.

Φέτος θα έχουμε φωτογραφικό υλικό από Σκωτία, Σουηδία, Ισλανδία από δυο κορυφαίους φωτογράφους τοπίου, τον Γιώργο Τσιμπουξή και τον Σταύρο Χαρισόπουλο.
yuletide-2

Πέρυσι εμφανιστήκατε στο Τριανόν. Φέτος μεταφέρεστε σε έναν αμιγώς συναυλιακό χώρο. Έχει κάποια πρακτική ή ψυχολογική διαφορά αυτό για εσάς;
Για όλους μας (μπάντα και χορωδία), δεν έχει καμιά διαφορά. Σίγουρα έχει διαφορές στο στήσιμο πάνω στην σκηνή. Θα είναι νομίζω πρώτη φορά που το Gagarin φιλοξενεί ένα ακουστικό πρόγραμμα αφιερωμένο σε αυτές τις μουσικές.

Με ποια κριτήρια επέλεξες τα τραγούδια της συναυλίας;
Το ρεπερτόριο και για τα δυο σχήματα, πάντα επιλέγεται ανάλογα με την περίσταση, τις φωνητικές και παικτικές ικανότητες, την ενορχήστρωση ή εναρμόνιση, τη ροή και πάντα σκεφτόμενοι το κοινό.

Η Curfá μετρά περίπου 20 μήνες ζωής. Θα ήθελες να μας κάνεις έναν απολογισμό ως τώρα;
H χορωδία, που απαρτίζεται από μαθητές των σεμιναρίων ιρλανδικού, σκωτσέζικου και σκανδιναβικού παραδοσιακού τραγουδιού, δεν είναι όλοι επαγγελματίες μουσικοί ή τραγουδιστές και έχουν να αντιμετωπίσουν κομμάτια πολύ απαιτητικά, με πολυφωνίες, ιδιαίτερες τραγουδιστικές τεχνικές και διαφορετικές γλώσσες.

Νομίζω πως από το 3ο Φεστιβάλ [Κέλτικης Μουσικής] 2017 που έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση μέχρι και αυτό που θα γίνει στο Gagarin το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, υπάρχει μεγάλη εξέλιξη. H φετινή σεζόν έχει περισσότερες εμφανίσεις από κάθε φορά.
yuletide-3

Πόσο δύσκολο είναι να διευθύνεις μία χορωδία που παίζει αποκλειστικά τραγούδια σε ξένες -και μάλιστα όχι τόσο διαδεδομένες- γλώσσες; Πώς ανταποκρίνονται τα μέλη της χορωδίας σε αυτή την πρόκληση;
Ανταποκρίνονται με μεγάλη χαρά. Είμαι πολύ απαιτητική στην προφορά της γλώσσας, γιατί διαμορφώνει το τραγουδιστικό στυλ της εκάστοτε περιοχής.

Ειδικά στο σκανδιναβικό ρεπερτόριο (Σουηδία, Νορβηγία, Ισλανδία και Σουηδικές περιοχές Φινλανδίας) τραγουδάμε σε παλιές διαλέκτους. Δεν μιμούμαστε μόνο τον ήχο, μελετάμε σκληρά τη γλώσσα πάνω στο τραγούδι και τον ήχο που βγάζει κάθε σύμφωνο και φωνήεν, καθώς και την ερμηνεία του κειμένου.

Πριν από λίγες ημέρες, ανέλαβες το opening act για τη συναυλία της Myrkur, μία ιδιαίτερη παρουσία στην black metal σκηνή. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;
Κορυφαία εμπειρία, κυρίως λόγω του φανταστικού κοινού που δεν πίστευα ότι θα τους αρέσει το παραδοσιακό τραγούδι από διάφορες χώρες με ένα άτομο πάνω στη σκηνή. Μπήκα μέσα στη σκηνή και με «αγκάλιασαν» θερμά. Κάποιες στιγμές υπήρχε τόση ησυχία, που αναρωτιόμουν μήπως έκανα κάτι λάθος. Πραγματικά το απόλαυσα.
Lördagsvisa- Swedish Folk song - LABRI GIOTTO opening act for MYRKUR (Athens 11.11.18)


Μια και οι Σκανδιναβοί έχουν πλούσια ιστορία και στο metal, θα σκεφτόσασταν να διασκευάσετε ή να ερμηνεύσετε metal κομμάτια σε κάποια από τις μελλοντικές συναυλίες της Curfá; Γενικά, ποια δημοφιλή τραγούδια θα ήθελες να παίξετε κάποια στιγμή;
Δεν ξέρω ακόμα. Το 95% του ρεπερτορίου είναι παραδοσιακά τραγούδια από την Ιρλανδία, Σκωτία, Σουηδία, Νορβηγία, Ισλανδία κλπ. Θα το δούμε ίσως στο μέλλον. Μου αρέσει η metal μουσική, αλλά θέλει προσοχή και ιδιαίτερη μεταχείριση για να βγει σε μια χορωδία. Στη σύμπραξη βάλαμε κάποια κομμάτια από την tribal/electronica/folk σκηνή όπως οι Röyksopp , οι Fever Ray, οι Wardruna, η Eivør Pálsdóttir κά. Αλλά είναι όλα με ακουστικό δικό μας τρόπο και με ιδιαίτερο σεβασμό. Έχουμε πάρει την άδεια από τα συγκεκριμένα συγκροτήματα/καλλιτέχνες, που μας την έδωσαν με πολλή χαρά.

Παίζεις πιάνο και νίκελχαρπα, τραγουδάς, μελετάς μουσική, διδάσκεις μουσική, διευθύνεις χορωδία και εδώ και λίγους μήνες κάνεις και ραδιόφωνο (στο διαδικτυακό La Vita Radio): τι απολαμβάνεις περισσότερο από αυτά και γιατί;
Τα πάντα! Ιδιαίτερα το να διδάσκω και να παίζω μουσική. Η εκπομπή στο ραδιόφωνο, είναι καινούργια -από τον Σεπτέμβριο- και έχει φιλοξενήσει μέχρι τώρα καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, όπως The Mystery of the Bulgarian Voices, Márta Sebestyén, Sheila Chandra (έχει τραγουδήσει στο soundtrack του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»), τη Μάρθα Μαυροειδή, τον συλλέκτη αμερικάνικης και ηπειρώτικης παραδοσιακής μουσικής Chris King, Σκανδιναβούς και Ιρλανδούς μουσικούς, Encardia κά.
yuletide-4

Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα σε όσους και όσες θέλουν να έρθουν στη συναυλία;
Θα ήθελα να τους πω ότι δεν πρέπει να το χάσουν, ακόμα και αυτοί που ήρθαν πέρυσι. Είναι μοναδικό στην Ελλάδα. Είναι ρεπερτόριο που έχει διαλεχτεί με κόπο χρόνων. Είναι αρκετά διαφορετικό από πέρυσι. Μεταφέρουμε όλο τον Βορρά μέσα στη σκηνή του Gagarin, με ρεπερτόριο σπάνιο που έχει διδαχτεί μέσω της προφορικής παράδοσης. Ταξιδεύουμε νοερά μέσα από τις μελωδίες και τις φωτογραφίες των τοπίων. Θα δουν καινούργιους συνδυασμούς οργάνων και 2 παλαιά όργανα (τη νίκελχαρπα και τη βιόλα ντα γκάμπα)

Φυσικά θα υπάρχει και σύμπραξη με το κοινό!
Πραγματικά αξίζει και να κλείσουν άμεσα το εισιτήριό τους, γιατί τελευταία στιγμή μπορεί να μη βρουν.

Info
Περισσότερες λεπτομέρειες για τη συναυλία θα βρείτε στο σχετικό event στο Facebook
Προπώληση στα φυσικά σημεία πώλησης του Viva (ώρες καταστημάτων) και τα ταμεία του Gagarin (μόνο Παρασκευή και Σάββατο)
Ηλεκτρονική κράτηση εισιτηρίων στο viva.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης