Μια Πόρτα για να δούμε… το Θέατρο

Μια Πόρτα για να δούμε… το Θέατρο

Το Θέατρο Πόρτα, οι φετινές παραστάσεις κι ένας τρόπος για να σταματήσουμε να βλέπουμε θέατρο… «διαγωνίως»

theatro-porta
Σα μητέρα κι εγώ, άρχισα να «ψάχνομαι» με το που ξεκίνησε η σχολική χρονιά. Να βρω ενδιαφέρουσες νέες εκδόσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και παραστάσεις για να «γεμίσω» δημιουργικά το χρόνο με τα παιδιά μου, που το καθένα βρίσκεται σε διαφορετική φάση ανάπτυξης, έχει διαφορετικές ανάγκες και ενδιαφέροντα, καινούριους προβληματισμούς και ερωτήματα.

Έπεσε στα χέρια μου -για την ακρίβεια στον υπολογιστή μου- το κείμενο του Θωμά Μοσχόπουλου συνοδευόμενο από τις νέες παραστάσεις του Θεάτρου Πόρτα, όπου είδαμε -μάλλον όλη η γενιά μου, οι επόμενες και τα παιδιά μου- «πρώτη φορά θέατρο». Και στάθηκα μια στιγμή… και το διάβασα. Όπως ο ίδιος με προέτρεψε, εξάλλου…
theatro-porta-1


«No more skimming please» προλογίζει, «ακολουθεί μακροσκελέστατη επιστολή». Μια τετραετία από την επαναλειτουργία του θεάτρου, που θα προϋπέθετε «εκλογές για να κριθούμε εξ αρχής αν ήμασταν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση», όπως αναφέρει, το θέατρο Πόρτα μετρά 12 παραστάσεις για ενηλίκους (σύγχρονο και κλασικό ρεπερτόριο, στην πλειοψηφία τους άπαιχτα στην Ελλάδα έργα, εκ των οποίων τέσσερις πρωτότυπες διασκευές λογοτεχνικών αριστουργημάτων) πέντε για παιδικό, τέσσερις για βρέφη, τέσσερις παραστάσεις χοροθεάτρου, επτά θεατρο-παιδαγωγικές δράσεις, 57 (!) πρωτότυπα προγράμματα συναυλιών (13 μουσικά έργα σε παγκόσμια πρώτη, τρία σε πανελλήνια πρώτη) δύο όπερες και, τέλος, μια μεγάλη σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων υποκριτικής και σκηνοθεσίας.

Κάνοντας μια ενδοσκόπηση λοιπόν, το θέατρο Πόρτα συνειδητά επιλέγει να αντισταθεί στη νέα τάση της «ανάγνωσης στα γρήγορα», του λεγόμενου skim reading ή skimming. Επιλέγει με τη στάση του να ανατρέψει την ταχύτητα με την οποία έχει αρχίσει να συνηθίζει ο ανθρώπινος νους να κατανοεί μόνο επιφανειακά ένα κείμενο ή ένα έργο, «διαβάζοντάς το διαγωνίως»: «Η διαδικασία αυτή προκαλεί ατροφία της κριτικής ανάλυσης και της ενσυναίσθησης», παρατηρεί ο νευροεπιστήμονας Ζίμινγκ Λιου από το Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ κι ευλόγως κάνει το Θωμά Μοσχόπουλο και τους συντελεστές του θεάτρου Πόρτα να αναρωτηθούν: «Μήπως, τελικά, ασχολούμαστε με το θέατρο «διαγωνίως»;

Κλείσιμο
Σε μια εποχή θεατρικού πληθωρισμού, υπερβολικής πληροφορίας -και φαντασμαγορικών θεαμάτων προς κατανάλωση, θα προσέθετα εγώ- το θέατρο Πόρτα επιθυμεί να διατηρήσει την πολυφωνία του, αλλά παράλληλα «να γίνει πιο προσωπικό», με προσεγμένες παραγωγές χωρίς εκπτώσεις και χωρίς απουσία επαγγελματισμού σε κάθε επίπεδο.
theatro-porta-3


To Φαρενάιτ 451 του Ραίη Μπράντμπερυ σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου -που ανεβάζει φέτος το ΠΟΡΤΑ μετά την πολύ επιτυχημένη του παρουσίαση στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών- είναι μία πρόσκληση-πρόκληση για το έφηβο κοινό. Σ’ ένα μελλοντικό, ολοκληρωτικό καθεστώς, όπου τα βιβλία καταστρέφονται, ο πρωταγωνιστής του έργου, διώκτης αρχικά των αντιφρονούντων, μεταστρέφεται, όταν έρχεται σ’ επαφή με τον μυστικό κόσμο των βιβλίων.

Παράλληλα, δεκαοχτώ χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, το θρυλικό Σκλαβί της Ξένιας Καλογεροπούλου, επιστρέφει στο ΠΟΡΤΑ, σε συν-σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και Σοφίας Πάσχου κι απευθύνεται σε μεγάλους και παιδιά από 5 ετών.

Δείτε το αφιέρωμα από την εκπομπή Citylife στην Ξένια Καλογεροπούλου και την παιδική σκηνή του θεάτρου Πόρτα
Citylife - Ξένια Καλογεροπούλου


Για 2η χρονιά, και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, οι αγαπημένοι Χιονάνοι των Patari Project «βυθίζονται» στο μύθο της Χιονάτης και των Επτά Νάνων και το γνωστό σκοτεινό παραμύθι ζωντανεύει με αναπάντεχο τρόπο, με τους ήρωες της αγαπημένης ιστορίας να σκαρφαλώνουν στις δυο- αυτή τη φορά- πλατφόρμες των Patari.

Το ΠΟΡΤΑ υποδέχεται για 2η χρονιά τους μοναδικούς Burger Project, φιλοξενώντας την ανανεωμένη διαδραστική τους συναυλιο-παιχνιδο-παράσταση Μουσική και Φίλοι. Ένα χιουμοριστικό, πολυ-πολιτισμικό ταξίδι, που φανερώνει στα παιδιά τον πλούτο της μουσικής και αναδεικνύει τη σημασία της φιλίας, της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Ακούστε εδώ το ομώνυμο τραγούδι της παράστασης: https://theburgerproject.bandcamp.com/track/--6 και δείτε το αφιέρωμα από την εκπομπή Citylife στους Burger Project και την παράσταση «Μουσική και Φίλοι»
Burger Project #2


Καλή «ανάγνωση» λοιπόν!

Info
Φαρενάιτ 451
Πρεμιέρα: Παρασκευή 9 Νοεμβρίου
Μέρες και ώρα παραστάσεων: Παρασκευή - Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 19:30

Το Σκλαβί
Πρεμιέρα: Κυριακή 28 Οκτωβρίου
Μέρα και ώρες παραστάσεων: Κυριακή στις 11:00 & 15.00

Xιονάνοι
Πρεμιέρα: Σάββατο 13 Οκτωβρίου
Μέρα και ώρα παραστάσεων: Σάββατο στις 17:00

Μουσική και Φίλοι
Πρεμιέρα: Σάββατο 13 Οκτωβρίου
Μέρα και ώρα παραστάσεων: Σάββατο στις 12:00 μ.μ.

Θέατρο Πόρτα
Μεσογείων 59 τηλ.: 210 771 1333
Πληροφορίες/κρατήσεις για σχολικές παραστάσεις
Εύα Στυλάντερ Δευτέρα–Παρασκευή 9:30-13:30
T.: 210 865 8902 & T./F.: 210 866 5144 και e-mail: theatropol@otenet.gr

Διαβάστε περισσότερα porta-theatre.gr και facebook.com/PortaTheatreAthens, ενώ για περισσότερες ιδέες για το τι δημιουργικό μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας ακολουθήστε το mamakita.gr και τη σελίδα facebook.com/mamakita.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης