Galerita και κάπως έτσι γεννιέται ελπίδα

Galerita και κάπως έτσι γεννιέται ελπίδα

Η πρώτη μαθητική εταιρεία με ΑΦΜ στον Κορυδαλλό

etairia-mesa-apo-ton-korydalo
Galerita στα λατινικά σημαίνει Κορυδαλλός. Είναι το όνομα που επέλεξαν οι μαθητές και μαθήτριες της Ε’ τάξης του σχολικού έτους 2016-2017 του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού να δώσουν στην επιχείρηση που συνέστησαν με την υποστήριξη του προγράμματος «Μαθαίνουμε παρέα» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Με αφορμή τη γιορτή που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α' και της Στ' τάξης μαζί με τις δασκάλες τους τον Ιούνιο του 2016 για τα 50 χρόνια του σχολείου, οι μαθητές της Ε’ τάξης της επόμενης σχολικής χρονιάς ευαισθητοποιήθηκαν και αποφάσισαν να εκδώσουν ένα λεύκωμα. Έφεραν το αίτημα στο Σχολικό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2017 και στις 12 Μαΐου παρουσίασαν στην τοπική κοινωνία το πρώτο πραγματικό προϊόν αυτής της συλλογικής προσπάθειας.
etairia-mesa-apo-ton-korydalo-1


Το λεύκωμα με τίτλο «Πέρασε ο καιρός...» ήταν η αφορμή για τη σύσταση του πρώτου σχολικού συνεταιρισμού με ΑΦΜ στην Ελλάδα. «Ο Σχολικός Συνεταιρισμός του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού συστάθηκε, προκειμένου, με την ανάληψη πρωτοβουλιών, να συμβάλει στην ανάπτυξη των αρχών της αλληλοβοήθειας, της συνεργασίας και της κοινωνικής ευθύνης, της ανεξάρτητης σκέψης και δημοκρατικής συνείδησης, καθώς και τη γνώση συλλογικών μορφών οικονομικής δραστηριότητας», σημειώνουν οι υπεύθυνες δασκάλες κυρία Σταυρούλα Λαγού και κυρία Ελένη Παπαθανάση. «Μεγάλη υποστήριξη λάβαμε από το Σχολικό Σύμβουλο, κύριο Γιάννη Κατσαρό».

Τα παιδιά έφτιαξαν ομάδες, έλαβαν συμβουλευτική από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης -κάτι πρωτόγνωρο και για τους ίδιους του υπαλλήλους του Υπουργείου που αγκάλιασαν με θέρμη την πρωτοβουλία- λογιστές, προγραμματιστές ΙΤ, νομικούς, φοροτεχνικούς και άλλους ειδικούς που χρειάζονται στη σύσταση κάθε επιχείρησης. Μπήκαν στη διαδικασία του brainstorming, υιοθέτησαν καταστατικό, πήγαν στο Υπουργείο, στην εφορία, έφτιαξαν ιστοσελίδα, έμαθαν να κρατούν βιβλία, να κάνουν προϋπολογισμούς κ.ο.κ. Μπήκαν σε όλη αυτή τη διαδικασία που μπαίνει κάθε επίδοξος επιχειρηματίας για να πραγματώσει την επιχειρηματική του ιδέα.
etairia-mesa-apo-ton-korydalo-2


Αποφάσισαν ότι τα πρώτα έσοδα θα διατεθούν για να αναβαθμίσουν την ηχητική εγκατάσταση στην αίθουσα εκδηλώσεων «Γεώργιος Β. Βασιλειάδης». «Είναι κρίμα τόσος κόπος δασκάλων και μαθητών, να πηγαίνει χαμένος και να μην μπορούν να ακουστούν τα παιδιά!». Κι έτσι κι έγινε την πρώτη χρονιά. Υπάρχει όμως και συνέχεια. Τη δεύτερη χρονιά, που φοιτούσαν πλέον στην ΣΤ’ τάξη, έφτιαξαν μια κινηματογραφική λέσχη, ανοιχτή στην τοπική κοινωνία. Μία φορά το μήνα, επέλεγαν να προβάλουν μη εμπορικές ταινίες, που αφορούν παιδιά και νέους, λειτουργούσαν κυλικείο και μετά από μια σειρά σεμιναρίων σκηνοθεσίας, φωτογραφίας και υποκριτικής, έφτιαξαν δύο ταινίες μικρού μήκους, που ήταν, όπως μου τόνισε η κυρία Λαγού «αποκλειστικά δικές τους, σε σημείο συγκινητικό».

Κλείσιμο
Διαβάζω στην ιστοσελίδα τους: «Συνεργαστήκαμε πολύ καλά μεταξύ μας, γίναμε φίλοι οι μαθητές των δύο τμημάτων, μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα, πέρα από τα σχολικά βιβλία, και απολαύσαμε την πορεία. Το Σχολείο ανήκει σε όλους εμάς, που περνάμε εδώ καθημερινά, τόσες ώρες! Είναι πολύ όμορφο να αποφασίζουμε όλοι μαζί για τις αλλαγές που θα θέλαμε και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να τις πραγματοποιήσουμε, προκειμένου να κάνουμε τον χώρο καλύτερο και τη ζωή μας πιο όμορφη».

Στη σελίδα galerita.gr θα δείτε όλες τις δράσεις του προγράμματος, τα στάδια υλοποίησής του, την ίδρυση του εικονικού Εκδοτικού Οίκου, πληροφορίες και φωτογραφίες για τη Galerita AE και τα μέλη της. «Η δουλειά είναι πολλή! Η εταιρεία μας φημίζεται για την προσεγμένη και επιμελημένη δουλειά της. Είμαστε σίγουροι πως με τη συνεργασία, με επιμονή και με υπομονή θα φτάσουμε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα». Με τέτοιους δασκάλους και τέτοια παιδιά, τι άλλο καλύτερο πια να περιμένει κανείς από τη νέα γενιά; Ξέρεις ότι υπάρχει ελπίδα.

Για περισσότερες ανακαλύψεις που αφορούν την οικογενειακή ζωή στην πόλη, επισκεφτείτε mamakita.gr και ακολουθείστε τη σελίδα στο Facebook.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης