Galerita και κάπως έτσι γεννιέται ελπίδα

etairia-mesa-apo-ton-korydalo

Η πρώτη μαθητική εταιρεία με ΑΦΜ στον Κορυδαλλό

Galerita στα λατινικά σημαίνει Κορυδαλλός. Είναι το όνομα που επέλεξαν οι μαθητές και μαθήτριες της Ε’ τάξης του σχολικού έτους 2016-2017 του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού να δώσουν στην επιχείρηση που συνέστησαν με την υποστήριξη του προγράμματος «Μαθαίνουμε παρέα» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Με αφορμή τη γιορτή που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α' και της Στ' τάξης μαζί με τις δασκάλες τους τον Ιούνιο του 2016 για τα 50 χρόνια του σχολείου, οι μαθητές της Ε’ τάξης της επόμενης σχολικής χρονιάς ευαισθητοποιήθηκαν και αποφάσισαν να εκδώσουν ένα λεύκωμα. Έφεραν το αίτημα στο Σχολικό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2017 και στις 12 Μαΐου παρουσίασαν στην τοπική κοινωνία το πρώτο πραγματικό προϊόν αυτής της συλλογικής προσπάθειας.
etairia-mesa-apo-ton-korydalo-1


Το λεύκωμα με τίτλο «Πέρασε ο καιρός...» ήταν η αφορμή για τη σύσταση του πρώτου σχολικού συνεταιρισμού με ΑΦΜ στην Ελλάδα. «Ο Σχολικός Συνεταιρισμός του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού συστάθηκε, προκειμένου, με την ανάληψη πρωτοβουλιών, να συμβάλει στην ανάπτυξη των αρχών της αλληλοβοήθειας, της συνεργασίας και της κοινωνικής ευθύνης, της ανεξάρτητης σκέψης και δημοκρατικής συνείδησης, καθώς και τη γνώση συλλογικών μορφών οικονομικής δραστηριότητας», σημειώνουν οι υπεύθυνες δασκάλες κυρία Σταυρούλα Λαγού και κυρία Ελένη Παπαθανάση. «Μεγάλη υποστήριξη λάβαμε από το Σχολικό Σύμβουλο, κύριο Γιάννη Κατσαρό».

Τα παιδιά έφτιαξαν ομάδες, έλαβαν συμβουλευτική από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης -κάτι πρωτόγνωρο και για τους ίδιους του υπαλλήλους του Υπουργείου που αγκάλιασαν με θέρμη την πρωτοβουλία- λογιστές, προγραμματιστές ΙΤ, νομικούς, φοροτεχνικούς και άλλους ειδικούς που χρειάζονται στη σύσταση κάθε επιχείρησης. Μπήκαν στη διαδικασία του brainstorming, υιοθέτησαν καταστατικό, πήγαν στο Υπουργείο, στην εφορία, έφτιαξαν ιστοσελίδα, έμαθαν να κρατούν βιβλία, να κάνουν προϋπολογισμούς κ.ο.κ. Μπήκαν σε όλη αυτή τη διαδικασία που μπαίνει κάθε επίδοξος επιχειρηματίας για να πραγματώσει την επιχειρηματική του ιδέα.
etairia-mesa-apo-ton-korydalo-2


Αποφάσισαν ότι τα πρώτα έσοδα θα διατεθούν για να αναβαθμίσουν την ηχητική εγκατάσταση στην αίθουσα εκδηλώσεων «Γεώργιος Β. Βασιλειάδης». «Είναι κρίμα τόσος κόπος δασκάλων και μαθητών, να πηγαίνει χαμένος και να μην μπορούν να ακουστούν τα παιδιά!». Κι έτσι κι έγινε την πρώτη χρονιά. Υπάρχει όμως και συνέχεια. Τη δεύτερη χρονιά, που φοιτούσαν πλέον στην ΣΤ’ τάξη, έφτιαξαν μια κινηματογραφική λέσχη, ανοιχτή στην τοπική κοινωνία. Μία φορά το μήνα, επέλεγαν να προβάλουν μη εμπορικές ταινίες, που αφορούν παιδιά και νέους, λειτουργούσαν κυλικείο και μετά από μια σειρά σεμιναρίων σκηνοθεσίας, φωτογραφίας και υποκριτικής, έφτιαξαν δύο ταινίες μικρού μήκους, που ήταν, όπως μου τόνισε η κυρία Λαγού «αποκλειστικά δικές τους, σε σημείο συγκινητικό».

Διαβάζω στην ιστοσελίδα τους: «Συνεργαστήκαμε πολύ καλά μεταξύ μας, γίναμε φίλοι οι μαθητές των δύο τμημάτων, μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα, πέρα από τα σχολικά βιβλία, και απολαύσαμε την πορεία. Το Σχολείο ανήκει σε όλους εμάς, που περνάμε εδώ καθημερινά, τόσες ώρες! Είναι πολύ όμορφο να αποφασίζουμε όλοι μαζί για τις αλλαγές που θα θέλαμε και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να τις πραγματοποιήσουμε, προκειμένου να κάνουμε τον χώρο καλύτερο και τη ζωή μας πιο όμορφη».

Στη σελίδα galerita.gr θα δείτε όλες τις δράσεις του προγράμματος, τα στάδια υλοποίησής του, την ίδρυση του εικονικού Εκδοτικού Οίκου, πληροφορίες και φωτογραφίες για τη Galerita AE και τα μέλη της. «Η δουλειά είναι πολλή! Η εταιρεία μας φημίζεται για την προσεγμένη και επιμελημένη δουλειά της. Είμαστε σίγουροι πως με τη συνεργασία, με επιμονή και με υπομονή θα φτάσουμε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα». Με τέτοιους δασκάλους και τέτοια παιδιά, τι άλλο καλύτερο πια να περιμένει κανείς από τη νέα γενιά; Ξέρεις ότι υπάρχει ελπίδα.

Για περισσότερες ανακαλύψεις που αφορούν την οικογενειακή ζωή στην πόλη, επισκεφτείτε mamakita.gr και ακολουθείστε τη σελίδα στο Facebook.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

seferis-meres-h

Αύριο Δευτέρα κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Ικαρος ο προτελευταίος τόμος του προσωπικού ημερολογίου του Γιώργου Σεφέρη που καλύπτει χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο του 1961 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 1963

poli-paidi-mnimeia

Οδηγός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση από την Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)

dertilis

Ο καθηγητής Γ. Β. Δερτιλής με την νέα, αναθεωρημένη και επαυξημένη έκδοση του κορυφαίου έργου του «Ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Ελλάδας 1750-2015» καταφέρνει να εξηγήσει «την Ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας με τους Έλληνες να φαντάζονται μιαν από τις πρωιμότερες δημοκρατίες στον κόσμο και να την διαμορφώνουν βυθισμένοι σε εξάρσεις ενθουσιασμού και σε εμφύλια μίση, να παλεύουν με την αστάθεια που τους επέβαλλε η μοίρα της χώρας, η θέση της στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και να σκορπούν το αίμα τους αντιμετωπίζοντας αυτοκρατορίες και αψηφώντας υπερδυνάμεις»

1
leon

Ο 44χρονος φιλόλογος Λέων Α. Ναρ στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης γράφει μια ξεχωριστή ιστορία για την επώδυνη ανασυγκρότηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας, καταγράφοντας τα πολλαπλά εμπόδια που συνάντησε η επανένταξη των ομοθρήσκων του στην πόλη τους

10
kostas-tsakonas

Μια ταινία του Θόδωρου Μαραγκού για τον Κώστα Τσάκωνα στο διαγωνιστικό τμήμα του 12ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Docfest που γίνεται στην Χαλκίδα και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή

comedy-xmas

Το Comedy club για παιδιά το Δεκέμβριο στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών