Galerita και κάπως έτσι γεννιέται ελπίδα

etairia-mesa-apo-ton-korydalo

Η πρώτη μαθητική εταιρεία με ΑΦΜ στον Κορυδαλλό

Galerita στα λατινικά σημαίνει Κορυδαλλός. Είναι το όνομα που επέλεξαν οι μαθητές και μαθήτριες της Ε’ τάξης του σχολικού έτους 2016-2017 του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού να δώσουν στην επιχείρηση που συνέστησαν με την υποστήριξη του προγράμματος «Μαθαίνουμε παρέα» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Με αφορμή τη γιορτή που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α' και της Στ' τάξης μαζί με τις δασκάλες τους τον Ιούνιο του 2016 για τα 50 χρόνια του σχολείου, οι μαθητές της Ε’ τάξης της επόμενης σχολικής χρονιάς ευαισθητοποιήθηκαν και αποφάσισαν να εκδώσουν ένα λεύκωμα. Έφεραν το αίτημα στο Σχολικό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2017 και στις 12 Μαΐου παρουσίασαν στην τοπική κοινωνία το πρώτο πραγματικό προϊόν αυτής της συλλογικής προσπάθειας.
etairia-mesa-apo-ton-korydalo-1


Το λεύκωμα με τίτλο «Πέρασε ο καιρός...» ήταν η αφορμή για τη σύσταση του πρώτου σχολικού συνεταιρισμού με ΑΦΜ στην Ελλάδα. «Ο Σχολικός Συνεταιρισμός του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού συστάθηκε, προκειμένου, με την ανάληψη πρωτοβουλιών, να συμβάλει στην ανάπτυξη των αρχών της αλληλοβοήθειας, της συνεργασίας και της κοινωνικής ευθύνης, της ανεξάρτητης σκέψης και δημοκρατικής συνείδησης, καθώς και τη γνώση συλλογικών μορφών οικονομικής δραστηριότητας», σημειώνουν οι υπεύθυνες δασκάλες κυρία Σταυρούλα Λαγού και κυρία Ελένη Παπαθανάση. «Μεγάλη υποστήριξη λάβαμε από το Σχολικό Σύμβουλο, κύριο Γιάννη Κατσαρό».

Τα παιδιά έφτιαξαν ομάδες, έλαβαν συμβουλευτική από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης -κάτι πρωτόγνωρο και για τους ίδιους του υπαλλήλους του Υπουργείου που αγκάλιασαν με θέρμη την πρωτοβουλία- λογιστές, προγραμματιστές ΙΤ, νομικούς, φοροτεχνικούς και άλλους ειδικούς που χρειάζονται στη σύσταση κάθε επιχείρησης. Μπήκαν στη διαδικασία του brainstorming, υιοθέτησαν καταστατικό, πήγαν στο Υπουργείο, στην εφορία, έφτιαξαν ιστοσελίδα, έμαθαν να κρατούν βιβλία, να κάνουν προϋπολογισμούς κ.ο.κ. Μπήκαν σε όλη αυτή τη διαδικασία που μπαίνει κάθε επίδοξος επιχειρηματίας για να πραγματώσει την επιχειρηματική του ιδέα.
etairia-mesa-apo-ton-korydalo-2


Αποφάσισαν ότι τα πρώτα έσοδα θα διατεθούν για να αναβαθμίσουν την ηχητική εγκατάσταση στην αίθουσα εκδηλώσεων «Γεώργιος Β. Βασιλειάδης». «Είναι κρίμα τόσος κόπος δασκάλων και μαθητών, να πηγαίνει χαμένος και να μην μπορούν να ακουστούν τα παιδιά!». Κι έτσι κι έγινε την πρώτη χρονιά. Υπάρχει όμως και συνέχεια. Τη δεύτερη χρονιά, που φοιτούσαν πλέον στην ΣΤ’ τάξη, έφτιαξαν μια κινηματογραφική λέσχη, ανοιχτή στην τοπική κοινωνία. Μία φορά το μήνα, επέλεγαν να προβάλουν μη εμπορικές ταινίες, που αφορούν παιδιά και νέους, λειτουργούσαν κυλικείο και μετά από μια σειρά σεμιναρίων σκηνοθεσίας, φωτογραφίας και υποκριτικής, έφτιαξαν δύο ταινίες μικρού μήκους, που ήταν, όπως μου τόνισε η κυρία Λαγού «αποκλειστικά δικές τους, σε σημείο συγκινητικό».

Διαβάζω στην ιστοσελίδα τους: «Συνεργαστήκαμε πολύ καλά μεταξύ μας, γίναμε φίλοι οι μαθητές των δύο τμημάτων, μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα, πέρα από τα σχολικά βιβλία, και απολαύσαμε την πορεία. Το Σχολείο ανήκει σε όλους εμάς, που περνάμε εδώ καθημερινά, τόσες ώρες! Είναι πολύ όμορφο να αποφασίζουμε όλοι μαζί για τις αλλαγές που θα θέλαμε και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να τις πραγματοποιήσουμε, προκειμένου να κάνουμε τον χώρο καλύτερο και τη ζωή μας πιο όμορφη».

Στη σελίδα galerita.gr θα δείτε όλες τις δράσεις του προγράμματος, τα στάδια υλοποίησής του, την ίδρυση του εικονικού Εκδοτικού Οίκου, πληροφορίες και φωτογραφίες για τη Galerita AE και τα μέλη της. «Η δουλειά είναι πολλή! Η εταιρεία μας φημίζεται για την προσεγμένη και επιμελημένη δουλειά της. Είμαστε σίγουροι πως με τη συνεργασία, με επιμονή και με υπομονή θα φτάσουμε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα». Με τέτοιους δασκάλους και τέτοια παιδιά, τι άλλο καλύτερο πια να περιμένει κανείς από τη νέα γενιά; Ξέρεις ότι υπάρχει ελπίδα.

Για περισσότερες ανακαλύψεις που αφορούν την οικογενειακή ζωή στην πόλη, επισκεφτείτε mamakita.gr και ακολουθείστε τη σελίδα στο Facebook.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

winston-robert

Ο Robert Winston, ένας καταξιωμένος γιατρός και επίτιμος καθηγητής στο Imperial College London, συγγραφέας του βιβλίου για παιδιά και εφήβους Εντελώς απίθανη επίστημη «ανήκει σε αυτό το σπάνιο είδος επιστημόνων που συνδυάζουν την ακαδημαϊκή αριστεία με το χάρισμα και το πάθος της επικοινωνίας με το ευρύ κοινό»

redsparow

Η ιστορία ενός ζευγαριού γραφιστών από το Ηράκλειο της Κρήτης που μετά από πολλές αναζητήσεις τα πρώτα χρόνια της κρίσης κατάφερε να δημιουργήσει μια αξιόμαχη βιώσιμη εξαγωγική επιχείρηση

5yearsofimpact

Ο Muhammad Yunus, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης οικονομολόγος και κοινωνικός επιχειρηματίας το Σάββατο 30 Μαρτίου θα βρεθεί στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης συμμετέχοντας με τον δικό του τρόπο στους γιορτασμούς των 5 χρόνων του Impact Hub Athens

axelos

Στη Γαλλία όπου έμενε ο συγγραφέας από τη δεκαετία του ΄40 εκδόθηκε το βιβλίο του, Το παιχνίδι του κόσμου το 1969. Στη Ελλάδα που παρέμενε αμετάφραστο κυκλοφορεί τώρα από τις Εκδόσεις του Βιβλιοπωλείου της Εστίας

papadimitriou-tedx-lamia

Ο Άγγελος Παπαδημητρίου δοκιμάζει για πρώτη φορά στη ζωή του να εκτεθεί στη κρίση των συμπολιτών του βάζοντας υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα με το ψηφοδέλτιο του Κώστα Μπακογιάννη

stratigos-makrygiannis

Η νέα όπερα του Δημήτρη Μαραγκόπουλου σε λιμπρέτο του Αλέκου Λούντζη για τον Στρατηγό Μακρυγιάννη ανεβαίνει για τρείς παραστάσεις στις αρχές Απριλίου στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο «Νιάρχος»

asimos

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται δημόσια στο κοινό το αρχείο του Νικόλα Άσιμου στο πλαίσιο μιας μεγάλης εκδήλωσης που περιλαμβάνει έκθεση 12 εικαστικών καλλιτεχνών και 2 συναυλίες

1
saxa

Στο ιστορικό κτήριο του ΑΣΑΧ (Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Αμπελοκτημόνων Χαλκίδας) στο Λιμάνι στις 27 Μαρτίου 2019 ενεργοί πολίτες- επιχειρηματίες, μάγειρες, δημοσιογράφοι κ.α- συμμετέχουν στην εναρκτήρια εκδήλωση της τοπικής πρωτοβουλίας «Εύριπος- Πλατφόρμα για μια καλύτερη ζωή»