Ο «Μικρός Καλλιεργητής» με την Ιαπωνική φιλοσοφία!

Ο «Μικρός Καλλιεργητής» με την Ιαπωνική φιλοσοφία!

Ένα μικρό αστικό αγρόκτημα με έδρα την Θεσσαλονίκη καλλιεργεί λαχανικά -baby greens και microgreens- διοχετεύοντας τα προϊόντα του «από το χωράφι στο πιάτο»

Ο Νίκος Σταθόπουλος είναι ο «ιθύνων νους» του «Μικρού Καλλιεργητή». Ένας ακόμη επιχειρηματίας -πια- ο οποίος άφησε πίσω του την επαγγελματική σταθερότητα μιας "μόνιμης θέσης" και ανέπτυξε το δικό του μοντέλο εργασίας. 

Η αφορμή λοιπόν για να αφήσει κάποιος την επί 20ετίας εργασία του σε μια τράπεζα -όπως στην προκειμένη περίπτωση- είναι το “μικρόβιο” της καλλιέργειας και η παρακολούθηση ενός εργαστηρίου φυσικής καλλιέργειας.

Το 2014 παρακολούθησε ο ίδιος ένα διήμερο εργαστήριο φυσικής καλλιέργειας στο Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας στην Έδεσσα και μετά από μικρές αγροτικές ασχολίες, ¨έλαβε το μικρόβιο¨ και το 2016 δημιούργησε ένα μικρό αστικό αγρόκτημα με έδρα την Θεσσαλονίκη, τον «Μικρό Καλλιεργητή», στο οποίο σήμερα καλλιεργεί λαχανικά -baby greens και microgreens-. 

Τι παράγει «Ο Μικρός Καλλιεργητής»;

Παράγει ιδιαίτερες, σπάνιες και παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών με απόλυτες φυσικές μεθόδους. Baby greens- παντζάρια κίτρινα και άσπρα -με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από μια μπάλα του πινγκ πονγκ-, ραπανάκια άσπρα και κόκκινα και καρότα -σε τρείς αποχρώσεις-! μωβ, κόκκινα και κίτρινα. Microgreens- ραπανάκι, ρόκα, ηλίανθο και μουσταρδόφυλλα -τα οποία είναι φυτά στο αρχικό στάδιο ανάπτυξής τους όπου συλλέγονται είτε στους κοτυληδόνες είτε στα πρώτα πραγματικά φύλλα-.

Η Καινοτομία ορίζει πια από μόνη της την καλλιέργεια φέρνοντας πρακτικές και φιλοσοφία από την Άπω Ανατολή. Όπως μου εξηγεί ο ίδιος «Χρησιμοποιούμε ιδιαίτερα αποτελεσματικές εντατικές καλλιεργητικές πρακτικές ενώ ταυτόχρονα αναζωογονούμε το έδαφος, συνδυάζοντας τις αρχές τις φυσικής καλλιέργειας (natural farming) του Masanobu Fukuoka -ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε πρώτος τη "φυσική καλλιέργεια"- (όχι κατεργασία της γης, όχι στο όργωμα, όχι λίπασμα, όχι βοτάνισμα, όχι φυτοφάρμακα) με τις πρακτικές του Eliot Coleman περί βιώσιμης γεωργίας και βιολογικής γεωργίας μικρής κλίμακας.»

Ο «Ο Μικρός Καλλιεργητής» αποτελείται σήμερα από μια ομάδα συγγενών και φίλων που παρέχει αδιαλείπτως υλική, ηθική και ψυχολογική υποστήριξη. 

Το αστικό αγρόκτημα εμπορικά λειτουργεί με την προώθηση και διοχέτευση των προϊόντων, της λογικής «από το χωράφι στο πιάτο» - «farm to table» με πελάτες επιλεγμένα εστιατόρια στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Επόμενα βήματα στην εμπορική πολιτική είναι απ’ ευθείας παράδοση στον πελάτη μέσω της ιστοσελίδας της επιχείρησης www.omikroskalliergitis.gr 

ΣΧΟΛΙΑ (1)

ESPAcitos

Approved!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dirfis

2 πανεπιστήμια και 1 ερευνητικό κέντρο (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), έχοντας στο πλευρό τους μια από τις πρωτοπόρες ελληνικές εταιρείες, την εταιρία Μανιτάρια Δίρφυς ανέλαβαν να αναπτύξουν και να παράγουν ένα πολυδύναμο λειτουργικό τρόφιμο από μανιτάρια

timon-o-athinaios

«Ο Σαίξπηρ δεν κάνει τίποτα μικρό, αναμετριέται πάντα με κάτι πολύ μεγάλο….» σημειώνει ο Στάθης Λιβαθινός, που καταπιάνεται με ένα από τα πιο αινιγματικά και γοητευτικά έργα του μεγάλου δραματουργού, το έργο «Τίμων ο Αθηναίος»

pligomeno-peristeri

Από τη χαοτική μεγαλούπολη της Αθήνας, στη φωτογραφία ενός πληγωμένου περιστεριού και από εκεί σε πορτραίτα ανθρώπων της πόλης, εστιάζει η πρώτη έκθεση φωτογραφίας του ποιητή Κώστα Ζαφειρόπουλου, στο 4ο επίπεδο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

nyxtes-premieras

Από τον Καζαντζάκη στον Αντώνη, τον πατέρα ενός μέσου ελληνικού σπιτιού και από την ορεινή Ηλεία στη Σαντορίνη το ελληνικό ντοκιμαντέρ δηλώνει την αξιοπρόσεκτη παρουσία στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας»

istoria-mousikis

Xειρόγραφα έγγραφα, παρτιτούρες, ηχογραφήσεις, προγράμματα, φωτογραφίες, αλληλογραφία, και σπάνια αρχειακά τεκμήρια εκτίθενται στο κοινό από τη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη"