Ο «Μικρός Καλλιεργητής» με την Ιαπωνική φιλοσοφία!

Ο «Μικρός Καλλιεργητής» με την Ιαπωνική φιλοσοφία!

Ένα μικρό αστικό αγρόκτημα με έδρα την Θεσσαλονίκη καλλιεργεί λαχανικά -baby greens και microgreens- διοχετεύοντας τα προϊόντα του «από το χωράφι στο πιάτο»

Ο Νίκος Σταθόπουλος είναι ο «ιθύνων νους» του «Μικρού Καλλιεργητή». Ένας ακόμη επιχειρηματίας -πια- ο οποίος άφησε πίσω του την επαγγελματική σταθερότητα μιας "μόνιμης θέσης" και ανέπτυξε το δικό του μοντέλο εργασίας. 

Η αφορμή λοιπόν για να αφήσει κάποιος την επί 20ετίας εργασία του σε μια τράπεζα -όπως στην προκειμένη περίπτωση- είναι το “μικρόβιο” της καλλιέργειας και η παρακολούθηση ενός εργαστηρίου φυσικής καλλιέργειας.

Το 2014 παρακολούθησε ο ίδιος ένα διήμερο εργαστήριο φυσικής καλλιέργειας στο Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας στην Έδεσσα και μετά από μικρές αγροτικές ασχολίες, ¨έλαβε το μικρόβιο¨ και το 2016 δημιούργησε ένα μικρό αστικό αγρόκτημα με έδρα την Θεσσαλονίκη, τον «Μικρό Καλλιεργητή», στο οποίο σήμερα καλλιεργεί λαχανικά -baby greens και microgreens-. 

Τι παράγει «Ο Μικρός Καλλιεργητής»;

Παράγει ιδιαίτερες, σπάνιες και παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών με απόλυτες φυσικές μεθόδους. Baby greens- παντζάρια κίτρινα και άσπρα -με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από μια μπάλα του πινγκ πονγκ-, ραπανάκια άσπρα και κόκκινα και καρότα -σε τρείς αποχρώσεις-! μωβ, κόκκινα και κίτρινα. Microgreens- ραπανάκι, ρόκα, ηλίανθο και μουσταρδόφυλλα -τα οποία είναι φυτά στο αρχικό στάδιο ανάπτυξής τους όπου συλλέγονται είτε στους κοτυληδόνες είτε στα πρώτα πραγματικά φύλλα-.

Η Καινοτομία ορίζει πια από μόνη της την καλλιέργεια φέρνοντας πρακτικές και φιλοσοφία από την Άπω Ανατολή. Όπως μου εξηγεί ο ίδιος «Χρησιμοποιούμε ιδιαίτερα αποτελεσματικές εντατικές καλλιεργητικές πρακτικές ενώ ταυτόχρονα αναζωογονούμε το έδαφος, συνδυάζοντας τις αρχές τις φυσικής καλλιέργειας (natural farming) του Masanobu Fukuoka -ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε πρώτος τη "φυσική καλλιέργεια"- (όχι κατεργασία της γης, όχι στο όργωμα, όχι λίπασμα, όχι βοτάνισμα, όχι φυτοφάρμακα) με τις πρακτικές του Eliot Coleman περί βιώσιμης γεωργίας και βιολογικής γεωργίας μικρής κλίμακας.»

Ο «Ο Μικρός Καλλιεργητής» αποτελείται σήμερα από μια ομάδα συγγενών και φίλων που παρέχει αδιαλείπτως υλική, ηθική και ψυχολογική υποστήριξη. 

Το αστικό αγρόκτημα εμπορικά λειτουργεί με την προώθηση και διοχέτευση των προϊόντων, της λογικής «από το χωράφι στο πιάτο» - «farm to table» με πελάτες επιλεγμένα εστιατόρια στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Επόμενα βήματα στην εμπορική πολιτική είναι απ’ ευθείας παράδοση στον πελάτη μέσω της ιστοσελίδας της επιχείρησης www.omikroskalliergitis.gr 

ΣΧΟΛΙΑ (1)

ESPAcitos

Approved!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

seferis-meres-h

Αύριο Δευτέρα κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Ικαρος ο προτελευταίος τόμος του προσωπικού ημερολογίου του Γιώργου Σεφέρη που καλύπτει χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο του 1961 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 1963

poli-paidi-mnimeia

Οδηγός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση από την Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)

dertilis

Ο καθηγητής Γ. Β. Δερτιλής με την νέα, αναθεωρημένη και επαυξημένη έκδοση του κορυφαίου έργου του «Ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Ελλάδας 1750-2015» καταφέρνει να εξηγήσει «την Ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας με τους Έλληνες να φαντάζονται μιαν από τις πρωιμότερες δημοκρατίες στον κόσμο και να την διαμορφώνουν βυθισμένοι σε εξάρσεις ενθουσιασμού και σε εμφύλια μίση, να παλεύουν με την αστάθεια που τους επέβαλλε η μοίρα της χώρας, η θέση της στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και να σκορπούν το αίμα τους αντιμετωπίζοντας αυτοκρατορίες και αψηφώντας υπερδυνάμεις»

1
leon

Ο 44χρονος φιλόλογος Λέων Α. Ναρ στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης γράφει μια ξεχωριστή ιστορία για την επώδυνη ανασυγκρότηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας, καταγράφοντας τα πολλαπλά εμπόδια που συνάντησε η επανένταξη των ομοθρήσκων του στην πόλη τους

14
kostas-tsakonas

Μια ταινία του Θόδωρου Μαραγκού για τον Κώστα Τσάκωνα στο διαγωνιστικό τμήμα του 12ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Docfest που γίνεται στην Χαλκίδα και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή

comedy-xmas

Το Comedy club για παιδιά το Δεκέμβριο στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών