Ο «Μικρός Καλλιεργητής» με την Ιαπωνική φιλοσοφία!

Ο «Μικρός Καλλιεργητής» με την Ιαπωνική φιλοσοφία!

Ένα μικρό αστικό αγρόκτημα με έδρα την Θεσσαλονίκη καλλιεργεί λαχανικά -baby greens και microgreens- διοχετεύοντας τα προϊόντα του «από το χωράφι στο πιάτο»

Ο «Μικρός Καλλιεργητής» με την Ιαπωνική φιλοσοφία!
Ο Νίκος Σταθόπουλος είναι ο «ιθύνων νους» του «Μικρού Καλλιεργητή». Ένας ακόμη επιχειρηματίας -πια- ο οποίος άφησε πίσω του την επαγγελματική σταθερότητα μιας "μόνιμης θέσης" και ανέπτυξε το δικό του μοντέλο εργασίας. 

Η αφορμή λοιπόν για να αφήσει κάποιος την επί 20ετίας εργασία του σε μια τράπεζα -όπως στην προκειμένη περίπτωση- είναι το “μικρόβιο” της καλλιέργειας και η παρακολούθηση ενός εργαστηρίου φυσικής καλλιέργειας.

Το 2014 παρακολούθησε ο ίδιος ένα διήμερο εργαστήριο φυσικής καλλιέργειας στο Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας στην Έδεσσα και μετά από μικρές αγροτικές ασχολίες, ¨έλαβε το μικρόβιο¨ και το 2016 δημιούργησε ένα μικρό αστικό αγρόκτημα με έδρα την Θεσσαλονίκη, τον «Μικρό Καλλιεργητή», στο οποίο σήμερα καλλιεργεί λαχανικά -baby greens και microgreens-. 

Κλείσιμο
Τι παράγει «Ο Μικρός Καλλιεργητής»;

Παράγει ιδιαίτερες, σπάνιες και παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών με απόλυτες φυσικές μεθόδους. Baby greens- παντζάρια κίτρινα και άσπρα -με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από μια μπάλα του πινγκ πονγκ-, ραπανάκια άσπρα και κόκκινα και καρότα -σε τρείς αποχρώσεις-! μωβ, κόκκινα και κίτρινα. Microgreens- ραπανάκι, ρόκα, ηλίανθο και μουσταρδόφυλλα -τα οποία είναι φυτά στο αρχικό στάδιο ανάπτυξής τους όπου συλλέγονται είτε στους κοτυληδόνες είτε στα πρώτα πραγματικά φύλλα-.

Η Καινοτομία ορίζει πια από μόνη της την καλλιέργεια φέρνοντας πρακτικές και φιλοσοφία από την Άπω Ανατολή. Όπως μου εξηγεί ο ίδιος «Χρησιμοποιούμε ιδιαίτερα αποτελεσματικές εντατικές καλλιεργητικές πρακτικές ενώ ταυτόχρονα αναζωογονούμε το έδαφος, συνδυάζοντας τις αρχές τις φυσικής καλλιέργειας (natural farming) του Masanobu Fukuoka -ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε πρώτος τη "φυσική καλλιέργεια"- (όχι κατεργασία της γης, όχι στο όργωμα, όχι λίπασμα, όχι βοτάνισμα, όχι φυτοφάρμακα) με τις πρακτικές του Eliot Coleman περί βιώσιμης γεωργίας και βιολογικής γεωργίας μικρής κλίμακας.»

Ο «Ο Μικρός Καλλιεργητής» αποτελείται σήμερα από μια ομάδα συγγενών και φίλων που παρέχει αδιαλείπτως υλική, ηθική και ψυχολογική υποστήριξη. 

Το αστικό αγρόκτημα εμπορικά λειτουργεί με την προώθηση και διοχέτευση των προϊόντων, της λογικής «από το χωράφι στο πιάτο» - «farm to table» με πελάτες επιλεγμένα εστιατόρια στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Επόμενα βήματα στην εμπορική πολιτική είναι απ’ ευθείας παράδοση στον πελάτη μέσω της ιστοσελίδας της επιχείρησης www.omikroskalliergitis.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης