Ο «Μικρός Καλλιεργητής» με την Ιαπωνική φιλοσοφία!

Ο «Μικρός Καλλιεργητής» με την Ιαπωνική φιλοσοφία!

Ένα μικρό αστικό αγρόκτημα με έδρα την Θεσσαλονίκη καλλιεργεί λαχανικά -baby greens και microgreens- διοχετεύοντας τα προϊόντα του «από το χωράφι στο πιάτο»

Ο Νίκος Σταθόπουλος είναι ο «ιθύνων νους» του «Μικρού Καλλιεργητή». Ένας ακόμη επιχειρηματίας -πια- ο οποίος άφησε πίσω του την επαγγελματική σταθερότητα μιας "μόνιμης θέσης" και ανέπτυξε το δικό του μοντέλο εργασίας. 

Η αφορμή λοιπόν για να αφήσει κάποιος την επί 20ετίας εργασία του σε μια τράπεζα -όπως στην προκειμένη περίπτωση- είναι το “μικρόβιο” της καλλιέργειας και η παρακολούθηση ενός εργαστηρίου φυσικής καλλιέργειας.

Το 2014 παρακολούθησε ο ίδιος ένα διήμερο εργαστήριο φυσικής καλλιέργειας στο Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας στην Έδεσσα και μετά από μικρές αγροτικές ασχολίες, ¨έλαβε το μικρόβιο¨ και το 2016 δημιούργησε ένα μικρό αστικό αγρόκτημα με έδρα την Θεσσαλονίκη, τον «Μικρό Καλλιεργητή», στο οποίο σήμερα καλλιεργεί λαχανικά -baby greens και microgreens-. 

Τι παράγει «Ο Μικρός Καλλιεργητής»;

Παράγει ιδιαίτερες, σπάνιες και παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών με απόλυτες φυσικές μεθόδους. Baby greens- παντζάρια κίτρινα και άσπρα -με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από μια μπάλα του πινγκ πονγκ-, ραπανάκια άσπρα και κόκκινα και καρότα -σε τρείς αποχρώσεις-! μωβ, κόκκινα και κίτρινα. Microgreens- ραπανάκι, ρόκα, ηλίανθο και μουσταρδόφυλλα -τα οποία είναι φυτά στο αρχικό στάδιο ανάπτυξής τους όπου συλλέγονται είτε στους κοτυληδόνες είτε στα πρώτα πραγματικά φύλλα-.

Η Καινοτομία ορίζει πια από μόνη της την καλλιέργεια φέρνοντας πρακτικές και φιλοσοφία από την Άπω Ανατολή. Όπως μου εξηγεί ο ίδιος «Χρησιμοποιούμε ιδιαίτερα αποτελεσματικές εντατικές καλλιεργητικές πρακτικές ενώ ταυτόχρονα αναζωογονούμε το έδαφος, συνδυάζοντας τις αρχές τις φυσικής καλλιέργειας (natural farming) του Masanobu Fukuoka -ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε πρώτος τη "φυσική καλλιέργεια"- (όχι κατεργασία της γης, όχι στο όργωμα, όχι λίπασμα, όχι βοτάνισμα, όχι φυτοφάρμακα) με τις πρακτικές του Eliot Coleman περί βιώσιμης γεωργίας και βιολογικής γεωργίας μικρής κλίμακας.»

Ο «Ο Μικρός Καλλιεργητής» αποτελείται σήμερα από μια ομάδα συγγενών και φίλων που παρέχει αδιαλείπτως υλική, ηθική και ψυχολογική υποστήριξη. 

Το αστικό αγρόκτημα εμπορικά λειτουργεί με την προώθηση και διοχέτευση των προϊόντων, της λογικής «από το χωράφι στο πιάτο» - «farm to table» με πελάτες επιλεγμένα εστιατόρια στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Επόμενα βήματα στην εμπορική πολιτική είναι απ’ ευθείας παράδοση στον πελάτη μέσω της ιστοσελίδας της επιχείρησης www.omikroskalliergitis.gr 

ΣΧΟΛΙΑ (1)

ESPAcitos

Approved!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες