Η λεβάντα του πυροσβέστη

Η λεβάντα του πυροσβέστη

12 χιλιόμετρα από την Δράμα. 12 στρέμματα το αγρόκτημα. Βιολογική καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων. Μια σειρά βιολογικού μελιού με ταυτότητα και πρόσωπο από δύο πολύ προοδευτικούς νέους Έλληνες

Η τοπική παραγωγή – με επώνυμο προϊόν και ταυτότητα προέλευσης- συνεχίζει να εκπλήσσει. Η σημερινή έκπληξη έρχεται από ένα μικρό χωριό, το Φωτολίβος που απέχει όλα και όλα 12 χιλιόμετρα από την Δράμα. Από τα 12 στρέμματα όπως είναι η ονομασία της επιχείρησης που έστησε ο Βασίλης Ζαβούνης με την γυναίκα του, Κατερίνα Γεωργιάδου. Από τα 12 στρέμματα , ένα βιολογικό αγρόκτημα αρωματικών φυτών και βοτάνων από το οποίο προέρχονται μια σειρά από μέλια που κυκλοφορούν στην αγορά με την εμπορική επωνυμία, Voria Chora. Μέχρις στιγμής, τα μέλια που διακρίνονται για την καινοτομία τους αλλά και το design της συσκευασίας τους είναι 3: Το μέλι λεβάντας που συλλέγεται από άνθη λεβάντας βιολογικής καλλιέργειας αλλά και το μέλι ανθέων (από μια ποικιλία αρωματικών φυτών και ανθέων τα οποία μελιτοφορούν κατά την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού και είναι η εχινάκεια, το φασκόμηλο και ο σιδερίτης καθώς επίσης και ηλίανθοι που ανθοφορούν στη γύρω περιοχή) σε δύο εκδοχές: Στη μία με διακριτή την παρουσία την κονιορτοποιημένης εχινάκειας (ένα φυσικό αντιβιοτικό)και στην άλλη, με διακριτική παρουσία του κονιορτοποιημένου φασκόμηλου (ένα εξαιρετικά τονωτικό βότανο για το νευρικό σύστημα).Αλλά, το πιο σημαντικό είναι η ιστορία ζωής του Βασίλη και της Κατερίνας. Και ο Βασίλης την αφηγείται υποδειγματικά: «Τα 12 στρέμματα είναι αποτέλεσμα της κρίσης..

Εγώ τελείωσα το ΤΕΙ Ηλεκτρονικής Θεσσαλονίκης το 2009, στα επόμενα χρόνια ακολούθησε η στρατιωτική θητεία και η αναζήτηση δουλειάς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 

Το 2012 βγήκε μια προκήρυξη για Πυροσβέστες με 5ετή σύμβαση. Έκανα τα χαρτιά μου και πέρασα. Από τότε εργάζομαι στο Πυροσβεστικό Σώμα. 

Η σύζυγός μου τελείωσε Ξενοδοχειακά Επαγγέλματα και για χρόνια δούλευε σαιζόν. Γνωριστήκαμε αρχές του 2014. Τότε δούλευε πωλήτρια σε κατάστημα στη Δράμα. Παντρευτήκαμε τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου. Επειδή οι καιροί δυσκόλευαν και οι μισθοί συνέχεια έπεφταν με τις ώρες εργασίας να αυξάνουν αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι δικό μας.

Εκείνη τη περίοδο τα αρωματικά φυτά είχαν αρχίσει να ‘ακούγονται’ πολύ, ειδικά η λεβάντα, οπότε αποφασίσαμε να κάνουμε το βήμα της καλλιέργειας, μιας και ο πεθερός μου είναι αγρότης και μπορούσε να μας διαθέσει ένα χωράφι. 

Η επιλογή του βιολογικού ήταν μονόδρομος, συνειδητή επιλογή τόσο λόγω αποστροφής στα φάρμακα/φυτοφάρμακα όσο και ως επιλογή προστασίας του περιβάλλοντος, όσο αυτό περνάει από το χέρι μας. 

Η αρχή ήταν δύσκολη λόγω του ότι δεν υπάρχει εμπειρία στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών οπότε και οι γεωπόνοι που θα μπορούσαν να μας συμβουλέψουν ήταν ελάχιστοι. Πολύ διάβασμα σε βιβλία, ίντερνετ και ανταλλαγή απόψεων με άλλους βιοκαλλιεργητές..

Την επόμενη χρονιά, το 2015, επεκταθήκαμε με μια ποικιλία αρωματικών φυτών. 

Τα αρωματικά φυτά και ειδικά τα βιολογικά, όλα τα βιολογικά έχουν πολύ δουλειά!!!! Η δική μου οικογένεια από την άλλη ασχολείται με τα μελίσσια πάνω από 20 χρόνια. Η ιδέα να βάλουμε μερικά μελίσσια στην λεβάντα για να δούμε πως θα πάει, προέκυψε από το έντονο βουητό και τις εκατοντάδες μέλισσες που μας έκαναν παρέα καθώς τσαπίζαμε τη λεβάντα!

Λίγα μελίσσια, δοκιμαστικά για αρχή. Το γευστικό αποτέλεσμα μας εξέπληξε, αναγνωρίσαμε αμέσως τη διαφορετικότητα στη γεύση. Επόμενη κίνηση ήταν να αναλύσουμε το μέλι. Δυστυχώς επειδή στην Ελλάδα το μέλι λεβάντας δε περιλαμβάνεται στις κύριες νομές της χώρας δεν υπάρχουν ερευνητικά προγράμματα και έρευνα επάνω σε αυτό το είδος. Ευτυχώς ένας φίλος και καθηγητής μελισσοκομίας από το ΑΠΘ ο οποίος συνεργάζεται με Γαλλικά ινστιτούτα μελισσοκομίας το πήρε μαζί του σε μια επίσκεψή του στη Γαλλία και το αναλύσανε εκεί, τόσο στο τρόπο κρυστάλλωσης όσο και οργανοληπτικά και μας επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για άριστης ποιότητας μέλι λεβάντας. Την επόμενη χρονιά πήγαμε όλα τα μελίσσια στο χωράφι και είχαμε ένα πολύ καλό τρύγο!Η κάθετη παραγωγή ήταν και αυτή στα σχέδια μας τόσο για να δώσουμε υπεραξία στο προϊόν όσο και για να αποφύγουμε την χύδην διάθεση ενός τόσο ιδιαίτερου προϊόντος.

Ένα τόσο εκλεκτό προϊόν επιβάλλεται να συνοδεύεται από το αντίστοιχο σε εμφάνιση περιτύλιγμα και εδώ είναι που μπαίνει ο Μιχάλης Αγγελακόπουλος. 

Η διάθεση είναι ένα μεγάλο και δύσκολο κομμάτι. Χρειάζεται εμπειρία σε θέματα μάρκετινγκ και προώθηση προϊόντων την οποία αποκτάμε σιγά σιγά. 

Αν και είμαστε σε εμβρυακό ακόμη στάδιο, μιας και το προϊόν μας ολοκληρωμένο μαζί με τη συσκευασία μετρά λιγότερο από 2 μήνες ζωής είμαστε πολύ ευχαριστημένοι στην ανταπόκριση του κόσμου τόσο σε τοπικό όσο και διεθνές επίπεδο. 

Το επόμενο βήμα είναι η παραγωγή και άλλων καινοτόμων προϊόντων και μια ακόμη σειρά βιολογικού μελιού».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες