Ένας βιβλιοπώλης προτείνει

Ένας βιβλιοπώλης προτείνει

Ο Αλκης Τεμπονέρας, συνιδρυτής του δυναμικού ανεξάρτητου βιβλιοπωλείου στη Σπ.Μερκούρη στο Παγκράτι προτείνει 4 νέα αστυνομικά βιβλία

Ένας βιβλιοπώλης προτείνει
Ο έμπειρος και επίμονος βιβλιοπώλης Αλκης Τεμπονέρας – συνιδρυτής του ανεξάρτητου βιβλιοπωλείου στη Σπ. Μερκούρη στο Παγκράτι και σταθερός συνεργάτης της εβδομαδιαίας εκπομπής Citylife προτείνει 4 νέα βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας (έχουν κυκλοφορήσει από το καλοκαίρι μέχρι τώρα) που παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον και το κάθε ένα εξ αυτών έχει το δικό του κοινό. 

Οι προτάσεις όπως παρουσιάζονται στην εκπομπή Citylife (no5 – περίοδος 5). 

Κλείσιμο


Suburra -Ρώμη, πρωτεύουσα της μαφίας
των Κάρλο Μπονίνι και Τζιανκάρλο Ντε Κατάλντο
σε μετάφραση της Έφη Καλλιφατίδη (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2017, 556 σελ.)

 Η Σουμπούρα είναι μια αρχαία γειτονιά της Ρώμης, όπου οι πατρίκιοι συγχρωτίζονταν με τον όχλο, τους κακοποιούς και τις πόρνες μέχρι το 1960.

Στο κέντρο του μυθιστορήματος, ένα τεράστιο κατασκευαστικό σχέδιο που αποσκοπούσε να μεταμορφώσει τις παραλίες της Όστια σε Ντουμπάι ή σε Ατλάντικ Σίτυ (ο δήμαρχος της Ρώμης το μπλόκαρε μόλις το 2014). Παρελαύνουν, μεταξύ πολλών άλλων, ο Σαμουράι, πρώην επικεφαλής φασιστικής ομάδας και νυν ηγετικός γκάνγκστερ, ένας φαύλος και σεξομανής σοσιαλιστής πολιτικός, ιερείς που εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς, ο ακέραιος "μπάτσος", μέλος της ελίτ των καραμπινιέρων, προερχόμενος βέβαια από τα πιο σκοτεινά βάθη της μαφίας. Και ναρκωτικά, παντού και πάντα. Οι μηχανισμοί του εγκλήματος και της εξουσίας σφιχταγκαλιασμένοι όσο ποτέ άλλοτε. 

Το βιβλίο βασίζεται στους τελευταίους έξι μήνες της διακυβέρνησης Μπερλουσκόνι (Ιούνιος-Δεκέμβριος 2011) και θεωρήθηκε "προφητικό": το τεράστιο σκάνδαλο -που ονομάστηκε Mafia capitale- ξέσπασε πράγματι έναν χρόνο μετά τη συγγραφή του. Οι σχετικές έρευνες έδειξαν ότι η πραγματικότητα ήταν πολύ χειρότερη από το βιβλίο. 

Ένα άρτιο μυθιστόρημα, που μεταφέρθηκε στις οθόνες, μικρές και μεγάλες· ένα μάθημα ευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας ιστορίας.

Η άλλη πλευρά της σιωπής
του Philip Kerr
σε μετάφραση του Γιώργου Μαραγκού (Κέδρος, 2017, 368 σελ.)

Γαλλική Ριβιέρα, 1956. Ο Μπέρνι Γκούντερ δουλεύει με ψευδώνυμο σε ξενοδοχείο και προσπαθεί να μείνει μακριά από φασαρίες. Παίζει μπριτζ και συνδέεται φιλικά με τον διάσημο συγγραφέα Σόμερσετ Μομ, που επίσης ζει στην Κυανή Ακτή. Στην υπέροχη βίλα του, ο Μομ αναφέρει στον Μπέρνι την ύπαρξη μιας ενοχοποιητικής φωτογραφίας: δείχνει τον Μομ ανάμεσα σε ένα γκρουπ γυμνών αντρών δίπλα σε μια πισίνα - ένας από αυτούς είναι ο διαβόητος κατάσκοπος Γκάι Μπέρτζες, ο οποίος αυτομόλησε πρόσφατα στη Μόσχα μαζί με τον Ντόναλντ Μακλίν.

Το παρελθόν χτυπά την πόρτα του Μπέρνι. Τη φωτογραφία έχει στην κατοχή του ένας παλιός του γνώριμος, ο Χάρολντ Χένιχ, πρώην λοχαγός στις υπηρεσίες ασφαλείας των ναζί και αδίστακτος εκβιαστής, ο οποίος ευθύνεται για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων το 1945, μεταξύ αυτών και της γυναίκας που αγαπούσε ο Μπέρνι.

Ο Χένιχ απαιτεί από τον Μομ πενήντα χιλιάδες δολάρια για να του επιστρέψει τη φωτογραφία. Όταν ο συγγραφέας προτείνει στον Μπέρνι να αναλάβει την υπόθεση, εκείνος στην αρχή διστάζει. Όμως νοσταλγεί τη δουλειά του ντετέκτιβ και θέλει επίσης να πάρει πίσω το αίμα του από τον Χένιχ.

Όταν η βία πλησιάζει
του Malcolm Mackay
σε μετάφραση της Άλκηστης  Τριμπέρη (Πόλις, 2017, 384 σελ.). 
Είσαι ένας ευσυνείδητος επαγγελματίας δολοφόνος. Ο καλύτερος στον χώρο. Προετοιμάζεσαι σχολαστικά και εκτελείς άψογα κάθε συμβόλαιο θανάτου. Ωστόσο κάποτε φτάνει η στιγμή που η μοναχική ζωή του εκτελεστή γίνεται αβάσταχτη. Έτσι ο Κάλουμ ΜακΛίν, ο εκτελεστής που πρωταγωνιστεί στην Τριλογία της Γλασκώβης, προετοιμάζει την αποχώρησή του κρυφά από τους εργοδότες του, με την ίδια σχολαστικότητα που προετοίμαζε τα χτυπήματά του.

Γύρω του μαίνεται ένας σιωπηλός, θανάσιμος πόλεμος. Οι μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις της Γλασκώβης συγκρούονται για την επικράτησή τους στον χώρο του υποκόσμου: μπράβοι, πλαστογράφοι, τοκογλύφοι, έμποροι ναρκωτικών, διεφθαρμένοι αστυνομικοί, αδίστακτες γυναίκες, πρόσωπα βίαια, κινούνται στη σκιά, έτοιμα να εξοντώσουν οποιονδήποτε στέκεται εμπόδιο στις φιλοδοξίες τους. Μακιαβελικά σχέδια και μηχανορραφίες συσκοτίζουν τις έρευνες της αστυνομίας. Όμως ο επιθεωρητής Φίσερ θα αξιοποιήσει τα στοιχεία που του δίνει μια αναπάντεχη ομολογία. Και ίσως αυτή τη φορά είναι η σειρά του να νικήσει...

Ο Μακέι περιγράφει με οξυδέρκεια τα κίνητρα των ηρώων του, ανατέμνει τις πράξεις τους, αποκαλύπτει τη μοναξιά, τις αμφιβολίες, τους υπολογισμούς και τους φόβους τους, τα λόγια που δεν θα πουν, τα συναισθήματα που δεν θα εκδηλώσουν.

Η ατμόσφαιρα που επικρατεί είναι έντονη, βαριά, υποβλητική, με αποχρώσεις. Η γραφή αδρή, με φράσεις συχνά σύντομες, στεγνές, συγκρατημένες. Ο ρυθμός, νευρώδης και εθιστικός, ακολουθεί τον Κάλουμ ΜακΛίν στην επικίνδυνη διαδρομή του, μέχρι το απροσδόκητο τέλος που ολοκληρώνει με συναρπαστικό τρόπο την Τριλογία της Γλασκώβης που άρχισε με τον "Αναγκαίο θάνατο του Λιούις Γουίντερ" και συνεχίστηκε με το "Πώς ένας εκτελεστής λέει αντίο".
 
Η κραυγή της κουκουβάγιας
της Patricia Highsmith
σε μετάφραση του Ανδρέα Αποστολίδη (Άγρα, 2017, 400 σελ.) 
Ο Ρόμπερτ Φόρεστερ δεν έμοιαζε άνθρωπος που θα κινούσε υποψίες. Η πρώην γυναίκα του είχε πει στην αστυνομία ότι ήταν αλλοπρόσαλλος, ότι είχε βίαιες τάσεις και μάλιστα ότι την είχε πυροβολήσει. Ίσως να ήταν ψυχοπαθής δολοφόνος. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης