Διαβάζοντας βιβλία για τους άλλους

Διαβάζοντας βιβλία για τους άλλους

Μια πρωτοβουλία εθελοντών δίνει πρόσβαση στη γνώση και στη λογοτεχνία σε όλους όσοι δεν έχουν τον τρόπο να κρατήσουν ένα βιβλίο στα χέρια τους ή δεν μπορούν να διαβάσουν

Διαβάζοντας βιβλία για τους άλλους
Ο Θοδωρής Τσάτσος γεννήθηκε το 1987 στην Αθήνα. Ένα παιδί με απώλεια όρασης. Εξ αυτού του λόγου πήγε δημοτικό στο ειδικό σχολείο της Καλλιθέας για τους τυφλούς. Όταν τελείωσε το δημοτικό, επέλεξε σε συνεννόηση με τους γονείς μου να κάνει μια μεγάλη αλλαγή και να φοιτήσει στο ενιαίο γυμνάσιο της γειτονιάς του στο Μαρούσι. Τελειώνοντας το Λύκειο, έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις με στόχο την εισαγωγή του στην Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο στόχος του έγινε πραγματικότητα.

Την περίοδο που ήταν φοιτητής, πέρα από τις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις ξεκίνησε να ασχολείται ενεργά με την μουσική, το θέατρο και το γράψιμο...

«Από τα πρώτα κιόλας χρόνια των σπουδών μου, ανακάλυψα ότι ο κλάδος της Νομικής δε μου ταίριαζε πάρα πολύ μιας και προτιμούσα τις ανθρωπιστικές επιστήμες ως κατεύθυνση, Έτσι, όταν αποφοίτησα επέλεξα να σπουδάσω ψυχολογία στο Πάντειο Οανεπιστήμιο. Παράλληλα, μέσα από σεμινάρια και κύκλους σπουδών από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, άρχισα να εξειδικεύουμε στην συμβουλευτική ψυχολογία, το life coaching και τις υπαρξιακές θεραπείες. Αυτές οι εκπαιδεύσεις με ώθησαν να αρχίσω να εισηγούμαι και δικά μου σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης, καθώς και να δουλεύω συμβουλευτικά με ενήλικα άτομα. Ταυτόχρονα συνέχισα να γράφω στίχους, να δίνω συναυλίες με διάφορα μουσικά σχήματα και να συμμετέχω σε θεατρικές παραστάσεις »

Τα τελευταία δύο χρόνια ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του εθελοντικού δικτύου «Διαβάζω για τους άλλους», διατηρώντας τη θέση του αντιπροέδρου και ενός από τους project managers. 

Η ενασχόληση του στο δίκτυο είναι πολύ σημαντική για τον ίδιο καθώς ο σκοπός του είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων στην γνώση και την λογοτεχνία, Αγαθά τα οποία ως τυφλό άτομο γνωρίζει από προσωπική εμπειρία πως δεν είναι δεδομένα για όλους! 
Κλείσιμο



«Ήταν για παράδειγμα, πάρα πολλές οι φορές που κατά τη διάρκεια των σπουδών μου χρειάστηκα την βοήθεια δικών μου ανθρώπων προκειμένου να διαβάσω τα συγγράμματα που χρειαζόμουν για να δώσω εξετάσεις και γενικά για να παρακολουθήσω σωστά τα μαθήματα. Αυτή την εποχή τέλος, συνεχίζω να εκπαιδεύομαι στην διαχείριση Συγκρούσεων για ομάδες ενηλίκων καθώς και στην οργανωτική ψυχολογία».

Η ιδέα για το δίκτυο «Διαβάζω για τους άλλους», δημιουργήθηκε σε ένα καφέ στο κέντρο της πόλης. «Κάνοντας μία φιλική κουβέντα με την Αργυρώ Σπυριδάκη (Ιδρύτρια και πρόεδρος του δικτύου) περί λογοτεχνίας. Μου πρότεινε να διαβάσω ένα συγκεκριμένο βιβλίο. Σκέφτηκα λίγο και συνειδητοποίησα ότι αυτό το βιβλίο δεν υπάρχει διαθέσιμο στην ακουστική βιβλιοθήκη για τους ανθρώπους με απώλεια όρασης, Έτσι της εξήγησα ότι για να μπορέσω να το διαβάσω θα πρέπει να περιμένω να περάσει αρκετός καιρός για να δούμε αν μπορεί να ηχογραφηθεί, ή αν ήθελε θα μπορούσε να μου το ηχογραφήσει η ίδια. Στο τέλος εκείνου του καφέ, η Αργυρώ είχε μόλις συνειδητοποιήσει ότι η πρόσβαση των ανθρώπων που δεν μπορούν να διαβάσουν μόνοι τους στη λογοτεχνία, δεν είναι αυτονόητη...Θέλησε να κάνει κάτι γι'αυτό, έτσι σκέφτηκε να δημιουργήσει μια ομάδα από εθελοντές οι οποίοι θα ηχογραφούν βιβλία ώστε άνθρωποι που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στην ανάγνωση να μπορούν να χαίρονται αυτό το αγαθό »

Το Δεκέμβριο του 2014 δημιούργησε μία σελίδα στο facebook και την ονόμασε «Διαβάζω για τους άλλους». Από την πολύ θερμή ανταπόκριση που είχαν από ανθρώπους για αυτή την ιδέα, αποφάσισε να οργανώσει μία συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί από κοντά πως θα μπορούσε αυτή ιδέα να υλοποιηθεί. Αυτή η πρώτη και καθοριστική συνάντηση του δικτύου Διαβάζω για τους άλλους πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2015.

Οι δύο βασικοί πυλώνες δράσης το διαβάζω για τους άλλους είναι η εξής:

Πρώτον : Εθελοντές ηχογραφούν βιβλία προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτά οι εντυποανάπηροι, σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης, οι αναλφάβητοι, και οι άνθρωποι που δεν μπορούν να κρατήσουν ένα βιβλίο στα χέρια τους.

Δεύτερο : Η οργάνωση ζωντανών αναγνώσεων για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως για παράδειγμα ηλικιωμένα άτομα σε γηροκομεία, παιδιά σε ιδρύματα, αναλφάβητοι σε φυλακές, καθώς και αναγνώσεις σε σπίτια ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να διαβάσουν μόνοι τους για λόγους υγείας.

Τους μήνες που ακολούθησαν εκείνη την πρώτη συνάντηση όπως μου εξηγεί ο Θοδωρής , η ανάπτυξη του δικτύου αποδείχτηκε ραγδαία. Αυτή τη στιγμή το «Διαβάζω για τους άλλους» δραστηριοποιείται σε τέσσερις πόλεις της Ελλάδας. Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τα Χανιά, ενώ μετρά πάνω από δυόμιση χιλιάδες εγγεγραμμένους εθελοντές...

Μεγάλος στόχος του δικτύου, είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να καταφέρει να αναπτυχθεί σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και να παρέχει τις υπηρεσίες του όπου υπάρχει ανάγκη. 

Για να γίνει κάποιος εθελοντής του δικτύου χρειάζεται να συμπληρώσει την φόρμα εθελοντή η οποία βρίσκεται στην ιστοσελίδα μας, www.giatousallous.gr.

Επίσης όσοι ενδιαφέρονται να μαθαίνουν τα πιο πρόσφατα νέα του δικτύου και να βρίσκονται σε επαφή μαζί μας μπορούν να μας ακολουθήσουν στην σελίδα τους στο fb: facebook.com/giatousallous
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης