Καταφύγια... γυναικών

Καταφύγια... γυναικών

Η Κατερίνα Σταμπολίτη παρουσιάζει στην γκαλερί Art Zone 42 τη νέα της έκθεση με τίτλο «Καταφύγια»

Την Πέμπτη 9 Μαρτίου παρουσιάζεται στην γκαλερί Art Zone 42 η τέταρτη ατομική έκθεση της Κατερίνας Σταμπολίτη με τίτλο «Καταφύγια». Επηρεασμένη από τη ροή των γεγονότων, σε αυτή την έκθεση η εικαστικός παρουσιάζει τον ρόλο της γυναίκας απέναντι στις κοινωνικές συνθήκες διαβίωσής της, το σθένος που πρέπει να επιδεικνύει ως μάνα, τροφός και προστάτης των παιδιών της όταν εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει την εστία της για να βρει περίθαλψη σε άλλο τόπο και συνάμα να οραματιστεί ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένειά της.

H εικαστική γραφή της Κατερίνας Σταμπολίτη είναι έντονη, παθιασμένη, εξπρεσιονιστική. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι λειτουργεί στα όρια του αυτοματισμού όσον αφορά τις δημιουργίες της, αποκαλύπτοντας στον καμβά τα εσωτερικά της συναισθήματα και τις εκάστοτε σκέψεις της. Εκ πρώτης όψης θα έλεγε επίσης κανείς ότι τα χρώματα της Σταμπολίτη είναι σκοτεινά, «δύσκολα», δεν εξιδανικεύουν τις καταστάσεις. Ως επί το πλείστον σε μαύρες και γκρι αποχρώσεις, η μορφή της γυναίκας -συχνά με γυρισμένη πλάτη- φαντάζει οικουμενική. Ορισμένες φορές στο έργο της εικαστικού συναντώνται επαναλαμβανόμενα μοτίβα, όπως είναι η σκάλα και η βάρκα, σύμβολα ανάτασης και διαφυγής.

Η παρουσίαση της συγεκριμένης θεματικής ωστόσο κρύβει μέσα της ένα σθένος. Το γεγονός ότι η γυναίκα παρουσιάζεται με γυρισμένη πλάτη θα μπορούσε να σημαίνει ότι κάπου βαθιά μέσα της ελπίζει και προχωράει, ανασυγκροτώντας τις δυνάμεις της. Μέσα από τις μαύρες και γκρι αποχρώσεις, ξεπροβάλλουν συμβολικά χρώματα, αφήνοντας την αίσθηση της αναδημιουργίας και της αναγέννησης από τις στάχτες.

Η Κατερίνα Σταμπολίτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Κατοικεί και εργάζεται στην Αθήνα. Τον Ιανουάριο του 2001 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική της έκθεση στο Κέντρο Τέχνης Πανταζίδης. Το καλοκαίρι του 2002 παρουσίασε τη δεύτερη ατομική στον χώρο τέχνης Άλεκτον. Συμμετείχε επίσης σε ομαδικές εκθέσεις στον Δήμο Αθηναίων. Τον Ιούλιο του 2014 έκανε την τρίτη ατομική της στον Σχινιά, στην Αθήνα. Πηγή έμπνευσής της αποτελεί το σύμπαν, η ψυχή, οι εικόνες, καθημερινές-ανθρώπινες. Η σημαντικότητα απλών πραγμάτων. Το στίγμα της είναι η ζωγραφική χειρονομία, ο αυθορμητισμός έκφρασης. Είναι αυτό που στη λογοτεχνία ονομάζεται ελεύθερη ή αυτόματη γραφή.

Info
«Καταφύγια»
Art Zone 42
Βασιλέως Κωνσταντίνου 42, Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη 9 Μαρτίου
Διάρκεια: Μέχρι το Σάββατο 1 Απριλίου
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-14:00 και 18:00-21:00, Tετάρτη και Σάββατο 11:00-15.00
Τηλέφωνο: 210 725 9549

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

9o-festival-protoporiakou-cine

2 ταινίες μυθοπλασίας, 1 βίντεο προσχέδιο και 1 ντοκιμαντέρ –από το 1959 έως το 2010- αποτελούν τις ελληνικές συμμετοχές στο αφιέρωμα «Μυήσεις» του 9ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Αθήνας

parastaseis-gia-paidia

Οι δύο νέες παραστάσεις της Κάρμεν Ρουγγέρη για παιδιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στο θέατρο Κιβωτός

kiouri

Ποια ήταν η Μαρί Κιουρί; Πώς έφτασε να είναι η πιο φημισμένη γυναίκα των επιστημών στην εποχή της; Πώς λειτουργούσε στην καθημερινότητά της; Τι ρόλο έπαιξε ο έρωτας στη ζωή της;

saia01

Η Ηρώ Σαΐα πάνω στη σκηνή του θεάτρου Γκλόρια Μικρό μαζί με δυο σπουδαίους μουσικούς «παραδίνονται» στην παραδοσιακή μουσική και δημοτική ποίηση και μας παρασύρουν στη μαγεία μιας ιδιαίτερης μουσικής παράστασης με ανάμεικτα στοιχεία: την ελληνικότητα, τη διαφορετικότητα, την έκπληξη!

59-diethnes-festival-thess

Η Caritas Romana (Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία) και τα εκατοντάδες έργα τέχνης που την αναπαριστούν, χρησιμοποιήθηκαν ως πυξίδες για την επιλογή των 15 ταινιών του Επίσημου Διαγωνιστικού Τμήματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και οι ταινίες με την σειρά τους τροφοδοτούν το υλικό μιας πρωτότυπης έκθεσης νέων εικαστικών